Connect with us

Nyheter

Väderskifte behövs för ett stabilare elpris

Published

on

Solsken på blå himmel

Mindre nederbörd, höga temperaturer, mindre blåst och kärnkraftsrevisioner har lett till högre elpriser i sommar. Det är även ett underskott i den viktiga hydrologiska balansen, som är ett mått på tillgång av vattenkraft. Om den ska stabiliseras i höst, behövs ett väderskifte och nederbörd i vattenkraftsområdena.

Jonas Stenbeck på Vattenfall
Jonas Stenbeck, Vattenfall

Marknadspriser mellan 50-90 öre/kWh kan bli verklighet i höst och vinter om väderskifte mot betydligt blötare väderlek uteblir.

– Mycket pekar på att det kan bli en period med fortsatt höga elpriser i Norden om vi inte får en nederbördsrik höst. Höstregn förväntas men just nu ser det fortsatt torrt ut. Mycket pekar därför på fortsatt höga elpriser i höst, och till och med i vinter, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning. 

Spotpriset för juli var 59,05 öre/kWh och för augusti är det 65,67 öre/kWh för elområde 3 (Södra Mellansverige). Igår, den 30 augusti, landade spotpriset på 87,54 öre/kWh, vilket är det högsta noterat sedan februari 2012. Bakomliggande orsaker till detta var förlängd revision på Ringhals 3, låg vind, höga tyska spotpriser (106,58 öre/kWh) samt låg hydrologisk balans.

Vindkraften har haft stora variationer under månaden vilket påverkar framförallt det rörliga elpriset. Kärnkraften är inne i slutskedet av sin årliga revision, som avslutas i oktober, så tillgängligheten väntas öka allteftersom hösten närmar sig.

Bränslepriserna, på olja, kol, gas och utsläppsrätter ligger fortsatt högt där bland annat priserna på utsläppsrätter slagit prisrekord under augusti och uppmätte under måndagens (30/8) handel ett ”all-time high” på 60 euro per ton. Detta har påverkat de tyska elpriserna uppåt, med såväl höga spotpriser som en stark utveckling på den finansiella marknaden.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *