Följ oss

Nyheter

Tredje staden i Finland som satsar på kärnenergiproducerad fjärrvärme med världens enklaste reaktor

Publicerat

den

Skiss över Steady Energys fjärrvärmelösning

Keravan Energia, ett finskt energibolag, har i mitten av oktober tecknat ett avtal med finska teknikföretaget Steady Energy om att utveckla kärnkraftsdriven fjärrvärme. Kerava blir därmed den tredje finska staden som överväger att använda kärnkraft för uppvärmningsändamål, efter tidigare initiativ i Kuopio och Helsingfors. Om projektet går vidare till investering kan byggandet av SMR-reaktorer påbörjas så tidigt som 2029, och fjärrvärmedriften förväntas starta 2032. Det första av Steady Energys projekt är sedan tidigare planerat att vara i kommersiell drift 2030.

Finland går snabbt mot att bli världens ledande SMR-nation när Steady Energy inleder ett samarbete med Keravan Energia för att utforska SMR-tekniken. Kerava är Finlands tredje stad som förbereder sig för kärnkraftsbaserad fjärrvärme. I Kuopio i östra Finland är kärnkraftsvärmen redan i förinvesteringsfasen, med planläggning och miljötillstånd som snart startar.

Keravan Energia har som mål att vara koldioxidneutralt 2030, och partnerskapet med Steady Energy understryker deras åtagande att minska utsläppen på ett kostnadseffektivt sätt och samtidigt säkerställa en tillförlitlig energiförsörjning. ”Vi har ett strategiskt mål att nå koldioxidneutralitet till 2030. För att uppnå detta måste vi minimera våra utsläpp till ett överkomligt pris och säkerställa att vår stads energiförsörjning förblir säker under alla omständigheter”, säger Jussi Lehto, VD för Keravan Energia.

Avtalet är det första steget mot att utvärdera möjligheten att använda SMR-tekniken i Kervo. Nästa fas omfattar en bedömning av platsens lämplighet, licensiering, detaljplanering samt den tekniska och ekonomiska genomförbarheten för ett kärnkraftvärmeverk som är skräddarsytt för Kervos energibehov. ”Tänk på fjärrvärme som ett stort system av varmvattenrör, där värme flödar till radiatorer från en gigantisk panna, där värmekällan nu är biomassa och torv. Grön el är en bra backup, men vi behöver mer stabila lösningar för att motverka volatiliteten i elpriserna. En dedikerad kärnenergivärmekälla, som Steady Energys reaktor, är ett mycket gångbart alternativ”, säger Jussi Lehto, VD för Keravan Energia.

”Keravan Energia har länge legat i framkant när det gäller energiomställningen. Vi är mycket glada över att kunna erbjuda Steady Energys SMR-teknik i deras växande portfölj av gröna lösningar”, säger Tommi Nyman, VD för Steady Energy.

Över hela Europa står energibolagen inför utmaningen att ersätta hundratals åldrande värmeverk som närmar sig slutet av sin livscykel. Med cirka 3 000 värmeverk som behöver förnyas är en betydande övergång till nollutsläppslösningar avgörande. ”Klimatkrisen kommer inte att avta förrän vi värmer upp våra hem på ett rent sätt. Globalt sett kommer fortfarande över 80 procent av energin från fossila källor, varav nästan hälften går till uppvärmning och kylning. Finska energibolag går i bräschen för att helt överge förbränningsbaserad energi”, säger Tommi Nyman, vd för Steady Energy.

Världens enklaste kärnkraftverk

Steady Energy har utvecklat LDR-50, en liten modulär reaktor på 50 MW som kan tas i drift inom sju år, inklusive licensiering, till en kostnad av 100 miljoner euro. LDR-50 är särskilt utformad för att producera värme upp till 150 °C och är optimerad för fjärrvärme, industriell ångproduktion och avsaltningsprojekt.

VD Tommi Nyman betonade systemets enkelhet: ”Uppvärmning av vatten till 150 grader står för 10 procent av de globala utsläppen. Vår reaktor fokuserar enbart på denna uppgift, vilket gör den till världens kanske enklaste kommersiella kärnreaktor. Denna design säkerställer att den värme som produceras med SMR är kostnadsmässigt konkurrenskraftig jämfört med andra alternativ.”

LDR-50-reaktorn är lika stor som en vanlig fraktcontainer och har konstruerats för att kunna byggas under jord. Reaktorn har en verkningsgrad på nästan 100 procent och kyls och modereras med lättvatten vid låga driftstemperaturer och tryck, vilket gör den säker och mer kostnadseffektiv än konventionell kärnkraft.

Steady Energys initiala marknadsfokus är Finland och övriga Europa, men bolaget ser också framför sig att reaktorerna kan användas för att tillgodose industriella ång- och avsaltningsbehov globalt. ”Varje reaktor kostar 100 miljoner euro och bara i Europa skulle det snabbt behövas 300 sådana här enheter. Det finns ett behov av ytterligare 300 om vi ska kunna minska koldioxidutsläppen från avsaltning och industriell värmeproduktion.”

Steady Energy kommer under nästa år att påbörja uppförandet av en pilotanläggning i Finland, där anläggningens funktionalitet och Steady Energys projektledningsförmåga kommer att testas. Pilotanläggningen, som skiljer sig från en riktig reaktor endast genom att den använder en elektrisk värmare istället för kärnbränsle, kommer att bana väg för ytterligare installationer. Tänkbara platser är Helsingfors, Kuopio, Esbo och Lahtis.

Nyheter

Tuffa tider för stål i Europa

Publicerat

den

Felix Lindberg

Stålmarknaden befinner sig i en svår situation där Kinas enorma kapacitet i kombination med att den inhemska efterfrågan har gått ner skapar press på branschen i hela världen. Skrothandlaren och stålexperten Felix Lindberg berättar om Europas svåra situation, med en bilindustri som går på knäna med minskad efterfrågan på stål som följd. Under 2025 kan hårdare tongångar och handelsfrågor komma i fokus. Inte minst spelar en ny administration i USA och ett val i Tyskland roll.

Felix Lindberg kommenterar stålmarknaden.
Fortsätt läsa

Nyheter

LKAB och Luleå kan bli en betydande aktör för fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Europa

Publicerat

den

Illustration LKABs industripark för kritiska mineral med fullt utbyggda anläggningar

LKAB lämnar idag in sin ansökan om miljötillstånd för förädling av fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Luleå. Den planerade industriparken kan bli den första i sitt slag i Europa och en betydande byggsten i att öka självförsörjningen av kritiska mineral, med potential att täcka sju gånger behovet av fosfor till svenskt jordbruk.

– Denna ansökan är resultatet av ett gediget arbete under fyra års tid. Det handlar om en viktig milstolpe som är av stor betydelse för regionen, Sverige och för Europas beredskap. Genom att utvinna fosfor och sällsynta jordartsmetaller från det material som vi redan bryter kan vi stärka vår framtida konkurrenskraft när vi planerar att expandera våra gruvor, samtidigt som vi kan öka försörjningstryggheten och förse samhället med dessa kritiska mineral som behövs för omställningen, säger Darren Wilson, direktör affärsområde Specialprodukter, LKAB.

Utbudet av fosfor för mineralgödsel är avgörande för matförsörjningen i Sverige och EU, medan sällsynta jordartsmetaller används för elektrifieringen och digitaliseringen av samhället, till exempel tillverkning av permanentmagneter i elbilar och vindkraftverk. Fullt utbyggd beräknas produktionen från industriparken kunna täcka cirka sju gånger Sveriges behov och åtta procent av EU:s behov av fosfor. Idag finns ingen utvinning av sällsynta jordartsmetaller i Europa.

– Behovet av kritiska mineral är brådskande sett till det geopolitiska läget och Sveriges mål om att nå fossilfrihet år 2045. EU är idag helt importberoende av fosfor och sällsynta jordartsmetaller och har klassificerat dessa som kritiska råmaterial för samhället. Denna ansökan är avgörande för att möjliggöra ett framtida investeringsbeslut om fullskalig produktion i Luleå, säger Darren Wilson.

Ansökan till Mark- och miljödomstolen avser ett miljötillstånd att bedriva storskalig industriverksamhet samt hamnverksamhet på Svartön i Luleå. Verksamheten bygger på att nyttja avfallsströmmar från järnmalmsproduktionen i Gällivare, där apatitkoncentrat framställs för vidareförädling i Luleå. Här planerar LKAB att producera fosfor och sällsynta jordartsmetaller, samt gips som biprodukt. Genom en stegvis uppskalning kan verksamheten utökas med fler processanläggningar över tid, för att stå i full drift under 2030-talet.

– LKAB:s tillståndsansökan är ytterligare ett steg på vägen mot en utbyggd industripark i Luleå. Det är glädjande att de arbetar på enligt sin plan med etableringen, som är betydelsefull för kommunens och regionens fortsatta utveckling som nav i omställningen. Produktionen av dessa kritiska mineral för vindkraftverk, elbilar och matförsörjning är viktigt för hela vårt samhälle och ger oss möjligheten till att skapa nya arbetstillfällen inför framtiden, säger Carina Sammeli, kommunstyrelsens ordförande, Luleå kommun.

Den 24 oktober 2024 fattade LKAB beslut om att investera i en demonstrationsanläggning i Luleå, som kommer att verifiera de teknologier som krävs för utvinning av kritiska mineral. Resultaten från anläggningen, tillsammans med miljötillståndet för industriparken, kommer att ligga till grund för kommande beslut om storskalig produktion. Det är även avhängigt av miljötillståndet för LKAB:s verksamhet och apatitverk i Gällivare, där tillståndsprocessen pågår.

Fakta om LKAB och kritiska mineral

  • LKAB planerar att börja utvinna kritiska mineral från den befintliga järnmalmsgruvan i Gällivare genom att etablera ett nytt förädlingsverk för apatit. Detta genom att ta vara på flöden från järnmalmsproduktionen som idag inte tas till vara och blir till avfall.
  • Apatitkoncentratet från Gällivare transporteras sedan till den planerade industriparken i Luleå. Här planerar LKAB att producera sällsynta jordartsmetaller, fosfor för produktion av mineralgödsel till jordbruket, samt gips som biprodukt för byggindustrin.
  • Den 24 oktober 2024 fattade LKAB beslut om att investera 800 MSEK i en demonstrationsanläggning i Luleå, som kommer att verifiera och vidareutveckla de teknologier som krävs för utvinning av fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Den planeras vara i drift i slutet av 2026 och är en viktig del i arbetet med att utveckla den fullskaliga anläggningen.
  • EU klassificerar råvaror som kritiska på grund av det stora importberoendet och den stora betydelsen de har för vår ekonomi och den gröna omställningen. Detta inkluderar fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Gemensamt för dessa råmaterial är även att det finns en stor risk för försörjningsavbrott, till exempel relaterat till geopolitiska risker.
  • Fosfor används främst för produktion av mineralgödsel och ungefär hälften av världens livsmedelsproduktion är beroende av detta. Europa är till 90 procent beroende av import, där Ryssland har stått för en betydande del av produktionen.
  • Sällsynta jordartsmetaller (REE) används bland annat i permanentmagneter i elbilsmotorer och generatorer för vindkraftverk, där Kina dominerar värdekedjan. Europa har idag ingen egen utvinning av dessa sällsynta jordartsmetaller.
  • LKAB har ansökt om att göra järnmalmsgruvan i Gällivare, den planerade industriparken i Luleå och den nya järnmalmsfyndigheten Per Geijer med höga halter sällsynta jordartsmetaller och fosfor i Kiruna till strategiska projekt enligt EU:s Critical Raw Materials Act.
Fortsätt läsa

Nyheter

Solenergi i Danmark katastrofalt olönsam, största aktören har havererat

Publicerat

den

Solceller och en tom plånbok

Better Energy, den stora danska aktören som bygger solcellsparker, har havererat. Nu inleds en rekonstruktion där investerarna förlorar miljarderna de har satsat. Sydbank meddelade exempevis idag att de kan förlora upp till 4,5 miljarder kronor och den danska pensionsfonden ATP sa tidigare i veckan att de förlorar 3,6 miljarder kronor.

Det grundläggande problemet är så grundläggande det kan bli. När solen skiner producerar solcellsparkerna så mycket elektricitet att priserna blir låga, ofta negativa. Kalkylen går helt enkelt inte ihop, det går inte att investera miljarder och sedan producera något som ingen vill betala för.

De flesta regioner och länder som installerar stora mängder solceller får problem. När solen skiner blir det ett överskott på elektricitet och när solen går ner blir det ett underskott. På kontinenter som Asien och Nordamerika är det också ett problem, men något mindre, då man där bygger stora mängder kraftverk som använder olja, kol och gas, vilka delvis kan matcha produktionskurvan från solceller.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära