Följ oss

Nyheter

Södra blir världens största producent av sulfatlignin

Publicerat

den

Torkat sulfatlignin

Som ett steg i strategin att göra mer av varje träd etablerar Södra nu en ny affär för att bli världsledande i produktion av sulfatlignin. Södras produktionsanläggning vid industrikombinatet i Mönsterås blir den första kommersiella fabriken i Sverige och största producenten i världen. Den totala investeringen är på över två miljarder och beräknas vara i drift 2027. 

Sulfatlignin kan ersätta fossila material i bland annat lim, batterier, gummi, kompositer och ligga till grund för nya biobränslen och biostimulanter. Marknaden och efterfrågan på ersättare av fossila kemikalier ökar och Södra har sedan en tid tillbaka undersökt möjligheterna på ligninmarknaden, fört dialog med potentiella kunder och tecknat offtake-avtal för stor del av produktionsvolymen. Möjligheterna i en produktion av sulfatlignin kan både bidra till den gröna omställningen och öka skogsgårdens lönsamhet anser Södra.

”Skogen ska räcka till mycket när samhället fasar ut det fossila. För framdrift i den omställningen behöver hållbarhet och lönsamhet gå hand i hand, och Södras sulfatlignininvestering är ett lysande exempel där vi gör mer av varje träd och samtidigt stärker skogsgårdens lönsamhet. Det här är en stor investering för Södra och för den gröna omställningen,” säger Lotta Lyrå, vd på Södra.

Idag används ligninet till att generera energi, men med den förädlingsprocess Södra nu investerar i, kommer en större andel av vedråvaran till användning som produkt. Sulfatligninproduktionen kan leda till att fossila råvaror motsvarande 125 000 ton koldioxidutsläpp per år, trängs undan. Satsningen kommer dessutom möjliggöra nya energieffektiviseringar vid massabruket samt ge möjlighet till cirkulär tillverkning av andra kemikalier från massabrukets restflöden, vilket bidrar ytterligare till utvecklingen av ett hållbart samhälle.   

”För att vara konkurrenskraftiga idag och i framtiden är innovation en nödvändig och viktig del av vår verksamhet. Vi jobbar ständigt med att skapa mesta möjliga värde av varje träd, både i dagens processer och i de nya affärerna. I Södras strategi ser vi ett flertal framtida energi- och kemikalieprodukter med stor potential som kan ersätta fossila alternativ i samhället varav sulfatlignin är ett av dem,” säger Catrin Gustavsson, affärsområdeschef Södra Innovation. 

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Södras nya anläggning på kombinatet i Mönsterås är den största investeringen där sedan 1990-talet och blir den största producenten av sulfatlignin i världen. Södra har lämnat in en miljöansökan och inväntar beslut från Mark- och Miljödomstolen för att få tillstånd till att producera sulfatlignin. Produktionen planeras starta 2027, och den del av investeringen som utgör ligninfabriken, sker med stöd från Energimyndigheten genom Industriklivet. 

”Södras satsning är en stor och viktig åtgärd som inte bara har potential för minskade utsläpp, utan kan också medföra ett skifte i marknaden för lignin. På så sätt använder vi den råvara som finns så effektivt och hållbart som möjlig,” säger Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén.

Vad är lignin 

Lignin är den beståndsdel i skogsråvaran som håller ihop fibrerna och ser till att träden står starka och stabila. I separerad form är lignin ett brunt pulver. På kemiskt språk är lignin en serie av sammanlänkade aromatiska föreningar. Södra har i många år samarbetat med och stöttat forskning kring lignin och har mycket god kunskap kring lignin och dess möjligheter. 

I massafabrikens kok löses ligninet ut som sulfatlignin så att fibrerna kan frigöras och bli till pappers- eller dissolvingmassa. Det innebär att det hela tiden skapas stora mängder lignin vid bruken och en del av ligninet kan separeras ut och bli till en produkt. Idag går ligninet till att genera ånga och elektricitet för att driva bruken vilket också genererar ett överskott som säljs till publika elnätet.  

Vad är Industriklivet

Sveriges riksdag har antagit klimatmålet att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären 2045, och därefter uppnå negativa utsläpp. Stora och komplexa tekniksprång krävs inom flera industrier för att nå klimatmålet. För att stödja omställningen har regeringen beslutat om den långsiktiga satsningen Industriklivet.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Industriklivet är sedan 2021 en del av den gröna återstarten för ett klimatsmart samhälle efter covid-19-pandemin och ingår i EU:s Facilitet för återhämtning och resiliens (The Recovery and Resilience Facility, RRF). RRF är ett inslag i Next Generation EU som bland annat ska bidra till ett mer miljövänligt EU, bättre anpassat till nuvarande och kommande utmaningar.

Fortsätt läsa
Annons Centaur

Nyheter

Africa Oil är bra att köpa anser Stifel som inleder analysbevakning

Publicerat

den

Stifel tar upp Africa Oil för analysbevakning och inleder med en köprekommendation för olje- och gasbolaget som bland annat är börsnoterat i Stockholm. Riktkursen har satts till 3,50 kanadensiska dollar, motsvarande 27,09 svenska kronor.

Analysen lyfter fram att bolaget har ”etablerat en attraktiv portfölj av tillgångar i tidigare skeden”. Man skriver vidare att affären om att köpa resterande andel i Prime Oil & Gas ses som transformativ. Affären ska förenkla bolagets struktur samt transparens.

Africa Oil ökar kassaflödet till nivåer som ytterligare stöder organisk tillväxt, vilket ger en av de mest konkurrenskraftiga utdelningarna bland bolagen Stifel bevakar på området, och det lämnar fortfarande kapacitet för förvärv.

Fortsätt läsa

Nyheter

USAs energiproduktion större än konsumtionen under 2023

Publicerat

den

Graf över att USA:s energiproduktion har blivit högre än konsumtion
Primär energiproduktion och konsumtion i USA
Datakälla: U.S. Energy Information Administration, Monthly Energy Review

År 2023 ökade energiproduktionen i USA med 4 % till nästan 103 kvadriljoner BTU (quads), vilket är rekord. Energiförbrukningen i USA föll med 1 % till 94 quads under samma period. Produktionen översteg förbrukningen med 9 quads, mer än vid någon annan tidpunkt i EIA:s register, som sträcker sig tillbaka till 1949.

Primär energiproduktion i USA per källa
Datakälla: U.S. Energy Information Administration, Monthly Energy Review

För att jämföra olika typer av energi som rapporteras i olika typer av fysiska enheter (t.ex. fat, kubikfot, ton och kilowattimmar) konverterar EIA energikällor till vanliga termiska enheter som kallas British thermal units (Btu). Icke brännbara förnybara energikällor som vattenkraft och solenergi omvandlas till Btu med hjälp av den konstanta omvandlingen 3,412 Btu per kilowattimme.

Ökningen av den totala energiproduktionen i USA drevs till stor del av tillväxten i produktionen av naturgas och råolja under 2023. Produktionen av torr naturgas ökade med 4 % till rekordhöga 39 quads 2023, en ökning med 58 % sedan 2013. Produktionen av råolja ökade med 9 % från 2022 och nådde rekordhöga 27 quads 2023, en ökning med 69 % sedan 2013. Produktionen av Natural Gas Plant Liquids, en biprodukt från naturgasproduktionen, ökade med 8 % från 2022 till 8 quads 2023. Produktionen av Natural Gas Plant Liquids har ökat med 143 % sedan 2013.

Energiproduktionen från förnybara källor ökade med 1 % från 2022 till rekordhöga 8 quads 2023, en ökning med 28 % sedan 2013. Produktionen av solenergi ökade med 15 % förra året och uppgick till nästan 1 quad, och produktionen av biomassa ökade med nästan 2 % till mer än 5 quads. Vindkraftsproduktionen minskade förra året med 2 % till cirka 1,5 quads, med lägre vindhastigheter förra året.


Datakälla: U.S. Energy Information Administration, Monthly Energy Review

Den amerikanska energiförbrukningen minskade något under 2023. Sedan rekordnoteringen på 99 quads 2007 har den amerikanska energiförbrukningen fluktuerat mellan 89 och 97 quads per år. Den kombinerade förbrukningen av petroleum och naturgas, de mest förbrukade energikällorna i USA 2023, förblev i stort sett oförändrad från 2022 till 2023. Kolförbrukningen sjönk med 17 % till 8 quads, den lägsta sedan 1800-talet, till stor del beroende på minskad användning av kol för elproduktion.

Fortsätt läsa

Nyheter

First Nordic Metals har fyra prospekteringsprojekt i Sverige

Publicerat

den

Karta över First Nordic Metals projekt i Sverige och Finland

First Nordic Metals är ett prospekteringsbolag som har sina aktier noterade i Kanada med tillgångar i Sverige och Finland. Bolagets fokus är just nu på projekten i Sverige som är

  • Barselse, som First Nordic Metals driver i ett joint venture med Agnico Eagle Mines.
  • Paubäcken
  • Storjuktan
  • Klippen

First Nordic Metals VD Taj Singh blir intervjuad.

I Finland har bolaget två projekt, som ska adresseras efter att man nu först fokuserar på Sverige.

  • Kylmäkangas
  • Oijärvi

Tänk på att risken är hög i mindre prospekterande bolag.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära