Följ oss

Nyheter

Väder och krig skapar osäkerhet på vetemarknaderna

Publicerat

den

Vete i närbild

Vädret är alltid en faktor som driver vetemarknaderna vid den här tiden på året, eftersom vi väntar på veteskörden på norra halvklotet. I år ses några oförutsägbara prognoser för den globala produktionen, vilket sporrar till några intressanta marknadsreaktioner.

Svarta havets spannmålskorridor är som alltid aldrig långt från de dagliga rubrikerna eftersom Rysslands destruktiva agerande fortsätter att störa utsikterna. Att säkra en förlängning av spannmålskorridoren lättade på prisspänningarna, även om förlängningen av korridoren endast var 60 dagar. Ändå har dessa spänningar återvänt och förvärras av väderrapporter från hela världen. Förenta nationerna har försökt rädda avtalet med ett ”ömsesidigt fördelaktigt” avtal för både Ukraina och Ryssland. Ukraina och Turkiet har gått med på det nya förslaget, men det har ännu inte kommit något positivt svar från Ryssland. Ryska tjänstemän har fortsatt mumla obegripligheter om avtalet efter den nuvarande tidsfristen i mitten av juli.

Torrt väder kan minska skörden

Även om mycket av Europas veteskörde ser bra ut inför den kommande skörden, finns det fortfarande väderproblem i Ryssland och andra delar av norra Europa där torrt väder har potential att minska skördarna.

I Kina har överskottsnederbörd nyligen hämmat skördarna. Även om produktionsminskningen inte anses vara alltför betydande för närvarande är utsikterna för att stora veteområden efter skörd nedgraderas från mänsklig konsumtion till användning av djurfoder vilket väcker oro.

Nyheter

Mjölkpriset har gått upp 80 procent på fem år – nu mår bönderna bra

Publicerat

den

Graf över mjölkpriset

Mjölkpriset i Sverige är på en historiskt hög nivå, det har gått upp omkring 80 procent på fem år. Nu känner mjölkbönderna att priset är på en nivå som fungerar för dem. Här blir Thomas Åkerlund på Brorsans Lantbruk intervjuad om utvecklingen och sin verksamhet.

Fortsätt läsa

Nyheter

Den viktiga råvaruvalutan USD faller kraftigt

Publicerat

den

Priset på USD går ner

En stor del av all råvaruhandel och -affärer prissätts i amerikanska dollar. Därför ser man exempelvis ofta att när dollarkursen går ner så går guldpriset upp, den ena förändringen tar ut den andra.

Valutor är något knepigt eftersom alla priser är relativa. För att få en bättre uppfattning om hur USD utvecklas så brukar man använda ett index som mäter USD mot ett flertal andra valutor. Ett av de vanligaste indexen är DXY.

Nedan är en graf över utvecklingen på DXY under handelstimmarna i april. Trumps agerande har fått dollarn att falla kraftigt, där framför allt tre händelser har lett till branta fall.

Utvecklingen på dollarindexet DXY per handelstimme hittills under april.

En svagare dollar gör att råvaror vid samma pris i dollar blir billigare för alla kunder utanför USA. För länder som importerar mycket råvaror är en svagare USD oftast positivt, som exempelvis Indien. För länder som exporterar mycket råvaror är en svagare USD oftast dåligt, som exempelvis Brasilien och Ryssland.

Det finns en stor allmän efterfrågan på guld just nu, men det får även understöd av en svagare USD. För oljeproducenter är utvecklingen desto tråkigare. Samtidigt som USD går ner så går också priset på olja i USD ner. De drabbas av en dubbel negativ effekt.

Trump har hela tiden pratat om att han vill få ner priset på USD då han anser att det är konstgjort högt, så ur det perspektivet är utvecklingen en stor framgång. Sedan var nog inte tanken att det skulle gå ner på detta sätt utan att det skulle ske genom att andra länder tvingades att skriva på avtal om att höja priset på sina valutor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns

Publicerat

den

Den allt större geopolitiska oron och Trumps ekonomiska kaos har gett bränsle till guldpriset. Tidigare idag tangerade spotpriset på guld 3400 USD och terminspriset var uppe på 3402 USD. Just nu finns det ingenting som stoppar guldpriset, det tillkommer hela tiden fler köpare. Vi ser dock inte bara en kraftigt uppgång det senaste året, priset har stigit kraftigt under en period på 20 år. Det är egentligen inte så konstigt, för 20 år sedan var världen väldigt mycket fattigare än idag, flera miljarder människor har fått det avsevärt bättre, och om de ekonomierna lägger en liten andel av sin ökade rikedom på guld så slår det igenom.

Spotpriset på guld i USA
Spotpriset på guld i USA.
Spotpriset på guld i USD över lång tid
Spotpriset på guld i USA under lång tid.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära