Följ oss

Nyheter

Varför stiger inte guldfonderna i värde då guldpriset stiger?

Publicerat

den

Guldtacka i närbild

Vi på Råvarumarknaden.se har fått flera frågor av läsare som är undrande till varför deras guldfond inte stiger i värde då guldpriset har rusat i höjden, och att deras fonder i vissa fall till och med har fallit i värde. Frågan är högst relevant varför vi valt att skriva ett separat inlägg som svar på detta eftersom det verkar finnas ett allmänintresse kring detta.

Logiskt sett så borde priset stiga på fonden då guldet formligen rusat i höjden som en följd av den senaste tidens uppgångar på råvarubörserna. Det finns flera anledningar till att guldfonder inte stiger i värde då guldpriset gör det, bland annat

Valutan. Vilken valuta är fonden denominerad i? Är det en fond som prissätts i dollar så faller värdet på fonden då dollarn faller.

Deltagandegraden, hur stor andel av fondens tillgångar är placerade i guld? Är det en fond som inte är fullinvesterad, så är detta en orsak till att värdet på fonden sackar efter utvecklingen på den fysiska metallen.

Den främsta anledningen är emellertid att många av de guldfonder som finns på marknaden inte köper fysiskt guld utan aktier i guldgruvor, prospekteringsbolag eller andra företag med kopplingar till guldproduktion. Den som investerar i ett rent prospekteringsföretag vet att det inte behöver finnas någon koppling mellan aktiekursen på ett sådant företag och guldpriset, det kan rent av vara så att prospekteringsföretaget inte brutit eller ens hittat något guld. Det kan också vara så att ett producerande företag valt att hedga sig mot ett prisfall på guld och därför har sålt hela produktionen i förväg – på termin. Ett sådant företag gynnas knappast av ett stigande guldpris. Det finns således en hel del företagsspecifika risker och förutsättningar att ta hänsyn till. Som detta inte vore nog så finns det dessutom en del andra faktorer att tänka på, till exempel det allmänna läget på börsen och världsmarknaden, går börsen som nu i början av augusti 2011 rakt ned så spelar det mindre roll att guldet stiger om det inte är någon som vill köpa aktierna. Detta är således den så kallade affärsrisken vi talar om som bidrar till att styra värdet på dessa aktier.

Det är således extra viktigt att kontrollera om din guldfond verkligen investerar i guld, och inte i till exempel koppargruvor. Då guld ofta förekommer som en biprodukt till koppar, så kan en förvaltare utan att bryta mot placeringsreglementet köpa kopparaktier som en del i en fond som tillåts köpa aktier i ”guldnära” produktion.

Nyheter

Nystart för koppargruvan Viscaria i Kiruna – en av Europas största

Publicerat

den

Viscaria i Kiruna

Gruvbolaget Viscaria kommer allt närmare att starta Viscariagruvan i Kiruna, vilken kommer att bli en av Europas största koppargruvor. Brytning påbörjas under 2026 och anrikningsverket tas i bruk under 2027 som då produceras det första koncentratet.

Bolaget har hittills satsat 1,8 miljarder kronor men kommer att behöva ytterligare 6 miljarder, där fördelningen är tänkt att vara 60 procent lån och 40 procent eget kapital.

EFN intervjuar Viscarias vice vd Anna Tyni.

Fortsätt läsa

Nyheter

Hur USA blev världens största exportör av propan

Publicerat

den

Export av propan från USA

USA har på 15 år gått från nästan ingen export alls av propan till att bli störst i världen. Det är en utveckling som följer den explosiva produktionsökningen av naturgas och olja. Propan är en biprodukt från naturgasbearbetning och oljeraffinering. Genom tekniker som fracking och horisontell borrning ökade den amerikanska olje- och gasproduktionen kraftigt från omkring 2008, särskilt i Permian (Texas/New Mexico). Det ledde till en kraftig ökning av propanproduktionen.

Trots ökande produktion har efterfrågan inom USA varit relativt stillastående eller minskat. Det skapade ett överskott som drev på exporten.

Företag som Enterprise Products Partners byggde ut terminaler för att exportera propan, särskilt från Houston. Priserna på amerikansk propan är lägre än i exempelvis Qatar eller Förenade Arabemiraten, vilket gör den konkurrenskraftig globalt.

Kina är en av de största importörerna, särskilt för sin kemikalieindustri. Mexiko är också starkt beroende av amerikansk propan, medan Kanada främst exporterar till USA. USMCA-avtalet undantar Kanada och Mexiko från tullar.

Handelstullar, särskilt från Kina, har skapat oro men påverkar inte efterfrågan nämnvärt eftersom Kina fortfarande är beroende av amerikansk propan. Alternativ från Mellanöstern är dyrare.

Amerikanska företag bygger ut exportkapaciteten. Även om andra länder ökar sin produktion, förväntas USA behålla ledningen. Då inhemsk konsumtion är begränsad, måste överskottet säljas internationellt.

Fortsätt läsa

Nyheter

Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

Publicerat

den

Representation av silvertackor

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära