Nyheter
Världens största vanadiumprojekt
Den lilla vanadiumutvecklaren Technology Metals Australia (ASX: TMT) har publicerat Definitive Feasibility Study-resultat för sitt Gabanintha Vanadium-projekt. Dessa studier har identifierat den möjliga livslängdens EBITDA till totalt 4,1 miljarder AUD.
”Det mycket högkvalitativa Gabanintha Vanadium-projektet DFS har genererat ett enastående resultat som har levererat lägsta kvartilens driftskostnader under en lång initial gruvlivslängd i en skala som kommer att göra projektet till den största enskilda primära vanadinproducenten i världen,” säger Ian Prentice, VD för Technology Metals Australia.
Technology Metals Australia har i dag ett marknadsvärde på cirka 17 MAUD, motsvarande 110 MSEK. Bolagets studie visar ett aggregerat resultat före skatt på 2,3 miljarder AUD för Gabanintha Vanadium Projektet. Detta förutsätter att det genomsnittliga priset för vanadium pentoxid ligger kvar på 10,88 USD per pound.
Dessa antaganden bygger på ett 15-årigt historiskt vanadiumpris på 8,78 USD per pound, samt faktorer som att den förestående batterimineralbristen förväntas se en potentiell ökning av batteriemineralpriserna under det kommande decenniet.
Höga kvaliteter och låga driftskostnader
Nyckeln till det betydande projektvärdet och intjäningspotentialen är projektets låga driftskostnad. Höga kvaliteter och låga driftskostnader gör det enligt projektprognosen möjligt att producera Vanadium till en genomsnittlig kostnad på 4,04 USD per pound under gruvans sextonåriga livslängd.
Båda dessa var anmärkningsvärda förbättringar jämfört med företagets Pre-Feasibility Study från juni 2018, som identifierat en genomsnittlig produktionskostnad på 4,04 USD per pound under en trettonårig livslängd.
Om projektet fortskrider till nästa steg krävs miljögodkännanden och säkerställande av ett gruvkontrakt. Det behövs även ett påbörjande av finansieringsinitiativ för att bygga en anläggning för produktionsprocessen till en kostnad av 454 miljoner AUD med en återbetalningsperiod på 3,2 år.
En del av den rena energitrenden
Vanadium (Vanadin) har uppmärksammats under de senaste åren som en del av clean energy-trenden där vanadium marknadsförs som ett alternativ till litiumjonbatterier som energilagringslösningar med lång livslängd.
Vanadium Redox-batterier (VRB) har snabba laddnings- och urladdningstider.
Gabanintha Vanadium-projektet ligger i Meekatharra, västra Australien och cirka 500 km nordost om hamnstaden Geraldton. Enligt den senaste kvartalsrapporten hade Technology Metals Australia 1,83 miljoner AUD kontanter i banken. Detta tyder på att företaget kan komma att behöva göra nyemissioner eller ta in partners i projektet för att slutföra detta.
Nyheter
Bixias vinterprognos – Låga elpriser, men inte hela tiden
En förväntat mild vinter väntas hålla elkonsumtionen och därmed elpriserna nere. Dock kan enstaka kalla veckor pressa upp priserna, i synnerhet om kylan kombineras med låg vindkraftsproduktion. Det visar elbolaget Bixias prognos för vintern 2024-2025.
Efter en mild september följde även oktober samma mönster, vilket ledde till ett fortsatt lågt genomsnittligt systempris på 27 öre/kWh. Även vintern förväntas bli mild vilket siar om låga elpriser. Dock finns risk för tillfälliga prishöjningar eftersom omställningen till förnybar energi gjort Europa mer beroende av vädret för sin elproduktion.
– Vi har en kontrollerad marknad med ett generellt överskott i energibalansen så vi förväntar oss överlag låga elpriser i vinter. Men den snabba omställningen till förnybar energi, där bland annat Tyskland stängt flera kärnkrafts- och kolkraftverk de senaste åren, gör att en vecka med sträng kyla och svag vindkraftsproduktion kan leda till tillfälliga men kraftiga prishöjningar, precis som vi såg exempel på för ett par veckor sedan säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia
I Sverige kommer fortfarande en stor del av elproduktionen från kärnkraft, men när det blåser lite och blir kallt i Europa påverkas även vi eftersom vi är tätt sammankopplade med den europeiska marknaden.
– Om elpriset i Europa stiger och vi har ett överskott kommer vi per automatik exportera vår billiga el vilket gör att våra elpriser ökar. Och om motsatsen sker, att vi inte har tillräckligt med el för att täcka våra behov vid en köldknäpp och behöver importera får vi automatiskt i princip samma pris som övriga länder förklarar Johan Sigvardsson.
Så väntas elpriset bli i december 2024 och januari och februari 2025 (föregående års utfall inom parentes).
December | Januari | Februari | |
Systempris | 65 öre/kWh (81 öre, förra årets pris) | 67 öre/kWh (76 öre, förra årets pris) | 71 öre/kWh (57 öre, förra årets pris) |
SE1 | 40 öre/kWh (73 öre) | 39 öre/kWh (61 öre) | 43 öre/kWh (45 öre) |
SE2 | 40 öre/kWh (73 öre) | 39 öre/kWh (61 öre) | 43 öre/kWh (45 öre) |
SE3 | 77 öre/kWh (79 öre) | 78 öre/kWh (80 öre) | 76 öre/kWh (50 öre) |
SE4 | 82 öre/kWh (80 öre) | 79 öre/kWh (84 öre) | 83 öre/kWh (55 öre) |
Nyheter
Kina ska införa exportkontroller på flera kritiska mineraler
Kina ska införa exportkontroller på kritiska mineraler som volfram, grafit, magnesium och aluminiumlegeringar vilket analytiker ser som en manöver inför att Donald Trump tillträder som president i USA och då förväntas införa nya begränsningar för vad som kan exporteras till Kina.
Kina kontrollerar mer än 80 procent av världens volfram-utbud och 90 procent av magnesium-produktionen enligt en uppskattning, råvaror som är avgörande för att producera saker inom bland annat försvarsteknik, vapen, flygplansutrustning och rymdfarkoster.
USA, och för den delen västvärlden i största allmänhet, har arbetat för att koppla fort Kina från försörningskedjorna, både vad gäller produktion av själva råvarorna och processandet till mer förädlade produkter. Men det har hittills inte skett någon stor förändring. Det är inte helt oväntat, det tar tid att bygga upp både ny produktion och förädling.
En viss förändring har ändå skett i världen, även inom EU och Sverige. Här i Sverige har alltid inställning varit att vi ska använda alla mineraler, men de ska inte produceras i Sverige. Där har man nu kunnat se förändring vad gäller synen på gruvor i Sverige. Det finns också en stor satsning inom EU i stort att unionen ska bli mer självförsörjande.
Det kan även vara värt att påminna om att Kina sedan flera år tillbaka har ett exportförbud gällande grafit till Sverige.
Nyheter
Guldpriset kommer stå i 3000 USD i slutet av 2025
Goldman Sachs upprepar sin prognos för guldpriset, uppgången kommer att fortsätta och priset vara 3000 USD per uns i december 2025.
”Go for gold” skriver banken i en uppdatering. Den strukturella drivkraften för guld är högre efterfrågan från centralbanker, samtidigt som ett cykliskt lyft kan komma från flöden inom ETF-fonder när den amerikanska centralbanken sänker räntorna. På toppen av det kommer spänningar inom handelsrelationer vilket kan leda till spekulativa köp av guld, liksom det eviga ämnet om hållbarheten för den amerikanska statsbudgeten vilket kan göra att ägare av amerikanska statspapper kan gå över till guld.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature
-
Nyheter4 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Nyheter2 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030
-
Analys2 veckor sedan
Brent resumes after yesterday’s price tumble
-
Nyheter3 veckor sedan
ABB och Blykalla samarbetar om teknikutveckling för små modulära reaktorer
-
Nyheter2 veckor sedan
Så förväntar sig marknaden att guldpriset utvecklas om Donald Trump eller Kamala Harris vinner valet