Connect with us

Nyheter

Guldpriset ur ett långsiktigt perspektiv

Published

on

Guldtackor i fokus

När de globala centralbankerna börjar med sin stimulerande monetära politik igen för att stödja ekonomierna bör investerare överväga investeringar i guld som ett sätt att behålla sin köpkraft.

Guldtacka - Valcambi Suisse 250 gram

”Guldprisets långsiktiga utsikter är upp, upp och upp, och anledningen till att jag säger det är att penningmängden är upp, upp och upp,” säger Mark Mobius, som inrättade Mobius Capital Partners förra året efter tre decennier på Franklin Templeton Investments för Bloomberg. ”Jag tror att du kan köpa på alla nivåer, ärligt talat.”

Guldpriset nådde den högsta nivån på sex år denna månad, efter spekulationer om att en mjukare monetär politik från Federal Reserve och andra centralbanker. Detta skall kunna stödja tillväxten som har tyngts av ett utdraget amerikansk-kinesiskt handelskrig.

”Med centralbankernas insatser för att sänka räntorna kommer de att trycka pengar som aldrig förr” sade Mobius och rekommenderade att investerare bör avsätta cirka 10 procent av en portfölj till fysiska guldtackor.

Guldprisets omvända förhållande till dollarn

Guld har historiskt nästan alltid uppvisat en omvänd relation till den amerikanska dollarn. Amerikanska investerare ser på den fysiska tillgången som en bättre värdebevarare när valutan deprecieras medan utländska investerare ofta kan köpa fler av de billigare guldtackorna i USD.

Om marknaderna ser globala centralbanker införa ytterligare monetär politik för att stärka sina lokala ekonomier och försvaga sina inhemska valutor genom större mängd pengar kan investerare se till guldrelaterade ETF:er som ett sätt att bättre skydda sina förmögenhet eller köpkraft.

Det finns ett antal guld-ETFer på marknaden som investerare kan välja mellan, till exempel SPDR Gold Shares (NYSEArca: GLD), iShares Gold Trust (NYSEARCA: IAU) och GraniteShares Gold Trust (BAR). De gulduppbackade ETFerna stöds av guld lagrat i valv, så investerare får i huvudsak direkt exponering mot fysiskt guld genom dessa börshandlade fonder.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *