Följ oss

Nyheter

Silverpriset har tagit fart, och kan fortsätta högre

Publicerat

den

Silvertacka från Sprott

Just nu är det en bra tid att vara en ädelmetallinvesterare och inte bara i guld. Silver, med sin bredare industriella användning, har tagit fart. Silverpriset tuggar precis som guldpriset högre mitt i osäkerheten som råder under Coronaviruspandemin.

Silvertacka - 10 troy ounce

Vad orsakar rallyt? Ett sammanflöde av låga räntor matas in i en svagare dollar och det förvärras bara av rädsla för inflation och utsikter till långsammare tillväxt. ”Jag tror att det är allt ovanstående plus en extra sak, ETF-köpen” berättade Reggie Browne från GTS Securities.

”Med centralbankerna runt om i världen, med quantitative easing och sedelpressarna som trycker ny valuta för att stödja Coronavirusräddningsåtgärderna, tror jag att vi ser svaga valutor över hela linjen” sa Browne. ”Jag tror att den största nyheten här [är] Jag tror att du ser en större exponering mot råvaror. Särskilt guld och silver läggs in i förvaltarnas allokeringsmodeller, och jag tror att det är en ny trend som vi ser som driver upp priset på guld.”

Leveransproblem kan fortsätta att stödja silverrallyt

Silverpriser har stigit på att förbättrade fundamentala faktorerna med stöd från efterfrågan på grund av Coronaviruset, stimulansåtgärder och återhämtning inom industrisektorn. Å andra sidan minskar leveranserna också.

Försörjningsstörningar har också bidragit till att driva rallyet på silvermarknaderna. Gruvor i Peru och Mexiko, som utgör nästan 40 procent av världens utbud, har stängts tidigare i år till följd av Covid-19-pandemin, rapporterar Bloomberg. Medan en stor del av branschen öppnar upp igen, har vissa gruvor varit tvungna att stänga av driften igen på grund av en andra våg av Covid-19.

Bland de andra nedstängningsvågorna är ”några av de största silverproducerande gruvorna i världen och det har drastiskt minskat den förväntade silverproduktionen för detta år” sa Paul Wiggers de Vries, senior analytiker vid CRU Group, till Bloomberg och tillade att priserna på ädelmetaller förväntas fortsätta öka.

Colin Hamilton, verkställande direktör för råvaruanalys vid BMO Capital Markets, förväntar sig att pandemin kommer att fortsätta störa utbudet. ”Vi har fortfarande ett stort antal fall och det kan leda till ytterligare lokala nedstängningar”, sa Hamilton till Bloomberg.

Marknadsunderskott och ett minskat utbud

The Silver Institute prognosticerar nu ett litet marknadsunderskott för första gången på fem år. Institutet räknar med en minskning med 13 procent i utvunnen produktion från Latinamerika i år medan det globala utbudet kan krympa med 7,2 procent, enligt verkställande direktör Michael DiRienzo.

De negativa utbudsutsikterna på grund av långvariga gruvstörningar ger ytterligare stöd till en ädelmetall som har stigit med över 30 procent under den senaste månaden. I likhet med guld, hålls silver som en säker tillgång, men har också brett industriellt bruk i produkter som solpaneler.

”När vi ser framåt, när fler gruvverksamheter kommer tillbaka, kan vinsterna på silvermarknaden begränsas. Det mesta av det producerade silvret kommer som en biprodukt från utvinningen av koppar, guld, zink och bly. Det finns enorma producenter som egentligen inte är silvergruvor” tillade Wiggers de Vries. ”Så det är en av riskerna för silverförsörjningen framöver.”

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära