Följ oss

Analys

SEB – Råvarukommentarer, 27 januari 2015

Publicerat

den

SEB Veckobrev med prognoser på råvaror

Råvarumarknad efter ECB ger intressanta möjligheter

MARKNADEN I KORTHET

SEB - Prognoser på råvaror - CommodityDen senaste veckan har fokus fortsatt varit på oljepriset, men det har även hänt en hel del på marknaden för metaller. Överlag känns råvarumarknaden något tunn i sin handel och känslan är att riskerna generellt är på nedsidan – men det finns undantag! Många rörelser drivs av data och förväntningar om dessa, liksom att den stora rörelsen i olja även påverkar andra tillgångsslag.

Någonting som satte stort avtryck var meddelandet i torsdags om Europeiska Centralbankens (ECB:s) oväntat stora stödköpsprogram. Till följd av detta försvagades euron gentemot flera valutor och US-dollarn stärktes. Detta fick intressanta följder även för våra råvaror. Läs gärna analysen under respektive tillgångsslag!

Vidare tror vi i korthet att koppar sannolikt kommer att röra sig nedåt nya lägstanivåer, vilket skapar intressanta möjligheter då vi anser att prisfallet är överdrivet. När det gäller priset på aluminium ser vi att det följer med kopparn nedåt, men att dynamiken när det gäller utbud och efterfrågan börjar ändras. Risken på nedsidan är bland annat därför begränsad, varför vi anser att nuvarande nivåer är attraktiva.

TRENDER I SAMMANDRAG

  • Press nedåt på oljepriset. Brent-oljekurvan i stark contango
  • Koppar trendar nedåt
  • Produktionen av sojabönor 2014/15 förväntas slå rekord – prispress nedåt.

REKOMMENDATIONER

SEB rekommenderar råvaror

Brent Crude-olja

Grafer på oljaBrentoljan är ned 3,5 procent sedan måndagen den 19 januari och det i tid närmaste månadskontraktet handlas på 48,3 US-dollar per fat. De amerikanska oljelagren fortsätter att öka och är nu på den högsta nivån på minst 30 år. Det förväntas finnas överskott av olja genom hela första halvåret 2015 med fortsatt stigande lager både i USA och internationellt. Vi ser ingen anledning till att OPEC kommer att intervenera under första halvåret 2015. Heller ser vi ingen anledning att de kommer intervenera på sitt nästa möte, den 5:e juni. Ett eventuellt beslut att minska produktionen kommer inte att komma förrän i slutet av 2015; under november/december. Det är dock lite som tyder på att vi ska få en uppgång i oljepriset på kort sikt givet den fundamentala situationen. Vi tror att vi kommer att se 40 US-dollar per fat under det första kvartalet 2015. Anledningen till detta är att det antagligen finns tillräckligt tillgänglig lagerkapacitet i marknaden för att lagra överskottet av olja under första halvåret.

Vidare är Brentkurvan i stark contango; det vill säga frontkontrakten ligger prismässigt lägre än kontrakten längre ut på kurvan. Detta är typiskt för en marknad i överskott. Ju större överskott desto brantare contango. När kurvan är i contango får man en så kallad positiv rullningseffekt om man har en kort position. För ögonblicket har kurvan en contango på 13 procent på sex månader. Om man således håller en kort position i sex månader i frontkontraktet så får man en avkastning på 13 procent om frontkontraktet handlas sidledes. Eftersom vi inte tror att oljan ska upp i första taget så är detta ett argument för att det är bättre att ha en kort position än en lång givet att marknaden bara skulle gå sidledes.

Trend

  • Oljepriset har nu handlat sidledes strax under 50 US-dollar per fat de senaste tio dagarna. Vi har tidigare sett att oljepriset har stannat på tekniskt viktiga nivåer i ungefär 10 dagar innan det sedan har handlat vidare ned. Det är därför möjligt att vi börjar närma oss nästa steg nedåt i oljepriset ned mot 40 dollarstrecket
  • Oljepriset har en fortsatt nedåtgående trend och fortsätter att ligga under ett 30 dagar glidande medelvärde

Rekommendation

  • Vi tror att den nedåtgående trenden i oljepriset ännu inte är över. Det första månadskontraktet kommer antagligen att handla ned till 40 US-dollar per fat innan vi ser slutliga botten. Således tror vi att en kort position i Brentolja kommer att ge en positiv avkastning på kort sikt
  • Vi rekommenderar därför BEAR OLJA X5 B S

El

Eltermin 2016Förra veckan inleddes lägre men köparna hittade snabbt tillbaka med stöd av starkare spotpris och mindre nederbördsrika prognoser. Terminerna stärktes sedan succesivt under veckan. Under fredagen summerades veckans uppgång till som mest med 1,15 till 26,95 euro/MWh (Q215), varefter en korrektion inleddes. Kontraktet stängde på 26,55/MWh euro.

Trend

  • Långsiktigt befinner sig nordisk el fortsatt i fallande trend fast fallet har mattats av. Q215-terminen befinner sig mycket nära tidigare bottnar.
  • Den hydrologiska balansen är normal. Fallande marginalkostnad för fossileldad kraftproduktion är fortsatt under press vilket indikerar ytterligare nedsida då detta inte prisats in till fullo under senaste månaden då handlar Q215-terminen med viss ”vinterpremie”.

Rekommendation

  • I nuläget saknas nödvändiga incitament för en väsentlig/varaktig prisuppgång. Samtidigt handlas terminerna mycket nära gamla bottnar. Brott av dessa öppnar för ytterligare nedsida. Dynamiken i marknaden finns fortsatt mest på nedsidan.
  • Därför fortsätter vi att rekommendera en kort position (Bear-certifikat på el) med väl definierad stop-loss/take-profit nivå för riskvilliga investerare med kort placeringshorisont, eller neutral för långsiktiga investerare.

Guld

Guldpris  spotFörra veckan rekommenderade vi en investering i guld genom certifikatet BULL GULD X4S. Trots den starka dollarn steg guldpriset och certifikatet, noterat i svenska kronor, gav en avkastning på drygt två procent. US-dollarn stärktes gentemot bland annat kronan då ECB tog ett historiskt beslut att stimulera tillväxten i eurozonen via ett mycket stort och omfattande stödköpsprogram av obligationer, vilket skall fortgå fram till september 2016. Euron föll till den lägsta nivån mot dollarn på elva år. Att sedelpressarna går varma och papperspengar förlorar sitt värde ger stöd åt guldpriset. På kort sikt tror vi emellertid att vi kommer att se en korrektion vilket gör att vi idag tar hem vår vinst.

Trend

  • På kort sikt tror vi att vi kommer att se en korrektion med lägre priser vilket gör att vi tar hem vinst

Rekommendation

  • BEAR GULD X5 S för den som inte är investerad i guld.

Sojabönor

Soja, terminskontrakt mars 2015Priset på sojabönor fortsatte ner under förra veckan; dels till följd av nya höga nivåer för US-dollarn och dels då marknaden återigen fick en påminnelse – denna gång från IGC (International Grains Council) – om att produktionen 2014/15 väntas slå rekord. Produktionen justeras upp med 4 miljon ton till 312 miljoner ton vilket är en ökning med 10 procent på årsbasis. Trots att konsumtionen förväntas stiga till nya rekordhöga nivåer så estimeras globala lager att stiga med 39 procent från förra året.

Trend

  • Vi förväntar oss lägre priser framöver till följd av en estimerad rekordproduktion i Sydamerika där skörden nu har startat. Även den höga exporttakten av amerikanska sojabönor bör avta i samband med detta, liksom inför det stundande nyårsfirandet i Kina

Rekommendation

  • Vi rekommenderar BEAR SOJA X4 S för att ta del av en sannolik ytterligare nedgång.

Majs

Majs, terminskontrakt mars 2015Priset på majs steg initialt i början av veckan efter amerikansk exportdata, men efter ECB:s besked under torsdagen – med ovan beskrivna stärkningen av US-dollarn som följd – så föll priserna återigen.

IGC (International Grains Council) justerar upp den globala produktionen med 10 miljoner ton till 992 miljoner ton, samtidigt som konsumtionen justeras upp lika mycket till rekordhöga 973 miljoner ton.

Trend

  • Vi håller ett vakande öga på 375-nivån där det finns ett tekniskt stöd. Bryter vi igenom den nivån bör det generera en säljsignal

Rekommendation

  • Neutral

Vete

Kvarnvete Matif terminskontraktet mars 2015, euro/tonGeopolitisk oro och rapporter att ryska trupper och stridsmateriel har skickats till Ukraina med hårda strider som följd fick kvarnvete på Matif att stiga i pris. Priserna fick också stöd av en svagare euro i samband med beskedet från Draghi och ECB. IGC (International Grain Council) lämnade den globala produktionen av vete oförändrad på 717 miljoner ton sedan förra månaden. Konsumtionen justeras ner med 4 miljoner ton till 708 miljoner ton, vilket också ger en ökning i utgående lager med 3 miljoner ton till 196 miljoner ton.

Trend

  • Marknaden tenderar att kortsiktigt överreagera på oroligheter i östra Ukraina, vilket kan skapa kortsiktiga möjligheter att handla på
  • Även om fundamentala faktorer indikerar lägre priser på längre sikt, så förhåller vi oss neutrala för stunden tills vi får bekräftat en teknisk signal åt endera hållet

Rekommendation

  • Neutral

Koppar

Koppar, rullande 3-månaderstermin, US dollar/tonSom konstaterades förra veckan gav den tekniska analysen stöd för en rörelse mot ytterligare lägre pris; möjligtvis till nya lägstanivåer. Detta skapar naturligtvis nya möjligheter för investeraren. Den utlösande faktorn var US-dollarns rörelse under torsdagen och fredagen, då både dollarn och kopparn rörde sig med ungefär samma magnitud. Dock är det litet för enkelt att skylla allting på dollarn. Kinesisk PMI har rört sig uppåt sedan förra månaden, men är fortfarande under 50, vilket innebär att kinesisk efterfrågan är i kontrakton, och prisrörelserna har sannolikt därför i stor utsträckning drivits av Kina och Asien generellt.

Denna veckas rörelse började i och med asienmarknadernas öppning och färgades av den stora nedgången under den tidigare veckan där också europeiska och amerikanska marknaden följde efter.

Intressant är att kinesiska hedgefonder rapporteras vara säljare i marknaden, vilket de också var under förra veckans prisnedgång. Just detta är någonting nytt som vi ser i metallmarknaden: Inte hedgefonderna i sig, men att de faktiskt är med och styr utvecklingen. Vidare rapporteras att förvaltat kapital hos kinesiska privata fonder ökade med 69 procent till 62,5 miljarder US-dollar under förra året. Som vi diskuterade förra veckan känns prisetfallet överdrivet.

Trend

  • Teknisk analys ger stöd för ytterligare prispress nedåt
  • Fundamental analys ger dock en bild av att prisfallet är överdrivet
  • 5 000-5 500 US-dollar är ett intervall som vi bedömer är intressant ur ett köpperspektiv

Rekommendation

  • Neutral

Aluminium

Aluminium, rullande 3-månaderstermin, US dollar/tonFörra veckans säljtryck, speciellt i koppar, ändrade också hela scenen även för aluminium. Dock anser vi detta gälla endast i det korta perspektivet och att nuvarande nivåer är relativt attraktiva ur köp-synpunkt.

Den fundamentala situationen är annorlunda för den lätta metallen. Efter år av för stort utbud börjar marknaden komma i balans och snarast vända till större efterfrågan än utbud, vilket står i kontrast till just marknaden för koppar. US-dollarns appreciering i kombination med prisfallet i olja satte dock i slutet av förra året press nedåt på aluminiumpriset och mönstret har fortsatt även i början av detta år.

Man skall i tider av oro för världsekonomin hålla i minnet att den globala efterfrågan växer med 5-7 procent per år. Som en lätt och inte minst vid transporter energieffektiv metall vinner aluminium ständigt marknadsandelar. Enligt vår vy är risken på nedsidan mycket begränsad.

Sett till forward-kurvan, som ser ovanligt billig ut för tillfället (12 månaders contango om ca 1,5-2 procent), så tror vi att det nuvarande prisläget ger goda möjligheter att hedgazx framtida behov; alternativt att man som investerare med fördel adderar exponering mot aluminium.

Trend

  • Prisnedgången för koppar har smittat av sig på priset för aluminium
  • Nuvarande nivåer attraktiva för att prissäkra framtida behov
  • Attraktivt tillfälle för investerare att få exponering mot aluminium

Rekommendation

  • Vi rekommenderar ALUMINIUM S

[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB:s Commodities Sales desk och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

Detta marknadsföringsmaterial, framtaget av SEB:s Commodities Sales desk, har upprättats enbart i informationssyfte.

Även om innehållet är baserat på källor som SEB bedömt som tillförlitliga ansvarar SEB inte för fel eller brister i informationen. Den utgör inte oberoende, objektiv investeringsanalys och skyddas därför inte av de bestämmelser som SEB har infört för att förebygga potentiella intressekonflikter. Yttranden från SEB:s Commodities Sales desk kan vara oförenliga med tidigare publicerat material från SEB, då den senare hänvisas uppmanas du att läsa den fullständiga rapporten innan någon åtgärd vidtas.

Dokumentationen utgör inte någon investeringsrådgivning och tillhandahålls till dig utan hänsyn till dina investeringsmål. Du uppmanas att självständigt bedöma och komplettera uppgifterna i denna dokumentation och att basera dina investeringsbeslut på material som bedöms erforderligt. Alla framåtblickande uttalanden, åsikter och förväntningar är föremål för risker, osäkerheter och andra faktorer och kan orsaka att det faktiska resultatet avviker väsentligt från det förväntade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat. Detta dokument utgör inte ett erbjudande att teckna några värdepapper eller andra finansiella instrument. SEB svarar inte för förlust eller skada – direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må – som kan uppkomma till följd av användandet av detta material eller dess innehåll.

Observera att det kan förekomma att SEB, dess ledamöter, dess anställda eller dess moder- och/eller dotterbolag vid olika tillfällen innehar, har innehaft eller kommer att inneha aktier, positioner, rådgivningsuppdrag i samband med corporate finance-transaktioner, investment- eller merchantbanking-uppdrag och/eller lån i de bolag/finansiella instrument som nämns i materialet.

Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering mångfaldigande eller annan användning av detta meddelande får inte ske utan SEB:s medgivande.

Oaktat detta får SEB tillåta omfördelning av materialet till utvald tredje part i enlighet med gällande avtal. Materialet får inte spridas till fysiska eller juridiska personer som är medborgare eller har hemvist i ett land där sådan spridning är otillåten enligt tillämplig lag eller annan bestämmelse.

Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är ett publikt aktiebolag och står under tillsyn av Finansinspektionen samt de lokala finansiella tillsynsmyndigheter i varje jurisdiktionen där SEB har filial eller dotterbolag.

Villkor

För varje enskilt certifikat finns Slutliga Villkor som anger de fullständiga villkoren. Slutliga Villkor finns tillgängligt på kurssidan för respektive certifikat på www.seb.se, Börs & finans, fliken Strukturerade placeringar.

Risker

En sammanfattning av de risker som är förknippade med Börshandlade certifikat generellt finns i Produktbroschyren för respektive certifikat som är tillgängligt på www.seb.se/cert. För en fullständig bild av riskerna behöver du ta del av SEB:s offentliggjorda Grundprospekt för Certifikat- och Warrantprogram som är publicerat på www.seb.se/cert.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

’wait and see’ mode

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

So far this week, Brent Crude prices have strengthened by USD 1.3 per barrel since Monday’s opening. While macroeconomic concerns persist, they have somewhat abated, resulting in muted price reactions. Fundamentals predominantly influence global oil price developments at present. This week, we’ve observed highs of USD 89 per barrel yesterday morning and lows of USD 85.7 per barrel on Monday morning. Currently, Brent Crude is trading at a stable USD 88.3 per barrel, maintaining this level for the past 24 hours.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Additionally, there has been no significant price reaction to Crude following yesterday’s US inventory report (see page 11 attached):

  • US commercial crude inventories (excluding SPR) decreased by 6.4 million barrels from the previous week, standing at 453.6 million barrels, roughly 3% below the five-year average for this time of year.
  • Total motor gasoline inventories decreased by 0.6 million barrels, approximately 4% below the five-year average.
  • Distillate (diesel) inventories increased by 1.6 million barrels but remain weak historically, about 7% below the five-year average.
  • Total commercial petroleum inventories (crude + products) decreased by 3.8 million barrels last week.

Regarding petroleum products, the overall build/withdrawal aligns with seasonal patterns, theoretically exerting limited effect on prices. However, the significant draw in commercial crude inventories counters the seasonality, surpassing market expectations and API figures released on Tuesday, indicating a draw of 3.2 million barrels (compared to Bloomberg consensus of +1.3 million). API numbers for products were more in line with the US DOE.

Against this backdrop, yesterday’s inventory report is bullish, theoretically exerting upward pressure on crude prices.

Yet, the current stability in prices may be attributed to reduced geopolitical risks, balanced against demand concerns. Markets are adopting a wait-and-see approach ahead of Q1 US GDP (today at 14:30) and the Fed’s preferred inflation measure, “core PCE prices” (tomorrow at 14:30). A stronger print could potentially dampen crude prices as market participants worry over the demand outlook.

Geopolitical “risk premiums” have decreased from last week, although concerns persist, highlighted by Ukraine’s strikes on two Russian oil depots in western Russia and Houthis’ claims of targeting shipping off the Yemeni coast yesterday.

With a relatively calmer geopolitical landscape, the market carefully evaluates data and fundamentals. While the supply picture appears clear, demand remains the predominant uncertainty that the market attempts to decode.

Fortsätt läsa

Analys

Also OPEC+ wants to get compensation for inflation

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude has fallen USD 3/b since the peak of Iran-Israel concerns last week. Still lots of talk about significant Mid-East risk premium in the current oil price. But OPEC+ is in no way anywhere close to loosing control of the oil market. Thus what will really matter is what OPEC+ decides to do in June with respect to production in Q3-24 and the market knows this very well. Saudi Arabia’s social cost-break-even is estimated at USD 100/b today. Also Saudi Arabia’s purse is hurt by 21% US inflation since Jan 2020. Saudi needs more money to make ends meet. Why shouldn’t they get a higher nominal pay as everyone else. Saudi will ask for it

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent is down USD 3/b vs. last week as the immediate risk for Iran-Israel has faded. But risk is far from over says experts. The Brent crude oil price has fallen 3% to now USD 87.3/b since it became clear that Israel was willing to restrain itself with only a muted counter attack versus Israel while Iran at the same time totally played down the counterattack by Israel. The hope now is of course that that was the end of it. The real fear has now receded for the scenario where Israeli and Iranian exchanges of rockets and drones would escalate to a point where also the US is dragged into it with Mid East oil supply being hurt in the end. Not everyone are as optimistic. Professor Meir Javedanfar who teaches Iranian-Israeli studies in Israel instead judges that ”this is just the beginning” and that they sooner or later will confront each other again according to NYT. While the the tension between Iran and Israel has faded significantly, the pain and anger spiraling out of destruction of Gaza will however close to guarantee that bombs and military strifes will take place left, right and center in the Middle East going forward.

Also OPEC+ wants to get paid. At the start of 2020 the 20 year inflation adjusted average Brent crude price stood at USD 76.6/b. If we keep the averaging period fixed and move forward till today that inflation adjusted average has risen to USD 92.5/b. So when OPEC looks in its purse and income stream it today needs a 21% higher oil price than in January 2020 in order to make ends meet and OPEC(+) is working hard to get it.

Much talk about Mid-East risk premium of USD 5-10-25/b. But OPEC+ is in control so why does it matter. There is much talk these days that there is a significant risk premium in Brent crude these days and that it could evaporate if the erratic state of the Middle East as well as Ukraine/Russia settles down. With the latest gains in US oil inventories one could maybe argue that there is a USD 5/b risk premium versus total US commercial crude and product inventories in the Brent crude oil price today. But what really matters for the oil price is what OPEC+ decides to do in June with respect to Q3-24 production. We are in no doubt that the group will steer this market to where they want it also in Q3-24. If there is a little bit too much oil in the market versus demand then they will trim supply accordingly.

Also OPEC+ wants to make ends meet. The 20-year real average Brent price from 2000 to 2019 stood at USD 76.6/b in Jan 2020. That same averaging period is today at USD 92.5/b in today’s money value. OPEC+ needs a higher nominal price to make ends meet and they will work hard to get it.

Price of brent crude
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Inflation adjusted Brent crude price versus total US commercial crude and product stocks. A bit above the regression line. Maybe USD 5/b risk premium. But type of inventories matter. Latest big gains were in Propane and Other oils and not so much in crude and products

Inflation adjusted Brent crude price versus total US commercial crude and product stocks.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Total US commercial crude and product stocks usually rise by 4-5 m b per week this time of year. Gains have been very strong lately, but mostly in Propane and Other oils

Total US commercial crude and product stocks usually rise by 4-5 m b per week this time of year. Gains have been very strong lately, but mostly in Propane and Other oils
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Last week’s US inventory data. Big rise of 10 m b in commercial inventories. What really stands out is the big gains in Propane and Other oils

US inventory data
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Take actual changes minus normal seasonal changes we find that US commercial crude and regular products like diesel, gasoline, jet and bunker oil actually fell 3 m b versus normal change. 

Take actual changes minus normal seasonal changes we find that US commercial crude and regular products like diesel, gasoline, jet and bunker oil actually fell 3 m b versus normal change.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data
Fortsätt läsa

Analys

Nat gas to EUA correlation will likely switch to negative in 2026/27 onward

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Historically positive Nat gas to EUA correlation will likely switch to negative in 2026/27 onward

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Historically there has been a strong, positive correlation between EUAs and nat gas prices. That correlation is still fully intact and possibly even stronger than ever as traders increasingly takes this correlation as a given with possible amplification through trading action.

The correlation broke down in 2022 as nat gas prices went ballistic but overall the relationship has been very strong for quite a few years.

The correlation between nat gas and EUAs should be positive as long as there is a dynamical mix of coal and gas in EU power sector and the EUA market is neither too tight nor too weak:

Nat gas price UP  => ”you go black” by using more coal => higher emissions => EUA price UP

But in the future we’ll go beyond the dynamically capacity to flex between nat gas and coal. As the EUA price moves yet higher along with a tightening carbon market the dynamical coal to gas flex will max out. The EUA price will then trade significantly above where this flex technically will occur. There will still be quite a few coal fired power plants running since they are needed for grid stability and supply amid constrained local grids.

As it looks now we still have such overall coal to gas flex in 2024 and partially in 2025, but come 2026 it could be all maxed out. At least if we look at implied pricing on the forward curves where the forward EUA price for 2026 and 2027 are trading way above technical coal to gas differentials. The current forward pricing implications matches well with what we theoretically expect to see as the EUA market gets tighter and marginal abatement moves from the power sector to the industrial sector. The EUA price should then trade up and way above the technical coal to gas differentials. That is also what we see in current forward prices for 2026 and 2027.

The correlation between nat gas and EUAs should then (2026/27 onward) switch from positive to negative. What is left of coal in the power mix will then no longer be dynamically involved versus nat gas and EUAs. The overall power price will then be ruled by EUA prices, nat gas prices and renewable penetration. There will be pockets with high cost power in the geographical points where there are no other alternatives than coal.

The EUA price is an added cost of energy as long as we consume fossil energy. Thus both today and in future years we’ll have the following as long as we consume fossil energy:

EUA price UP => Pain for consumers of energy => lower energy consumption, faster implementation of energy efficiency and renewable energy  => lower emissions 

The whole idea with the EUA price is after all that emissions goes down when the EUA price goes up. Either due to reduced energy consumption directly, accelerated energy efficiency measures or faster switch to renewable energy etc.

Let’s say that the coal to gas flex is maxed out with an EUA price way above the technical coal to gas differentials in 2026/27 and later. If the nat gas price then goes up it will no longer be an option to ”go black” and use more coal as the distance to that is too far away price vise due to a tight carbon market and a high EUA price. We’ll then instead have that:

Nat gas higher => higher energy costs with pain for consumers => weaker nat gas / energy demand & stronger drive for energy efficiency implementation & stronger drive for more non-fossil energy => lower emissions => EUA price lower 

And if nat gas prices goes down it will give an incentive to consume more nat gas and thus emit more CO2:

Cheaper nat gas => Cheaper energy costs altogether, higher energy and nat gas consumption, less energy efficiency implementations in the broader economy => emissions either goes up or falls slower than before => EUA price UP 

Historical and current positive correlation between nat gas and EUA prices should thus not at all be taken for granted for ever and we do expect this correlation to switch to negative some time in 2026/27.

In the UK there is hardly any coal left at all in the power mix. There is thus no option to ”go black” and burn more coal if the nat gas price goes up. A higher nat gas price will instead inflict pain on consumers of energy and lead to lower energy consumption, lower nat gas consumption and lower emissions on the margin. There is still some positive correlation left between nat gas and UKAs but it is very weak and it could relate to correlations between power prices in the UK and the continent as well as some correlations between UKAs and EUAs.

Correlation of daily changes in front month EUA prices and front-year TTF nat gas prices, 250dma correlation.

Correlation of daily changes in front month EUA prices and front-year TTF nat gas prices
Source: SEB graph and calculations, Blbrg data

EUA price vs front-year TTF nat gas price since March 2023

EUA price vs front-year TTF nat gas price since March 2023
Source: SEB graph, Blbrg data

Front-month EUA price vs regression function of EUA price vs. nat gas derived from data from Apr to Nov last year.

Front-month EUA price vs regression function of EUA price vs. nat gas derived from data from Apr to Nov last year.
Source: SEB graph and calculation

The EUA price vs the UKA price. Correlations previously, but not much any more.

The EUA price vs the UKA price. Correlations previously, but not much any more.
Source: SEB graph, Blbrg data

Forward German power prices versus clean cost of coal and clean cost of gas power. Coal is totally priced out vs power and nat gas on a forward 2026/27 basis.

Forward German power prices versus clean cost of coal and clean cost of gas power. Coal is totally priced out vs power and nat gas on a forward 2026/27 basis.
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Forward price of EUAs versus technical level where dynamical coal to gas flex typically takes place. EUA price for 2026/27 is at a level where there is no longer any price dynamical interaction or flex between coal and nat gas. The EUA price should/could then start to be negatively correlated to nat gas.

Forward price of EUAs versus technical level
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Forward EAU price vs. BNEF base model run (look for new update will come in late April), SEB’s EUA price forecast.

Forward EAU price vs. BNEF base model run
Source: SEB graph and calculations, Blbrg data
Fortsätt läsa

Populära