Connect with us

Nyheter

Silverpriset har tagit fart, och kan fortsätta högre

Published

on

Silvertacka från Sprott

Just nu är det en bra tid att vara en ädelmetallinvesterare och inte bara i guld. Silver, med sin bredare industriella användning, har tagit fart. Silverpriset tuggar precis som guldpriset högre mitt i osäkerheten som råder under Coronaviruspandemin.

Silvertacka - 10 troy ounce

Vad orsakar rallyt? Ett sammanflöde av låga räntor matas in i en svagare dollar och det förvärras bara av rädsla för inflation och utsikter till långsammare tillväxt. ”Jag tror att det är allt ovanstående plus en extra sak, ETF-köpen” berättade Reggie Browne från GTS Securities.

”Med centralbankerna runt om i världen, med quantitative easing och sedelpressarna som trycker ny valuta för att stödja Coronavirusräddningsåtgärderna, tror jag att vi ser svaga valutor över hela linjen” sa Browne. ”Jag tror att den största nyheten här [är] Jag tror att du ser en större exponering mot råvaror. Särskilt guld och silver läggs in i förvaltarnas allokeringsmodeller, och jag tror att det är en ny trend som vi ser som driver upp priset på guld.”

Leveransproblem kan fortsätta att stödja silverrallyt

Silverpriser har stigit på att förbättrade fundamentala faktorerna med stöd från efterfrågan på grund av Coronaviruset, stimulansåtgärder och återhämtning inom industrisektorn. Å andra sidan minskar leveranserna också.

Försörjningsstörningar har också bidragit till att driva rallyet på silvermarknaderna. Gruvor i Peru och Mexiko, som utgör nästan 40 procent av världens utbud, har stängts tidigare i år till följd av Covid-19-pandemin, rapporterar Bloomberg. Medan en stor del av branschen öppnar upp igen, har vissa gruvor varit tvungna att stänga av driften igen på grund av en andra våg av Covid-19.

Bland de andra nedstängningsvågorna är ”några av de största silverproducerande gruvorna i världen och det har drastiskt minskat den förväntade silverproduktionen för detta år” sa Paul Wiggers de Vries, senior analytiker vid CRU Group, till Bloomberg och tillade att priserna på ädelmetaller förväntas fortsätta öka.

Colin Hamilton, verkställande direktör för råvaruanalys vid BMO Capital Markets, förväntar sig att pandemin kommer att fortsätta störa utbudet. ”Vi har fortfarande ett stort antal fall och det kan leda till ytterligare lokala nedstängningar”, sa Hamilton till Bloomberg.

Marknadsunderskott och ett minskat utbud

The Silver Institute prognosticerar nu ett litet marknadsunderskott för första gången på fem år. Institutet räknar med en minskning med 13 procent i utvunnen produktion från Latinamerika i år medan det globala utbudet kan krympa med 7,2 procent, enligt verkställande direktör Michael DiRienzo.

De negativa utbudsutsikterna på grund av långvariga gruvstörningar ger ytterligare stöd till en ädelmetall som har stigit med över 30 procent under den senaste månaden. I likhet med guld, hålls silver som en säker tillgång, men har också brett industriellt bruk i produkter som solpaneler.

”När vi ser framåt, när fler gruvverksamheter kommer tillbaka, kan vinsterna på silvermarknaden begränsas. Det mesta av det producerade silvret kommer som en biprodukt från utvinningen av koppar, guld, zink och bly. Det finns enorma producenter som egentligen inte är silvergruvor” tillade Wiggers de Vries. ”Så det är en av riskerna för silverförsörjningen framöver.”

Continue Reading
Advertisement

Tavex

2 Comments

2 Comments

  1. Odd Österlund

    31 juli, 2020 at 10:51

    Men priset på silver är inte det fysiska utan ”papperssilver” å det kan man ju precis som valutor trycka hur mycket som helst av..

  2. Martin

    5 augusti, 2021 at 01:09

    Ja, det stämmer, jag tycker det är svårt att hitta samlad information om hur mkt silverpapper det finns, och hur stor andel som är ”short” samt vilka positioner dem olika mäklarhus har. Några tips?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära