Följ oss

Nyheter

Silverpriset har tagit fart, och kan fortsätta högre

Publicerat

den

Silvertacka från Sprott

Just nu är det en bra tid att vara en ädelmetallinvesterare och inte bara i guld. Silver, med sin bredare industriella användning, har tagit fart. Silverpriset tuggar precis som guldpriset högre mitt i osäkerheten som råder under Coronaviruspandemin.

Silvertacka - 10 troy ounce

Vad orsakar rallyt? Ett sammanflöde av låga räntor matas in i en svagare dollar och det förvärras bara av rädsla för inflation och utsikter till långsammare tillväxt. ”Jag tror att det är allt ovanstående plus en extra sak, ETF-köpen” berättade Reggie Browne från GTS Securities.

”Med centralbankerna runt om i världen, med quantitative easing och sedelpressarna som trycker ny valuta för att stödja Coronavirusräddningsåtgärderna, tror jag att vi ser svaga valutor över hela linjen” sa Browne. ”Jag tror att den största nyheten här [är] Jag tror att du ser en större exponering mot råvaror. Särskilt guld och silver läggs in i förvaltarnas allokeringsmodeller, och jag tror att det är en ny trend som vi ser som driver upp priset på guld.”

Leveransproblem kan fortsätta att stödja silverrallyt

Silverpriser har stigit på att förbättrade fundamentala faktorerna med stöd från efterfrågan på grund av Coronaviruset, stimulansåtgärder och återhämtning inom industrisektorn. Å andra sidan minskar leveranserna också.

Försörjningsstörningar har också bidragit till att driva rallyet på silvermarknaderna. Gruvor i Peru och Mexiko, som utgör nästan 40 procent av världens utbud, har stängts tidigare i år till följd av Covid-19-pandemin, rapporterar Bloomberg. Medan en stor del av branschen öppnar upp igen, har vissa gruvor varit tvungna att stänga av driften igen på grund av en andra våg av Covid-19.

Bland de andra nedstängningsvågorna är ”några av de största silverproducerande gruvorna i världen och det har drastiskt minskat den förväntade silverproduktionen för detta år” sa Paul Wiggers de Vries, senior analytiker vid CRU Group, till Bloomberg och tillade att priserna på ädelmetaller förväntas fortsätta öka.

Colin Hamilton, verkställande direktör för råvaruanalys vid BMO Capital Markets, förväntar sig att pandemin kommer att fortsätta störa utbudet. ”Vi har fortfarande ett stort antal fall och det kan leda till ytterligare lokala nedstängningar”, sa Hamilton till Bloomberg.

Marknadsunderskott och ett minskat utbud

The Silver Institute prognosticerar nu ett litet marknadsunderskott för första gången på fem år. Institutet räknar med en minskning med 13 procent i utvunnen produktion från Latinamerika i år medan det globala utbudet kan krympa med 7,2 procent, enligt verkställande direktör Michael DiRienzo.

De negativa utbudsutsikterna på grund av långvariga gruvstörningar ger ytterligare stöd till en ädelmetall som har stigit med över 30 procent under den senaste månaden. I likhet med guld, hålls silver som en säker tillgång, men har också brett industriellt bruk i produkter som solpaneler.

”När vi ser framåt, när fler gruvverksamheter kommer tillbaka, kan vinsterna på silvermarknaden begränsas. Det mesta av det producerade silvret kommer som en biprodukt från utvinningen av koppar, guld, zink och bly. Det finns enorma producenter som egentligen inte är silvergruvor” tillade Wiggers de Vries. ”Så det är en av riskerna för silverförsörjningen framöver.”

Fortsätt läsa
Annons
2 Kommentarer

2 Comments

  1. Odd Österlund

    31 juli, 2020 vid 10:51

    Men priset på silver är inte det fysiska utan ”papperssilver” å det kan man ju precis som valutor trycka hur mycket som helst av..

  2. Martin

    5 augusti, 2021 vid 01:09

    Ja, det stämmer, jag tycker det är svårt att hitta samlad information om hur mkt silverpapper det finns, och hur stor andel som är ”short” samt vilka positioner dem olika mäklarhus har. Några tips?

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Kakao spränger 6000 USD-nivån med bred marginal

Publicerat

den

Kakaoträd

Kakaopriset fortsätter att rusa i höjden som att det inte finns någon begräsning alls. Nu kostar kakao i form av mars-terminen på ICE-börsen hela 6401 USD per ton. Om vi pratar nominella priser så har kakao aldrig varit dyrare i modern tid. Det var en pristopp år 1977 på 5379 USD, men sedan föll priset och kring millennieskiftet så var priset nere kring 1000 USD.

Mars 2024-terminen på kakao, USD per ton

Det finns dock en naturlig förklaring till det höga priset och det är det låga priset för 20-30 år sedan. Priserna var då så låga att odlarna inte såg någon anledning till att satsa sin framtid på att plantera kakao. En stor del av de kakaoproducerande träden idag är därför gamla, vilket innebär att de både producerar mindre och är mer känsliga för ofördelaktigt väder.

På toppen av detta kan sedan läggas andra faktorer, som att befolkningen i världen har växt och dessutom blivit mycket rikare, samt även satsningar från bland annat EU att kakao-odlingar inte ska anläggas genom att hugga ner skog.

Men situationen lyfter fram det man ofta upprepar, vad som får ner höga priser är höga priser. Nu har priset kommit upp och det kommer göra att odlare åter blir intresserade av att investera i odlingar och med tiden kommer det göra att utbudet ökar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Saharas solparker kan påverka klimat och energiproduktion globalt

Publicerat

den

Solceller i Sahara

Byggandet av stora solenergiparker i Saharaöknen kan ha oväntade effekter på solenergin i världen – även i länder långt från Sahara. Solparkerna kan enligt nya simuleringar minska produktionen av solenergi i länder som USA, Indien och Kina. Det visar forskning vid Lunds universitet.

Att storskaliga solenergiparker kan påverka klimatet och ekosystemet i närområdet är välkänt. Detta då solpanelerna är mörkare än Saharas ljusa sand, vilket leder till att de absorberar extra energi som avges som värme. Det som förvånade forskarna i det här fallet var att byggandet av omfattande solenergiparker kan ha långtgående och varierande effekter på både klimat och produktionen av solenergi globalt. 

– Vår modell visar att effekterna på klimatet och ekosystemet är ganska långtgående, särskilt i några av de mest sårbara regionerna, som Arktis och Amazonas, säger Zhengyao Lu, forskare vid Lunds universitet och en av forskarna bakom artikeln ”Large-scale photovoltaic solar farms in the Sahara affect solar power generation potential globally” publicerad i tidskriften Communications Earth & Environment.

Forskningen visar att solenergiparkerna kan leda till mindre solenergi i områden som Nordafrika, Mellanöstern, södra Europa, Indien, östra Kina, Japan, östra Australien och sydvästra USA. Forskarna fann att dessa effekter beror på förändringar i ytans albedo, ett mått på ljus som reflekteras av ytan viket hör ihop med de mörka solpanelerna, samt påverkan på atmosfäriska cirkulationsmönster och molnbildning.

Å andra sidan kan vissa områden gynnas av dessa förändringar, med ökad solenergiproduktion som resultat. Forskningen pekar på att delar av Central- och Sydamerika, Karibien, centrala och östra USA, Skandinavien och Sydafrika kommer kunna se positiva effekter för energiproduktionen som en följd av utbyggnaden av solenergiparker i Sahara. Detta då exempelvis molntäckets minskning påverkar förutsättningarna för solenergiproduktion positivt, medan en ökning av detsamma påverkar det negativt. Färre moln ger mer sol, helt enkelt.

–  Det har inte tidigare uppmärksammats att en massiv utbyggnad av solenergi kan ha global påverkan. I detta avseende kan solenergiproduktionen bli en geopolitisk fråga. Om ett land bygger många solparker kan det potentiellt skada solenergiproduktionen i grannländer eller till och med i avlägsna länder, säger Zhengyao Lu.

Påverkan på solenergiproduktionen uppgår enligt studien till plus eller minus fem procent i ett scenario där en femtedel av Saharaöknen täcks med solenergiparker.  

– Effekterna kanske inte verkar så stora, men i en framtida värld där varje region bygger fler parker och blir mer beroende av dem behövs både kunskap och insatser. Vi hoppas att studien kan bidra till samarbeten mellan världens stater för att säkerställa att fördelarna med solenergi delas rättvist över hela världen, säger Zhengyao Lu.

Fortsätt läsa

Nyheter

Handeln med ärtor spås minska under 2024

Publicerat

den

Ärtor

Världshandeln med torra ärtor, också känt som pulser, förväntas minska något under helåret 2024 på grund av minskade leveranser till Kina, samt en svagare importefterfrågan från Bangladesh och EU. Däremot kan leveranserna till Indien öka efter att importrestriktionerna nyligen tagits bort. Handeln ligger dock i stort kvar på en relativt hög nivå.

Import av ärtor
Källa: International Grains Council 
Fortsätt läsa

Populära