Video
Stark global efterfrågan på diamanter
Francois Graff, VD för Graff Diamonds, butikskedjan som säljer några av världens dyra smycken, samtalar med Daniel Garrahan på Financial Times om den starka globala efterfrågan på diamanter och hur högt priset på dessa ädelstenar kan stiga.
Efterfrågan på högkvalitativa diamanter stiger, mycket beroende på en växande efterfrågan i Indien och Kina, och Asien i största allmänhet. Tillgången på diamanter växer just nu med 3 %, samtidigt som efterfrågan ökar med det dubbla, vilket skapar en positiv pristrend.
Det är värt att notera att efterfrågan på diamanter kan skilja sig åt mellan olika kvalitetsnivåer under olika tidsperioder. Efterfrågan på högkvalitativa diamanter är ofta stabilare och drivs just nu även på av att Asien får allt fler förmögna invånare, som köper smycken. Efterfrågan på diamanter av lite lägre kvalitet, som köps av de lite mer “normalt” välbeställda, påverkas ofta mer av den allmänna ekonomin.
Video
Sju stadier av ett imperium
Detta är den andra delen av serien Hidden Secrets of Money kallad Seven stages of empire. I den första delen gick Mike Maloney igenom skillnaden mellan valuta och pengar. I denna video går han igenom sju stadier av ett imperium, som går igenom hur valuta används och manipuleras över tid i takt med att ett imperium går igenom olika stadier. Vad som däremot behåller sitt värde oavsett manipulationen av valutan är guld.
Video
Valuta vs pengar
Valuta och pengar är inte samma sak, även om vi liksom de flesta andra använder orden som om de vore synonymer. De har många egenskaper gemensamt, men egenskapen som värdebevarare över tid är det bara en som har. Det är exempelvis en stor skillnad över tid om ett mynt är gjort av guld jämfört med om det är gjort av en värdelös metall med en siffra på.
Se den intressanta videon, Hidden Secrets of Money – Currency vs Money, där Mike Maloney leder oss igenom begreppen och vad de innebär.
Video
Guld – Säker tillgång eller pyramidspel?
Är guld en säker och värdebeständig tillgång eller ett stort pyramidspel? Det är något tillspetsat vad Veckomagasinet på Handelsbanken TV handlar om denna vecka.
Lennart Ekdal låter gästerna Markus Ekberg, VD för Endomines, Patric Andersson, Docent ekonomisk psykologi och Magnus Strömer, råvaruchef på Handelsbanken, komma till tals om sina åsikter.
Guldpriset har redan fallit tillbaka rejält från toppnivån. Markus Ekberg är inte speciellt orolig för att priset ska falla mycket lägre. ”Jag kan inte tänka mig att guld ska sjunka till 1 000 dollar”, säger han. Magnus Strömer har en annan åsikt. ”Det har fallit mycket, men fallet har bara börjat”, säger han. ”Samma psykologi som gäller för guld gäller för till exempel aktier. Det handlar om förväntningar.”, säger Patric Andersson.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: OPEC+ meeting postponement adds new uncertainties
-
Nyheter3 veckor sedan
Vad den stora uppgången i guldpriset säger om Kina
-
Nyheter3 veckor sedan
Meta vill vara med och bygga 1-4 GW kärnkraft, begär in förslag från kärnkraftsutvecklare
-
Nyheter4 veckor sedan
Kina gör stor satsning på billig kol i Xinjiang
-
Analys3 veckor sedan
OPEC takes center stage, but China’s recovery remains key
-
Analys2 veckor sedan
Brent crude rises 0.8% on Syria but with no immediate risk to supply
-
Nyheter2 veckor sedan
De tre bästa aktierna inom olja, gas och råvaror enligt Rick Rule
-
Nyheter2 veckor sedan
Christian Kopfer ger sin syn på den stora affären mellan Boliden och Lundin Mining