Följ oss

Nyheter

SEMAFO listar sin aktie på Stockholmsbörsen

Publicerat

den

Diagram över guldbolaget Semafos guldproduktion

Guldtackor - InvesteringsguldDet kanadensiska guldbolaget Semafo som i dag handlas på Toronto Stock Exchange under kortnamnet SMF, har ansökt om en parallellnotering av bolagets aktie på Nasdaq OMX Stockholm, Stockholmsbörsen. Noteringen förväntas ske den 20 oktober.

Inga nya aktier kommer att emitteras i samband med noteringen, utan det kommer att vara de 272 miljoner befintliga aktierna som kommer att handlas. Av Semafos nuvarande aktieägare finns en tredjedel redan i Europa, och en betydande andel av dem finns i Sverige, bland annat eftersom aktien ofta presenterats i samband med de utskick och företagspresentationer som Jordanfonden gjort. De befintliga aktieägarna kommer att erbjudas en möjlighet att konvertera de aktier som handlas på Torontobörsen till aktier som kan handlas på Stockholmsbörsen. Utöver de 272 miljoner aktierna finns även 10 miljoner utestående teckningsoptioner i Semafo.

Semafo - Guldbolag som noteras på StockholmsbörsenNoteringen i Stockholm motiveras med att Semafo vill underlätta för europeiska investerare som söker en exponering mot bolaget och mot den västafrikanska guldsektorn.

Semafo grundades 1995 och uppnådde under det första halvåret 2011 en guldproduktion på 128.800 troy ounce. Bolagets prognos är en produktion på mellan 238.000 och 263.000 troy ounce för helåret 2011. Produktionskostnaden, cash operating cost, väntas bli mellan 595 och 645 dollar per uns. Bolaget har som mål att fram till 2015 dubbla sin produktion till 500.000 troy ounce guld per år.

Mängd guld Semafo producerar

Diagram över guldbolaget Semafos guldproduktion

Semafo har idag tre guldgruvor i Västafrika: Mana i Burkina Faso, Samira Hill i Niger och Kiniero i Guinea. Mana-gruvan, som är Semafos flaggskepp, är en så kallad open pit-verksamhet, vilket är den allra enklaste formen av gruvdrift att bedriva. Den står idag för 180.000 av bolagets produktion om 261.000 troy ouce.

Vad som är intressant är att Semafo klarat av att bibehålla livslängderna på sina fyndigheter. Samira Hill, startad 2004 och Kiniero, startad 2002, har sedan starten ansetts ha en kvarvarande livslängd om sju till nio år, respektive fem till sju år. Genom löpande prospekteringar, men också som en följd av ett allt högre guldpris kan styrelsen för Semafo varje år rapportera att trots att ett år har gått så är den beräknade kvarvarande livslängden på dessa gruvor densamma. Då Semafo enbart i dessa två områden lägger ned närmare 9 miljoner USD är detta knappast konstigt, men det är en bra affär för bolaget, och därmed för deras aktieägare.

Genom att ytterligare områden och fyndigheter läggs till, samtidigt som det ökade guldpriset gör det möjligt för Semafo att bearbeta områden i tidigare områden som förr inte varit lönsamma, så minskar behovet av investeringar i infrastruktur.

Karta över Semafos guldgruvor

Karta över Semafo guldgruvor

Semafo har i dag en mycket stark kassa, inte mindre än 220 miljoner USD enligt den senaste rapporten, strax under en USD per aktie. Den befintliga verksamheten genererar närmare 150 miljoner USD per år, en siffra som borde bli högre eftersom Semafo i dag inte använder sig av någon hedging av det guld som produceras av bolaget.

Semafo i siffror

Ekonomiska siffror för Semafo

I våra ögon är detta ett bolag som framgångsrikt lyckats med att visa att ledningen kan upptäcka, utveckla och producera guld i Västafrika. Att från skrivbordet hos en revisor, vilket är vad bolagets grundare och VD, Benoit La Salle var då denne startade bolaget 1996, ta Semafo till ett producerande företag som visar ökande vinster är imponerande. Det finns gott om bolag som trots lika bra, eller till och med bättre förutsättningar inte ens kunnat börja med en fungerande prospektering.

Semafos guldtillgångar

Guldreserver som Semafo har

Nyheter

Hemp Innovation skriver off-take-avtal för industriell hampafiber

Publicerat

den

Skördar hampa

Hemp Innovation är en av de ledande aktörerna i Sverige gällande utveckling och produktion av hampa. Företaget har nu tecknat ett så kallat off take-avtal med HealthTextiles, som utvecklar kläder för vårdsektorn. Avtalet omfattar en produktion på upp till 200 ton, vilket är värt cirka 7 miljoner kronor.

Sverige är på väg att följa den internationella trenden och bygga upp en produktion av industriell hampa som är en av världens lönsammaste grödor att odla enligt Hemp Innovation. Företaget har på kort tid fått flera av Sveriges bönder att ställa om sin odling och alltmer börja fokusera på den snabbväxande och miljövänliga växten. Genom affärsområdet Hemp Foods har man redan börjat sälja hampafrön till ledande butiker och tar nu även ett kommersiellt grepp om hampaväxtens kraftiga stam som har världens starkaste biologiska fibrer.

”Avtalet bekräftar den kommersiella potentialen i Hemp Innovations verksamhet. Hampafiber kan användas brett och mångsidigt,” säger Clas Dahlén, grundare och vd för Hemp Innovation, och fortsätter:

”Vi märker att allt fler svenska aktörer är intresserade av hampa för industriellt bruk. Inte minst för den stora potentialen för mycket god lönsamhet.”

På den internationella marknaden har hampans storhet legat i strålkastarljuset ett bra tag. Bara under de senaste två åren har marknaden fått ett rejält uppsving. Från ett uppskattat värde på motsvarande cirka 80 miljarder kronor 2023, 100 miljarder kronor 2024, för att 2032 tangera 500 miljarder kronor, enligt Fortune Business Insights.

”Genom avtalet kan vi säkra den långsiktiga försörjningen av industriell hampafiber till vårt patenterade TorTex garn och tyg. Därmed är det viktigt att vi bygger upp ekosystemet för odlingen av industrihampa,” säger Tomas Persson, grundare och ägare av HealthTextiles, och fortsätter:

”Tidigare var problemet för lantbrukare, som är intresserade av att odla hampa, att det inte fanns någon marknad som off take-avtalet mellan HealthTextiles och Hemp Innovations skapar.”

För att möta den ökande efterfrågan av industriell hampa skalar Hemp Innovations upp genom att bygga ett eget fiberberedningsverk och tar i samband med detta in kapital.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vizsla Silver går från prospektering till utveckling

Publicerat

den

Borrprover hos Vizsla Silver

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver om bolagets övergång från prospektering till utveckling, med flaggskeppsprojektet Pancuo i Mexiko. Han lyfter fram vikten av tillstånd, projektfinansiering och potentialen för betydande silverproduktion. Samtalet omfattar också bolagets finansiella hälsa, infrastrukturfördelar och de optimistiska utsikterna för silvermarknaden.

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Eric Strand kommenterar vad som händer med guld och silver

Publicerat

den

Graf över guldpriset med Eric Strand i bakgrunden

Eric Strand gästar EFN och kommenterar ädelmetallerna guld och silver. Guldpriset har fortsatt uppåt Strand lyfter fram att det bland annat beror på stigande budgetunderskott och centralbanker som köper. Försäkringsbolag i Kina kan bli en ny köpare av guld. En ytterligare drivkraft skulle kunna komma i form av oro för devalvering i Kina, vilket skulle göra det logiskt för folk i Kina att säkra värdet på sitt kapital. Han räknar med fortsatta uppgångar även inom silverpriset.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen guld.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära