Följ oss

Analys

SEB – Råvarukommentarer, 14 september 2012

Publicerat

den

SEB Banken - Veckans råvarukommentarer - Prognoser

Sammanfattning av rekommendationer

Sammanfattning av vilka råvaror SEB rekommenderar

Förra veckans summerade vinst på 28% vändes den här veckan såsom mätt per stängning igår torsdag, till en förlust. Dock skulle det ha sett annorlunda ut om man beräknade vinsten idag, eftersom FED:s besked igår kväll ledde till kursrusning i ädelmetallerna. FED annonserade en öppen Quantitative Easing (QE3), där man ska köpa amerikanska bostadsobligationer för 40 miljarder dollar varje månad till dess sysselsättningen förbättras. FED fortsätter också ”Operation Twist” och behåller räntorna mellan noll och 0.25%. Man lovade att hålla räntorna i botten fram till slutet av 2014. En journalist för the New York Times beskrev den här oväntade aggressiviteten så här: ”We will provide the punch for the party. Heavy pours. And we’re not going to be too careful about closing time.”

Naturligtvis är detta mycket positivt för ädelmetaller. Men fundamentalt är efterfrågan på råvaror alltjämt svag. Det betyder att koppar, olja, elektricitet och annat som efterfrågas när industrin går på högvarv kanske omotiverat har stigit i pris. Sedelpressen skapar inte tillväxt och välstånd.

Råolja – Brent

Trots QE3 har råoljepriset svårt att gå över 117 dollar, där det finns ett tekniskt motstånd. Vi förväntar oss ett svagare oljepris in i det fjärde kvartalet, men Iran-problematiken hänger i bakgrunden som ett olöst problem. Orkansäsongen i Mexikanska golfen och underhållsarbeten på Nordsjön, tillsammans med säsongsmässigt hög konsumtion har gett stöd till oljemarknaden. QE3 och det tyska godkännande av ESM ger också stöd. Men underliggande svag makroekonomisk statistik visar att efterfrågan är svag framöver i USA, Europa och Kina. Således tror vi att oljepriset kommer att falla tillbaka något från nuvarande nivå när vi ger oss in i det fjärde kvartalet.

Oljemarknaden är emellertid i en svår situation. Balansen mellan utbud och efterfrågan är svag. Reservkapaciteten är liten, pga sanktionerna mot Iran och det finns inga tecken på ett det ”phony war” är på väg att lösas. Snarare tvärt om. Iran fortsätter arbeta på sitt kärnenergiprogram. Man kan därför lätt tänka sig en ytterligare åtstramning av sanktionerna från EU och USAs sida. Israel har än så länge låtit Kfirerna stå på marken. Strategiska lager finns att lätta på om det skulle bli ännu hårdare restriktioner. Detta skulle kunna gjuta olja på varje prisuppgång.

Diagram över pris på olja (brent) - 13 september 2012

Vi rekommenderar en kort position i oljemarknaden, om man inte föredrar att förhålla sig neutral. Alltså t ex BEAR OLJA X2 S.

Elektricitet

Vi har noterat att de flesta varit intresserade av att köpa BULL EL X4 S, medan vi här vidhållit att det är lite för tidigt att göra det. Vi tror att priset kommer att utveckla sig svagt under september och oktober, att marknaden söker en botten under den här perioden. Ett pris under 40 euro per MWh är köpvärt. Nu är 40 euro ett tekniskt stöd, så det är möjligt att 40 euro är botten. Mellan 40 och 41 euro kan det vara köptillfälle, men annars bör man vara försiktig med BULL.

Prisutveckling på elektricitet - 13 september 2012

Guld, Silver och Platina

Allt har talat för ädelmetallerna den här veckan: Löften om monetära stimulanser på båda sidor om Atlanten. Tekniskt sett ser det mycket starkt ut. Guld är upp 4 %, silver och platina ca 6 % sedan förra fredagen. Vi deklarerade förra veckan att ädelmetallerna hade mer att ge. Målkurserna som vi angav börjar närma sig och det kan vara idé att börja ta hem vinster. $1800 för guld och $35 för silver utgör motståndsnivåer. Platina kan vara undantaget där potentialen kan vara större med tanke på oroligheterna i Sydafrika som har eskalerat i veckan. Uppror och strejker har spridits till fler gruvor, och flera bedömare varnar för kaos i hela landet. Det är i och för sig inte bra för utbudet på guld heller, även om Sydafrika för längesedan lämnade förstaplatsen som producentland.

Prisdiagram på guld spot - 13 september 2012

Vår favorit är Platina (t ex genom certifikatet PLATINA S, eller för den som vill ha lite mer hävstång, BULL PLATIN X4 S). Nedan ser vi platinaprisets utveckling, där brottet av den långsiktiga motståndslinjen, signalerade att den långa konsolideringsperioden är bruten, på uppsidan. Det ser ut som om 1700, toppen från februiari/mars, kan bli ett motstånd. Det är sent i den raska uppgångsfasen och det är väl inte otroligt att det kommer lite eftertankens kranka blekhet här. Med vägen stadigt inslagen på helikopterpengar i världe borde dock priset på ädelmetaller som t ex platina kunna inflateras mer.

Diagram över pris på platina - 13 september 2012

Nedan ser vi priset på guld dividerat med priset på platina. Vi ser att guld har utvecklats sämre än platina sedan mitten av augusti. Tekniskt ser den här trenden stark ut och har potential att gå från 1.05 till 1, dvs en outperformance på ytterligare 5% till platinas fördel. Det mesta av rörelsen från 1.15 är dock avklarad och platina har inte lång tid kvar att vara vår favorit bland ädelmetallerna.

Priset på guld dividerat med priset på platina

Nedan ser vi silverprisets kursutveckling. Det är samma starka tekniska köpsignal i den här metallen.

Diagram över pris på silver spot - 13 september 2012

Även i den här jämförelsen med silver, ser vi att guld har utvecklats sämre än silver sedan månadsskiftet juli/augusti. Vi ser att det finns en stödnivå kring 50 i kvot mellan guld och silverpris. Silverprisets uppgång i förhållande till guld är nära den nivå och vi rör oss alltså in i stödområdet. Det mesta av silvrets outperformance i förhållande till guld är avklarat.

Relation mellan pris på silver och guld

Koppar

Förra veckans svaga arbetsmarknadsstatistik blev (paradoxalt nog) startskottet för ett nytt rally för både bas- och ädelmetaller. Det var en ”tillräckligt” svag siffra som skulle behövas för att få FED att agera. Helgens nyhet att Kina beslutat om ett infrastrukturpaket inkluderande järnvägs- och tunnelbanebyggen motsvarande 157 Mdr USD, blev nästa impuls. Förväntningarna var således högt ställda, och FED:s besked nu ikväll (torsdag) om ett nytt penningpolitiskt stimulanspaket, har därför ännu inte gett någon större effekt. Prisuppgångarna sedan förra fredagen ligger mellan 5 och 10 % för de stora basmetallerna. Aluminium sticker ut med en uppgång på hela 10 %.

I skrivandes stund ligger kopparpriset på LME kring $8180 ($3,72/Lbs) vilket är upp ca 5 % från förra fredagen. Marknaden har nu (med besked) brutit igenom motståndet. Stimulanspaketen från Kina, Europa och USA har naturligtvis gjort sitt för att stärka stämningsläget. Frågan är hur det ser ut fundamentalt. Det bör påpekas att Kina som förbrukar ca 40 % av all koppar befinner sig i en avmattning. Det gäller att stimulanserna får effekt för att prisnivåerna ska hålla. Det är svårbedömt. Aktörerna räknar med fler åtgärder från den kinesiska ledningen. Frågan är till vilka sektorer stimulanserna riktas. Utbyggnaden av elnätet betyder mest (för koppar). Lagernivåerna är höga, vissa marknadsbedömare uppskattar den totala nivån till hela 1,8 milj. ton (det produceras ca 18-19 milj. ton globalt). Statistiken i Kina är osäker. Om det stämmer är det väldigt stora lager, men kom ihåg att Kina kommer att behöva metallen förr eller senare. Just nu är mycket av ett positivt scenario inprisat. Risken har ökat för en rekyl.

Prisutveckling på koppar - 13 september 2012

Vi väljer att vara neutrala till koppar till nästa veckobrev.

Kaffe

Priset på Arabica, som handlas i New York, som steg pga regnen i viktiga kaffeodlingsormråden i Brasilien i juni och juli, föll sedan tillbaka i augusti.

Colombia, som är världens näst största producent av arabica, tycks vara på väg mot en mindre skörd än väntat. Colombia behöver skörda 3.6 miljoner säckar (à 60 kg) från och med nu till årsskiftet, eller 34% mer än samma period förra året, för att nå upp till 8.5 miljoner säckar. Det är vad Colombias ”National Federation of Coffee Growers” förutspådde den 10 september.

Tekniskt verkar priset röra sig ”sidledes” och vi avvaktar ett eventuellt köp lite längre fram.

Tekniskt verkar kaffepriset röra sig ”sidledes”

Socker

Priset på socker, tycks ha funnit ett stöd. Priset vände upp på samma nivå som i juni. Det skulle inte förvåna om priset nu steg upp mot motståndslinjen, dvs till 21 – 22 cent per pund, ur teknisk synvinkel.

Regnväder har återvänt till Brasiliens sockerrörsproducerande områden. Somar Meteorologia i Sao Paulo kommenterar att fälten kan vara för blöta för att skörda mot slutet av oktober. Branschföreningen Unica rapporterar produktionsdata varannan vecka. I Sud-Oeste (Center South i engelsk betydelse), där delstaten Sao Paulo ligger, hade branschen processat 9.4% mindre sockerrör än förra året fram till slutet av augusti. Augusti låg dock högre än förra året, då man tog igen vad man missat tidigare. Augusti låg 14.2% över förra årets augusti. Risken är nu alltså att regnen åter gör det svårt att skörda, vilket bör ge stöd för priset på socker.

Prisutveckling och teknisk prognos på sockerpriset - 13 september 2012

I Indien, världens näst största producent av socker, har monsunen, som står för 70% av nederbörden i landet, fortsatt att förbättras. Från att under sommaren ha legat ca 30% sämre, ligger nederbörden sedan den 1 juni nu bara 9% under genomsnittet för de senaste 50 åren.

Vi stänger positionen i SHORT SOCKE A S. Och så ser vi vad som händer, om det kan utveckla sig ett köptillfälle istället.

Kakao

Förra veckan rekommenderade vi köp av KAKAO S. Det har varit torrt i Elfenbenskusten i juni och juli och det har påverkat utvecklingen av kakaoskörden negativt. De senaste dagarna har nederbörden återvänt och det har ökat förhoppningarna om skörden. Följaktligen har priset backat de senaste dagarna. Det rapporteras att chokladfabrikanterna avvaktade med köp när priset låg över 2700 dollar och väntade på en rekyl. Vi har nu den rekylen och det kan vara ett köptillfälle just nu.

Kakaopris - Utveckling och prognos - 13 september 2012

För spannmål och övriga jordbruksprodukter hänvisas till gårdagens nyhetsbrev.

[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

Also OPEC+ wants to get compensation for inflation

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude has fallen USD 3/b since the peak of Iran-Israel concerns last week. Still lots of talk about significant Mid-East risk premium in the current oil price. But OPEC+ is in no way anywhere close to loosing control of the oil market. Thus what will really matter is what OPEC+ decides to do in June with respect to production in Q3-24 and the market knows this very well. Saudi Arabia’s social cost-break-even is estimated at USD 100/b today. Also Saudi Arabia’s purse is hurt by 21% US inflation since Jan 2020. Saudi needs more money to make ends meet. Why shouldn’t they get a higher nominal pay as everyone else. Saudi will ask for it

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent is down USD 3/b vs. last week as the immediate risk for Iran-Israel has faded. But risk is far from over says experts. The Brent crude oil price has fallen 3% to now USD 87.3/b since it became clear that Israel was willing to restrain itself with only a muted counter attack versus Israel while Iran at the same time totally played down the counterattack by Israel. The hope now is of course that that was the end of it. The real fear has now receded for the scenario where Israeli and Iranian exchanges of rockets and drones would escalate to a point where also the US is dragged into it with Mid East oil supply being hurt in the end. Not everyone are as optimistic. Professor Meir Javedanfar who teaches Iranian-Israeli studies in Israel instead judges that ”this is just the beginning” and that they sooner or later will confront each other again according to NYT. While the the tension between Iran and Israel has faded significantly, the pain and anger spiraling out of destruction of Gaza will however close to guarantee that bombs and military strifes will take place left, right and center in the Middle East going forward.

Also OPEC+ wants to get paid. At the start of 2020 the 20 year inflation adjusted average Brent crude price stood at USD 76.6/b. If we keep the averaging period fixed and move forward till today that inflation adjusted average has risen to USD 92.5/b. So when OPEC looks in its purse and income stream it today needs a 21% higher oil price than in January 2020 in order to make ends meet and OPEC(+) is working hard to get it.

Much talk about Mid-East risk premium of USD 5-10-25/b. But OPEC+ is in control so why does it matter. There is much talk these days that there is a significant risk premium in Brent crude these days and that it could evaporate if the erratic state of the Middle East as well as Ukraine/Russia settles down. With the latest gains in US oil inventories one could maybe argue that there is a USD 5/b risk premium versus total US commercial crude and product inventories in the Brent crude oil price today. But what really matters for the oil price is what OPEC+ decides to do in June with respect to Q3-24 production. We are in no doubt that the group will steer this market to where they want it also in Q3-24. If there is a little bit too much oil in the market versus demand then they will trim supply accordingly.

Also OPEC+ wants to make ends meet. The 20-year real average Brent price from 2000 to 2019 stood at USD 76.6/b in Jan 2020. That same averaging period is today at USD 92.5/b in today’s money value. OPEC+ needs a higher nominal price to make ends meet and they will work hard to get it.

Price of brent crude
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Inflation adjusted Brent crude price versus total US commercial crude and product stocks. A bit above the regression line. Maybe USD 5/b risk premium. But type of inventories matter. Latest big gains were in Propane and Other oils and not so much in crude and products

Inflation adjusted Brent crude price versus total US commercial crude and product stocks.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Total US commercial crude and product stocks usually rise by 4-5 m b per week this time of year. Gains have been very strong lately, but mostly in Propane and Other oils

Total US commercial crude and product stocks usually rise by 4-5 m b per week this time of year. Gains have been very strong lately, but mostly in Propane and Other oils
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Last week’s US inventory data. Big rise of 10 m b in commercial inventories. What really stands out is the big gains in Propane and Other oils

US inventory data
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Take actual changes minus normal seasonal changes we find that US commercial crude and regular products like diesel, gasoline, jet and bunker oil actually fell 3 m b versus normal change. 

Take actual changes minus normal seasonal changes we find that US commercial crude and regular products like diesel, gasoline, jet and bunker oil actually fell 3 m b versus normal change.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data
Fortsätt läsa

Analys

Nat gas to EUA correlation will likely switch to negative in 2026/27 onward

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Historically positive Nat gas to EUA correlation will likely switch to negative in 2026/27 onward

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Historically there has been a strong, positive correlation between EUAs and nat gas prices. That correlation is still fully intact and possibly even stronger than ever as traders increasingly takes this correlation as a given with possible amplification through trading action.

The correlation broke down in 2022 as nat gas prices went ballistic but overall the relationship has been very strong for quite a few years.

The correlation between nat gas and EUAs should be positive as long as there is a dynamical mix of coal and gas in EU power sector and the EUA market is neither too tight nor too weak:

Nat gas price UP  => ”you go black” by using more coal => higher emissions => EUA price UP

But in the future we’ll go beyond the dynamically capacity to flex between nat gas and coal. As the EUA price moves yet higher along with a tightening carbon market the dynamical coal to gas flex will max out. The EUA price will then trade significantly above where this flex technically will occur. There will still be quite a few coal fired power plants running since they are needed for grid stability and supply amid constrained local grids.

As it looks now we still have such overall coal to gas flex in 2024 and partially in 2025, but come 2026 it could be all maxed out. At least if we look at implied pricing on the forward curves where the forward EUA price for 2026 and 2027 are trading way above technical coal to gas differentials. The current forward pricing implications matches well with what we theoretically expect to see as the EUA market gets tighter and marginal abatement moves from the power sector to the industrial sector. The EUA price should then trade up and way above the technical coal to gas differentials. That is also what we see in current forward prices for 2026 and 2027.

The correlation between nat gas and EUAs should then (2026/27 onward) switch from positive to negative. What is left of coal in the power mix will then no longer be dynamically involved versus nat gas and EUAs. The overall power price will then be ruled by EUA prices, nat gas prices and renewable penetration. There will be pockets with high cost power in the geographical points where there are no other alternatives than coal.

The EUA price is an added cost of energy as long as we consume fossil energy. Thus both today and in future years we’ll have the following as long as we consume fossil energy:

EUA price UP => Pain for consumers of energy => lower energy consumption, faster implementation of energy efficiency and renewable energy  => lower emissions 

The whole idea with the EUA price is after all that emissions goes down when the EUA price goes up. Either due to reduced energy consumption directly, accelerated energy efficiency measures or faster switch to renewable energy etc.

Let’s say that the coal to gas flex is maxed out with an EUA price way above the technical coal to gas differentials in 2026/27 and later. If the nat gas price then goes up it will no longer be an option to ”go black” and use more coal as the distance to that is too far away price vise due to a tight carbon market and a high EUA price. We’ll then instead have that:

Nat gas higher => higher energy costs with pain for consumers => weaker nat gas / energy demand & stronger drive for energy efficiency implementation & stronger drive for more non-fossil energy => lower emissions => EUA price lower 

And if nat gas prices goes down it will give an incentive to consume more nat gas and thus emit more CO2:

Cheaper nat gas => Cheaper energy costs altogether, higher energy and nat gas consumption, less energy efficiency implementations in the broader economy => emissions either goes up or falls slower than before => EUA price UP 

Historical and current positive correlation between nat gas and EUA prices should thus not at all be taken for granted for ever and we do expect this correlation to switch to negative some time in 2026/27.

In the UK there is hardly any coal left at all in the power mix. There is thus no option to ”go black” and burn more coal if the nat gas price goes up. A higher nat gas price will instead inflict pain on consumers of energy and lead to lower energy consumption, lower nat gas consumption and lower emissions on the margin. There is still some positive correlation left between nat gas and UKAs but it is very weak and it could relate to correlations between power prices in the UK and the continent as well as some correlations between UKAs and EUAs.

Correlation of daily changes in front month EUA prices and front-year TTF nat gas prices, 250dma correlation.

Correlation of daily changes in front month EUA prices and front-year TTF nat gas prices
Source: SEB graph and calculations, Blbrg data

EUA price vs front-year TTF nat gas price since March 2023

EUA price vs front-year TTF nat gas price since March 2023
Source: SEB graph, Blbrg data

Front-month EUA price vs regression function of EUA price vs. nat gas derived from data from Apr to Nov last year.

Front-month EUA price vs regression function of EUA price vs. nat gas derived from data from Apr to Nov last year.
Source: SEB graph and calculation

The EUA price vs the UKA price. Correlations previously, but not much any more.

The EUA price vs the UKA price. Correlations previously, but not much any more.
Source: SEB graph, Blbrg data

Forward German power prices versus clean cost of coal and clean cost of gas power. Coal is totally priced out vs power and nat gas on a forward 2026/27 basis.

Forward German power prices versus clean cost of coal and clean cost of gas power. Coal is totally priced out vs power and nat gas on a forward 2026/27 basis.
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Forward price of EUAs versus technical level where dynamical coal to gas flex typically takes place. EUA price for 2026/27 is at a level where there is no longer any price dynamical interaction or flex between coal and nat gas. The EUA price should/could then start to be negatively correlated to nat gas.

Forward price of EUAs versus technical level
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Forward EAU price vs. BNEF base model run (look for new update will come in late April), SEB’s EUA price forecast.

Forward EAU price vs. BNEF base model run
Source: SEB graph and calculations, Blbrg data
Fortsätt läsa

Analys

Fear that retaliations will escalate but hopes that they are fading in magnitude

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude spikes to USD 90.75/b before falling back as Iran plays it down. Brent crude fell sharply on Wednesday following fairly bearish US oil inventory data and yesterday it fell all the way to USD 86.09/b before a close of USD 87.11/b. Quite close to where Brent traded before the 1 April attack. This morning Brent spiked back up to USD 90.75/b (+4%) on news of Israeli retaliatory attack on Iran. Since then it has quickly fallen back to USD 88.2/b, up only 1.3% vs. ydy close.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

The fear is that we are on an escalating tit-for-tat retaliatory path. Following explosions in Iran this morning the immediate fear was that we now are on a tit-for-tat escalating retaliatory path which in the could end up in an uncontrollable war where the US unwillingly is pulled into an armed conflict with Iran. Iran has however largely diffused this fear as it has played down the whole thing thus signalling that the risk for yet another leg higher in retaliatory strikes from Iran towards Israel appears low.

The hope is that the retaliatory strikes will be fading in magnitude and then fizzle out. What we can hope for is that the current tit-for-tat retaliatory strikes are fading in magnitude rather than rising in magnitude. Yes, Iran may retaliate to what Israel did this morning, but the hope if it does is that it is of fading magnitude rather than escalating magnitude.

Israel is playing with ”US house money”. What is very clear is that neither the US nor Iran want to end up in an armed conflict with each other. The US concern is that it involuntary is dragged backwards into such a conflict if Israel cannot control itself. As one US official put it: ”Israel is playing with (US) house money”. One can only imagine how US diplomatic phone lines currently are running red-hot with frenetic diplomatic efforts to try to defuse the situation.

It will likely go well as neither the US nor Iran wants to end up in a military conflict with each other. The underlying position is that both the US and Iran seems to detest the though of getting involved in a direct military conflict with each other and that the US is doing its utmost to hold back Israel. This is probably going a long way to convince the market that this situation is not going to fully blow up.

The oil market is nonetheless concerned as there is too much oil supply at stake. The oil market is however still naturally concerned and uncomfortable about the whole situation as there is so much oil supply at stake if the situation actually did blow up. Reports of traders buying far out of the money call options is a witness of that.

Fortsätt läsa

Populära