Silverpriset har tagit fart, och kan fortsätta högre

Just nu är det en bra tid att vara en ädelmetallinvesterare och inte bara i guld. Silver, med sin bredare industriella användning, har tagit fart. Silverpriset tuggar precis som guldpriset högre mitt i osäkerheten som råder under Coronaviruspandemin.

Silvertacka - 10 troy ounce

Vad orsakar rallyt? Ett sammanflöde av låga räntor matas in i en svagare dollar och det förvärras bara av rädsla för inflation och utsikter till långsammare tillväxt. ”Jag tror att det är allt ovanstående plus en extra sak, ETF-köpen” berättade Reggie Browne från GTS Securities.

”Med centralbankerna runt om i världen, med quantitative easing och sedelpressarna som trycker ny valuta för att stödja Coronavirusräddningsåtgärderna, tror jag att vi ser svaga valutor över hela linjen” sa Browne. ”Jag tror att den största nyheten här [är] Jag tror att du ser en större exponering mot råvaror. Särskilt guld och silver läggs in i förvaltarnas allokeringsmodeller, och jag tror att det är en ny trend som vi ser som driver upp priset på guld.”

Leveransproblem kan fortsätta att stödja silverrallyt

Silverpriser har stigit på att förbättrade fundamentala faktorerna med stöd från efterfrågan på grund av Coronaviruset, stimulansåtgärder och återhämtning inom industrisektorn. Å andra sidan minskar leveranserna också.

Försörjningsstörningar har också bidragit till att driva rallyet på silvermarknaderna. Gruvor i Peru och Mexiko, som utgör nästan 40 procent av världens utbud, har stängts tidigare i år till följd av Covid-19-pandemin, rapporterar Bloomberg. Medan en stor del av branschen öppnar upp igen, har vissa gruvor varit tvungna att stänga av driften igen på grund av en andra våg av Covid-19.

Bland de andra nedstängningsvågorna är ”några av de största silverproducerande gruvorna i världen och det har drastiskt minskat den förväntade silverproduktionen för detta år” sa Paul Wiggers de Vries, senior analytiker vid CRU Group, till Bloomberg och tillade att priserna på ädelmetaller förväntas fortsätta öka.

Colin Hamilton, verkställande direktör för råvaruanalys vid BMO Capital Markets, förväntar sig att pandemin kommer att fortsätta störa utbudet. ”Vi har fortfarande ett stort antal fall och det kan leda till ytterligare lokala nedstängningar”, sa Hamilton till Bloomberg.

Marknadsunderskott och ett minskat utbud

The Silver Institute prognosticerar nu ett litet marknadsunderskott för första gången på fem år. Institutet räknar med en minskning med 13 procent i utvunnen produktion från Latinamerika i år medan det globala utbudet kan krympa med 7,2 procent, enligt verkställande direktör Michael DiRienzo.

De negativa utbudsutsikterna på grund av långvariga gruvstörningar ger ytterligare stöd till en ädelmetall som har stigit med över 30 procent under den senaste månaden. I likhet med guld, hålls silver som en säker tillgång, men har också brett industriellt bruk i produkter som solpaneler.

”När vi ser framåt, när fler gruvverksamheter kommer tillbaka, kan vinsterna på silvermarknaden begränsas. Det mesta av det producerade silvret kommer som en biprodukt från utvinningen av koppar, guld, zink och bly. Det finns enorma producenter som egentligen inte är silvergruvor” tillade Wiggers de Vries. ”Så det är en av riskerna för silverförsörjningen framöver.”

  2 Replies to “Silverpriset har tagit fart, och kan fortsätta högre”

  1. Odd Österlund skriver:

   Men priset på silver är inte det fysiska utan ”papperssilver” å det kan man ju precis som valutor trycka hur mycket som helst av..

  2. Martin skriver:

   Ja, det stämmer, jag tycker det är svårt att hitta samlad information om hur mkt silverpapper det finns, och hur stor andel som är ”short” samt vilka positioner dem olika mäklarhus har. Några tips?

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras.

  scroll to top