Följ oss

Nyheter

Uran handlas till det högsta priset sedan 2011

Publicerat

den

Spotpriset på uran fortsätter att stiga. Prisuppgången är en följd av löften om att tredubbla kärnkraften i mitten av seklet, leveransproblem från producenter som Cameco och hotet om ett förbud av rysk export av uran till väst.

Uran nådde nyligen 91 dollar per pund. Det är inte långt från de tresiffriga priser som denna råvara handlades till 2007. Priset har ökat från cirka 50 USD per pund sedan mitten av förra året.

Priset kan nu vara nära en nivå som kan leda till utvecklingen av nya gruvprojekt eftersom världen i allt högre grad ser till atomkraft för att hjälpa att bekämpa den globala uppvärmningen. Ökningen kommer efter att 24 nationer inklusive USA, Japan, Kanada, Storbritannien och Frankrike förra månaden i Dubai vid COP28-konferensen lovade att tredubbla kärnkraftskapaciteten med 2050.

Kina, som inte var en del av det löftet, leder fortfarande det globala kärnkraftverksbyggandet med sina planer på att nästan fördubbla kapaciteten till 100 gigawatt i slutet av detta decennium. Det asiatiska landet har 22 av 58 anläggningar som just nu byggs över hela världen.

Kinas tillväxt

Att möta den ökade efterfrågan har visat sig vara svårt för leverantörer som Cameco, Kanadas största uranproducent. Denna uranproducent sade att de köpte så mycket som 8 miljoner pund uran från andra producenter under det nyligen avslutade kvartalet för att kunna möta sina kontrakt. Investmentbanken Morgan Stanley förutspår att priset kan nå 95 dollar per pund i mars 2024. I november förutspådde Sprott ett tresiffrigt pris inom tolv till arton månader.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Den amerikanska kongressen överväger ett förbud mot import av ryskt uran. Det har passerat representanthuset och väntar på debatt i senaten, även om de flesta företag i väst redan har undvikit Ryssland sedan kriget i Ukraina började för nästan två år sedan. Ett förbud kan utlösa repressalier och Ryssland har anläggningar för att bearbeta uran till bränsle, medan USA startar om en sådan. Biden-administrationen är dock inställd på att underteckna en höjning av två miljarder dollar till landets kärnkraftsindustri inom några veckor.

Nyheter

Italien planerar att tillåta kärnkraft igen

Publicerat

den

Vackert landskap i Italien

Italien byggde under 1960- och 70-talet fyra kärnkraft med en reaktor vardera och hade planer på en kraftig expansion. Men på 1980-talet bestämde sig landet för att överge kärnkraft och för 34 år sedan stängde landet sitt sista kärnkraftverk. På 00-talet försökte landets ledare att satsa på kärnkraft men befolkningen sade nej.

Nu vill dock Giorgia Melonis regering göra ett nytt försök med att väcka liv i kärnkraft med fokus på SMR-reaktorer. Man vill se ny kärnkraft inom tio år och att energislaget står för 11 procent av landets elproduktion år 2050.

Man vill sänka landets koldioxidutsläpp och komplettera den väderberoende elproduktionen. År 2022 stod fossil energi för 78 procent av landets energikonsumtion.

Landets yngre befolkning sägs vara mer positiv till kärnkraft, samtidigt som kritiken mot solceller har växt, dels kring att de står i konflikt med landets matproduktion och dels att de förfular det italienska landskapet när kullar och hustak bekläds med paneler.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lundin Mining vill köpa Filo Corp tillsammans med BHP

Publicerat

den

Filo del Sol-området

Det är ingen hemlighet att Lundin-familjen är intresserad av att i någon form slå samman bolag som är verksamma i Vicuña-området som gruppen utvecklar, med fokus på koppar (samt guld och silver). Tre Lundin-bolag är verksamma bredvid varandra, nämligen Lundin Mining, Filo Corp och NGEX Minerals.

Nu rapporterar flera nyhetsbyråer, med hänvisning till källor, att Lundin Mining har kontaktat BHP Group om att tillsammans köpa ut Filo Corp. Det är något som skulle lösa finansieringsfrågan för Filo Corp och deras projekt.

Lundin-familjen äger 15 % av Lundin Mining och 32 % av Filo Corp. BHP äger 6 % av Filo Corp.

Tanken med att köpa ut Filo Corp är att slå samman dess projekt Filo del Sol som ligger på gränsen Argentina-Chile med Lundin Mings närliggande Josemaria-projekt. Det skulle göra det lättare för Lundin-familjen att finansiera projektet och för BHP skulle det ge en expansion inom koppar som företaget behöver.

Representanter för Filo Corp och Lundin Mining har avböjt att kommentera uppgifterna, som satte Filo Corps aktie i rörelse uppåt.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Nyheter

Filo Corp utvecklar en högintressant kopparfyndighet

Publicerat

den

Filo del Sol

Filo Corp, vars aktier är noterade både i Sverige och Kanada, är ett bolag i Lundin-sfären med fokus på koppar (samt det guld och silver som finns i kopparfyndigheten). Bolaget arbetar med att utveckla Filo del Sol som ligger på gränsen mellan Argentina och Chile och är en del av Vicuña-område där flera Lundin-företag är aktiva.

Filo Corps VD Jamie Beck presenterade nyligen verksamheten i Stockholm.

Jamie Beck, VD för Filo Corp, presenterar verksamheten.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära