Connect with us

Nyheter

Svindyr bacon

Published

on

Bacon i närbild

Bacon i närbildFolk älskar bacon, men priset börjar bli ett problem. Amerikanska Bureau of Labor Statistics meddelar att det genomsnittliga priset på bacon under juli var 6,009 USD per pound, motsvarande 0,38 USD eller 2,62 SEK per baconskiva. Under juni 2014 låg priset marginellt högre, 6,106 USD per pound, vilket var en all-time-high-notering.

Virus bland smågrisarna driver upp priset

Under det senaste året har fler och fler amerikanska bönder drabbats av utbrott av ett virus som kallas Porcine Epidemic Diarrhea (PED), en sjukdom som gör att grisarna drabbas av diarré och kräkningar. PED är dödlig för smågrisar som inte har samma typ av immunförsvar och inte kan återhämta sig på samma sätt som en vuxen gris.

Om smågrisarna får det inom de första sju dagarna, är det inte ovanligt med en dödlighet på 100 procent. Den brist på grisar som USA just nu lider av är en direkt följd av att mer än sju miljoner griskultingar insjuknade i PED och dog under vintern 2013/2014.

Brist på grisar leder till högre priser

Bristen på grisar har lett till en all-time-hig-notering på bacon, vilket i sin tur gör att bönderna gör allt för att se till att deras kullar mår bra. Flera av de amerikanska jordbrukarna vägrar att ta emot grisar vars ursprung de inte känner till, eller som kommer från områden där Porcine Epidemic Diarrhea (PED) spridits. Med tanke på att en kull kan vara värd tusentals dollar för uppfödarna är detta förståeligt. De första rapporterna från PED-viruset kom från Mellanvästern och de stater som har drabbats hårdast är Iowa, Illinois, Minnesota och North Carolina.

Foder kan ligga bakom sjukdomen

Ingen vet vad som ligger bakom sjukdomen, men en teori som lagts fram på senare tid, och som har stöd av nyligen utförd studie, är att det är fodret som ligger bakom spridningen av viruset. En artikel som publicerats i BMC Veterinary Resarch journal säger att svaret finns hos foderbranschen, men exakt hur smittan har uppkommit kan inte dessa forskningsresultat svara på. I studien samlades foder in från tre drabbade gårdar i olika stater, fodret gavs sedan till smågrisar som alla utvecklade sjukdomen. De grisar som fick annat foder förblev friska. Om det är fodret i sig, sättet det har transporterats på eller hur det har behandlats som är som ligger bakom smittan är ännu så länge okänt.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *