Nyheter
Silverpriset har tagit fart, och kan fortsätta högre

Just nu är det en bra tid att vara en ädelmetallinvesterare och inte bara i guld. Silver, med sin bredare industriella användning, har tagit fart. Silverpriset tuggar precis som guldpriset högre mitt i osäkerheten som råder under Coronaviruspandemin.

Vad orsakar rallyt? Ett sammanflöde av låga räntor matas in i en svagare dollar och det förvärras bara av rädsla för inflation och utsikter till långsammare tillväxt. ”Jag tror att det är allt ovanstående plus en extra sak, ETF-köpen” berättade Reggie Browne från GTS Securities.
”Med centralbankerna runt om i världen, med quantitative easing och sedelpressarna som trycker ny valuta för att stödja Coronavirusräddningsåtgärderna, tror jag att vi ser svaga valutor över hela linjen” sa Browne. ”Jag tror att den största nyheten här [är] Jag tror att du ser en större exponering mot råvaror. Särskilt guld och silver läggs in i förvaltarnas allokeringsmodeller, och jag tror att det är en ny trend som vi ser som driver upp priset på guld.”
Leveransproblem kan fortsätta att stödja silverrallyt
Silverpriser har stigit på att förbättrade fundamentala faktorerna med stöd från efterfrågan på grund av Coronaviruset, stimulansåtgärder och återhämtning inom industrisektorn. Å andra sidan minskar leveranserna också.
Försörjningsstörningar har också bidragit till att driva rallyet på silvermarknaderna. Gruvor i Peru och Mexiko, som utgör nästan 40 procent av världens utbud, har stängts tidigare i år till följd av Covid-19-pandemin, rapporterar Bloomberg. Medan en stor del av branschen öppnar upp igen, har vissa gruvor varit tvungna att stänga av driften igen på grund av en andra våg av Covid-19.
Bland de andra nedstängningsvågorna är ”några av de största silverproducerande gruvorna i världen och det har drastiskt minskat den förväntade silverproduktionen för detta år” sa Paul Wiggers de Vries, senior analytiker vid CRU Group, till Bloomberg och tillade att priserna på ädelmetaller förväntas fortsätta öka.
Colin Hamilton, verkställande direktör för råvaruanalys vid BMO Capital Markets, förväntar sig att pandemin kommer att fortsätta störa utbudet. ”Vi har fortfarande ett stort antal fall och det kan leda till ytterligare lokala nedstängningar”, sa Hamilton till Bloomberg.
Marknadsunderskott och ett minskat utbud
The Silver Institute prognosticerar nu ett litet marknadsunderskott för första gången på fem år. Institutet räknar med en minskning med 13 procent i utvunnen produktion från Latinamerika i år medan det globala utbudet kan krympa med 7,2 procent, enligt verkställande direktör Michael DiRienzo.
De negativa utbudsutsikterna på grund av långvariga gruvstörningar ger ytterligare stöd till en ädelmetall som har stigit med över 30 procent under den senaste månaden. I likhet med guld, hålls silver som en säker tillgång, men har också brett industriellt bruk i produkter som solpaneler.
”När vi ser framåt, när fler gruvverksamheter kommer tillbaka, kan vinsterna på silvermarknaden begränsas. Det mesta av det producerade silvret kommer som en biprodukt från utvinningen av koppar, guld, zink och bly. Det finns enorma producenter som egentligen inte är silvergruvor” tillade Wiggers de Vries. ”Så det är en av riskerna för silverförsörjningen framöver.”
Nyheter
Outokumpu vill stärka leveranskedjan för hållbart nickel genom att förvärva andel i FPX Nickel

Outokumpu har ambitiösa hållbarhetsmål och letar ständigt efter möjligheter för att ytterligare minska utsläppen från sitt rostfria stål. Utöver att titta på vår egen produktionsverksamhet, försöker Outokumpu också stärka sin leveranskedja av hållbara råvaror för framtiden. Därför har bolaget idag tecknat ett avtal om att bli delägare i det kanadensiska bolaget, FPX Nickel, som den enda tillverkaren av rostfritt stål, med en ägarandel på 9,9 %. Koldioxidavtrycket för FPX Nickel-produkten beräknas vara bland de lägsta 10 % inom nickelindustrin och den är lätt att använda inom den rostfria stålindustrin, vilket gör den väl lämpad för Outokumpus tillverkning av rostfritt stål.
Med bas i Vancouver, Kanada, äger och utvecklar gruv- och prospekteringsföretaget FPX Nickel nickelfyndigheten Baptiste i Decar Nickel District i centrala British Columbia. Den nuvarande uppskattningen är att nickelproduktionen skulle kunna inledas i slutet av det här årtiondet. Outokumpu kommer att investera 11 miljoner euro i företaget. Med investeringen säkrar Outokumpu en rätt till andel av FPX Nickels framtida produktion.
Nicklet som finns i Baptiste-fyndigheten är i form av en naturligt förekommande nickel-järnlegering som kallas awaruite, som kommer att generera en ny ferronickelprodukt. Med tanke på dess ferromagnetiska egenskaper kan denna legering återvinnas till en högvärdig ferronickelprodukt med hjälp av en enkel process av magnetisk separation och flotation, vilket innebär vissa kostnads- och hållbarhetsfördelar i jämförelse med de traditionella smältugnstekniker som används för att producera ferronickel. Dessutom kommer närheten för Baptistefyndigheten till det kanadensiska vattenkraftsnätet att hjälpa FPX att uppnå nickelproduktion med något av den lägsta kolintensiteten inom den globala nickelindustrin.
”Vårt partnerskap med Outokumpu är ett bevis på Baptistes potential att producera en premium nickelprodukt som inte behöver mellansmältningsstadiet och därmed bli ett mycket eftertraktat råmaterial för ansvarsfull produktion av koldioxidsnåla färdiga produkter på flera konsument- och industrimarknader, inklusive rostfritt stål. FPX är glada över att vara Outokumpus föredragna partner då de försöker säkra de hållbara nickelmaterial med lång livslängd som bäst passar deras strategiska mål”, kommenterar Martin Turenne, FPX:s VD och koncernchef.
”Koldioxidavtrycket för Outokumpus rostfria stål är redan det lägsta i världen, men vi vill minska koldioxidutsläppen ytterligare i vår produkt. Detta kräver också en minskning av utsläppen från vår försörjningskedja. För att uppnå detta arbetar vi tillsammans med våra leverantörer för att stärka hållbarheten i hela leverantörskedjan – inklusive miljömässiga, sociala aspekter samt bolagsstyrning. Det nickel som finns i fyndigheten som utvecklats av FPX Nickel i Kanada har ett mycket lågt koldioxidavtryck. Därför är vi glada över att vara en del av detta utvecklingsprojekt som aktieägare, vilket, när det väl förverkligats, skulle innebära en utmärkt lågemissionskälla för nickel och i en sammansättning som passar vår egen produktion, säger Marc-Simon Schaar, chef för Raw Material Sourcing på Outokumpu.
Nyheter
Så ser planen ut för ny kärnkraft i Sverige enligt Vattenfall

Desirée Comstedt, affärsutvecklingsansvarig för kärnkraft på Vattenfall, gästar Rejlers Play och svarar på frågor om hur planen för ny kärnkraft i Sverige ser ut från Vattensfalls synvinkel. Desirée leder en förstudie om förutsättningarna för att bygga minst två små modulära reaktorer (SMR) i Sverige som ska vara klar vid årsskiftet.
Nyheter
Citi ser silver handlas till 30 dollar inom sex till tolv månader

Silverpriset kan nå 30 dollar per troy ounce under de kommande sex månaderna till ett år, med ett nära förestående stöd från köpare som ser värdet på metallen efter dess skarpaste prisfall på en månad sedan februari, säger Citigroup.
”Vi tror att den senaste tidens svaga priser erbjuder en stark köpmöjlighet, vilket upprepar vår prognos på 30 dollar per troy ounce silver under de kommande 6-12 månaderna när tillväxten i USA rullar över, även om tillväxten på tillväxtmarknaderna stagnerar”, sa Citis analytiker.
”Vi förväntar oss att silver kommer att stiga i väntan på fallet i amerikanska räntor och realräntorna som sannolikt kommer att följa med en förväntad omsvängning av USA:s tillväxt under Q4’22 eller början av 2024” sa Citis analytiker. ”Detta borde tynga dollarn, och Citi-ekonomerna förväntar sig att amerikanska räntor och dollarn kommer att försvagas ytterligare (DXY till 96).”
Med vissa marknadsspelare som tror att Federal Reserve kommer att sänka räntorna redan i september, trots att centralbankens mer hökaktiga tjänstemän förespråkar en stramare penningpolitik under överskådlig framtid, ser silver fundamentalt ut att vara redo för en bättre utveckling, sa Citis analytiker.
”Allt detta borde understödja ETFers efterfrågan på silver” sade analytikerna och hänvisade till börshandlade produkter kopplade till råvaran. ”Svagare konkurrens om investeringskapital från andra tillgångsklasser borde också stödja silverprissättningen eftersom marknaderna i allt högre grad prissätter recessionsrisker i USA.”
Kina kan komma att öka efterfrågan under det 2023
Citis analytiker tror också på en potentiell silverefterfrågan från Kina från andra halvåret i år. ”Våra ekonomer förväntar sig att Kina kommer att fortsätta att gradvis återhämta sig och varje associerad återhämtning i EM-tillväxtsentimentet kan vara en stegvis medvind för silver – Tillväxtmarknadernas efterfrågan på silver har varit svag med Kina och Indiens lagernedgång. Vi förväntar oss att Kinas efterfrågan kan återhämta sig under 2H 23 efter ytterligare lättnader från PBoC.”
”Kinas tröga ekonomiska återhämtning har drabbat efterfrågan på silver, med lokala premier som föll till 0,3 procent i april. Ytterligare lättnader för att stärka Kinas ekonomi kan leda till en starkare efterfrågan på silver under 2H’23.”
Indien var en annan lovande marknad, sa Citi-analysen. ”Indien är en priskänslig marknad som kan fortsätta att minska sina lager med högre priser under 2023” sa analytikerna.
-
Nyheter2 veckor sedan
Lundin-familjen har sålt allt i Africa Oil
-
Nyheter1 vecka sedan
Dansk kärnkraft ska producera 1 miljon ton koldioxidfritt gödningsmedel per år i Indonesien
-
Analys4 veckor sedan
A recession is no match for OPEC+
-
Nyheter2 veckor sedan
Guldpriset nära sin högsta nivå någonsin
-
Nyheter3 veckor sedan
Koppar gynnas av den gröna omställningen
-
Nyheter4 veckor sedan
Oljepriset utvecklas svagt på sämre än väntad ekonomi i Kina
-
Nyheter4 veckor sedan
Ny analys visar att marknaden för palmolja kommer att nå 110 miljarder dollar
-
Nyheter6 dagar sedan
Ryssland förstör Saudiarabiens oljeförsäljning i Asien
Odd Österlund
31 juli, 2020 vid 10:51
Men priset på silver är inte det fysiska utan ”papperssilver” å det kan man ju precis som valutor trycka hur mycket som helst av..
Martin
5 augusti, 2021 vid 01:09
Ja, det stämmer, jag tycker det är svårt att hitta samlad information om hur mkt silverpapper det finns, och hur stor andel som är ”short” samt vilka positioner dem olika mäklarhus har. Några tips?