Följ oss

Nyheter

Världens största vanadiumprojekt

Publicerat

den

Den lilla vanadiumutvecklaren Technology Metals Australia (ASX: TMT) har publicerat Definitive Feasibility Study-resultat för sitt Gabanintha Vanadium-projekt. Dessa studier har identifierat den möjliga livslängdens EBITDA till totalt 4,1 miljarder AUD.

Vanadium, V 23

”Det mycket högkvalitativa Gabanintha Vanadium-projektet DFS har genererat ett enastående resultat som har levererat lägsta kvartilens driftskostnader under en lång initial gruvlivslängd i en skala som kommer att göra projektet till den största enskilda primära vanadinproducenten i världen,” säger Ian Prentice, VD för Technology Metals Australia.

Technology Metals Australia har i dag ett marknadsvärde på cirka 17 MAUD, motsvarande 110 MSEK. Bolagets studie visar ett aggregerat resultat före skatt på 2,3 miljarder AUD för Gabanintha Vanadium Projektet. Detta förutsätter att det genomsnittliga priset för vanadium pentoxid ligger kvar på 10,88 USD per pound.

Dessa antaganden bygger på ett 15-årigt historiskt vanadiumpris på 8,78 USD per pound, samt faktorer som att den förestående batterimineralbristen förväntas se en potentiell ökning av batteriemineralpriserna under det kommande decenniet.

Höga kvaliteter och låga driftskostnader

Nyckeln till det betydande projektvärdet och intjäningspotentialen är projektets låga driftskostnad. Höga kvaliteter och låga driftskostnader gör det enligt projektprognosen möjligt att producera Vanadium till en genomsnittlig kostnad på 4,04 USD per pound under gruvans sextonåriga livslängd.

Båda dessa var anmärkningsvärda förbättringar jämfört med företagets Pre-Feasibility Study från juni 2018, som identifierat en genomsnittlig produktionskostnad på 4,04 USD per pound under en trettonårig livslängd.

Kostnadskurva för produktion av vanadium

Om projektet fortskrider till nästa steg krävs miljögodkännanden och säkerställande av ett gruvkontrakt. Det behövs även ett påbörjande av finansieringsinitiativ för att bygga en anläggning för produktionsprocessen till en kostnad av 454 miljoner AUD med en återbetalningsperiod på 3,2 år.

En del av den rena energitrenden

Vanadium (Vanadin) har uppmärksammats under de senaste åren som en del av clean energy-trenden där vanadium marknadsförs som ett alternativ till litiumjonbatterier som energilagringslösningar med lång livslängd.

Vanadium Redox-batterier (VRB) har snabba laddnings- och urladdningstider.

Gabanintha Vanadium-projektet ligger i Meekatharra, västra Australien och cirka 500 km nordost om hamnstaden Geraldton. Enligt den senaste kvartalsrapporten hade Technology Metals Australia 1,83 miljoner AUD kontanter i banken. Detta tyder på att företaget kan komma att behöva göra nyemissioner eller ta in partners i projektet för att slutföra detta.

Nyheter

Lobitokorridoren kan möjliggöra att råvaror fraktas väster ut i Afrika

Publicerat

den

Karta över Lobito-korridoren

En stor del av alla råvaror som produceras i Afrika fraktas öster ut till Kina. USA och EU ser gärna att mer fraktas väster ut. Det finns ett plan att satsa på Lobitokorridoren, en järnväg och väg genom centralafrika. USA har tagit ledningen, men med ett eventuellt maktskifte i USA så återstår det att se vad det blir av planerna.

Clara My Lernborg, expert på råvaror och gruvor, svarar på frågor om projektet.

Clara My Lernborg kommenterar Lobitokorridoren
Fortsätt läsa

Nyheter

Talga har fått miljötillstånd för en grafitgruva i Nunasvaara

Publicerat

den

Talga-flagga

Talga har fått miljötillstånd för en grafitgruva i Nunasvaara utanför Vittangi. Detta efter att Högsta domstolen avslagit begäran om överprövning. Enligt bolaget är detta det enskilt största beslutet för att förverkliga planerna. Gruvan är en del av en vertikalt integrerad produktion av anod-material.

Talga har tidigare erhållit ett bidrag från EUs innovationsfond för att utveckla grafit-anod-material-projektet Talnode-C som kommer att ha låga utsläpp.

”Vi är mycket glada över att miljötillståndsprocessen har avslutats framgångsrikt. Vittangi Anode Project är avgörande för Europas energiomställning och strategiska materialförsörjning. Vi ser fram emot att fortsätta arbeta med våra värdsamhällen och intressenter under hela genomförandefasen för att leverera hållbara, högpresterande anodmaterial till den europeiska batteriindustrin.” säger Martin Phillips, VD för Talga Group.

En viktig pusselbit som återstår är att bolaget får detaljplanen godkänd av regeringen efter att Kiruna kommun sagt nej. Talga har därför tidigare i år lämnat in en begäran till regeringen om planföreläggande.

Fortsätt läsa

Nyheter

ABB och Blykalla samarbetar om teknikutveckling för små modulära reaktorer

Publicerat

den

ABB och Blykalla skriver avtal

ABB och det svenska kärnkraftsbolaget Blykalla har undertecknat ett samförståndsavtal om att utveckla teknik för avancerade kärnkraftsreaktorer, i syfte att stötta Sveriges satsning på ren och tillförlitlig baskraftenergi. Samarbetet kommer i ett första steg att fokusera på att bygga en prototypanläggning för koncepttestning i närheten av Oskarshamn innan man utvidgar till fler framtida anläggningar.

Enligt samförståndsavtalet ska ABB utforska hur dess lösningar för automation, elektrifiering och digitalisering kan stötta Blykallas SMR-prototyp SEALER-E, en elektrisk blykyld testreaktor. Det innefattar även ramverk för cybersäkerhet för att säkerställa att regelverket för kärnsäkerhet efterlevs.

SEALER-reaktor från Blykalla
Blykallas SEALER-reaktor

ABB:s tekniska expertis inom kraftdistribution, styrning och automation kommer, tillsammans med systemintegration, att lägga grunden för en framgångsrik driftsättning av avancerad kärnteknik som en del i samarbetet.

”Vi är glada att välkomna ABB som partner och dra nytta av deras djupa expertis i det här SMR-projektet”, säger Jacob Stedman, vd för Blykalla. ”Vi ser en stark utveckling i Sverige för kärnkraft generellt, och SMR-reaktorer i synnerhet. Därför ser vi fram emot att föra ut den här tekniken på marknaden som en del av omställningen till en nettonollframtid.”

Kärnkraftsreaktorer tillhandahåller ungefär 30 procent av elektriciteten i Sverige. I november 2023 lanserade regeringen en plan för att utöka kärnkraften med en kapacitet som motsvarar två storskaliga reaktorer (2 500 MW) per 2035 och upp till 10 000 MW år 2045, vilket också kan innefatta SMR-reaktorer.

”Energiomställningen är en av de största utmaningarna — men också möjligheterna — vi står inför och vi på ABB är positiva till alla fossilfria energikällor, inklusive kärnkraft”, säger Per Erik Holsten, global divisionschef för ABB Energy Industries. ”Vi är stolta över att få bygga upp ett samarbete med Blykalla och använda våra kunskaper inom automation och elektrifiering till att stötta den roll SMR-reaktorer har vad gäller att producera ren elektricitet och minska koldioxidutsläppen.”

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära