Följ oss

Nyheter

Skiftande temperaturer ger ett osäkert elpris

Publicerat

den

Lada i snölandskap

Februari 2021 har varit ombytligheternas månad för elpriset skriver Vattenfall. Orsaken är främst de skiftande temperaturerna vilka varit flera grader under det normala. Spotpriset under februari är det tredje högsta sedan millennieskiftet och den 10 februari mättes den högsta elförbrukningen för ett enskilt dygn sedan 2015.

Elpriset för SE3

Temperaturen har hittills i februari legat 3 till 4 grader under det normala, vilket har ökat efterfrågan på el i hela landet, främst drivet av hushållens ökade uppvärmningsbehov. Spotpriset för februari väntas bli cirka 55 öre/kWh för elområde 3, Södra Mellansverige. (se nedan tabell)

Jonas Stenbeck på Vattenfall
Jonas Stenbeck, Vattenfall

– Nu börjar vi gå in i en period av året då riskerna för extremt kallt väder minskar. Väderprognoserna har vänt och högre temperaturer, mer nederbörd samt kraftigare vind väntas vilket kan förbättra prisläget vid månadsskiftet, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Den hydrologiska balansen har minskat från ett kraftigt överskott till noll på grund av kyla och mindre nederbörd i början av året. Under de kallaste dygnen i början av februari stod vattenkraften för hela 54,4 procent av all produktion i Sverige. Kärnkraften har levererat 100 procent av installerad kapacitet och vindkraften har producerat mindre på grund av mindre blåst.

Bränslepriserna har visat en snabb återhämtning men viss osäkerhet kvarstår på grund av pandemin. Köldknäppen i USA har varit en bidragande orsak till att exempelvis oljepriset den senaste tiden klättrat till nivåer som inte uppmätts sedan maj 2019 och är nu tre gånger så högt jämfört med i fjol.

Spotpriset februari20212020
Elområde 1, Norra Sverigeca 45 öre/kWh15,23 öre/kWh
Elområde 2, Norra Mellansverigeca 45 öre/kWh15,23 öre/kWh
Elområde 3, Södra Mellansverigeca 55 öre/kWh19,46 öre/kWh
Elområde 4, Södra Sverigeca 57 öre/kWh19,64 öre/kWh

Nyheter

Guld kostar över 3100 USD per uns och 1 miljoner kronor per kilo

Publicerat

den

Guldtacka i popart-stil

För några veckor sedan passerade guldpriset den jämna och fina nivån av 1 miljon kronor per kilo. Något senare passerade priset den fantastiska nivån av 3000 USD per uns. Men när det senare hände så hade den svenska kronan förstärkts så priset var tillbaka under 1 miljon kronor.

Nu är dock guldpriset över båda dessa nivåer samtidigt. I skrivande stund är guldpriset 3 123 USD per uns och några få kronor över 1 miljon kronor per kilo. Detta trots att den svenska kronan ligger kvar kring 10 kronor per USD, en nivå som det var länge sedan vi hade.

Trump-administrationen har kastat både ekonomi och världsordning in i ett kaos, och det är till guld som många vänder sig för att i alla fall skydda sina egna ekonomiska tillgångar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Danska Seaborg Technologies siktar på serieproduktion av smältsaltsreaktorer till mitten av 2030-talet

Publicerat

den

Kärnkraftverk från Seaborg Technologies

Seaborg Technologies är ett danskt företag som utvecklar ett speciellt koncept inom kärnkraft. Reaktorn är en smältsaltsreaktor, vilken ger en hög säkerhetsprofil. Om bränslet mot förmodan skulle komma i kontakt med atmosfären så svalnar det och blir till sten.

Kärnkraftsreaktorn är på 200-800 MW och byggs på en pråm. Pråmen ankras upp där den ska användas och ansluts till elnätet (eller fjärrvärmenät, industriell användning, avsaltning av vatten). Bolagets huvudfokus är Asien där det bor miljarder med människor i närheten av havet och samtidigt har en väldigt hög koldioxidprofil på sin energianvändning.

Att kärnkraftsreaktorerna byggs på pråmar innebär också att de kommer att serieproduceras på skeppsvarv. I stället för platsbyggda kärnkraftverk så serieproduceras de och körs dit de ska användas. Man skulle kunna säga att de på det sättet blir ännu mer modulära än SMR-reaktorer.

200 miljoner danska kronor i ny finansiering

I torsdags fick Seaborg Technologies 200 miljoner danska kronor i ny finansiering, dvs närmare 300 miljoner svenska kronor. Allt kapital tillfördes från existerande investerare. Kapitalet ska användas till att accelerera utvecklingen och expandera utvecklingsteamet i Danmark och Korea, liksom att lansera flera utvecklingsprojekt med partners i Europa, USA och Korea.

Under 2024 gjordes stora framsteg i utvecklingen av Seaborg-tekniken, bland annat genom utvecklingsprojekt med Idaho National Laboratory i USA och EU:s Joint Research Centre i Karlsruhe, Tyskland. I Korea går förstudien om produktion av bränslesalt med Kepco Nuclear Fuel och GS E&C framåt och samarbetet med Korea Atomic Energy Research Institute har stärkts ytterligare.

Andreas Schofield, medgrundare och CTO på Seaborg, säger: ”Tack vare vårt teams hängivna arbete har designen och forskningsbasen för vår reaktorteknik nu nått en mognadsgrad som gör att vi är redo att inleda licensaktiviteter med kärnkraftsmyndigheterna i Sydkorea. Nästa designfas kommer att fokusera på att skala upp testning och validering i våra nyligen utbyggda anläggningar och med externa partners i Korea och globalt.”

”Tillsammans med våra två starka konsortiepartners, Samsung Heavy Industries och Korea Hydro and Nuclear Power, planerar vi för att vår första reaktor ska vara klar under första halvan av 2030-talet, följt av serieproduktion från mitten av 2030-talet”, säger Klaus Nyengaard, VD för Seaborg Technologies.

Seaborg TEchnologies kärnkraftsreaktor på 1 minut.
Fortsätt läsa

Nyheter

Ett samtal om läget på uranmarknaden

Publicerat

den

Bram Vanderelst, uranhandlare och delägare i Curzon Uranium

I den här intervjun med Bram Vanderelst, uranhandlare och delägare i Curzon Uranium, diskuteras läget på uranmarknaden. Samtalet utforskar dynamiken på spotmarknaden, skillnaderna mellan kortsiktig och långsiktig prissättning och de faktorer som påverkar utbud och efterfrågan. Bram ger insikter om den senaste tidens prisfluktuationer, potentialen för en marknadsbotten och framtidsutsikterna för uranpriserna, och betonar vikten av långsiktiga kontrakt och de utmaningar som branschen står inför. Vidare tar man upp de strukturella underskotten, potentialen för små modulära reaktorer (SMR) och investeringsstrategier. Behovet av högre incitamentspriser för att stimulera produktionen betonas och att ta itu med de utmaningar som branschen står inför. Diskussionen berör också framtida prisprognoser och vikten av en balanserad investeringsportfölj i uran.

intervju med Bram Vanderelst om uranmarknaden.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära