Följ oss

Nyheter

Silverfixen blir elektronisk och mer transparent

Publicerat

den

Fysiska silvertackor för investering

LBMAI veckan lanserade CME Group, LBMA och Thomson Reuters ett nytt upplägg för prissättning av silver, kallat LBMA Silver Price. I och med detta upphör ett mer än sekelgammalt system för prissättningen av silver och ersätts istället av ett auktionsbaserat elektroniskt system som matchar köpare och säljare med varandra. Det pris som erhålles kommer sedan att fungera som ett referenspris på den internationella silvermarknaden, vilket även kommer att få effekter för gruvindustrins försäljningskontrakt och finansmarknadens börshandlade fonder som traditionellt sett prissatts med hjälp av silverfixen.

The London Silver Fix har varit ett globalt riktmärke under 117 år. CME Group, LBMA och Thomson Reuters säger att de den nya prissättningsmodellen skall ge marknadsaktörerna kontinuitet vad gäller prissättning och likviditet. Det nya elektroniska systemet skall öka transparensen och det potentiella antalet direkta marknadsaktörer.

Den gamla silverfixen kom i praktiken att upphöra när Deutsche Bank meddelade att banken drog sig ur, vilket var en del i de mer omfattande nedskärningarna i bankens råvaruhandel. Därmed kvarstod endast två banker i den så kallade ”fixpanelen”, Bank of Nova Scotia och HSBC. Att LBMA valt att söka efter ett alternativ beror bland annat på att tillsynsmyndigheterna har kommit att se över och granska referenspriserna i hela finanssektorn i spåren efter den så kallade LIBOR-skandalen som innebar en riggning av räntor. Andra förslag på lösningar kom från Bloomberg, ETF Securities, ICE Intercontinental Exchange, råvaruinformationsföretaget Platts, London Metal Exchange och Autilla.

Osäker framtid för guldfixen

Framtiden för Londons guldfix, som går tillbaka till 1919, är fortfarande höljd i osäkerhet. Guldfixen bestäms två gånger dagligen genom ett konferenssamtal mellan fyra banker. En av dessa fyra är Barclays som i maj bötfälldes för att en av bankens handlare manipulerat guldfixen på bekostnad av sina kunder.

WGC, World Gold Council, anordnade nyligen ett industriforum för att diskutera möjliga alternativ till guldfixen. Inga beslut har emellertid fattats baserat på detta. Sannolikheten är nog emellertid stor att aktörerna valt att avvakta för att se hur den nya silverfixen utvecklas innan de går vidare med guldfixen.

Nyheter

Få råvarupriser påverkar världsekonomin mer än oljans

Publicerat

den

Katrine Kielos och Claes Måhlén

I veckans avsnitt av podden ”Världsekonomin” diskuterar Katrine Kielos och Claes Måhlén olja och dess stora påverkan på världsekonomin. Lyssna nedan eller på exempelvis Spotify.

”Få råvarupriser påverkar världsekonomin mer än oljans. Just nu finns risken för fullskaligt krig mellan Israel och Iran samtidigt som efterfrågan av olja i världen blir svagare. Men hur mycket påverkar geopolitiken oljans pris när mellanöstern inte är lika dominerande som oljeproducent längre? Och minskar därmed också risken för en ekonomisk chockreaktion på den fruktansvärda utvecklingen i Mellanöstern? I veckans avsnitt handlar det mesta om olja. Det visar sig vara ett otippat brett ämne som innefattar allt från elefanter och sköldpaddor till en viss kurva som Katrine tycker låter som en läsk, nämligen “Contango”. Daron Acemoglus fem viktigaste idéer utgör veckans lista.”

Fortsätt läsa

Nyheter

Kärnkraftens återkomst gör att Studsvik går på offensiven

Publicerat

den

Studsvik simulerar kärnkraft

Studsviks styrelse har, till följd av kärnkraftsindustrins förbättrade förutsättningar och Studsviks goda position på marknaden, beslutat att vidga sin strategi och växla upp koncernens tillväxttakt. Den nya inriktningen innebär att Studsvik påbörjar en strukturerad process för förvärv, företrädesvis av mindre och utvecklingsbara verksamheter inom nischer där Studsviks höga tekniska kompetens och goda internationella kontaktnät kan skapa mervärde för bolaget. Därutöver ska Studsvik initiera och medverka i strategiska samarbeten i samband med större investeringar, för att ytterligare utnyttja koncernens styrkor.

Karl Thedéen blir ny vd och koncernchef – tillträder idag

Camilla Hoflund har arbetat 20 år inom koncernen, varav sju framgångsrika år som VD och koncernchef där hon fokuserat på att skapa långsiktig lönsamhet i befintlig verksamhet.

När Studsvik nu satsar på tillväxt vill styrelsen ha ett nytt ledarskap. Karl Thedéen har därför rekryterats som ny VD och koncernchef och tillträder idag. Karl Thedéen har ledarerfarenhet från flera börsnoterade och globala bolag, i verksamheter präglade av komplicerade tekniska lösningar, och kommer senast från en roll som VD i Outpost 24. 

”Karl har lång erfarenhet av att leda bolag genom betydande tillväxtresor, erfarenheter och ledaregenskaper som krävs för den fortsatta utvecklingen av, och värdeskapandet i, Studsvik. Fokus blir nu på att ta nya steg på koncernens alla marknader, och fokusera både på lönsam tillväxt genom värdeskapande förvärv och att tillvarata andra affärsmöjligheter” framhäver Jan Bardell. 

”Jag ser fram emot att med växande lönsamhet utveckla Studsviks befintliga verksamheter såväl i Sverige som internationellt, och därmed säkerställa en god och stabil värdetillväxt för bolagets ägare. Studsvik är en globalt verksam koncern, med unik IP och goda positioner på marknaden. När vi nu ser nya marknadsöppningar för kärnkraft i Sverige såväl som internationellt, finns goda möjligheter för Studsvik att vara offensiva och fokusera på nya affärer. Koncernen förvärvade nyligen det lönsamma bolaget Extrem Borr och Sågteknik AB och jag är övertygad om att vi genom en väl strukturerad förvärvsprocess kommer att kunna växa koncernen ytterligare och därmed öka lönsamheten”, säger tillträdande VD och koncernchef Karl Thedéen.   
 

Fortsätt läsa

Nyheter

Två bra ETF-fonder för exponering mot uran och olja

Publicerat

den

Energi

Mike Philbrick, VD för ReSolve Asset Management, väljer ut sina två favoriter inom ETF-fonder för investerare som vill ha en bra exponering mot energi.

Sprott Uranium Miners ETF är en populär ETF-fond som ger exponering mot den ökade efterfrågan på uran, inte minst då AI och datacenter i största allmänhet kräver mycket elektricitet vilket har fått de stora it-bolagen att satsa på kärnkraft. Vilket vi bland annat såg för ett dygn sedan då Google skrev avtal med Kairos Power.

Global X Canadian Oil & Gas Equity Covered Call ETF ger en bra exponering mot Kanadas olje- och gasbolag. ETF-fonden har en covered call-strategi vilket gör att den även ger löpande utdelning. Är man inte i behov av utdelningar och hellre vill ha hela uppsidan så rekommenderar Philbrick att man köper BMO Equal Weight Oil & Gas Index ETF.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära