Tillväxtoro styr kopparpriset

Koppar, CuKopparpriset har stigit trots att råoljepriset sjunkigt, men hos vissa har det vuxit en oro att globala problem också kan dra ner industrimetallen, vilket dagens nedgång i kopparpriset kanske är en första indikation på. Det skulle betyda att de tror att tillväxtoro styr kopparpriset framgent. Koppar för leverans i november hade innan idag stigit med mer än tre procent under månaden jämfört med ett fall om 12 procents för Brent-råolja. Skillnaden mellan de två råvarorna är anmärkningsvärd.

Många ser basmetallen som Dr. Copper, en värdemätare för den globala ekonomin, eftersom metallen är en viktig komponent i många olika branscher.

De senaste uppgångarna i koppar har varit en skarp kontrast till nedgången om tjugo procent under sommaren när rädslan för ett globalt handelskrig mellan USA och Kina tilltog. Kina svarar för nästan hälften av hela den globala efterfrågan på koppar.

Michael Widmer, en handelsstrateg vid Bank of America Merrill Lynch, hävdade att sommarens nedgång var överdriven, vilket har lämnat koppar i en stabil position jämfört med andra råvaror.

Dessutom har kopparhandlare tagit en mer optimistisk syn på förhoppningar om upptining av förbindelserna mellan USA och Kina. Detta eftersom samtal mellan de högsta tjänstemännen återupptogs före ett möte mellan ledarna tidigare i månaden. Swinghandlare kan påverka nuvarande priser på kopparmarknaden.

Men kanske ser det inte så ljust ut. Federal Reserve kan komma att skifta mot en stramare penningpolitik och dämpa amerikansk tillväxt. Kinas bankutlåning och konsumtionsutgifter saktade i oktober. Tysklands ekonomi backade för första gången på tre och ett halvt år under tredje kvartalet. Japans ekonomi sjunker också med en årlig procent på 1,2 %.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top