Följ oss

Nyheter

Tillväxtoro styr kopparpriset

Publicerat

den

Koppar, Cu

Koppar, CuKopparpriset har stigit trots att råoljepriset sjunkigt, men hos vissa har det vuxit en oro att globala problem också kan dra ner industrimetallen, vilket dagens nedgång i kopparpriset kanske är en första indikation på. Det skulle betyda att de tror att tillväxtoro styr kopparpriset framgent. Koppar för leverans i november hade innan idag stigit med mer än tre procent under månaden jämfört med ett fall om 12 procents för Brent-råolja. Skillnaden mellan de två råvarorna är anmärkningsvärd.

Många ser basmetallen som Dr. Copper, en värdemätare för den globala ekonomin, eftersom metallen är en viktig komponent i många olika branscher.

De senaste uppgångarna i koppar har varit en skarp kontrast till nedgången om tjugo procent under sommaren när rädslan för ett globalt handelskrig mellan USA och Kina tilltog. Kina svarar för nästan hälften av hela den globala efterfrågan på koppar.

Michael Widmer, en handelsstrateg vid Bank of America Merrill Lynch, hävdade att sommarens nedgång var överdriven, vilket har lämnat koppar i en stabil position jämfört med andra råvaror.

Dessutom har kopparhandlare tagit en mer optimistisk syn på förhoppningar om upptining av förbindelserna mellan USA och Kina. Detta eftersom samtal mellan de högsta tjänstemännen återupptogs före ett möte mellan ledarna tidigare i månaden. Swinghandlare kan påverka nuvarande priser på kopparmarknaden.

Men kanske ser det inte så ljust ut. Federal Reserve kan komma att skifta mot en stramare penningpolitik och dämpa amerikansk tillväxt. Kinas bankutlåning och konsumtionsutgifter saktade i oktober. Tysklands ekonomi backade för första gången på tre och ett halvt år under tredje kvartalet. Japans ekonomi sjunker också med en årlig procent på 1,2 %.

Nyheter

Christian Kopfer om olja, koppar, guld och silver

Publicerat

den

Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken

Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer går igenom det aktuella läget för råvarorna olja, koppar, guld och silver. Han ger även sin prognos för vad som kan hända under 2025.

Fortsätt läsa

Nyheter

USA har energi – Enbart under november investerades det 31,5 miljarder USD på att bygga datacenter i USA

Publicerat

den

Graf som visar hur stora belopp som investeras i nya datacenter i USA

I USA byggs det datacenter i en omfattning som är halsbrytande. Nästan varje månad investeras det mer än den föregående. Enbart under november 2024 investerades det 31,5 miljarder USD, det vill säga motsvarande 347 miljarder SEK, på en månad!

Enbart företaget Microsoft planerar att under 2025 investera 80 miljarder USD i datacenter för AI, motsvarande 880 miljarder SEK.

AI-utvecklingen tar stora steg framåt i högt tempo och i USA finns de stora teknikföretagen som driver den. Den utvecklingen kräver många stora datacenter och för att kunna driva sådana behövs enorma mängder energi och det är något som USA har gott om.

USA:s produktion av elektricitet har nästan inte haft någon tillväxt, efterfrågan har varit konstant och landet har därför mest fokuserat på att ersätta vissa typer av elproduktion med annan. Så det är en utmaning att nu snabbt öka produktionen, men man har tryckt gaspedalen i botten, för alla tidsperioder.

Det finns ett enormt starkt momentum för kärnkraft i USA. På kort sikt öppnar man upp de kärnkraftverk som stängts ner på senare år, samtidigt som planer aktiveras för att bygga nya kärnkraftverk, allt från tusentals jättesmå reaktorer till stora. Även helt nya typer av kärnkraftverk ska byggas. Under kommande år återstartar man kärnkraftverk, några år senare börjar de helt nybyggda reaktorerna bli klara.

USA har dock även ett stort ess i rockärmen. Man har enorma mängder billig naturgas och förmågan att bygga stora effektiva gaskraftverk. Om en större mängd kärnkraftverk kan komma online på tio år så kan en större mängd gaskraftverk komma online på fem år.

Det finns en utmaning i att snabbt bygga elnät i stor skala. Här finns nästa fördel med kärnkraft och gaskraftverk. Kraftverken och datacentren kan byggas bredvid varandra och elektriciteten behöver aldrig skickas ut och belasta elnätet som tar tid att bygga.

I grunden finns även stark politisk konsensus kring att man vill bygga ut elproduktionen. Visst finns det här och var lite motstånd mot naturgas, men det är marginellt. När det gäller kärnkraft så finns det självklart motstånd, men det mest högljudda motståndet kommer från knasbollar som Tucker Carlson som pratar om att den uppfunnits av demoner.

Fortsätt läsa

Nyheter

5N Plus raffinerar specialmetaller till väldigt hög renhet

Publicerat

den

Specialmetaller i allt från solceller i rymden till flygplan

5N Plus, vars aktier är noterade på Torontobörsen, har funnits i 20 år och är specialiserade på att raffinera specialmetaller. Från denna position har företaget vidareutvecklat sin verksamhet till att även producera produkter och komponenter för specialiserade solceller och halvledare.

5N Plus får sina råvaror från återvunnet gruv- och smältverksavfall, som annars skulle ha deponerats som skräp. Företaget samarbetar med stora gruv- och smältverksföretag som Boliden, Glencore, och Rio Tinto för att utvinna mindre metaller, exempelvis kadmium, tellur och andra sällsynta material, från deras restprodukter.

Genom att använda avancerade processer som hydrometallurgi, pyrometallurgi och zonrening förädlas dessa material till extremt hög renhet (99,999 %), vilket gör dem lämpliga för användning i avancerade produkter som solceller och halvledare.

5N Plus VD Gervais Jacques blir här intervjuad om verksamheten.

Intervju med Gervais Jacques, VD för 5N Plus.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära