Analys
SEB – Råvarukommentarer, 26 augusti 2013

Rekommendationer
*) Avkastningen lämnar vi blank här eftersom det har varit ett två månaders uppehåll. Generellt sett har dock rekommendationerna varit lyckosamma med kraftiga nedgångar i priset på t ex spannmål och oljeväxter och prisuppgång på basmetaller.
Inledning
I detta första veckobrev efter sommaruppehållet går vi över till neutral på vete och majs, men behåller sälj på soja och raps, som idag rusat nästan 100 cent (sojan) och rapsen förmodligen öppnar upp kraftigt idag vid 11-tiden när börsen öppnar. Det handlar dock om rekyler. I synnerhet raps tycker vi ser färdigt ut vad gäller rekylen och rekommenderar en kortsiktig kort position, dvs BEAR RAPS X4 S.
Vi går också över till neutral på silver och guld. Det hade varit köp för några veckor sedan, men rekylen har gått för långt upp nu.
Vi går över till köp-rekommendation på elen. Det är historiskt låga priser och även om ”tajmingen” kan vara lite ”off” i värsta fall, tror vi att priset generellt sett kommer att vara högre i framtiden. Oljepriset har stärkt sig, som vi trott, men ligger nu väl högt. Oljemarknaden är speciell som placering, eftersom ”backwardation” genererar inkomster till certifikatinnehavaren över tid. Men det är en fördel om man kan göra placeringen på en lägre prisnivå än dagens.
Många råvaror ligger sedan lång tid i fallande pristrender. Några har gjort det i nästan tre år som kaffe och socker, några har gjort det sedan i december (spannmål och oljeväxter) och några tycks ha nått det ”fundamentala golvet” redan, som utgörs av att produktionskostnaden är högre än dagspriset. Då de tar tid för producenter att fatta att det finns en överproduktion, som måste rättas till genom att lägga ner, finns en möjlighet för priset att göra en ”overshooting”. Vi tror att det är vad som håller på att hända i råvarumarknaden. I vissa fall, som ädelmetallerna guld och silver, har återhämtningen redan kommit igång. I andra har det ännu inte inträffat, som t ex i kaffe och socker. Vad gäller vete och oljeväxter kanske den här fasen inte nås förrän nästa år.
Samtidigt har det nyligen publicerats överraskande postiva data på hur eknomin går i världen. I förra veckan publicerades överraskande positiv inköpschefsstatistik i Kina, Tyskland och Europa som helhet. Huspriserna i USA steg med 7.7% jämfört med förra året i juni. De ledande indikatorerna för USA:s ekonomi fortsätter att stärkas. Nu är de på sin högsta nivå sedan sommaren 2008. Detta bör allt annat lika leda till högre efterfrågan på råvaror. Häri finns kanske ”triggern” som kan få priser på vissa råvaror att stiga, givet att ett tidigare överskott i produktionskapacitet reducerats.
Detta gör också råvaror till ett intressant placeringsalternativ när räntorna stiger och gör obligationer oattraktiva, börsen fått säljrekommendation av flera stora globala investmentbanker (Morgan Stanley förutspår t ex en 10% korrigering under hösten).
Råolja – Brent
I det sista veckobrevet innan sommaruppehållet skrev jag att ”Tekniskt ser det ut som om uppgången har goda chanser att bryta igenom motståndet på 105 dollar och kanske gå upp mot 107 dollar i det mycket korta perspektivet av den kommande veckan. ”Vad vi fick var en uppgång till strax under 107 dollar, sedan en kraftig rekyl ner till 100 dollar och därefter en ny uppgång som fortfarande pågår. I fredags stängde spotkontraktet på 111.04 dollar. Som vi ser i diagrammet nedan, finns ett motstånd på 111.87 dollar, markerad av toppen i början på april och testad (höll) nu i augusti.
Råoljelagren i USA, som vi vant oss vid att se på en hög nivå, har fallit och ligger nu under förra årets nivå och nära det femåriga intervallet för åren 2007 – 2011. Nedan ser vi amerikanska råoljelager enligt DOE i tusen fat. Den svarta kurvan är 2012 års lagernivåer vecka för vecka och den lilla röda linjen är 2013 års nivå.
Importen fortsätter att hålla sig under förra årets nivå.
Vår vy är neutral. Det kan bli svårt för oljepriset att ta sig över det tekniska motståndet på 111.87 dollar.
Elektricitet
Tidningen Privata Affärer publicerade i veckan som gick en artikel om de låga vattennivåerna i magasinen – med varningen att elpriset kan bli högt i vinter. Eftersom fokus redan är på elpriset i vinter, hoppar vi direkt till första kvartalets kontrakt. Det är inte det som är underliggande för EL S och BULL EL X4 S just nu, men i början på september rullas det in i det kontraktet, så vi kan lika gärna titta på det nu. Rullning betyder att värdeförändringen på certifikaten slutar att uppdateras med de procentuella dagsförändringarna i priset på det tredje kvartalets kontrakt och ersätts med de procentuella dagsförändringarna i det fjärde kvartalets kontrakt. Även om kontrakten prismässigt ligger på olika nivåer, blir det alltså inget ”hopp” i värdet på certifikatet.
Nedan ser vi prisdiagrammet på det första kvartalets 2014 kontrakt. Vad vi ser är successivt lägre toppar sedan mars månad, och successivt högre bottnar sedan juni. Detta bildar en inom den tekniska analysen, klassiskt så kallad ”triangelformation”. Man ser dem ofta vid trendvändningar. I det här fallet är den huvudsakliga trenden nedåtriktad. Man bör alltid vänta på utbrott från triangeln, men med tanke på dels att priset är riktigt lågt i ett historiskt perspektiv och att det varit en varm och regnfattig sommar, med underskott i vattenmagasinen, ett år äldre kärnkraftverk, så skulle det inte förvåna om priset steg.
Vi ska se lite mer i perspektiv hur lågt elpriset är just nu. Nedan ser i spotkontraktet på ”årskontraktet” för el, dvs vad det skulle kosta att prissäkra ett helt kalenderår. Just nu är underliggande priset för att prissäkra leverans av el under hela år 2014. Diagrammet är på månadsbasis.
Vi tror att det är riktigt låga priser på el just nu. Det är orsakat av riktigt låga priser på kol, bottennivåer på utlsläppsrätter och allmän lågkonjunktur. Även om ”tajmingen” kan missa, är elpriset nedtryckt av att alla faktorer är i botten. Det borde rimligtvis vara bättre att vara köpt än att vara såld elpriset. I synnerhet som tillväxten, t ex i USA tycks vara på väg tillbaka.
Hydrologisk balans har fortsatt att stiga, som vi ser i nedanstående diagram.
Däremot ser vi också att prognosen för 10 veckor framåt pekar nedåt. Den har varit en god indikator tidigare och uppvisar också trender.
Vi rekommenderar alltså försiktigt köp av el, t ex EL S, som har mindre risk än BULL EL X4 S.
Naturgas
Naturgaspriset har varit fallande sedan maj, men har rekylerat upp i augusti. Vi tror att det handlar om just en rekyl och att priset kommer att vända ner igen.
EIA räknar med att år 2013 blir det sjätte året på raken med rekordproduktion av naturgas i USA.
Guld & Silver
Guldpriset har rekylerat upp och nått upp till nivåer där rekylen torde stöta på motstånd i det korta perspektivet.
Den största börshandlade investeringsprodukten på guld, GLD, som investerare sålt av friskt under våren, har faktiskt attraherat nettoinflöden för första gången sedan november förra året. Vi ser antal GLD-bevis utestående i röd kurva nedan och guldpriset som den tunnare svarta.
Återigen ser vi att det faktiskt är guldpriset som är den ledande faktorn och investerarna som följer efter.
Nedan ser vi kursdiagrammet för silver i dollar per troy ounce. I fredags bröt priset upp från en flagga. Flagg-formationer ser man ofta i efterhand ”på halv stång”, dvs i mitten av en uppgång. Detta gör att prisuppgången skulle kunna nå upp till 27 dollar per ozt. Å andra sidan finns ett starkt motstånd redan vid 25 dollar, där rekylen uppåt i april tog slut.
Innan sommaruppehållet skrev jag att nedgången troligtvis skulle nå så långt ner som till 20 dollar. Vi vill knappast fortsätta vara köpta i BEAR och har förhoppningsvis lämnat den positionen under sommaren, men i dagsläget vill vi inte heller riktigt gå in i BULL, eftersom det är så nära motstånd strax ovanför dagens nivå. Vi avvaktar ett bättre köptillfälle, alltså.
Nedan ser vi kvoten mellan guldpriset och silverpriset. När folk under 2011 trodde att en storbank sålt mer ”papperssilver” än vad som fanns i världen, gick kvoten ner till rekordlåga 30. Därefter har silver tappat mark dubbel så mycket som guld och kvoten nästan nått 70. Detta hänger ihop med baisse-marknaden. Silver brukar ta ut svängarna mer än vad guldmarknaden gör. När så vinden vände i augusti, har silvermarknaden varit snabbare än guldmarknaden. Silver handlar nu i linje med det historiska medelvärdet på kvoten till guld, som är ca 50. Idag är det alltså egalt om man köper silver eller guld.
Platina & Palladium
Amplats, som under sex månader gått igenom sin verksamhet har kommit fram till att reducera arbetsstyrkan med 6900 personer, vilket är mindre än de 14,000 som bolaget initialt siktat på i januari. 6,900 anställda är 12.5% av de totalt 48,000 anställda. Som tidigare har meddelats minskar produktionen till 2.2 – 2.4 miljoner troy uns (mozt). Produktionen förra året (2012) var 2.38 moztoch under 2011, 2.53 mozt. 2012 års produktion drabbades av strejkerna vid gruvorna i Sydafrika. Produktionsneddragningarna går långsammare än väntat och den här besvikelsen är tydligt ”bearish”.
Platina har stigit upp till ett tekniskt motstånd, där priset har vänt ner tidigare i år. Nedan ser vi ett veckochart för de senaste fem åren. Det är ett otydligt läge, där motståndet som finns vid dagens nivå spelar en avgörande roll.
Palladiumpriset ligger precis under ett tekniskt motstånd. Det är en mycket spännande situation rent tekniskt. Motståndet har hållit så många gånger, att ett brott uppåt från den skulle signalera en större förändring i palladiummarknaden. Än så länge ser motståndet dock ut att hålla. Gissningsvis håller motståndet och priset rekylerar nedåt i det korta perspektivet. Skulle motståndet brytas uppåt, vill vi naturligtvis vara köpta palladium.
Vi är för närvarande neutrala platina och palladium.
Koppar
Kinas har länge hämtat material från sina lager som i mars var 1 miljon ton koppar. Nu har lagren nått ner till 300 tton. Kinas import har därför tvingats vända upp under sommaren. ICSG publicerade estimat i maj, som visade en efterfrågan större än utbudet (underskott) för första gången på 7 månader. Underskottet var 17,000, ton, men ändå ett underskott. De första fem månaderna i år visade på ett överskott på 250,000 ton. Under förra året var marknaden i underskott med 400,000 ton. Det tycks onekligen som om kopparmarknaden har blivit bättre balanserad än vad man tidigare trott. Vi tror därför att priset har gott stöd på nedsidan.
Vi förväntar oss fortsatt hög volatilitet. Vår kortsiktiga bedömning talar för uppsidan och vi rekommenderar därför köp av BULL KOPPAR X2 S eller X4 S.
Aluminium
Det har under lång tid producerats mer aluminium än vad som efterfrågats och priset har legat under den nivå som krävs för lönsamhet. Under det första halvåret i år gjordes dock produktionsneddragningar i Kina på 600 – 700 tusen ton. Denna produktionsneddragning har dock ersatts av ny kapacitet. Rusal presenterade mer omfattande försök att åtminstone få marknaden i balans. När bolaget presenterade sin halvårsrapport, annonserade de produktionsneddragningar på 300 till 357 tusen ton. De uppmanade också branschkollegor att göra detsamma. De sade att 2/3 av global produktion var olönsam vid dagens priser. Alcoa var näst på tur att rapportera och de annonserade en neddragning på 200 tusen ton i Brasilien. Det finns mycket kvar att göra i en marknad som årligen har ett överskott på 500,000 – 1 miljon ton. Efterfrågan ökar med ungefär 6% per år. Premier för fysisk vara har sjunkit som en effekt av LME:s förslag som syftar till att korta köerna i LME-systemet. Vi förväntar oss en gradvis effekt på produktionen det kommande året – dvs successivt lägre fysiska premier och ytterligare produktionsneddragningar.
Nedan ser vi produktionskostnadskurvan och LME priset + den fysiska premien.
Zink
Sedan kursfallet under våren har priset på zink funnit stöd vid 1800 dollar per ton och konsoliderat mellan den nivån på nedsidan och 1950 dollar på ovansidan. I slutet av juli / början av augusti tog sig priset över motståndet.
Fundamentalt har zink i flera år varit överskott, dvs produktionen har varit större än konsumtionen. Enligt ILZG visade det första halvåret i år ett överskott på 44,000 ton. Det ska jämföras med överkottet på 157 ton förra året. ”Bull caset” på zink, som baserar sig på att en betydande gruvkapacitet kommer att stängas de närmaste åren, är fortfarande intakt. Gruvor med 1.5 mt produktion per år väntas stänga under perioden 2013 – 2016. 450,000 ton gruvproduktion förväntas bli nedlagd under 2013 –
2014.
Nedan ser vi kursgrafen och lagren vid LME.
Som vi ser är lagren mycket stora – över 1 miljon ton – bara i LME:s lagerhus.
Nickel
Det huvudsakliga diskussionsämnet i nickelmarknaden är alltjämt överproduktionen av tackjärn med nickelinnehåll i Kina (så kallat Nickel Pig Iron, NPI). Den senaste tekniken, RKEF, har sänkt marginalkostnaden, vilket ytterligare pressat priserna. Detta visar hur viktig teknikutveckling kan vara för prisutvecklingen på råvaror, vilket bland andra ekonomiprofessorn Julian Simon förklarat. En effekt av den ökade användningen av NPI hos kinesiska producenter av rostfritt stål, är ett överutbud av nickel i Kina. Rekordnivån på LME-lagren har huvudsakligen orsakats av inleveranser till lagerhuset i Johor i Malaysia. Det handlar troligen om metall som exporterats från Kina.
Gruvbranschen lider definitivt av dagens låga priser och marknaden behöver se gruvor läggas ner för att åstadkomma balans i utbud och efterfrågan.
[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Disclaimer
The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).
Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.
About SEB
SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.
Analys
A lower oil price AND a softer USD will lift global appetite for oil

Brent starting in read after a week of 2.4% tariff relief gain. Brent crude gained 2.4% (+USD 1.5/b) last week with a close of USD 65.41/b and traded the week in a range of USD 64.53 – 66.63/b. Price gains last week aligned with dissipating tariff angst as China – US trade tariffs were lowered to 10% and 30% respectively. Down from a staggering 125% and 145% though with the risk for a snap-back after 90 days. The low of the week coincided with rumors that an Iran – US nuclear deal was near at hand. But was later downplayed. Such a deal may not add all that much more oil to the market as most of Iran’s oil probably already is in the market through different pathways. Brent crude is pulling back 0.9% this morning to USD 64.9/b while the USD index is declining 0.5% as well. That is usually a positive for the oil price as it makes oil cheaper for all non-USD based consumers. US equity futures are also down 1% this morning. Chinese new and used housing prices fell 0.12% and 0.41% respectively last month with property investments down 10.3% YTD YoY. All weaker than expected. Chinese industrial production YoY however came in at 6.1% and better than the expected 5.7%. Overall a rather weak start of the week nonetheless.

While down this morning, Brent crude is surprisingly not shedding all that much value given the rather bearish backdrop of US equity futures in the red and everyone and their grandmothers forecasting doom and gloom for the oil price.
Speculators added 64 mb to net long positions in Brent crude and WTI over the week to last Tuesday. Most likely as a result of US-China tariffs being shifted down to livable levels. Most headlines and forecasts are however overall very bearish for oil. More oil from OPEC+ in the months to come coupled with expectations for a slowdown in global oil demand growth due to the US tariff trade war.
A lower oil price AND a softer USD will likely bolster global oil demand vs very bearish expectations. Global oil demand growth could surprise to the upside amid all the gloom. In EUR/b terms the the current price of Brent crude is now 22% lower than the average price in 2024. A softer oil price AND a softer USD is making oil considerably cheaper in the eyes of the global oil consumer ex-US. And that portion of global oil demand after all accounts for around 80% of global consumption. We could thus quickly see a Brent crude price down 30% versus 2024 average for 80% of the world’s consumers with a little further decline in USD-oil and the USD itself. This will likely help to boost oil demand globally. Remember also that a very important reason for why OPEC+ wanted to lift its oil production in May and June was to meet sharply stronger Middle East summer oil demand. A note on oil demand. India’s road fuel demand was up 5% YoY in April while its PMI rose to 58.2%. The IEA expects India oil demand to rise by only 2.3% to 5.77 mb/d YoY (+130 kb/d) while a 5% demand growth would yield a demand growth of 282 kb/d YoY.
OPEC+ has NOT abandoned market control. This is not 2014/15/16 or 2020. It is important to remember that the group has not abandoned its general plan of adding 2.2 mb/d from April 2025 to December 2026. The path will be decided on a monthly basis and can be moved both up AND down. The group has NOT abandoned market control. Though it is on a gradual pace to retake 2.2 mb/d of market share. US shale oil production has to stand back to make room and global consumers will respond with stronger demand growth in response to a lower oil price made additionally cheaper by a softening USD.
Brent crude forward curve in front-end backwardation. Surplus is not yet here.

Brent crude in USD/b. Little upside conviction to be found anywhere.

US oil drilling rig count fell by 1 last week to second lowest since December 2021. No real shedding of drilling quite yet. But we’ll likely see a drop of 5-10% over the coming months. It could drop as much as 5-10 rigs per week.

Net long speculative positions in Brent crude + WTI rebounded 64 mb to Tuesday last week.

Analys
Oil slips as Iran signals sanctions breakthrough

After a positive start to the week, crude oil prices rose on Monday and Tuesday, with Brent peaking at USD 66.8 per barrel on Tuesday evening. Since then, prices have drifted lower, declining by roughly 5% to around USD 63.5 per barrel – below where the week began during Monday’s opening.

Iran is currently in the spotlight, having signaled its willingness to sign a nuclear deal with the U.S. in exchange for lifting economic sanctions. Ali Shamkhani, a senior political, military, and nuclear adviser, spoke publicly about the ongoing negotiations. He indicated that Iran would commit to never developing nuclear weapons and could dismantle its stockpile of highly enriched uranium – provided there is immediate sanctions relief. While nothing is finalized, the rhetoric is notable and could theoretically lead to additional Iranian barrels entering the global market.
It’s worth recalling that in mid-March, Iran’s Oil Minister declared that the country’s oil exports were “unstoppable”, and that Iran would not relinquish its share of the global oil market – even in the face of new U.S. sanctions introduced earlier this year. In practice, however, this claim has proven exaggerated.
In February 2025, Iran’s crude production rose to 3.3 million barrels per day (bpd), staying above 3 million bpd since September 2023. Of this, approximately 1.74 million bpd were exported – primarily to Chinese private refiners (”teapots”). Early in the year, shipments to these teapots continued largely uninterrupted, as they have limited exposure to the U.S. financial system and remained willing buyers despite sanctions.
However, Washington’s “maximum pressure” campaign has gradually constrained Iran’s ability to ship crude to China. By March 2025, Chinese imports of Iranian oil peaked at approximately 1.8 million bpd. In April, imports dropped sharply to around 1.3 million bpd, reflecting stricter U.S. sanctions targeting Chinese refineries and port operators involved in handling Iranian crude. Preliminary data for May suggest a further decline, with Iranian oil arrivals potentially falling to 1.0–1.2 million bpd, as Chinese refiners adopt a more cautious stance.
As a result, any immediate sanctions relief stemming from a nuclear agreement could unlock an additional 0.8 million bpd of Iranian crude for the global market – an undeniably bearish development for prices.
On the other hand, failure to reach a deal would likely mean continued or even intensified U.S. pressure under the Trump administration. In a worst-case scenario – where Iran loses its remaining 1.0–1.2 million bpd of exports – and if Saudi Arabia or other major producers do not promptly step in to offset the shortfall, global oil prices could experience an immediate upside of USD 4–6 per barrel.
Meanwhile, both OPEC and the IEA expect the oil market to remain well-supplied in 2025, with supply growth exceeding demand. OPEC holds its demand growth forecast at 1.3 million bpd, driven mainly by emerging markets in Asia, the Middle East, and Latin America. In contrast, the IEA sees more modest growth of 740,000 bpd, citing macroeconomic challenges and accelerating electric vehicle adoption – particularly in China, where petrochemical demand is now the primary growth engine.
On the supply side, OPEC has revised down its non-OPEC+ growth estimate to 800,000 bpd, citing weaker prices and reduced upstream investment. The IEA, however, expects global supply to expand by 1.6 million bpd, led by the U.S., Canada, Brazil, Guyana, and Argentina. Should OPEC+ proceed with unwinding voluntary cuts, the IEA warns that the market could face a surplus of up to 1.4 million bpd in 2025 – potentially exerting renewed downward pressure on prices.
_______________
EIA data released yesterday showed U.S. Crude inventories unexpectedly rose 3.45 million barrels with a drop in exports and despite a larger than expected increase in refinery runs.
U.S. commercial crude oil inventories (excl. SPR) rose by 3.45 million barrels last week, reaching 441.8 million barrels – approximately 6% below the five-year seasonal average. Total gasoline inventories declined by 1 million barrels and now sit around 3% below the five-year average. Distillate (diesel) fuel inventories fell by 3.2 million barrels and remain roughly 16% below the seasonal norm. Meanwhile, propane/propylene inventories climbed by 2.2 million barrels but are still 9% below their five-year average. Overall, total commercial petroleum inventories rose by 4.9 million barrels over the week – overall a neutral report with limited immediate price impacts.


Analys
Rebound to $65: trade tensions ease, comeback in fundamentals

After a sharp selloff in late April and early May, Brent crude prices bottomed out at USD 58.5 per barrel on Monday, May 5th – the lowest level since April 9th. This was a natural reaction to higher-than-expected OPEC+ supply for both May and June.

Over the past week, however, oil prices have rebounded strongly, climbing by USD 7.9 per barrel on a week-over-week basis. Brent peaked at USD 66.4 per barrel yesterday afternoon before sliding slightly to USD 65 per barrel this morning.
Markets across the board saw significant moves yesterday after the U.S. and China agreed to temporarily lower tariffs and ease export restrictions for 90 days. Scott Bessent announced, the U.S. will lower its tariffs on Chinese goods to 30%, while China will reduce its tariffs on U.S. goods to 10%. While this is a temporary measure, the intent to reach a longer-term agreement is clearly gaining momentum. That said, the U.S. administration has layered tariffs extensively, making the exact average rate hard to pin down – estimates suggest it now sits around 20%.
In short, the macroeconomic outlook improved swiftly: equities rallied, long-term interest rates climbed, gold prices declined, and the USD strengthened. By yesterday’s close, the S&P 500 rose 3.3% and the Nasdaq jumped 4.4%, essentially recovering the losses sustained since April 2nd.
That said, some form of positive news was expected from the weekend meeting, and now oil markets appear to be pausing after three days of strong gains. Attention is shifting from U.S.-China trade de-escalation back toward market fundamentals and geopolitical developments in the Middle East.
On the supply side, the market is pricing in relaxed restrictions on Iranian crude exports after President Trump signaled progress in nuclear negotiations over the weekend. Further talks are expected within the next week.
Meanwhile, President Trump is visiting Saudi Arabia today – the key OPEC+ player – which has ramped up production to discipline non-compliant members by pressuring oil prices. This aligns well with U.S. interests, especially with the administration pushing for lower crude and refined product prices for its US domestic voters.
With Brent hovering around USD 65, it’s unlikely that oil prices will dominate the agenda during the Saudi visit. Instead, discussions are expected to focus on broader geopolitical issues in the Middle East.
Looking ahead, OPEC+ is expected to continue with its monthly meetings and market assessments. The group appears focused on navigating internal disputes and responding to shifts in global demand. Importantly, the recent increase in output doesn’t suggest an oversupplied market here and now – seasonal demand in the region also rises during the summer months, absorbing some of the additional barrels.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: The forward curve is pricing tightness today and surplus tomorrow
-
Nyheter4 veckor sedan
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns
-
Nyheter3 veckor sedan
Samtal om läget för guld, kobolt och sällsynta jordartsmetaller
-
Nyheter3 veckor sedan
Agnico Eagle siktar på toppen – två av världens största guldgruvor i sikte
-
Nyheter3 veckor sedan
Lägre elpriser och många minustimmar fram till midsommar
-
Analys2 veckor sedan
June OPEC+ quota: Another triple increase or sticking to plan with +137 kb/d increase?
-
Nyheter2 veckor sedan
Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden
-
Nyheter3 veckor sedan
Saudiarabien informerar att man är ok med ett lägre oljepris