Följ oss

Nyheter

Silverfixen blir elektronisk och mer transparent

Publicerat

den

Fysiska silvertackor för investering

LBMAI veckan lanserade CME Group, LBMA och Thomson Reuters ett nytt upplägg för prissättning av silver, kallat LBMA Silver Price. I och med detta upphör ett mer än sekelgammalt system för prissättningen av silver och ersätts istället av ett auktionsbaserat elektroniskt system som matchar köpare och säljare med varandra. Det pris som erhålles kommer sedan att fungera som ett referenspris på den internationella silvermarknaden, vilket även kommer att få effekter för gruvindustrins försäljningskontrakt och finansmarknadens börshandlade fonder som traditionellt sett prissatts med hjälp av silverfixen.

The London Silver Fix har varit ett globalt riktmärke under 117 år. CME Group, LBMA och Thomson Reuters säger att de den nya prissättningsmodellen skall ge marknadsaktörerna kontinuitet vad gäller prissättning och likviditet. Det nya elektroniska systemet skall öka transparensen och det potentiella antalet direkta marknadsaktörer.

Den gamla silverfixen kom i praktiken att upphöra när Deutsche Bank meddelade att banken drog sig ur, vilket var en del i de mer omfattande nedskärningarna i bankens råvaruhandel. Därmed kvarstod endast två banker i den så kallade ”fixpanelen”, Bank of Nova Scotia och HSBC. Att LBMA valt att söka efter ett alternativ beror bland annat på att tillsynsmyndigheterna har kommit att se över och granska referenspriserna i hela finanssektorn i spåren efter den så kallade LIBOR-skandalen som innebar en riggning av räntor. Andra förslag på lösningar kom från Bloomberg, ETF Securities, ICE Intercontinental Exchange, råvaruinformationsföretaget Platts, London Metal Exchange och Autilla.

Osäker framtid för guldfixen

Framtiden för Londons guldfix, som går tillbaka till 1919, är fortfarande höljd i osäkerhet. Guldfixen bestäms två gånger dagligen genom ett konferenssamtal mellan fyra banker. En av dessa fyra är Barclays som i maj bötfälldes för att en av bankens handlare manipulerat guldfixen på bekostnad av sina kunder.

WGC, World Gold Council, anordnade nyligen ett industriforum för att diskutera möjliga alternativ till guldfixen. Inga beslut har emellertid fattats baserat på detta. Sannolikheten är nog emellertid stor att aktörerna valt att avvakta för att se hur den nya silverfixen utvecklas innan de går vidare med guldfixen.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Populära