Connect with us

Nyheter

Silverfixen blir elektronisk och mer transparent

Published

on

Fysiska silvertackor för investering

LBMAI veckan lanserade CME Group, LBMA och Thomson Reuters ett nytt upplägg för prissättning av silver, kallat LBMA Silver Price. I och med detta upphör ett mer än sekelgammalt system för prissättningen av silver och ersätts istället av ett auktionsbaserat elektroniskt system som matchar köpare och säljare med varandra. Det pris som erhålles kommer sedan att fungera som ett referenspris på den internationella silvermarknaden, vilket även kommer att få effekter för gruvindustrins försäljningskontrakt och finansmarknadens börshandlade fonder som traditionellt sett prissatts med hjälp av silverfixen.

The London Silver Fix har varit ett globalt riktmärke under 117 år. CME Group, LBMA och Thomson Reuters säger att de den nya prissättningsmodellen skall ge marknadsaktörerna kontinuitet vad gäller prissättning och likviditet. Det nya elektroniska systemet skall öka transparensen och det potentiella antalet direkta marknadsaktörer.

Den gamla silverfixen kom i praktiken att upphöra när Deutsche Bank meddelade att banken drog sig ur, vilket var en del i de mer omfattande nedskärningarna i bankens råvaruhandel. Därmed kvarstod endast två banker i den så kallade ”fixpanelen”, Bank of Nova Scotia och HSBC. Att LBMA valt att söka efter ett alternativ beror bland annat på att tillsynsmyndigheterna har kommit att se över och granska referenspriserna i hela finanssektorn i spåren efter den så kallade LIBOR-skandalen som innebar en riggning av räntor. Andra förslag på lösningar kom från Bloomberg, ETF Securities, ICE Intercontinental Exchange, råvaruinformationsföretaget Platts, London Metal Exchange och Autilla.

Osäker framtid för guldfixen

Framtiden för Londons guldfix, som går tillbaka till 1919, är fortfarande höljd i osäkerhet. Guldfixen bestäms två gånger dagligen genom ett konferenssamtal mellan fyra banker. En av dessa fyra är Barclays som i maj bötfälldes för att en av bankens handlare manipulerat guldfixen på bekostnad av sina kunder.

WGC, World Gold Council, anordnade nyligen ett industriforum för att diskutera möjliga alternativ till guldfixen. Inga beslut har emellertid fattats baserat på detta. Sannolikheten är nog emellertid stor att aktörerna valt att avvakta för att se hur den nya silverfixen utvecklas innan de går vidare med guldfixen.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *