Vaccinoptimism på råvarumarknaderna

Veckans kommentar om elmarknaden v. 46 2020

Entelios

Det blev fart på marknaderna när Pfizer tillkännagav de goda testresultaten för sitt coronavaccin. Aktiebörser och råvarubörser noterade stora rörelser i inledningen av veckan.

Det var framförallt oljepriset och aktier som fick det största uppsvinget, men även priset på de europeiska utsläppsrätterna (koldioxidkvoterna) gick upp. Kvotpriset var redan på väg in i en uppåtgående trend, möjligen triggad av Bidens seger i presidentvalet. Högre priser på koldioxidkvoter kommer att öka kostnaden för att producera kol- och gaskraft i Europa, och därmed även pressa upp elpriserna i Europa. Detta smittar av sig på den nordiska kraftmarknaden.

Massivt utbudsöverskott

Det är de mer långsiktiga elpriserna som stiger i takt med Europas, kontrakt för leveranser 2022 och framåt. Kontrakten på lite kortare sikt (spot och leveranser nästa år) präglas starkt av den goda resurssituationen vi har i Norden. Förutom nästan fulla magasin i Norge, producerar de nya vindturbinerna i Norden stora mängder el som bidrar till att skapa ett massivt utbudsöverskott på marknaden.

Det är områdena med vattenkraft och vindkraft som upplever de lägsta priserna, medan elförbrukningen i södra Sverige, Finland och Danmark på grund av överföringsbegränsningar och problem med kärnkraften prismässigt ligger betydligt högre just nu. Nu väntar vi på att överföringskapaciteten ska förbättras under de kommande veckorna och tror därför att dessa skillnader kommer att avta när vi går in i vinterperioden.

Veckans siffror:

Hydrologisk balans: +17,3 TWh (- 1,4 TWh)
Systempris: 4,63 €/MWh (- 6,25 €/MWh)
Terminspris YR-21: 17,55 €/MWh (- 0,83 €/MWh)

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top