Nyheter
Världen balanserar på gränsen av att kunna producera tillräckligt med kritiska mineraler

Marknaden för mineraler som hjälper till att driva elfordon, vindkraftverk, solpaneler och annan teknik som är avgörande för övergången till ren energi har fördubblats under de senaste fem åren, enligt en ny rapport från International Energy Agency.
Den första årliga IEA Critical Minerals Market Review, som publicerades i tisdags, visar att den rekordsnabba utvecklingen av teknik inom förnybar energi driver på en enorm efterfrågan på mineraler som litium, kobolt, nickel och koppar. Från 2017 till 2022 var energisektorn den viktigaste faktorn bakom en tredubbling av den totala efterfrågan på litium, en 70-procentig ökning av efterfrågan på kobolt och en 40-procentig ökning av efterfrågan på nickel. Marknaden för energiomställningsmineraler uppgick till 320 miljarder USD 2022 och är inställd på fortsatt snabb tillväxt, vilket gör den alltmer central för den globala gruvindustrin.
Därför ökade investeringarna i utveckling av kritiska mineraler med 30 procent förra året, efter en ökning med 20 procent under 2021. Bland de olika mineralerna ökade investeringarna i litium mest, med 50 procent, följt av koppar och nickel. Den kraftiga ökningen av företagens utgifter för att utveckla mineraltillgångar bidrar till att omställningen till ren energi blir överkomlig och går snabbt, vilket i hög grad kommer att påverkas av tillgången på kritiska mineraler.
”Vid en avgörande tidpunkt för övergången till ren energi i världen, uppmuntras vi av den snabba tillväxten på marknaden för kritiska mineraler, som är avgörande för att världen ska kunna uppnå sina energi- och klimatmål”, säger Fatih Birol, IEA:s verkställande direktör. ”Trots detta kvarstår stora utmaningar. Mycket mer behöver göras för att säkerställa att leveranskedjorna för kritiska mineraler är säkra och hållbara. IEA kommer att fortsätta sitt tidiga ledarskap inom detta område med banbrytande forskning och analys – och genom att sammanföra regeringar, företag och andra intressenter för att driva på utvecklingen, särskilt vid vårt toppmöte om kritiska mineraler och ren energi den 28 september.”
Om alla planerade projekt för kritiska mineraler i världen genomförs kan utbudet vara tillräckligt för att stödja de nationella klimatlöften som tillkännagivits av regeringarna, enligt IEA:s analys. Risken för projektförseningar och teknikspecifika brister lämnar dock lite utrymme för självbelåtenhet när det gäller tillräckligheten i utbudet. Och fler projekt skulle i vilket fall som helst behövas till 2030 i ett scenario som begränsar den globala uppvärmningen till 1,5 °C.
Det koncentrerade ursprunget för utbudet är också fortfarande ett bekymmer, med många nya annonserade projekt från redan dominerande länder. Jämfört med för tre år sedan var andelen för de tre största producenterna av kritiska mineraler under 2022 antingen oförändrad eller ökade ytterligare, särskilt för nickel och kobolt.
Nyheter
Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras

Jonas Lindvall, ett välkänt namn i den svenska olje- och gasindustrin, är tillbaka med ett nytt företag – Perthro AB – som nu förbereds för notering i Stockholm. Med över 35 års erfarenhet från bolag som Lundin Oil, Shell och Talisman Energy, och som medgrundare till energibolag som Tethys Oil och Maha Energy, är Lindvall redo att än en gång bygga ett bolag från grunden.
Tillsammans med Andres Modarelli har han startat Perthro med ambitionen att bli en långsiktigt hållbar och kostnadseffektiv producent inom upstream-sektorn – alltså själva oljeutvinningen. Deras timing är strategisk. Med ett inflationsjusterat oljepris som enligt Lindvall är lägre än på 1970-talet, men med fortsatt växande efterfrågan globalt, ser de stora möjligheter att förvärva tillgångar till attraktiva priser.
Perthro har redan säkrat bevisade oljereserver i Alberta, Kanada – en region med rik oljehistoria. Bolaget tittar även på ytterligare projekt i Oman och Brasilien, där Lindvall har tidigare erfarenhet. Enligt honom är marknadsförutsättningarna idealiska: världens efterfrågan på olja ökar, medan utbudet inte hänger med. Produktionen från befintliga oljefält minskar med cirka fem procent per år, samtidigt som de största oljebolagen har svårt att ersätta de reserver som produceras.
”Det här skapar en öppning för nya aktörer som kan agera snabbare, tänka långsiktigt och agera med kapitaldisciplin”, säger Lindvall.
Perthro vill fylla det växande gapet på marknaden – med fokus på hållbar tillväxt, hög avkastning och effektiv produktion. Med Lindvalls meritlista och branschkunskap hoppas bolaget nu kunna bli nästa svenska oljebolag att sätta avtryck på världskartan – och på börsen.
Nyheter
Oljan, guldet och marknadens oroande tystnad

Oljepriset är åter i fokus på grund av kriget i Mellanöstern. Är marknadens tystnad om de stora riskerna, det som vi egentligen verkligen bör oroa oss för? Och varför funderar Tyskland på att plocka hem sin guldreserv från New York? I veckans avsnitt av Världsekonomin pratar Katrine Kielos och Henrik Mitelman om olja, tystnad och guld. Europa är ju mer beroende av oljepriset än USA, hur orolig ska man vara för att det stiger? En krönika i Financial Times lyfte nyligen “marknadens oroande tystnad”, den syftade på skillnaden mellan den dystra geopolitiska utvecklingen i världen och en marknad som samtidigt återhämtat sig 20 procent sen början av april, trots tullkriget. Vad säger marknadens tystnad egentligen? I Tyskland pågår en debatt om att plocka hem sin guldreserv från USA. Handlar det om bristande förtroende för Donald Trump – och kan det rentav ha något med “hämndskatten” att göra?
Nyheter
Domstolen ger klartecken till Lappland Guldprospektering

Mark- och miljödomstolen har idag meddelat dom i målet om Stortjärnhobbens bearbetningskoncession. Beslutet innebär att Lappland Guldprospektering får tillträde till området – ett avgörande steg mot framtida gruvbrytning i regionen.
Bearbetningskoncessionen för Stortjärnhobben är en central del i Lappland Guldprospekterings långsiktiga satsning på hållbar gruvutveckling i området. Projektet har varit föremål för juridisk prövning och dagens dom ger nu tydlighet kring markanvändningen.
”Vi är mycket nöjda över beslutet och ser nu fram emot att kunna lägga i nästa växel vad gäller utvecklingen av Stortjärnhobbens guldprojekt. Domstolens beslut är ett synnerligen viktigt steg och ger oss nu rätten att nyttja och förfoga över området”, säger VD Fredrik Johansson.
-
Nyheter4 veckor sedan
USA slår nytt produktionsrekord av naturgas
-
Analys4 veckor sedan
All eyes on OPEC V8 and their July quota decision on Saturday
-
Nyheter3 veckor sedan
Stor uppsida i Lappland Guldprospekterings aktie enligt analys
-
Nyheter4 veckor sedan
Brookfield ska bygga ett AI-datacenter på hela 750 MW i Strängnäs
-
Nyheter4 veckor sedan
Sommaren inleds med sol och varierande elpriser
-
Nyheter4 veckor sedan
OPEC+ ökar oljeproduktionen trots fallande priser
-
Nyheter3 veckor sedan
Silverpriset släpar efter guldets utveckling, har mer uppsida
-
Analys4 veckor sedan
Brent needs to fall to USD 58/b to make cheating unprofitable for Kazakhstan