Följ oss

Nyheter

Uranpriset stiger när Japan godkänner återöppnandet av kärnkraftverk

Publicerat

den

Kärnkraft i lego

Aktier med koppling till uranutvinning, och de börshandlade fonderna som replikerar utvecklingen av dessa aktier, steg efter det att de japanska myndigheterna lyft det sista hindret för att återöppna de kärnkraftsreaktorer som stängdes ned 2011 efter katastrofen i Fukushima.

Kärnkraft i legoGlobal X Uranium ETF (NYSEArca: URA), som replikerar kursutvecklingen av de företag som utvinner uran, har stigit och testar nu sitt 200 dagars glidande medelvärde. Detta är en direkt effekt av att uranföretagen stiger, något som i sin tur är hänförligt till att tingsrätten i Kagoshima förkastade de juridiska försöken att blockera återöppnandet av kärnkraftverket Sendai. Denna anläggning kommer att vara det första av de japanska kärnkraftverken som öppnas efter den avstängning som följde av den förödande jordbävningen och efterföljande katastrofen i Fukushima. Reaktorerna kan med största sannolikhet påbörja sin verksamhet redan i juni i år.

Som svar på detta utfall har anti-kärnkraftsaktivister aggressivt framställt krav i domstolen i syfte att blockera återöppnandet av dessa kärnkraftverk. Den japanska premiärministern Shinzo Abe, som är en hängiven kärnkraftsförespråkare argumenterar för atomkraften som stod för nästan en tredjedel av Japans elproduktion innan Fukushima, eftersom detta gör det möjligt för Japan att minska sitt beroende av dyra fossila bränslen. Uppgifter från de japanska tullmyndigheterna visar att Japans import av flytande naturgas, så kallad LNG, slog rekord för den tolvmånadersperiod som slutade den 31 mars 2015. Den japanska importen av flytande naturgas kom att uppgå till motsvarande 65 miljarder USD.

Med återstarten av den japanska kärnkraftsindustrin förväntas efterfrågan på uran att stiga. Enligt World Nuclear Association förväntas nästan 40 kärnkraftverk öppnas globalt under de kommande tre åren. I framförallt Asien väntas ytterligare kärnkraftverk öppnas efter detta.

För närvarande är priset på de företag som utvinner uran lågt, och speglar inte den potentiella ökningen av efterfrågan framöver enligt många analytiker. Det kommer att bli ytterligare efterfrågan när de japanska kärnreaktorerna börjar producera igen och Kina slutför sina nya anläggningar tror många i branschen.

Nyheter

Nya rekord i global användning av kol

Publicerat

den

Berg av kol

Den globala användning av kol sätter ett nytt rekord och förväntas nå ännu högre höjder under de kommande åren enligt en färsk rapport från IEA. Utmärkande är att IEA återkommande måste revidera upp sina prognoser. Under 2024 förväntas den globala konsumtionen nu bli 8,77 miljarder ton och för att krypa vidare uppåt och nå en platå vid 2027.

Elproduktionen i Kina är särskilt viktig för de globala kolmarknaderna, eftersom ett av tre ton kol som förbrukas i världen eldas i ett kraftverk i landet.

Kinas utbyggnad av kärnkraft, solceller och vindkraft kan begränsa användningen av kol under de kommande åren, men IEA lyfter fram att det finns ett flertal osäkerheter i analysen.

Samtidigt ökar efterfrågan på kol fortfarande i flera väldigt stora tillväxtekonomier där efterfrågan på el ökar kraftigt i takt med den ekonomiska tillväxten och befolkningstillväxten, till exempel i Indien, Indonesien och Vietnam. I tillväxtekonomierna drivs tillväxten främst av efterfrågan på kol från kraftsektorn, även om den industriella användningen också ökar.

Global konsution av kol, faktisk och prognoser.
Global konsumtion av kol.
Fortsätt läsa

Nyheter

Kärnkraft och litet inslag av solenergi ger den billigaste elektriciteten i Japan

Publicerat

den

Energiproduktion i Japan

Japan är ett land med väldig begränsad tillgång på egna naturresurser, varför även frågan om energi är väldigt central för landet. Nu har man gjort en stor genomgång för att komma fram till vilka energiformer som ger den lägsta totalkostnaden för energi vid 2040 under olika scenarier.

Slutsatsen är att kärnkraft har den lägsta totalkostnaden. Solenergi kan både ha den högsta och lägsta kostnaden. Om en liten mängd solceller installeras så har solenergi den lägsta kostnaden, men om en större mängd installeras så blir det den avsevärt dyraste formen av energi. Kärnkraft plus ett litet inslag av solceller är således optimalt för Japan.

Det är Stephen Stapczynski på Bloomberg som uppmärksammar rapporten och kan man japanska så finns den att läsa här.

Kostnad för energi i Japan
Uppskattningar för den totala systemkostnaden för olika energislag i Japan vid 2040.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kinas produktion av kol slår nytt rekord

Publicerat

den

Javier Blas uppmärksammar att Kina under november slog ett nytt rekord i produktion av kol och passerade där med det tidigare rekordet från i början av 2023. Kolkraft är ryggraden i Kinas produktion av elektricitet.

Vi skrev nyligen om att Kina satsar stort på att bygga ut billig kolproduktion i Xinjiang, vilken växer fram som landets fjärde stora hubb för kolproduktion.

Kina satsar även stort på att bygga kärnkraftverk, men eftersom landet hela tiden behöver mer elektricitet så kommer inte kärnkraften att ersätta kolkraften på ett bra tag, landet behöver båda. Där emot kan utbyggnaden av kolkraft hållas på en lägre nivå för varje kärnkraftverk som tillkommer. Kina godkänner tio kärnkraftsreaktorer per år vilket på ett årtionde ger ett hundratal nya kärnkraftsreaktorer om samma tempo fortsätter att hållas. Utbyggnaden kommer rimligtvis även att öka när de nya reaktormodeller som Kina själva har utvecklat har byggts i ett antal.

Graf över kolproduktion i Kina
Kolproduktion i Kina
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära