Följ oss

Analys

SEB – Råvarukommentarer, 28 september 2012

Publicerat

den

SEB Banken - Veckans råvarukommentarer - Prognoser

Sammanfattning av rekommendationer

SEB rekommenderar råvaror - 28 september 2012

Summan av resultatet blev vinst på 12%, efter förra veckans förlust på -1%.

Viktigast den här veckan är att vi tror att det kan komma en rekyl i guldpriset. Det ser ut så rent tekniskt. Priset har rusat iväg väldigt fort och är uppe på nivåer där det sannolikt finns många som vill ta hem vinster. Vi ser detta som en teknisk och kortsiktig rekyl. Vi anser att det finns gott om värde i Platina och väljer att ligga kvar köpta den, samtidigt som vi mycket kortsiktigt rekommenderar en kort position i guld. Råolja går vi över till neutral rekommendation på, liksom på silver, som ligger någonstans mellan guld och platina i vår vy nu.

Jordbruksprodukterna är vi neutrala till negativa till. Det kommer viktig lagerstatistik från USDA senare idag, som är värt att hålla koll på. Kaffe, socker och kakao ligger alla lågt i pris, och tycks bilda bottenformationer inför en eventuell trendvändning. För närvarande är vi neutrala.

Råolja – Brent

Det blev ingen omedelbar prisuppgång i Brentolja efter USAs tredje omgång av kvantitativa lättnader. Brentoljan faktiskt har fallit snarare än motsatsen. Den främsta orsaken till detta är på den ökande oron över situationen i Europa vilket resulterar i en starkare USD och en svagare euro. Medan Mellanösterns försörjningsavbrott och olösta situationen håller oljepriset sig högt men den grundläggande makrobilden ser svag ut och drar i baisseriktning. Vi har en neutral syn på Brentolja för närvarande till ett pris av $ 110 / b. Saudiarabien skulle gärna se att oljepriset blev lägre i syfte att lindra den globala makrosituationen men har inte lyckats hittills. Saudiarabien fortsätter dock att försöka hålla ner oljepriset genom att hålla sin oljeproduktion på en förhöjd nivå.

Neutral rekommendation på olja just nu - Men lång vid 105 dollar

I nuläget förhåller vi oss neutral men ser nivåer kring 105 USD som en mycket attraktiv nivå för en lång position.

Elektricitet

Elmarknaden föll genom stödet, men vände sedan upp igen och ligger nu precis under motståndet. Den kortsiktiga trenden är nedåtriktad och vi ser uppgången som en rekyl. Ser vi till marknaden för kol, vars pris helt och hållet styr priset på el i Norden, är den marknaden i en tydlig nedåttrend sedan en topp i början på augusti. Däremot är priset på kol nere på en nivå, där priset funnit stöd flera gånger förut, i maj, juni och juli. Marknaden testar alltså historiska bottennivåer i såväl kol som el. Vi har ännu inte en köprekommendation, utan behåller neutral rekommendation.

Utveckling och teknisk prognos på electricitet - 28 september 2012

Vidare kan nämnas att väderleksrapporten visar riklig nederbörd, reservoarerna är på 5-årshögsta och hydrobalansen är 12 till 15 TWh över det normala. Nordiska kärnkraftverk väntas vara helt online från den 26 oktober och global ekonomisk aktivitet minskar såväl i Asien som i Europa och är svag och oförutsägbar i USA. Detta gör att vi är oroliga för ytterligare nedsida i elpriset. Icke desto mindre, handlas kontraktet för det första kvartalets genomsnittliga spotpris för 2013, som är underliggande för våra ETN:er, nära 40 euro per MWh, som vi anser är ett bra pris inför vintern. Första kvartalet är trots allt det kallaste kvartalet. Det finns möjligheter till kortsiktiga uppgångar till 44 euro.

Guld och Silver

Efter den initiala reaktionen efter FED har guld och silver inte orkat klättra vidare. Många aktörer som köpt på förväntningar om ytterligare stimulanser har legat beredda att ta hem vinster. Det gamla ordspråket ”buy the rumour and sell the fact” verkar gälla även den här veckan. Undertonen är ändå stark och rekylerna endast marginella. Vi bedömer att priserna har fortsatt mer att ge med nivån $1800 inom räckhåll för guld (spot i London handlas kring $1862 i skrivandes stund). En tänkbar strategi (för den som inte redan köpt) är att bevaka den tidigare högsta nivån $1780 och agera på ett genombrott. Scenariot är likartat för silver med rekommenderad bevakning av förra veckans toppnivå på $35/oz ($34,50 i skrivandes stund). Vår tekniska analys indikerar en större rekyl på nedsidan om nivån 1748 bryts på stängningsbasis. Se våra tekniska kommentarer nedan:

Teknisk analys på guldpris - 28 september 2012

Bankens tekniska analytiker menar så här: “Last Friday printed an up-thrust top, a false break higher. The move was on Monday followed by a gap higher and an immediate reversal creating a bearish engulfing/key day reversal candle. A break below 1752 will confirm at least a short term top formation (and more so breaking below the mid body pt, 1748, of the latest rising benchmark candle).” Dessutom ser man en divergens mellan den tekniska indikatorn stochastics, som ofta används som en överköpt/översåldindikator:

“There is a confirmed bear divergence between price and stochastic i.e. a higher top in price and a lower one in the indicator”. Vi ser en bild på detta nedan:

Diagram guldpriset den 28 september 2012

En annan teknisk indikator, MACD, visar på en överköpt marknad, som vi ser i nedanstående diagram, samtidigt som priset på guld ligger väldigt nära toppnivåerna från det första kvartalet.

MACD för guldpris - 28 september 2012

Nedan ser vi lite längre historik för guld i dollar per troy ounce.

Historik på guldpris - Diagram över 2 år

Nedan ser vi kursdiagrammet för silver i dollar per troy ounce, som ligger precis under 35 dollar. Vi har sett att det verkar finnas säljare på 35 dollar.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Kursdiagram för silverpris under 2 år

Platina

Trots strejkslutet vid Lonmins gruva i Sydafrika vände marknaden uppåt i veckan. Spotnoteringen i London är upp ca 1,5 % sen förra fredagen. Lonmin har finansiella problem och strejkvågen riskerar att sprida sig till andra platinagruvor. Flera guldgruvor har produktionsstopp p.g.a. nya strejker. Risken är stor för minskat utbud från regionen. Den industriella efterfrågan är relativt svag i Europa men fordonsindustrin i Kina förväntas skapa god tillväxt. Vi kvarstår med köprekommendationen.

Prisdiagram med köprekommendation för platina

Nedan ser vi priset på guld dividerat med priset på platina. Vi ser att guld har utvecklats sämre än platina sedan mitten avaugusti. Tekniskt ser den här trenden stark ut och har potential att gå från 1.05 till 1, dvs en outperformance på ytterligare 7%till platinas fördel. Som vi ser av den längre historiken brukar platina vara betydligt dyrare än guld. Dagens rabatt på platina iförhållande till guld är väldigt ovanlig.

Pris på guld dividerat med pris på platina

Koppar

Prisutvecklingen har varit lite ”tråkig” för basmetallerna under veckan. Fokus har återigen skiftat tillbaka till Europa. Preliminära PMI- siffror från Eurozonen kom in lägre än väntat, 45,9 mot 46,3 förra månaden. IFO-Index (företagsklimatet) från Tyskland ingav inte heller något ökat förtroende. Ingen viktig statistik från Kina, men marknaden känner sig tveksam till aktiviteten där just nu. Det är egentligen bara US som faktiskt visar positiva tecken, på den för den amerikanska ekonomin så viktiga bostadsmarknaden, som nu verkar ha bottnat ur.

Basmetallerna handlades med blandad tendens under veckan. Koppar föll, aluminium och zink höll sig oförändrade, medan nickel visar styrka just nu och är upp 2 %.

När det gäller koppar, räknade vi med en stabilisering efter rekylen i förra veckan och därefter nya försök på uppsidan, men marknaden har inte haft kraft nog. Priset har istället fallit ca 1 %. Vi kvarstår med bedömningen att det mesta talar för en fortsatt stark underton. Den kan dock dröja lite till innan en ny rusning. Nya signaler från Kina är nog vad som behövs. Kina konsumerar 40 % av världens koppar.

Vi bedömer att finansiella aktörer som tidigare spekulerat i nedgång, nu har återköpt positioner. Tekniska fonder har börjat gå långa. Industrin är än så länge avvaktande och brottas med en prisuppgång som inte riktigt speglar den fundamentala situationen, och i många fall överstiger lagda budgetnivåer. Frågan är när (och om) industrin tvingas ”bita i det sura äpplet” och täcka in framtida behov. Centralbankerna visar att de menar allvar och stimulanserna fortsätter. Aktörerna väntar på mer från Kina. Mycket talar för en fortsatt stark trend i nästa vecka med test av nivåer upp mot $8500.

Prisutveckling på koppar under 2 år

Vi väljer att på kort sikt rekommendera en lång position i koppar.

Kaffe

Kaffepriset har rekylerat ner från toppen tidigare i månaden, men funnit stöd vid 55 dagars glidande medelvärde. Tekniskt noterar vi att det efter bottennoteringen i juni på 148 cent, har en tid av konsolidering i marknaden bildat en triangelformation. Triangelformationer kan ofta signalera en trendvändning uppåt, som bekräftas av ett brott uppåt i så fall. Triangelformationen är ett observandum. Vi behåller en neutral rekommendation i väntan på brott uppåt – eller nedåt från formationen, som du kan se inritad i diagrammet nedan.

Prisutveckling på kaffe (KC1 Comdty) med TA

Socker

Marknaden för socker pressas av ideliga dåliga nyheter. Till exempel väntas nu det tredje året med överskott (lageruppbyggnad) pga hög produktion. Priset tycks dock inte ta mycket intryck av detta, utan håller det tekniska stödet, än så länge.

Sockerpriset håller det tekniska stödet

Kakao

Kakaopriset har fortsatt falla ner mot stödområdet. Vi behåller förra veckans neutrala rekommendation.

Kakaopriset har fortsatt falla ner mot stödområdet

Stocks report idag från det amerikanska jordbruksdepartementet

Idag, fredag publicerar USDA stocksrapporten per den 1 september. Vi har sammanställt marknadens förväntningar från analytikers bidrag till Bloomberg och du ser dem i tabellen nedan:

USDA stocks reportFör spannmål och övriga jordbruksprodukter hänvisas till gårdagens nyhetsbrev om jordruksprodukter.

[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Analys

Crude oil comment: Fundamentally very tight, but technically overbought

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Technical pullback this morning even as the dollar weakens. Brent crude gained another 1.6% yesterday with a close at USD 81.01/b and an intraday high of USD 81.68/b which was the highest level since mid-August. The gain yesterday was supported by strong, further gains in the 1-3 mth time-spreads. This morning Brent is pulling back 0.6% to USD 80.5/b even though the USD is weakening 0.4% while time-spreads are strengthening even further. This makes it look like a technical pullback.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent is trading very weak versus current time-spreads. The current price of Brent crude at USD 80.6/b is very low versus where the 1-3 mth time spreads are trading. Brent should typically have traded somewhere between USD 80-95/b with current time-spreads when we compare where this relationship has been trading since the start of 2023. Brent is now trading in the absolute lower range of that with lots of room on the upside.

How long will the new sanctions last? Natural questions are: How long will Donald Trump leave the new sanctions operational? How strictly will they be enforced? How easily could Russia circumvent them?

A bullish H1-25 if Donald Trump leaves sanctions intact to negotiate over Ukraine. If Brent continues to trade around USD 80/b and not much higher, then the underlying assumptions must be that the new sanctions will not be enforced harshly and that they will be lifted by Donald Trump within a couple of months max. Donald Trump could however keep them in place as a leverage versus Putin in the upcoming negotiations over Ukraine. If so, they could stay intact for maybe 6 months or more which would put H1-2025 on a very bullish footing.

Fundamentally very tight, but technically overbought. Market right now looks technically overbought with RSI at 72 but also fundamentally very tight with the Dubai 1-3 mth time-spread at USD 2.74/b, its highest level since September 2023. As such the Brent crude oil price has the potential to coil up for further gains following some washing out of technically overbought dynamics. But maybe the current Asian panic over access to medium sour crude oil fades a bit over time and time-spreads ease with it.

Brent has been on a strengthening path well before the new sanctions. Worth remembering though is that Brent crude has been on a rising trend along with tightening time-spreads since early December. The latest bullishness from new US sanctions comes on top of that. Brent moving higher into the 80ies thus seems highly likely following a near term washout of technical overbought dynamics.

1-3 mth time-spread (average of Dubai, Brent and WTI spreads) versus the Brent 1M price. Very strong, bullish signals from the time-spreads, but Brent 1M is trading at the very lower level of where this relationship has been since the start of 2023. So, plenty of room for Brent 1M to move higher.

1-3 mth time-spread (average of Dubai, Brent and WTI spreads) versus the Brent 1M price.
Source: SEB graph and highlights, Bloomberg data feed.

Brent 1M is technically overbought with RSI at 73. Pullbacks are likely near term to wash that out. On the low side the USD 70/b line has given solid support since mid-2023.

Brent 1M is technically overbought with RSI at 73.
Source: Bloomberg graph
Fortsätt läsa

Analys

Brent crude rallies further as buyers look to the Middle East to replace Russian barrels

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent advances yet further on new sanctions towards Russia. Brent made a big jump on Friday to an intraday high of USD 80.75/b and a close of USD 79.76/b and a gain over the week Friday to Friday of 4.25%. This morning it has traded as high as USD 81.49/b while currently at USD 81.2/b and up 1.9% since Friday.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

It will take time for Donald Trump to reverse these sanctions. The new sanctions by Biden on Friday is the primary driver but they come on top of a longer period of falling crude inventories. And time-spreads have been tightening, and flat prices have been rising since early December last year. The new sanctions come under CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act). As such they will be harder for Donald Trump to reverse as they require a 30-day Congressional review process to be changed. They will likely stay active for months. Donald Trump could also use them as leverage in the upcoming negotiations with Russia over Ukraine.

Trump could add new sanctions towards Iran and Venezuela to make room for more US crude. Donald Trump’s ambitions of 3 m b/d more US crude oil production will require lower production by someone else in the global market. Most likely Iran and/or Venezuela. So new sanctions may come in that direction as he takes charge. A higher oil price will also likely be necessary. But more importantly the US shale oil sector will likely need visibility that an additional 3 m b/d of crude is needed by the global market sustainably over the coming 3-4 years and not just for a brief period.

New sanctions are removing last loopholes and will likely stay in place for months. The new sanctions are removing the last loopholes in the existing US sanctions scheme towards Russia. All earlier waivers which have kept some of these open will be terminated on 12 March. 183 tankers and the lion’s share of Russia’s shadow fleet is targeted. Gazpromneft and Surgutneftegaz, the second and fourth biggest US oil producers are addressed as well as entities involved in producing and exporting Russian LNG. Western oil field providers won’t be allowed to operate in Russia after 27 February. Russia can still export crude and products on western tankers if the crude price at the origin is USD 60/b or lower with comparable sat levels for oil products.

Russian exports will likely decline with buyers looking to the Middle East instead. These new sanctions will for sure drive down Russian exports of crude, products and LNG. One of several effects is that it will reduce the supply of sour crude to the global market and thus tighten the sweet-sour crude spreads further as well as likely also strengthen high sulfur fuel oil prices relative to Brent crude oil prices. India, China and Turkey import most of Russia’s crude oil and will likely look to buy more oil from the Middle East instead. Chinese teapot refineries are increasingly saying no to crude cargoes on US sanctioned ships.

1-3-month time-spreads are shooting up to above USD 2/b  which is consistent with Brent trading in the range of USD 80-90/b. 1-3-month time-spreads are shooting up to above USD 2/b this morning with average of Dubia, Brent crude and WTI at USD 2.3/b while the Dubai time-spread is the strongest at USD 2.58/b which is natural as China, India and Turkey are likely turning to the Middle East to replace lost Russian barrels. 1-3-month time-spreads at above USD 2/b looks nicely consistent with front-month flat prices in the range of USD 80-90/b. But Brent crude is also in solid ”overbought” territory, so pullbacks are likely to flush that out before Brent sustainably can trade in the USD 80-90/b range.

Brent crude is now well above the 200dma at USD 78.98/b. Brent crude has typically stayed above the 200dma line between one and three months at a time since early 2023.

The Dubai 1–3-month time-spread is shooting up to above USD 2/b as buyers of Russian crude oil are looking towards the Middle East instead of Russia.

The Dubai 1–3-month time-spread is shooting up to above USD 2/b as buyers of Russian crude oil are looking towards the Middle East instead of Russia.
Source: SEB graph and calculations, Bloomberg data feed.
Fortsätt läsa

Analys

Brent crude marches on with accelerating strength coming from Mid-East time-spreads

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Fueled higher with strength seemingly coming from Mid-East benchmarks. Following a setback on Wednesday, Brent crude gained 1% yesterday with a close at USD 76.92/b. This morning it is jumping up another 1.5% to USD 78.1/b. Strength looks like it continues to come from the Middle East where the 1-3 Dubai time-spread this morning has moved to USD 1.44/b and its highest level since late August. The strength in this measure looks like it is accelerating rather than fading and if so, it will likely drive flat prices for all crude grades yet higher.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

The ”missing barrels” in Q3-24. Current strength could be reality rather than just a flash in the pan. One of the issues discussed in November was the ”missing barrels”. The IEAs supply/demand balance for Q3 didn’t match the visible, and measured changes in oil inventories. IEA’s supply/demand balance implied an inventory draw of 0.38 m b/d in Q3-24 while the observed draw was 1.16 m b/d. The actual data was 0.78 m b/d tighter than IEA’s estimates. The supply/demand balance of IEA is to a large degree and Excel exercise with large uncertainties as it is fed with data with considerable lags and revisions. If inventory changes in Q3-24 was telling the true story of the global supply/demand balance, then 2025 could be revised significantly tighter without any other changes in the fundamentals than revision of data. The current strength in crude oil could thus be the real face of the supply/demand balance in the global oil market rather than just a temporary flash in the pan. Here is the Bloomberg story on the topic from Nov.

Looks set to break above the 200dma for first time since July. Prices in the 80is then in the cards. The technical picture is still on the verge of overbought with the RSI at 67.6 this morning and quite close to the 70 overbought level. But if further gains are coming gradually rather than rapidly, then this measure could stay below the 70-line. The 200dma is getting closer and closer. With its value today at USD 79/b it won’t take much to jump above. If so, it will be the first move above since July last year and quite a bullish feat and price levels above USD 80/b should then probably be in play.

Brent crude front-month in USD/b versus the Dubai 1-3 month time-spread. The Dubai measure of tightness is accelerating.

Brent crude front-month in USD/b versus the Dubai 1-3 month time-spread.
Source: SEB calculations and graph, Bloomberg data

Brent crude front-month technical picture. Getting close to break above the 200dma for first time since July last year. But RSI is getting pretty close to ”overbought” territory.

Brent crude front-month technical picture.
Source: Bloomberg graph and calculations
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära