Nyheter
Silverpriset når sin högsta nivå sedan 2016
Silverpriset har tagit fasta på rallyt i guldkursen och handlas nu på de högsta nivåerna sedan 2016, eftersom oro över den globala ekonomin och marknadsdynamiken fortsätter att flytta investerarnas uppmärksamhet mot safe haven-metaller.
Silverpriset avancerade med 4,3 procent till 19,90 USD per troy oucne, medan silverterminerna på Comex-börsen handlas över 20 dollar per uns för första gången på mer än tre år och steg med så mycket som 2,7 procent till 20,34 dollar per uns.
Silver, som just avslutade sitt bästa kvartal sedan 2010, får ett extra uppsving från oro över metallförsörjningen och satsningar på ökad industriell efterfrågan på metallen, som används i solpaneler och andra tillverkade produkter.
Av de 275 gruvor som stördes av Covid-19-pandemin världen över var de hårdast drabbade guld- och silvergruvor, enligt en rapport från S&P Global Market Intelligence. I Latinamerika, där mycket av världens silver produceras, har situationen förvärrats, med Mexiko som nyligen var förbi Italien i antalet Coronavirusrelaterade dödsfall.
Morgan Stanley tror på ett starkare silverpris
”Silver fortsätter att stiga som en följd av det starka guldpriset och de stödjande ekonomiska förhållandena” sade Morgan Stanley i sin halvårsutsikt där silver är investeringsbankens favoritråvara efter koppar. ”Eftersom den verkliga efterfrågan också återhämtar sig under andra halvåret kommer detta att driva silverpriset ytterligare, vilket minskar spreaden mellan guld och silver något.”
Silverterminer har stigit mer än 40 procent sedan slutet av första kvartalet 2020 och överträffat guldterminer som ”bara” steg med 14 procent under samma tidsperiod. Eftersom silverpriserna har ökat har investerare köpt börshandlade fonder som har exponering mot metallen, vilket återspeglar samma trend som vi har kunnat se för guld. Innehaven hos de globala silverstödda ETFer ökade med 21 procent under andra kvartalet 2020 och nådde en rekordnivå den här månaden.
Baserat på måndagens priser krävs det cirka 92 ounce silver för att köpa ett ounce guld, ett förhållande som är högre än genomsnittet på cirka 69 det senaste decenniet. Vissa analytiker anser att det tyder på att ytterligare kursuppgångar är att vänta för silver.
”Silver handlar för närvarande på nära rekordrabatt till guld, vilket borde locka efterfrågan,” sade Goldman Sachs Group i en uppdatering denna månad. ”Silver tenderar ofta att lagga guld i början av ett rally och komma ikapp det när rallyt fortsätter och investerare letar efter sätt att diversifiera.”
Förra veckan höjde analytikerna på RBC Capital Markets sina silverprisprognoser med 16 procent för 2020.
Nyheter
Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern
Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.
”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”
Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.
Nyheter
Silverpriset kan bara gå upp
Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.
Nyheter
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden
Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.
Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Market battling between spike-risk versus 2025 surplus
-
Nyheter3 veckor sedan
Uniper har säkrat 175 MW elektricitet i Östersund för e-metanol
-
Nyheter4 veckor sedan
Guldpriset passerar 2700 USD till sin högsta nivå någonsin
-
Nyheter4 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature