Nyheter
USA tillåter export av råolja igen, eller?

Under mer än 40 år har den amerikanska lagstiftningen förbjudit export av amerikansk råolja, men nu verkar det som att det åter kan bli tillåtet. Redan nu kan vi rapportera om att den amerikanska regeringen har godkänt de fem första licenserna för export av råolja från USA, även om det avser återexport (även kallat vidareexport, reexport). Det har emellertid lett till att det nu diskuteras febrilt om detta kan leda till att amerikansk råolja, då framförallt West Texas Intermediate, WTI, kan komma att nå den globala marknaden.
Enligt rapportering från nyhetsbyrån Reuters, som via en Freedom of Information Act-begäran har fått ut information från det amerikanska handelsdepartementet som visar att myndigheten under 2013 beviljat två exportlicenser, där råolja tilläts att exporteras till Storbritannien. Det amerikanska handelsdepartementet har även beviljat två licenser för export av olja till Italien, något som så sent som i början av året följdes upp av en exportlicens till Tyskland.
Dessa licenser granskas av Bureau of Industry and Security (BIS), som enligt för oss obekräftade uppgifter skall ha godkänt 120 licenser sedan januari 2013, cirka tio per månad. De flesta av dessa licenser avsåg export till Kanada. Det totala värdet på den europiska exporten som nämns ovan skall ha uppgått till 1,8 miljarder dollar för oljan som gick till Storbritannien, 3,12 miljarder dollar för oljan till Italien och ytterligare 2,6 miljarder för den olja som skall gå till Tyskland.
Utländsk olja som återexporteras
Den export som nämns ovan är utländsk råolja som återexporteras (även kallat vidareexport, reexport), det finns ännu så länge inga uppgifter om att det amerikanska handelsdepartementet har tillåtit amerikansk råolja att exporteras till vare sig Europa eller andra länder i världen. Department of Commerce’s Bureau of Industry and Security bekräftar till Reuters att de gett exportlicenser för importerad råolja.
Enligt Reuters kan dessa nya exportlicenser tillsammans öka förväntningarna som redan finns på att Obamaadministrationen att den skall tillåta företag att långsamt öka den befintliga exporten och till slut skrota det nuvarande förbudet. Det samma gäller naturgasexport till länder utanför NAFTA. The House Energy and Commerce Committee driver just nu frågan om att Obamaadministrationen skall öka takten i vilken den godkänner export av naturgas, under det senaste två åren har det amerikanska energidepartementet godkänt fem program för att exportera naturgas till icke-NAFTA-länder medan drygt tjugo ansökningar finns kvar att fatta beslut om.
Nyheter
Hur USA blev världens största exportör av propan

USA har på 15 år gått från nästan ingen export alls av propan till att bli störst i världen. Det är en utveckling som följer den explosiva produktionsökningen av naturgas och olja. Propan är en biprodukt från naturgasbearbetning och oljeraffinering. Genom tekniker som fracking och horisontell borrning ökade den amerikanska olje- och gasproduktionen kraftigt från omkring 2008, särskilt i Permian (Texas/New Mexico). Det ledde till en kraftig ökning av propanproduktionen.
Trots ökande produktion har efterfrågan inom USA varit relativt stillastående eller minskat. Det skapade ett överskott som drev på exporten.
Företag som Enterprise Products Partners byggde ut terminaler för att exportera propan, särskilt från Houston. Priserna på amerikansk propan är lägre än i exempelvis Qatar eller Förenade Arabemiraten, vilket gör den konkurrenskraftig globalt.
Kina är en av de största importörerna, särskilt för sin kemikalieindustri. Mexiko är också starkt beroende av amerikansk propan, medan Kanada främst exporterar till USA. USMCA-avtalet undantar Kanada och Mexiko från tullar.
Handelstullar, särskilt från Kina, har skapat oro men påverkar inte efterfrågan nämnvärt eftersom Kina fortfarande är beroende av amerikansk propan. Alternativ från Mellanöstern är dyrare.
Amerikanska företag bygger ut exportkapaciteten. Även om andra länder ökar sin produktion, förväntas USA behålla ledningen. Då inhemsk konsumtion är begränsad, måste överskottet säljas internationellt.
Nyheter
Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.
Nyheter
Inflationsjusterat är olja nu billigare än på mitten av 1980-talet

Javier Blas uppmärksammar att oljepriset nu är det lägsta på fyra år när råvaran nu handlas kring 60 USD. Det innebär också att det är på samma nivå som för 20 år sedan. Men i all rimlighet bör man inflationsjustera priset och då är olja idag billigare än den var i mitten av 1980-talet.
-
Nyheter4 veckor sedan
Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden
-
Nyheter2 veckor sedan
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns
-
Analys4 veckor sedan
Quadruple whammy! Brent crude down $13 in four days
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: The forward curve is pricing tightness today and surplus tomorrow
-
Nyheter1 vecka sedan
Samtal om läget för guld, kobolt och sällsynta jordartsmetaller
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina slår nytt rekord i produktion av kol
-
Nyheter2 veckor sedan
Agnico Eagle siktar på toppen – två av världens största guldgruvor i sikte
-
Nyheter1 vecka sedan
Lägre elpriser och många minustimmar fram till midsommar