Connect with us

Nyheter

Snösmältningen i topp

Published

on

Solsken på blå himmel

Veckans kommentar om elmarknaden v.25 2020

Det varma och vackra vädret bidrar till att snösmältningen i Norge når sin högsta nivå för säsongen. Allt ser ut att fortlöpa bra, utan skadligt höga flöden eller stora spill av vatten. 

Entelios

Snön ligger högt upp och magasinen är redo att ta emot vattnet. Så långt ser det ut som att vi klarar av att ta hand om snön och förvandla den till magasinvatten, men avdunstning är alltid en joker i detta. Det kan hända att det varma och vackra vädret bidrar till att överskottet blir lägre än förmodat om några veckor. Vädret bidrar även till avsevärt försvagad hydrologisk balans denna vecka

Spotpriset är rekordlågt. Den smältande snön ger en massa oreglerad elproduktion. Priset på denna har pressats ner mot noll. Det vackra och varma vädret bidrar inte heller till någon större förbrukning. Priset kommer inte att bli lägre än 0,5 öre, under denna nivå är det bättre att låta vattnet passera turbinerna.

Terminspriserna faller något denna vecka. Det är alltid svårt att förklara varför en marknad ändrar uppfattning om framtiden, men vi tror att det beror på börsfallet med tillhörande oljeprisfall som skedde i slutet av förra veckan.

Veckans siffror:

Advertisement
Tavex

Hydrologisk balans: 9 TWh (- 6 )
Systempris: 2,88 EUR/MWh (-0,25)
Terminspris YR-21: 24 EUR/MWh (-1,2)

Continue Reading
Advertisement

Tavex

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära