Nyheter
Trafigura varnar för att världens koppar börjar ta slut
Råvaruhandlare förväntar sig ytterligare brist på koppar när efterfrågan ökar i energiomställningen. Globala kopparlager har fallit till farligt låga nivåer varnar en av världens största råvaruhandlare Trafigura.
När han talade vid FT Mining Summit sa Kostas Bintas, co-head för metall- och mineralhandel på Trafigura, att kopparmarknaden idag körs med lager som täcker 4,9 dagars global konsumtion och förväntas avslutas i år vid 2,7 dagar, enligt sina egna prognoser. Kopparlagren räknas vanligtvis i veckor.
Priset på koppar, en basmetall som används i allt från vindkraftverk, elektriska ledningar till elfordon, handlas nu runt 7 400 USD per ton, cirka 30 procent lägre jämfört med början av mars 2022, då denna metall handlades över rekordnivån 10 000 USD per ton.
Begränsade lager ökar risken för en plötslig ökning av priserna om det skulle bli stora uttag och en rusning rusning bland handlare för att säkra leveranser.
Medan den starka dollarn och rädslan för global recession har tyngt kopparpriserna de senaste månaderna, hävdade chefer inom den globala metallindustrin på torsdagen att det begränsade utbudet på marknaden fortfarande stödde priserna.
”Även om det ägnas så mycket uppmärksamhet åt svagheten i fastighetssektorn i Kina, kompenserar efterfrågan på infrastruktur, efterfrågan på elfordons koppar mer än väl för det,” sa Bintas. ”Det upphäver faktiskt inte bara fastighetssvagheten helt, utan ökar också deras konsumtionsökning.”
Han tillade att situationen inte var annorlunda i Europa, eftersom regionen accelererar sin övergång till förnybar energi när den försöker avvänja sig från rysk naturgas, vilket leder till att efterfrågan på koppar ökar.
”Det är ingen tillfällighet att EU har beslutat att föra fram målet att fördubbla sin solkapacitet från 2030 till 2025. Allt detta kräver mycket koppar”, sa han. ”Titta på elfordon överallt, siffrorna är överraskande på uppsidan. Det krävs mycket koppar för det också. Som ett resultat har vi dragit ner lager under detta mycket svåra år.”
Vissa kopparbjörnar tror dock att nedgången på Kinas fastighetsmarknad, där metallen används i ledningar, VVS och fasader, och energikrisen i Europa kommer att tynga efterfrågan.
Marcus Garvey, chef för råvarustrategi på Macquarie, sa att kopparmarknaden kommer att gå mot ett överskott på 600 000 ton nästa år när utbudet växer från Latinamerika och andra håll. ”Alla industriella metaller kommer att gå i överskott nästa år”, sa han och hänvisade till effekterna av den globala makroekonomiska nedgången.
Lagren av koppar i London Metal Exchanges lager fallit kraftigt. Analytiker på Peel Hunt sa att ”handlare i Kina kämpar för att säkra metall eftersom Shanghai-aktier har fallit nyligen och handlare tar tag i vad de kan”.
Lager av koppar i lager som drivs av börser som LME ger inte en fullständig bild av kopparlagren i leveranskedjan, eftersom många industriella användare kommer att hålla sina egna metallreserver, men synliga lager kan ha stor inverkan på sentimentet på marknaden.
”Vi har verkligen inga problem att sälja koppar,” sa Freeports vd Richard Adkerson till investerare på ett telefonkonferenssamtal, rapporterade Reuters. ”Det är bara slående hur negativa de finansiella marknaderna är om den här branschen och ändå är den fysiska marknaden så trång.”
Jonathan Price, verkställande direktör för den kanadensiska koppargruvarbetaren Teck Resources, sa att ”makrosynen är väldigt frikopplad från de underliggande fysiska grunderna på kopparmarknaden”.
Bintas, som förra året hade förutspått att kopparpriserna skulle nå 15 000 USD per ton, sa att koppar såldes på grund av rädsla för lågkonjunktur, men han förväntar sig att ”mycket snabbt” se en ”strukturell omprissättning” när dessa farhågor avtar.
Nyheter
Kärnkraft och litet inslag av solenergi ger den billigaste elektriciteten i Japan
Japan är ett land med väldig begränsad tillgång på egna naturresurser, varför även frågan om energi är väldigt central för landet. Nu har man gjort en stor genomgång för att komma fram till vilka energiformer som ger den lägsta totalkostnaden för energi vid 2040 under olika scenarier.
Slutsatsen är att kärnkraft har den lägsta totalkostnaden. Solenergi kan både ha den högsta och lägsta kostnaden. Om en liten mängd solceller installeras så har solenergi den lägsta kostnaden, men om en större mängd installeras så blir det den avsevärt dyraste formen av energi. Kärnkraft plus ett litet inslag av solceller är således optimalt för Japan.
Det är Stephen Stapczynski på Bloomberg som uppmärksammar rapporten och kan man japanska så finns den att läsa här.
Nyheter
Kinas produktion av kol slår nytt rekord
Javier Blas uppmärksammar att Kina under november slog ett nytt rekord i produktion av kol och passerade där med det tidigare rekordet från i början av 2023. Kolkraft är ryggraden i Kinas produktion av elektricitet.
Vi skrev nyligen om att Kina satsar stort på att bygga ut billig kolproduktion i Xinjiang, vilken växer fram som landets fjärde stora hubb för kolproduktion.
Kina satsar även stort på att bygga kärnkraftverk, men eftersom landet hela tiden behöver mer elektricitet så kommer inte kärnkraften att ersätta kolkraften på ett bra tag, landet behöver båda. Där emot kan utbyggnaden av kolkraft hållas på en lägre nivå för varje kärnkraftverk som tillkommer. Kina godkänner tio kärnkraftsreaktorer per år vilket på ett årtionde ger ett hundratal nya kärnkraftsreaktorer om samma tempo fortsätter att hållas. Utbyggnaden kommer rimligtvis även att öka när de nya reaktormodeller som Kina själva har utvecklat har byggts i ett antal.
Nyheter
Atnorth ska etablera ett mega-datacenter i Långsele
Datacenterföretaget atNorth ska etablera ett stort datacenter i Långsele, det meddelade man tidigare idag. Företaget har säkrat mark i Hamre Industripark och inleder nu processen med att söka de olika tillstånd som behövs.
Atnorth har sedan tidigare ett datacenter i Stockholm, men det man nu planerar i Långsele blir företagets första mega-datacenter i Sverige.
I början av oktober meddelade Uniper att de inte fullföljer sin plan på att producera grönt flygbränslse i Långsele. Atnorth ska nu bygga sitt datacenter på närliggande mark. Båda verksamheterna kräver stora mängder elektricitet, men till skillnad från grönt flygbränsle som kräver bidrag och kunders goda vilja så kan datacenterföretag etablera sig på helt kommersiella villkor. Sedan AI-utvecklingen slog igenom med full kraft har även de stora tech-företagens priskänslighet försvunnit, det viktigaste nu är stor och stabil tillgång på elektricitet, priset är sekundärt.
-
Nyheter4 veckor sedan
Guldpriset kommer stå i 3000 USD i slutet av 2025
-
Nyheter4 veckor sedan
De tre bästa olje- och naturgasaktierna i Kanada
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: OPEC+ meeting postponement adds new uncertainties
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Europe’s largest oil field halted – driving prices higher
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: US inventories remain well below averages despite yesterday’s build
-
Nyheter4 veckor sedan
Oklart om drill baby drill-politik ökar USAs oljeproduktion
-
Nyheter4 veckor sedan
Bixias vinterprognos – Låga elpriser, men inte hela tiden
-
Nyheter2 veckor sedan
Meta vill vara med och bygga 1-4 GW kärnkraft, begär in förslag från kärnkraftsutvecklare