Följ oss

Nyheter

Uranpriset stiger när Japan godkänner återöppnandet av kärnkraftverk

Publicerat

den

Kärnkraft i lego

Aktier med koppling till uranutvinning, och de börshandlade fonderna som replikerar utvecklingen av dessa aktier, steg efter det att de japanska myndigheterna lyft det sista hindret för att återöppna de kärnkraftsreaktorer som stängdes ned 2011 efter katastrofen i Fukushima.

Kärnkraft i legoGlobal X Uranium ETF (NYSEArca: URA), som replikerar kursutvecklingen av de företag som utvinner uran, har stigit och testar nu sitt 200 dagars glidande medelvärde. Detta är en direkt effekt av att uranföretagen stiger, något som i sin tur är hänförligt till att tingsrätten i Kagoshima förkastade de juridiska försöken att blockera återöppnandet av kärnkraftverket Sendai. Denna anläggning kommer att vara det första av de japanska kärnkraftverken som öppnas efter den avstängning som följde av den förödande jordbävningen och efterföljande katastrofen i Fukushima. Reaktorerna kan med största sannolikhet påbörja sin verksamhet redan i juni i år.

Som svar på detta utfall har anti-kärnkraftsaktivister aggressivt framställt krav i domstolen i syfte att blockera återöppnandet av dessa kärnkraftverk. Den japanska premiärministern Shinzo Abe, som är en hängiven kärnkraftsförespråkare argumenterar för atomkraften som stod för nästan en tredjedel av Japans elproduktion innan Fukushima, eftersom detta gör det möjligt för Japan att minska sitt beroende av dyra fossila bränslen. Uppgifter från de japanska tullmyndigheterna visar att Japans import av flytande naturgas, så kallad LNG, slog rekord för den tolvmånadersperiod som slutade den 31 mars 2015. Den japanska importen av flytande naturgas kom att uppgå till motsvarande 65 miljarder USD.

Med återstarten av den japanska kärnkraftsindustrin förväntas efterfrågan på uran att stiga. Enligt World Nuclear Association förväntas nästan 40 kärnkraftverk öppnas globalt under de kommande tre åren. I framförallt Asien väntas ytterligare kärnkraftverk öppnas efter detta.

För närvarande är priset på de företag som utvinner uran lågt, och speglar inte den potentiella ökningen av efterfrågan framöver enligt många analytiker. Det kommer att bli ytterligare efterfrågan när de japanska kärnreaktorerna börjar producera igen och Kina slutför sina nya anläggningar tror många i branschen.

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära