Gaspriset i Europa pressas av väderprognoser

Energi av olika slag

Foto: GettyImages/iStockPhoto

Den nordiska kraftmarknaden påverkas i hög grad av vädret. Detta ser vi även i Europa, inte minst nu när vi närmar oss vintern. Det skriver LOS Energy och fortsätter nedan.

Elektriska element är något vi är väldigt bekanta med här i norr, medan mycket av uppvärmningen i övriga Europa är gasbaserad. Därför påverkas gaspriset i hög grad av temperaturen i Europa.

Mildare väderprognoser

Meteorologerna presenterade denna vecka varmare temperaturprognoser för Europa fram mot december. Detta fick stor betydelse för gasmarknaden som reagerade med att sänka de kortsiktiga gaspriserna, men också terminpriset för gas framöver. Naturgas används även för strömproduktion i Europa och därför har gaspriset betydelse för elpriset. Gasprisets fall ledde därmed till ett fall på terminspriser i Tyskland, något som i sin tur har haft en dämpande effekt på de nordiska terminspriserna den senaste veckan.

Fortsatt sjunkande priser på råvaror

Många finansiella marknader har sett stora nedgångar under de senaste veckorna. Både aktiemarknader och råvarumarknader har påverkats av en bred pessimism. Olje- och kolpriset har sett en nedåtgående trend sedan början av oktober. Koldioxidpriset däremot ser ut att leva sitt eget liv. Priset för utsläpp är fortfarande tre gånger så högt som för ett år sedan och priset ser inte ut att påverkas så mycket av oron på de andra finansiella marknaderna. Nästa års terminspriser i Norden såg en marginell tillbakagång senaste veckan, pådriven av kolpriset, men fick stöd av en svagare resurssituationen i Norden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top