Connect with us

Nyheter

Kan myntverket förlora sin LBMA-ackreditering över konfliktguld?

Published

on

The Perth Mint bearbetar guld

Kan det australiensiska myntverket, Perth Mint, förlora LBMA-ackreditering över konfliktguld? På senare tid har anklagelser om konfliktguld lyfts fram och hotat Perth Mint och dess framtida LBMA-ackreditering. Enligt Australian Financial Review köpte det australiensiska myntverket upp till 200 miljoner dollar konfliktguld per år från Papua Nya Guinea.

The Perth Mint bearbetar guld

Australian Financial Review hävdar att cheferna på Perth Mint var medvetna om konfliktguldet. Enligt AFR fick de reda på dessa inköp av sin personal, men skall ha ignorerat dessa varningar.

Konfliktguld kommer från gruvarbetare och återförsäljare som använder oetiska metoder för att bryta guld. Dessa kan inkludera barnarbete, hota samarbetsovillig lokalbefolkning med vapen och använda giftigt kvicksilver för att bryta guldet. Den förödelse som konfliktguld skördar i byar i Papua Nya Guinea har varit ämnesrapporter från studier och akademiker.

På grund av det våld som konfliktguld orsakar, arbetar London Bullion Market Authority (LMBA), som driver världens största ädelmetallbörs, för att säkerställa att allt guld LMBA ackrediterar är konfliktfritt.

LBMAs stämpel för godkännande, kallad LBMA good delivery, är ett avgörande och ofta förbisett faktum på den internationella ETF-marknaden med ett marknadsvärde på 100 miljarder dollar. Institutionella investerare kräver att börshandlade fonder backas upp av guldtackor av kvalitén LBMA good delivery. Av detta skäl arbetar samtliga börshandlade fonder världen över med LBMA-ackrediterat guld. Av denna anledning är LBMA också en osynlig kungamakare på ETF-marknaden.

Har tillsatt en utredning

Efter AFRs avslöjanden har LBMA meddelat en utredning. Den ultimata sanktionen för denna typ av utredning är förlusten av en LBMA-ackreditering. En förlust av LBMA-ackreditering skulle göra det mycket svårt att sälja och marknadsföra en guld-ETF.

Perth Mint, för sin del, har framträtt som en av de främsta guld ETF-leverantörerna under de senaste åren. Det skiljer sig från andra guld ETF-leverantörer eftersom det är både en ETF-emittent och guldraffinaderi.

AAAU, Perth Mint’s New York Stock Exchange-noterade börshandlade fond, är en av världens billigaste guld-ETFer och har ackumulerat 332 miljoner dollar i tillgångar de senaste 2 åren.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *