Följ oss

Analys

SEB – Råvarukommentarer, 17 februari 2015

Publicerat

den

SEB Veckobrev med prognoser på jordbruksråvaror

Geopolitisk oro och negativa räntor

MARKNADEN I KORTHET

SEB - Prognoser på råvaror - CommodityVeckan som gick präglades i mångt och mycket av makrohändelser och data. Riksbanken sänkte som bekant reporäntan till historiskt låga -0,10 procent och som en följd försvagades kronan ytterligare, statslåneräntor gick ned liksom Stibor, interbankräntan, som antog ett negativt värde. Utvecklingen i Ukraina är också i fokus. Vapenvilan som förhandlades fram i Minsk i torsdags av ledarna för Ukraina, Ryssland, Frankrike och Tyskland mottogs naturligtvis positivt och fick metallpriserna att stiga, men den visade sig vara skör – redan efter några timmar kom rapporter om raketbeskjutningar och det rapporterades om fortsatta strider på söndagen. Ryssland, som fortfarande hävdar att man inte stöder separatisterna, kan drabbas av utökade sanktioner om inte avtalet från Minsk respekteras. Ökad volatilitet är ett sannolikt resultat för råvarumarknaden av att situationen böljar fram och tillbaka och vi skriver om implikationerna både i avsnitten om metaller och sojabönor.

Situationen i Grekland, med diskussioner som också går fram och tillbaka med trojkan, är också ett ämne för oro. Varje gång en förhandling tar en negativ vändning börjar marknaden fundera på sannolikheten för ett Grexit och implikationerna inte minst för guldet är påtagliga. Mot bakgrund av vad vi konstaterar ovan justeras också en del av våra rekommendationer – läs mer i respektive avsnitt!

TRENDER I SAMMANDRAG

  • Räntor strävar nedåt
  • Geopolitisk oro skapar volatilitet
  • Zinklager stora, men minskar snabbt
  • Global produktion av vete rekordhög och justeras upp

REKOMMENDATIONER

SEB rekommenderar råvaror

ZINK

Zink- och aluminiumprisStämningsläget på metallmarknaden följde i stort sett övriga finansiella marknader under förra veckan. Ukraina och Grekland var i fokus. Miljön med låg inflation är naturligtvis i fokus (något som vi inte minst i Sverige får känna av med en negativ reporänta). Men det är inte bara i vår del av världen som man oroas av den alltför låga inflationen. Kinas KPI kom in lägre än väntat i förra veckan (lägsta på fem år) vilket påminner marknaden om den avmattning som sker i den kinesiska ekonomin. Svaga Kina-siffror har tidigare stärkt metallpriserna på förväntan om ytterligare penningpolitiska stimulanser. Men så blev inte fallet under förra veckan, som inleddes med svaga priser. Vapenvila i Ukraina och positiva signaler från förhandlingarna om Grekland vände stämningsläget åt det positiva hållet mot slutet av veckan, vilket också fick metallpriserna att stiga. Sett över hela veckan slutade dock metallerna överlag marginellt på minus. I veckans brev lyfter vi fram zink som en alternativ köpkandidat vid sidan av aluminium (köpvärd på 3-6 månaders sikt). Den fundamentala situationen för zink påminner om den för aluminium. Lagren är stora, men minskar i snabb takt just nu. Marknader noterade redan under förra året ett underskott, något som förväntas förstärkas under innevarande år. Flera stora gruvor som är uttjänta kommer att stänga i år och under de närmaste åren. I fokus är bl.a. den gigantiska Century-gruvan i Australien. Bortfallet förväntas ersättas av nya gruvor som dock i regel är små vilket gör marknaden mer fragmenterad. Marknaden befarar även att det nya utbudet knappast fullt ut kommer att kunna ersätta bortfallet. Det finns en överhängande risk för brist på zink, om inte i år, så sannolikt nästa år. Frågan är när markandens aktörer börjar diskontera detta. Vi bedömer att detta redan kommer att ske under kv1/kv2 i år. Zink är köpvärd på 3-6 månaders sikt. På lång sikt är prispotentialen mycket stor. För 2015 prognostiserar SEB ett genomsnittligt pris på 2280 US-dollar/ton, och för 2016 2500 US-dollar/ton att jämföra med dagens 2150 US-dollar.

TREND

  • I takt med att den fundamentala balansen förbättras bedöms priset successivt stärkas under året.
  • Flera gruvstängningar i år och nästa, kommer inte fullt ut att ersättas. Risk för brist 2016.
  • Terminskurvan är ovanligt ”billig”, dvs terminspremien (contangon) är endast 1,5 % sett 12 månader framåt.
  • Attraktivt tillfälle för investerare att få exponering mot zink.
  • Avvaktande inför det kinesiska nyåret.

REKOMMENDATION

  • Köp ZINK S och ALUMINIUM S

NORDISK EL

Elpris, kvartalskontraktSedan senaste elkommentaren (två veckor sedan) har marknaden fallit ytterligare. Större delen av fallet var i början av perioden, därefter har det egentligen mest varit sidledes. I stort är fundamental input oförändrad. Spotpriset följer temperaturen och ”svarar” bra med stigande pris så snart temperaturen faller nedåt. Någon långvarig vinterkyla syns däremot inte i prognoserna och för varje dag som passerar minskar risken för ”price spikes”. Den korta änden av kurvan är fortsatt mest påverkad av den i huvudsak milda vintern och god tillgång på snömagasin. Längre ut på kurvan (som inte våra certifikat replikerar) har däremot handlat högre under en period med stöd av högre kontinentala elpriser. Elmarknaden i Tyskland har drivits upp på högre konsumtion som stigit på både bättre industriförbrukning och, under en period, även av kallare väder i Centraleuropa. Dessutom har både kol- och CO2 priser samt US-dollar stärkts. Terminen som SEB:s certifikat följer, Q215, stängde igår på 25,15 euro/MWh

TREND

  • Den korta änden av kurvan är i fallande men trend har mattats av. Q215-terminen befinner sig mycket nära tidigare bottnar.

REKOMMENDATION

  • I nuläget saknas nödvändiga incitament för en väsentlig/varaktig prisuppgång. Samtidigt handlas terminerna mycket nära gamla bottnar. Brott av dessa öppnar för ytterligare nedsida. Dynamiken i marknaden för den kommande veckan finns därför fortsatt på nedsidan men denna är begränsad. För investerare som redan är korta rekommenderar vi att hålla kvar åtminstone en del av positionen i väntan på brott av stödet. För de som inte redan investerat, så rekommenderar vi neutral position i väntan på nya prissignaler.

GULD

GuldspotprisFörra veckan rekommenderade vi våra läsare att gå kort guld. Guld i dollartermer sjönk under veckan. En starkare dollar och uppgångar i aktieindex har lett till en minskad efterfrågan för guld. Efterfrågan på guld från Kina har också minskat i takt med att den kinesiska ekonomin bromsar in. Till exempel föll kinesiska bostadspriser i januari något snabbare jämfört med månaden innan. Det kinesiska nyårsfirandet som inleds denna vecka dämpar också efterfrågan på råvaror. Oron för Grekland har ökat. Grekerna vill inte acceptera de villkor som gäller för fortsatt stöd från euroländerna och IMF. Skulle man gå med på eftergifter till grekerna vad gäller offentliga besparingar och reformer lär ett antal euroländer stå på kö för att bryta mot budgetreglerna framöver. Även om Grekland kan klara sig en viss tid utan ytterligare stödutbetalningar är bankerna beroende av centralbankslikviditet som kan stoppas av ECB om utvecklingen anses ohållbar.

TREND

  • Trots Greklandsoro behåller vi vår korta position i guld även under innevarande vecka.

REKOMMENDATION

  • Behåll/köp BEAR GULD X2 S

VETE

Kvarnvete Matif, terminskontraktet mars 2015, euro/tonVete på Matif inledde veckan svagt. Tisdagens månadsrapport (WASDE) från det amerikanska jordbruksdepartementet USDA fick vete att reagera negativt med fallande priser som följd.

USDA justerade upp utgående lager av vete i USA med 5 miljoner bushel till 692 miljoner bushel till följd av en reducerad export som mer än väl uppväger en lägre import. Exporten väntas minska med 25 miljoner bushel till 900 miljoner bushel som en följd av ökad konkurrens från EU samt den senaste tidens stärkning av dollarn som gör amerikansk export mindre konkurrenskraftig. Marknaden hade dock väntat sig en lagernivå på 694 miljoner bushel vilket begränsade nedsidan.

Den globala produktionen av vete kvarstår på en rekordhög nivå och justeras dessutom upp med ytterligare 1,7 miljoner ton till 725,03 miljoner ton, framförallt till följd av revideringar för Argentina och Kazakstan.

Global konsumtion justeras upp med 1,5 miljoner till följd av ökad human- och foderanvändning, samtidigt som vi noterar att globala utgående lager sakta men säkert närmar sig 200 miljoner ton då de nu justeras upp med ytterligare 1,9 miljoner ton till 197,85 miljoner ton.

Priserna steg dock kraftigt i slutet av veckan till följd av vinsthemtagningar, väderprognoser som indikerar kallare väder i USA samt statistik som visar att Rysslands exportrestriktioner som trädde i kraft per den 1 februari nu ger effekt.

REKOMMENDATION

  • Neutral

Vete

SOJABÖNOR

Sojabönor terminskontraktet mars 2015, UScent/bushelSojabönor startade veckan med högre priser till följd av en fortsatt efterfrågan i kombination med vinsthemtagningar inför tisdagens WASDE-rapport från det amerikanska jordbruksdepartementet USDA.

USDA justerar utgående lager av sojabönor i USA från förra månadens 410 miljoner bushel till 385 miljoner bushel, vilket var lägre än vad marknaden hade förväntat sig.

Den globala produktionen av sojabönor justeras upp med 0,7 miljoner ton till rekordhöga 315,1 miljoner ton. Utsikterna för skörden i Argentina har förbättrats som ett resultat av milda temperaturer och nederbörd vilket gör att produktionen justeras upp med 1 miljon ton till sy mycket som 56 miljoner ton. Produktionen revideras även upp för Kina, Ryssland och Ukraina. Brasiliens produktion justeras ner med 1 miljon ton sedan förra månaden till 94,5 miljoner ton då alltför lite regn i landets östra delar påverkar avkastningen negativt. Globala utgående lager justerades ner från 90,78 miljoner ton till 89,26 miljoner, vilket var mer än vad marknaden hade förväntat sig.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Även om produktionen av sojabönor i Brasiliens fortfarande förväntas bli rekordhög så är det flera privata analytiker som justerar ner sina produktionsestimat.

Veckan avslutades med en kraftig prisuppgång drivet av starka amerikanska exportsiffror, uppgången i råolja liksom en svagare dollar. Priserna fick också stöd av annonserade privata försäljningar av sojabönor till Kina.

REKOMMENDATION

  • Det något stramare utbudet som visades i tisdagens WASDE-rapport gör att vi går ur vår korta position tillfälligt då priserna nu står och väger. Vi håller oss neutrala tills vi får en teknisk köp-eller säljsignal bekräftad.

Sojabönor

[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB:s Commodities Sales desk och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

Detta marknadsföringsmaterial, framtaget av SEB:s Commodities Sales desk, har upprättats enbart i informationssyfte.

Även om innehållet är baserat på källor som SEB bedömt som tillförlitliga ansvarar SEB inte för fel eller brister i informationen. Den utgör inte oberoende, objektiv investeringsanalys och skyddas därför inte av de bestämmelser som SEB har infört för att förebygga potentiella intressekonflikter. Yttranden från SEB:s Commodities Sales desk kan vara oförenliga med tidigare publicerat material från SEB, då den senare hänvisas uppmanas du att läsa den fullständiga rapporten innan någon åtgärd vidtas.

Dokumentationen utgör inte någon investeringsrådgivning och tillhandahålls till dig utan hänsyn till dina investeringsmål. Du uppmanas att självständigt bedöma och komplettera uppgifterna i denna dokumentation och att basera dina investeringsbeslut på material som bedöms erforderligt. Alla framåtblickande uttalanden, åsikter och förväntningar är föremål för risker, osäkerheter och andra faktorer och kan orsaka att det faktiska resultatet avviker väsentligt från det förväntade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat. Detta dokument utgör inte ett erbjudande att teckna några värdepapper eller andra finansiella instrument. SEB svarar inte för förlust eller skada – direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må – som kan uppkomma till följd av användandet av detta material eller dess innehåll.

Observera att det kan förekomma att SEB, dess ledamöter, dess anställda eller dess moder- och/eller dotterbolag vid olika tillfällen innehar, har innehaft eller kommer att inneha aktier, positioner, rådgivningsuppdrag i samband med corporate finance-transaktioner, investment- eller merchantbanking-uppdrag och/eller lån i de bolag/finansiella instrument som nämns i materialet.

Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering mångfaldigande eller annan användning av detta meddelande får inte ske utan SEB:s medgivande.

Oaktat detta får SEB tillåta omfördelning av materialet till utvald tredje part i enlighet med gällande avtal. Materialet får inte spridas till fysiska eller juridiska personer som är medborgare eller har hemvist i ett land där sådan spridning är otillåten enligt tillämplig lag eller annan bestämmelse.

Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är ett publikt aktiebolag och står under tillsyn av Finansinspektionen samt de lokala finansiella tillsynsmyndigheter i varje jurisdiktionen där SEB har filial eller dotterbolag.

Villkor

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

För varje enskilt certifikat finns Slutliga Villkor som anger de fullständiga villkoren. Slutliga Villkor finns tillgängligt på kurssidan för respektive certifikat på www.seb.se, Börs & finans, fliken Strukturerade placeringar.

Risker

En sammanfattning av de risker som är förknippade med Börshandlade certifikat generellt finns i Produktbroschyren för respektive certifikat som är tillgängligt på www.seb.se/cert. För en fullständig bild av riskerna behöver du ta del av SEB:s offentliggjorda Grundprospekt för Certifikat- och Warrantprogram som är publicerat på www.seb.se/cert.

Analys

Whipping quota cheaters into line is still the most likely explanation

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Strong rebound yesterday with further gains today. Brent crude rallied 3.2% with a close of USD 62.15/b yesterday and a high of the day of USD 62.8/b.  This morning it is gaining another 0.9% to USD 62.7/b with signs that US and China may move towards trade talks.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent went lower on 9 April than on Monday. Looking back at the latest trough on Monday it traded to an intraday low of USD 58.5/b. In comparison it traded to an intraday low of USD 58.4/b on 9 April. While markets were in shock following 2 April (’Liberation Day’) one should think that the announcement from OPEC+ this weekend of a production increase of some 400 kb/d also in June would have chilled the oil market even more. But no.

’ Technically overbought’ may be the explanation. ’Technically overbought’ has been the main explanation for the rebound since Monday. Maybe so. But the fact that it went lower on 9 April than on Monday this week must imply that markets aren’t totally clear over what OPEC+ is currently doing and is planning to do. Is it the start of a flood or a brief period where disorderly members need to be whipped into line?

The official message is that this is punishment versus quota cheaters Iraq, UAE and Kazakhstan. Makes a lot of sense since it is hard to play as a team if the team strategy is not followed by all players. If the May and June hikes is punishment to force the cheaters into line, then there is very real possibility that they actually will fall in line. And voila. The May and June 4x jumps is what we got and then we are back to increases of 137 kb/d per month. Or we could even see a period with no increase at all or even reversals and cuts. 

OPEC+ has after all not officially abandoned cooperation. It has not abandoned quotas. It is still an overall orderly agenda and message to the market. This isn’t like 2014/15 with ’no quotas’. Or like full throttle in spring 2020. The latter was resolved very quickly along with producer pain from very low prices. It is quite clear that Saudi Arabia was very angry with the quota cheaters when the production for May was discussed at the end of March. And that led to the 4x hike in May. And the same again this weekend as quota offenders couldn’t prove good behavior in April. But if the offenders now prove good behavior in May, then the message for July production could prove a very different message than the 4x for May and June.

Trade talk hopes, declining US crude stocks, backwardated Brent curve and shale oil pain lifts price. If so, then we are left with the risk for a US tariff war induced global recession. And with some glimmers of hope now that US and China will start to talk trade, we see Brent crude lifting higher today. Add in that US crude stocks indicatively fell 4.5 mb last week (actual data later today), that the Brent crude forward curve is still in front-end backwardation (no surplus quite yet) and that US shale oil production is starting to show signs of pain with cuts to capex spending and lowering of production estimates.

Fortsätt läsa

Analys

June OPEC+ quota: Another triple increase or sticking to plan with +137 kb/d increase?

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Rebounding from the sub-60-line for a second time. Following a low of USD 59.3/b, the Brent July contract rebounded and closed up 1.8% at USD 62.13/b. This was the second test of the 60-line with the previous on 9 April when it traded to a low of USD 58.4/b. But yet again it defied a close below the 60-line. US ISM Manufacturing fell to 48.7 in April from 49 in March. It was still better than the feared 47.9 consensus. Other oil supportive elements for oil yesterday were signs that there are movements towards tariff negotiations between the US and China, US crude oil production in February was down 279 kb/d versus December and that production by OPEC+ was down 200 kb/d in April rather than up as expected by the market and planned by the group.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

All eyes on OPEC+ when they meet on Monday 5 May. What will they decide to do in June? Production declined by 200 kb/d in April (to 27.24 mb/d) rather than rising as the group had signaled and the market had expected. Half of it was Venezuela where Chevron reduced activity due to US sanctions. Report by Bloomberg here. Saudi Arabia added only 20 kb/d in April. The plan is for the group to lift production by 411 kb/d in May which is close to 3 times the monthly planned increases. But the actual increase will be much smaller if the previous quota offenders, Kazakhstan, Iraq and UAE restrain their production to compensate for previous offences.

The limited production increase from Saudi Arabia is confusing as it gives a flavor that the country deliberately aimed to support the price rather than to revive the planned supply. Recent statements from Saudi officials that the country is ready and able to sustain lower prices for an extended period instead is a message that reviving supply has priority versus the price.

OPEC+ will meet on Monday 5 May to decide what to do with production in June. The general expectation is that the group will lift quotas according to plans with 137 kb/d. But recent developments add a lot of uncertainty to what they will decide. Another triple quota increase as in May or none at all. Most likely they will stick to the original plan and decide lift by 137 kb/d in June.

US production surprised on the downside in February. Are prices starting to bite? US crude oil production fell sharply in January, but that is often quite normal due to winter hampering production. What was more surprising was that production only revived by 29 kb/d from January to February. Weekly data which are much more unreliable and approximate have indicated that production rebounded to 13.44 mb/d after the dip in January. The official February production of 13.159 mb/d is only 165 kb/d higher than the previous peak from November/December 2019. The US oil drilling rig count has however not change much since July last year and has been steady around 480 rigs in operation. Our bet is that the weaker than expected US production in February is mostly linked to weather and that it will converge to the weekly data in March and April.

Where is the new US shale oil price pain point? At USD 50/b or USD 65/b? The WTI price is now at USD 59.2/b and the average 13 to 24 mth forward WTI price has averaged USD 61.1/b over the past 30 days. The US oil industry has said that the average cost break even in US shale oil has increased from previous USD 50/b to now USD 65/b with that there is no free cashflow today for reinvestments if the WTI oil price is USD 50/b. Estimates from BNEF are however that the cost-break-even for US shale oil is from USD 40/b to US 60/b with a volume weighted average of around USD 50/b. The proof will be in the pudding. I.e. we will just have to wait and see where the new US shale oil ”price pain point” really is. At what price will we start to see US shale oil rig count starting to decline. We have not seen any decline yet. But if the WTI price stays sub-60, we should start to see a decline in the US rig count.

US crude oil production. Monthly and weekly production in kb/d.

US crude oil production. Monthly and weekly production in kb/d.
Source: SEB graph and highlights, Bloomberg data feed.
Fortsätt läsa

Analys

Unusual strong bearish market conviction but OPEC+ market strategy is always a wildcard

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude falls with strong conviction that trade war will hurt demand for oil. Brent crude sold off 2.4% yesterday to USD 64.25/b along with rising concerns that the US trade war with China will soon start to visibly hurt oil demand or that it has already started to happen. Tariffs between the two are currently at 145% and 125% in the US and China respectively which implies a sharp decline in trade between the two if at all. This morning Brent crude (June contract) is trading down another 1.2% to USD 63.3/b. The June contract is rolling off today and a big question is how that will leave the shape of the Brent crude forward curve. Will the front-end backwardation in the curve evaporate further or will the July contract, now at USD 62.35/b, move up to where the June contract is today?

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

The unusual ”weird smile” of Brent forward curve implies unusual strong bearish conviction amid current prompt tightness. the The Brent crude oil forward curve has displayed a very unusual shape lately with front-end backwardation combined with deferred contango. Market pricing tightness today but weakness tomorrow. We have commented on this several times lately and Morgan Stanly highlighted how unusual historically this shape is. The reason why it is unusual is probably because markets in general have a hard time pricing a future which is very different from the present. Bearishness in the oil market when it is shifting from tight to soft balance usually comes creeping in at the front-end of the curve. A slight contango at the front-end in combination with an overall backwardated curve. Then this slight contango widens and in the end the whole curve flips to full contango. The current shape of the forward curve implies a very, very strong conviction by the market that softness and surplus is coming. A conviction so strong that it overrules the present tightness. This conviction flows from the fundamental understanding that ongoing trade war is bad for the global economy, for oil demand and for the oil price.

Will OPEC+ switch to cuts or will it leave balancing to a lower price driving US production lower? Add of course also in that OPEC+ has signaled that it will lift production more rapidly and is currently no longer in the mode of holding back to keep Brent at USD 75/b due to an internal quarrel over quotas. That stand can of course change from one day to the next. That is a very clear risk to the upside and oil consumers around should keep that in the back of their minds that this could happen. Though we are not utterly convinced of the imminent risk of this. Before such a pivot happens, Iraq and Kazakhstan probably have to prove that they can live up to their promised cuts. And that will take a few months. Also, OPEC+ might also like to see where the pain-point for US shale oil producers’ price-vise really is today. So far, we have seen no decline in the number of US oil drilling rigs in operation which have steadily been running at around 480 rigs.

With a surplus oil market on the horizon, OPEC+ will have to make a choice. How shale this coming surplus be resolved? Shall OPEC+ cut in order to balance the market or shall lower oil prices drive pain and lower production in the US which then will result in a balanced market? Maybe it is the first or maybe the latter. The group currently has a bloated surplus balance which it needs to slim down at some point. And maybe now is the time. Allowing the oil price to slide. Economic pain for US shale oil producers to rise and US oil production to fall in order to balance the market and make room OPEC+ to redeploy its previous cuts back into the market.

Surplus is not yet here. US oil inventories likely fell close to 2 mb last week. US API yesterday released indications that US crude and product inventories fell 1.8 mb last week with crude up 3.8 mb, gasoline down 3.1 mb and distillates down 2.5 mb. So, in terms of a crude oil contango market (= surplus and rising inventories) we have not yet moved to the point where US inventories are showing that the global oil market now indeed is in surplus. Though Chinese purchases to build stocks may have helped to keep the market tight. Indications that Saudi Arabia may lift June Official Selling Prices is a signal that the oil market may not be all that close to unraveling in surplus.

The low point of the Brent crude oil curve is shifting closer to present. A sign that the current front-end backwardation of the Brent crude oil curve is about to evaporate.

The low point of the Brent crude oil curve is shifting closer to present.
Source: Bloomberg graph and data, SEB highlights

Brent crude versus US Russel 2000 equity index. Is the equity market too optimistic or the oil market too bearish?

Brent crude versus US Russel 2000 equity index. Is the equity market too optimistic or the oil market too bearish?
Source: Bloomberg graph and data, SEB highlights

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära