Nyheter
Tredje staden i Finland som satsar på kärnenergiproducerad fjärrvärme med världens enklaste reaktor

Keravan Energia, ett finskt energibolag, har i mitten av oktober tecknat ett avtal med finska teknikföretaget Steady Energy om att utveckla kärnkraftsdriven fjärrvärme. Kerava blir därmed den tredje finska staden som överväger att använda kärnkraft för uppvärmningsändamål, efter tidigare initiativ i Kuopio och Helsingfors. Om projektet går vidare till investering kan byggandet av SMR-reaktorer påbörjas så tidigt som 2029, och fjärrvärmedriften förväntas starta 2032. Det första av Steady Energys projekt är sedan tidigare planerat att vara i kommersiell drift 2030.
Finland går snabbt mot att bli världens ledande SMR-nation när Steady Energy inleder ett samarbete med Keravan Energia för att utforska SMR-tekniken. Kerava är Finlands tredje stad som förbereder sig för kärnkraftsbaserad fjärrvärme. I Kuopio i östra Finland är kärnkraftsvärmen redan i förinvesteringsfasen, med planläggning och miljötillstånd som snart startar.
Keravan Energia har som mål att vara koldioxidneutralt 2030, och partnerskapet med Steady Energy understryker deras åtagande att minska utsläppen på ett kostnadseffektivt sätt och samtidigt säkerställa en tillförlitlig energiförsörjning. ”Vi har ett strategiskt mål att nå koldioxidneutralitet till 2030. För att uppnå detta måste vi minimera våra utsläpp till ett överkomligt pris och säkerställa att vår stads energiförsörjning förblir säker under alla omständigheter”, säger Jussi Lehto, VD för Keravan Energia.
Avtalet är det första steget mot att utvärdera möjligheten att använda SMR-tekniken i Kervo. Nästa fas omfattar en bedömning av platsens lämplighet, licensiering, detaljplanering samt den tekniska och ekonomiska genomförbarheten för ett kärnkraftvärmeverk som är skräddarsytt för Kervos energibehov. ”Tänk på fjärrvärme som ett stort system av varmvattenrör, där värme flödar till radiatorer från en gigantisk panna, där värmekällan nu är biomassa och torv. Grön el är en bra backup, men vi behöver mer stabila lösningar för att motverka volatiliteten i elpriserna. En dedikerad kärnenergivärmekälla, som Steady Energys reaktor, är ett mycket gångbart alternativ”, säger Jussi Lehto, VD för Keravan Energia.
”Keravan Energia har länge legat i framkant när det gäller energiomställningen. Vi är mycket glada över att kunna erbjuda Steady Energys SMR-teknik i deras växande portfölj av gröna lösningar”, säger Tommi Nyman, VD för Steady Energy.
Över hela Europa står energibolagen inför utmaningen att ersätta hundratals åldrande värmeverk som närmar sig slutet av sin livscykel. Med cirka 3 000 värmeverk som behöver förnyas är en betydande övergång till nollutsläppslösningar avgörande. ”Klimatkrisen kommer inte att avta förrän vi värmer upp våra hem på ett rent sätt. Globalt sett kommer fortfarande över 80 procent av energin från fossila källor, varav nästan hälften går till uppvärmning och kylning. Finska energibolag går i bräschen för att helt överge förbränningsbaserad energi”, säger Tommi Nyman, vd för Steady Energy.
Världens enklaste kärnkraftverk
Steady Energy har utvecklat LDR-50, en liten modulär reaktor på 50 MW som kan tas i drift inom sju år, inklusive licensiering, till en kostnad av 100 miljoner euro. LDR-50 är särskilt utformad för att producera värme upp till 150 °C och är optimerad för fjärrvärme, industriell ångproduktion och avsaltningsprojekt.
VD Tommi Nyman betonade systemets enkelhet: ”Uppvärmning av vatten till 150 grader står för 10 procent av de globala utsläppen. Vår reaktor fokuserar enbart på denna uppgift, vilket gör den till världens kanske enklaste kommersiella kärnreaktor. Denna design säkerställer att den värme som produceras med SMR är kostnadsmässigt konkurrenskraftig jämfört med andra alternativ.”
LDR-50-reaktorn är lika stor som en vanlig fraktcontainer och har konstruerats för att kunna byggas under jord. Reaktorn har en verkningsgrad på nästan 100 procent och kyls och modereras med lättvatten vid låga driftstemperaturer och tryck, vilket gör den säker och mer kostnadseffektiv än konventionell kärnkraft.
Steady Energys initiala marknadsfokus är Finland och övriga Europa, men bolaget ser också framför sig att reaktorerna kan användas för att tillgodose industriella ång- och avsaltningsbehov globalt. ”Varje reaktor kostar 100 miljoner euro och bara i Europa skulle det snabbt behövas 300 sådana här enheter. Det finns ett behov av ytterligare 300 om vi ska kunna minska koldioxidutsläppen från avsaltning och industriell värmeproduktion.”
Steady Energy kommer under nästa år att påbörja uppförandet av en pilotanläggning i Finland, där anläggningens funktionalitet och Steady Energys projektledningsförmåga kommer att testas. Pilotanläggningen, som skiljer sig från en riktig reaktor endast genom att den använder en elektrisk värmare istället för kärnbränsle, kommer att bana väg för ytterligare installationer. Tänkbara platser är Helsingfors, Kuopio, Esbo och Lahtis.
Nyheter
Kina slår nytt rekord i produktion av kol

Energianalytikern John Kemp rapporterar, baserat på Kinas officiella statistik, att landet slagit ett nytt rekord i produktion av kol. I mars producerade man 441 miljoner ton. Grafen nedan visar hur perioden januari-mars varit per år och där har produktionen gått upp till 1203 miljoner ton från 1106 miljoner ton för samma period föregående år.
Kina använder spektakulära mängder kol, det man också gradvis gör är att ersätta importerad kol med egen produktion. Det är en säkerhetsfråga att man vill vara mindre beroende av omvärlden för energi. Fördelen med importerade kol är att den kan levereras med lastfartyg till de energislukande kustregionerna. Men Kina har med tiden byggt energislukande industri vid sina kolgruvor, vilket delvis minskar behovet av att frakta kolen.

Nyheter
Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden

Det är stormiga tider på råvarumarknaden där oljepriset leder nedgången. Guld klarar sig däremot hyggligt väl, berättar Lars Henriksson på råvarufonden Centaur. Han tar vidare upp aluminium och koppar. Han säger även att den värld med en global råvarumarknad nu kanske kommer att förändras där vi i stället kan få se en mer segmenterad marknad där det handlas utanför och inom USA. Prisutvecklingen för olika råvaror skiljer sig kraftigt åt, jordbruksråvaror som vete klarar sig ganska bra, priserna var redan låga.
Nästa gäst är Maria Sunér från Svemin som diskuterar marknaden ur andra perspektiv, så som satsningar på försvar och grön energi samt hur de påverkar efterfrågan på råvaror.

Nyheter
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer

Både WTI- och Brent-oljan har idag fallit med omkring 7 procent, där WTI handlas kring 66,50 USD och Brent kring 69,89 USD. De kan dessutom tilläggas att USAs valuta idag faller mot i princip alla andra valutor, vilket gör oljepriset för alla utanför USA har fallit ännu mer.
USA:s handelskrig mot alla världens länder, förutom Ryssland, har skadeskjutit hela världsekonomin vilket förväntas minska efterfrågan på olja. Samtidigt fortsätter OPEC+ att enligt plan trappa ner sin begränsning av oljeproduktionen, dvs man kommer att producera mer olja.
Tullsmärta för amerikansk oljeproduktion
Fallande oljepriser är ingenting amerikanska oljeproducenter gillar. De drabbas dock även på kostnadssidan. Stålrör och andra saker som oljeproducenter använder har belagts med tullar, vilket gör att produktionskostnaderna stiger. Amerikanska oljebolag är det dock svårt att gråta över, de har trots allt finansierat och marknadsfört denna utveckling.
Någonting som USA dock inte införde tullar på är olja. Hade Trump fullföljt de planerna då hade det kunnat bli ett ännu större kaos.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Ticking higher as tariff-panic eases. Demand growth and OPEC+ will be key
-
Analys4 veckor sedan
Crude prices hold gains amid fresh tariff threats
-
Nyheter4 veckor sedan
Ett samtal om råvarorna som behövs för batterier
-
Nyheter4 veckor sedan
Tysklands SEFE skriver avtal om att köpa 1,5 miljarder ton LNG per år från Delfin i USA
-
Nyheter4 veckor sedan
700 timmar med negativa elpriser och dyrare biobränsle gav lägre resultat för Jämtkraft
-
Nyheter3 veckor sedan
Danska Seaborg Technologies siktar på serieproduktion av smältsaltsreaktorer till mitten av 2030-talet
-
Analys3 veckor sedan
Brent Edges Lower After Resisting Equity Slump – Sanctions, Saudi Pricing in Focus
-
Nyheter3 veckor sedan
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer