Nyheter
USA passerade Saudiarabien som världens största oljeproducent

Under november 2012 passerade USA Saudiarabien och blev världens största producent av råolja. Det är första gången på tio år som USAs produktion överstiger Saudiarabiens.
Energy Information Administration rapporterar att ”Saudiarabien var världens största producent och exportör av olja under 2012, med en genomsnittlig produktion på 11,6 miljoner fat olja per dag och att landet exporterade uppskattningsvis 8,6 miljoner fat/dag netto”.
USA var världens näst största petroleumproducerande land under 2012 med en genomsnittlig produktion om 11 miljoner fat per dygn (se det nedre diagrammet).
Siffrorna bygger emellertid på den internationella månadsstatistiken över den globala oljeproduktionen som EIA tillhandahåller. Under november 2012 översteg USAs oljeproduktion Saudiarabiens (se det övre diagrammet).
Tack vare de betydande ökningarna i skifferoljeproduktionen i North Dakota och Texas, ökade USAs totala oljeproduktion med mer än 7 procent under perioden augusti till november 2012, medan produktionen i Saudiarabien minskade med 4 procent under samma period. Detta gjorde att USAs oljeproduktion under november kom att uppgå till 11,65 miljoner fat per dygn att jämföra med Saudiarabiens produktion om 11,25 miljoner fat per dygn. Därmed är detta den första gången på mer än tio år, sedan augusti 2002, som USA har producerat mer petroleumprodukter än Saudiarabien.
Även om det finns variationer i oljeproduktionen som kan innebära att USA inte kommer att kunna fortsätta att producera mer olja än Saudiarabien varje månad, kommer den uppåtgående trenden i den amerikanska oljeproduktionen att fortsätta. EIB förutspår att USA kommer att bli världens största petroleumproducent inom de närmaste åren. EIB förutspår att den amerikanska oljeproduktionen kommer att fortsätta att öka från dagens nivå på 11,65 miljoner fat per dag, och stiga med ytterligare 11,5 % till cirka 13,0 miljoner fat per dag fram till 2020.
Nyheten att USA blev världens största petroleumproducent i november är en annan viktig milstolpe i USA:s nya energiera, och speglar vikten av genombrottet för de revolutionära utvinningsteknikerna som används för skifferolja, hydraulisk spräckning (fracking) och horisontell borrning.
Nyheter
Hur USA blev världens största exportör av propan

USA har på 15 år gått från nästan ingen export alls av propan till att bli störst i världen. Det är en utveckling som följer den explosiva produktionsökningen av naturgas och olja. Propan är en biprodukt från naturgasbearbetning och oljeraffinering. Genom tekniker som fracking och horisontell borrning ökade den amerikanska olje- och gasproduktionen kraftigt från omkring 2008, särskilt i Permian (Texas/New Mexico). Det ledde till en kraftig ökning av propanproduktionen.
Trots ökande produktion har efterfrågan inom USA varit relativt stillastående eller minskat. Det skapade ett överskott som drev på exporten.
Företag som Enterprise Products Partners byggde ut terminaler för att exportera propan, särskilt från Houston. Priserna på amerikansk propan är lägre än i exempelvis Qatar eller Förenade Arabemiraten, vilket gör den konkurrenskraftig globalt.
Kina är en av de största importörerna, särskilt för sin kemikalieindustri. Mexiko är också starkt beroende av amerikansk propan, medan Kanada främst exporterar till USA. USMCA-avtalet undantar Kanada och Mexiko från tullar.
Handelstullar, särskilt från Kina, har skapat oro men påverkar inte efterfrågan nämnvärt eftersom Kina fortfarande är beroende av amerikansk propan. Alternativ från Mellanöstern är dyrare.
Amerikanska företag bygger ut exportkapaciteten. Även om andra länder ökar sin produktion, förväntas USA behålla ledningen. Då inhemsk konsumtion är begränsad, måste överskottet säljas internationellt.
Nyheter
Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.
Nyheter
Inflationsjusterat är olja nu billigare än på mitten av 1980-talet

Javier Blas uppmärksammar att oljepriset nu är det lägsta på fyra år när råvaran nu handlas kring 60 USD. Det innebär också att det är på samma nivå som för 20 år sedan. Men i all rimlighet bör man inflationsjustera priset och då är olja idag billigare än den var i mitten av 1980-talet.
-
Nyheter3 veckor sedan
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: The forward curve is pricing tightness today and surplus tomorrow
-
Nyheter2 veckor sedan
Samtal om läget för guld, kobolt och sällsynta jordartsmetaller
-
Nyheter2 veckor sedan
Agnico Eagle siktar på toppen – två av världens största guldgruvor i sikte
-
Nyheter1 vecka sedan
Lägre elpriser och många minustimmar fram till midsommar
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina slår nytt rekord i produktion av kol
-
Nyheter1 vecka sedan
Saudiarabien informerar att man är ok med ett lägre oljepris
-
Nyheter3 veckor sedan
Den viktiga råvaruvalutan USD faller kraftigt