Följ oss

Analys

SEB – Råvarukommentarer, 10 mars 2015

Publicerat

den

SEB Veckobrev med prognoser på jordbruksråvaror

Fallande efterfrågan på råolja och EUR/USD nära paritet

MARKNADEN I KORTHET

SEB - Prognoser på råvaror - CommodityFörra veckan skilde sig en del från tidigare veckor då aktiviteten i den globala råvarumarknaden var något lägre. Känslan var att marknaden såg möjlighet till andrum efter den senaste tidens kraftiga prisrörelse i oljan. Fokus är dock fortsatt på just oljepriset, vilket förra veckan handlade inom ett intervall om sex procent. Nu ser vi ett nedåttryck på priset för Brentolja; delvis på grund av ett sentiment som i allmänhet är bearish, där även priset på basmetaller faller något. Mer står att läsa i analyserna nedan!

Någonting som ger stort avtryck på råvarumarknaden är valutaparet EUR/USD, då de absolut flesta råvaror är kvoterade mot någon av valutorna. I och med ECB:s kommunikation på presskonferensen som följde strax efter torsdagens räntebesked försvagades euron mot US-dollarn och har fortsatt att depreciera, vilket innebär att råvaror kvoterade i US-dollar blev relativt dyrare för företag som huvudsakligen använder euro som valuta. Detta kan också vara en delförklaring till att guldet stängde veckan svagt. EUR/USD handlar snart på paritet med varandra och igår inleddes ECB:s gigantiska obligationsköp, genomförda av de nationella centralbankerna inom euroområdet. Under de närmaste ett och ett halvt åren skall obligationer för 1 200 miljarder euro köpas för att stimulera tillväxten och försöka få upp inflationsförväntningarna. Effekterna sprider sig tydligen redan nu till andra marknader.

Jordbrukssektorn väntar på kvällens viktiga månadsrapport, WASDE, vilken släpps kl 18 svensk tid från det amerikanska jordbruksdepartementet (USDA). Rapporten redogör för världsefterfrågan och -utbud. Läs mer i analyserna nedan i denna veckas Råvarubrev!

TRENDER I SAMMANDRAG

  • EUR/USD handlar snart på paritet – ger avtryck i råvarumarknaden
  • Fallande efterfrågan på råolja under april-maj på grund av raffinaderiunderhåll
  • Vi förväntar oss att Brent-oljan kommer att röra sig sidledes till nedåt och rekommenderar en bearish position
  • Förväntningar om räntehöjningar från Fed driver guldpriset lägre
  • Priset på aluminium och zink förväntas stärkas under året baserat på fundamentala faktorer
  • Marknaden för jordbruksprodukter avvaktande inför kvällens WASDE-rapport

REKOMMENDATIONER

SEB rekommenderar

En placering i certifikat och warranter är förknippat med risker. Du kan förlora hela ditt investerade kapital. Läs mer om riskerna i SEB:s offentliggjorda Grundprospekt för certifikat- och warrantprogram på seb.se/cert eller seb.se/mini.

OLJA

Brentoljan tappade 4,5 procent under förra veckan (fredag till fredag) och stängde på 59,73 US-dollar per fat. Att US-dollarindex stärktes 2,4 procent var en delförklaring. Samtidigt börjar en del bull-investerare tappa övertygelsen då det kallare vädret i USA övergick till ett varmare än normalt. Efterfrågan på råolja hos raffinaderier i Europa och Asien kommer därtill att minska under perioden april-maj på grund av underhållsarbeten.

Brent-olja, rullande frontkontrakt (USD/fat)Amerikanska oljelager fortsatte att öka kraftigt men WTI-råolja föll inte mycket. Produktionen hos raffinaderier i USA kommer gradvis att öka vilket kommer att ge visst stöd till WTI-oljan. Därtill fortsatte antalet oljeriggar i USA att falla (ned 6,5 procent över veckan). Sedan oktober förra året har antalet fallit med 43 procent. I ökande grad färdigställs inte borrningar av hål i USA. Istället bygger man ett bestånd av hål som är förberedda för produktion. Effekten av detta är att mindre olja nu kan komma att pumpas upp, vilket i sin tur ger stöd för WTI-oljepriset. Dock; så fort WTI-priset ökar så finns en stor produktionsvolym redo. Det håller nere möjligheten till ett prisrally för WTI-oljan och strategin som de amerikanska borrningarna utgår från ger alltså både ett stöd uppåt och nedåt för WTI-priset.

Raffinaderier i Europa och Asien kommer att gå in i underhållsfas under april-maj, med en skillnad i produktion på så mycket som två miljoner fat per dag. Efterfrågan på råolja utanför USA kommer därför att minska. Den senaste tidens kalla väder i USA har gett ett solitt stöd för uppvärmningsolja i både USA och Europa och har därför även gett stöd för Brentolja i Nordsjön. Nu blir det varmare än normalt så at Brentoljan förlorar detta stöd.

TREND

  • Efterfrågan på råolja i Europa och Asien kommer att falla i april-maj då raffinaderier stänger för underhåll
  • Senaste tidens kalla väder i USA gav tidigare stöd för uppvärmnings- och Brentolja. Nu blir det varmare än normalt OPEC producerade 30,3 miljoner fat/dag i februari jämfört med taket på 30 miljoner fat/dag
  • Vi förväntar oss att Brentoljan kommer att röra sig sidledes till nedåt

REKOMMENDATION

  • BEAR OLJA X1 S

GULD

Guld spot (US-dollar per troy ounce)Förra veckan rekommenderade vi våra läsare att gå kort guld och den positionen har utvecklats väl då guldpriset hade fallit med drygt tre procent till igår. Vi anser att marknadens förväntningar om räntehöjningar från Fed driver guldpriset lägre. Förväntningar om räntehöjningar stärktes ytterligare av fredagens starka amerikanska arbetsmarknadsstatistik, 295 000 nya jobb skapades mot väntade 235 000. Dollarn stärktes som följd samtidigt som räntor steg och guldpriset föll. Amerikanska inflationsförväntningar är dessutom låga bland annat beroende på att lönetillväxten är fortsatt för svag för att ge någon inflation. Låga inflationsförväntningar minskar intresset för guld från investerares sida. Tillväxten i USA går starkt vilket ger ett välkommet tillskott till global efterfrågan som minskar tillväxtrisker i andra länder.

Instabiliteten i Grekland fortsätter och landets finansminister Varoufakis öppnar för att hålla en folkomröstning om man inte kan komma överens med EU. Allt sammantaget talar för fortsatt låg efterfrågan på guld.

TREND

  • Vi anser att marknadens förväntningar om räntehöjningar från Fed driver guldpriset lägre
  • Marknadens oro att en kris skulle spridas till andra länder är förtillfället begränsad och vi ser ingen efterfrågan på guld som safe haven.

REKOMMENDATION

  • SHORT GULD D S

ALUMINIUM

Aluminium, rullande 3-månaderstermin (US-dollar/ton)Den avvaktande tendensen på metallmarknaden höll i sig även förra veckan. Fredagens arbetsmarknadsstatistik var höjdpunkten. Den starka siffran stärkte US-dollarn och sänkte börser och metaller. En stark amerikansk ekonomi är normalt bra för efterfrågan på metaller; men som vi nämnt tidigare kompenseras detta i nuläget av en alltför stark dollar. Fokus har i inledningen av innevarande vecka förflyttats till Kina. Under helgen som gick presenterades handelssiffror. Exporten ökade kraftigt, men importen var svag. När det gäller metaller är det främst koppar som är i blickfånget då Kina traditionellt är en stor importör (de geologiska förutsättningarna för självförsörjande finns inte). Importen av den röda metallen minskade i februari med 32 procent jämfört med månaden innan. Delvis anges nyårsfirandet som en orsak, men icke desto mindre är det oroande för den generella metallefterfrågan i regionen. Aluminium följde den allmänna trenden svagt nedåt under förra veckan. Utvecklingen sett ur ett svenskt perspektiv kompenserats dock av den stigande US-dollarn. Räknat i svenska kronor innebär det att priset på aluminium visar en positiv utveckling sen början av förra veckan med en uppgång om 2,1 procent.

TREND

  • I takt med att den fundamentala balansen förbättras bedöms priserna på aluminium och zink successivt stärkas under året
  • Flera gruvstängningar i år och nästa, kommer inte fullt ut att ersättas
  • Efterfrågan på aluminium har ökat 4-7 % den senaste 3-4 åren, en trend som förväntas fortsätta
  • Terminskurvan på aluminium attraktivt
  • Terminspremien (contangon) är endast ca 2 % sett 12 månader framåt
  • Bra köpläge nu efter kinesiska nyåret.

REKOMMENDATION

  • ALUMINIUM S

ZINK

Zink, rullande 3-månaderstermin (US-dollar/ton)Vad som gäller för basmetallen aluminium beskrivet i stycket innan gäller även för zink, som följde den generella trenden, svagt nedåt, under förra veckan. Även här kompenseras utvecklingen av den stigande US-dollarn. I termer av svenska kronor innebär det att priset liksom för aluminium ändå har visat en positiv utveckling sedan förra veckan, med en uppgång om 3,4 procent.

TREND

  • Även för zink bedöms priset stärkas under året i takt med att den fundamentala balansen förbättras
  • Påverkas också av gruvstängningar i år och under 2016, då det också finns risk för zink
  • Liksom aluminium attraktiv terminskurva
  • Bra köpläge efter kinesiska nyåret.

REKOMMENDATION

  • ZINK S

EL

El, kvartalskontraktet Q3 2015 (EUR/MWh)Förra veckan konstaterades att det är svårt att bryta nuvarande fundamentala situation och det är någonting vi måste upprepa även denna vecka. Innevarande el-kontrakt har fortsatt att handla inom ett väldefinierat intervall. Vi ser en varm början på veckan och om nuvarande högtryck verkligen bekräftas kan detta intervall brytas, men ett kallare väder förutspås komma mot slutet av denna vecka. Ett mindre hydrologiskt överskott, det vill säga mer vatten i reserverna än vid normalläge, noteras också. Ur ett längre perspektiv kan en mycket torr sommar göra att elpriset börjar handla på nivåer skilda från nuvarande intervall, men det vore verkligen en omvälvande faktor.

TREND

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
  • Priset på el fortsätter att röra sig inom ett väldefinierat intervall
  • Fortsatt möjligheter på mycket kort sikt för aktiva investerare

REKOMMENDATION

  • Neutral

SOCKER

Socker, terminskontraktet maj 2015, US cent/pundVår idé om en kort position i förra veckan visade sig vara rätt så här långt då priset under förra veckan har fortsatt att falla med 2,4 procent och noterade en lägsta nivå under onsdagen på 13,18 US-cent/pund. Den fortsatta försvagningen av den brasilianska valutan real – som nu är nere på de lägsta nivåerna mot dollarn på över ett årtioende – gör att exportörer bland annat säljer mer socker som prissätts i US-dollar. Det brasilianska konsultföretaget AgroConsult justerar upp sin prognos för produktionen av sockerrör 2015/16 med 20 miljoner ton till 620 miljoner ton i regionen Centrum Syd, som står för 90 procent av landets produktion. Stämmer estimatet så skulle det vara betydligt högre än 2013/14 års rekordproduktion på 596,9 miljoner ton och även högre än andra analytikers estimat som ligger runt 570-585 miljoner ton.

TREND

  • Så länge priset inte bryter igenom det tekniska motståndet på 13,60 US-cent så föredrar vi en kort position och håller ett öga på stödnivån 12,13 US-cent.

REKOMMENDATION

  • BEAR SOCKER X1 S

[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB:s Commodities Sales desk och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

KÄLLOR

Bloomberg, Reuters, SEB

VILLKOR

För varje enskilt certifikat/mini future finns Slutliga Villkor som anger de fullständiga villkoren. Slutliga Villkor finns tillgängligt på kurssidan för respektive certifikat/mini future på www.seb.se, Börs & finans, fliken Strukturerade placeringar.

RISKER

En sammanfattning av de risker som är förknippade med Börshandlade certifikat generellt finns i Produktbroschyren för respektive certifikat eller mini future som är tillgängligt på seb.se/cert respektive seb.se/mini. För en fullständig bild av riskerna behöver du ta del av SEB:s offentliggjorda Grundprospekt för Certifikat- och Warrantprogram som är publicerat på www.seb.se/cert respektive seb.se/mini.

DISCLAIMER

Detta marknadsföringsmaterial, framtaget av SEB:s Commodities Sales desk, har upprättats enbart i informationssyfte.

Även om innehållet är baserat på källor som SEB bedömt som tillförlitliga ansvarar SEB inte för fel eller brister i informationen. Den utgör inte oberoende, objektiv investeringsanalys och skyddas därför inte av de bestämmelser som SEB har infört för att förebygga potentiella intressekonflikter. Yttranden från SEB:s Commodities Sales desk kan vara oförenliga med tidigare publicerat material från SEB, då den senare hänvisas uppmanas du att läsa den fullständiga rapporten innan någon åtgärd vidtas.

Dokumentationen utgör inte någon investeringsrådgivning och tillhandahålls till dig utan hänsyn till dina investeringsmål. Du uppmanas att självständigt bedöma och komplettera uppgifterna i denna dokumentation och att basera dina investeringsbeslut på material som bedöms erforderligt. Alla framåtblickande uttalanden, åsikter och förväntningar är föremål för risker, osäkerheter och andra faktorer och kan orsaka att det faktiska resultatet avviker väsentligt från det förväntade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat. Detta dokument utgör inte ett erbjudande att teckna några värdepapper eller andra finansiella instrument. SEB svarar inte för förlust eller skada – direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må – som kan uppkomma till följd av användandet av detta material eller dess innehåll.

Observera att det kan förekomma att SEB, dess ledamöter, dess anställda eller dess moder- och/eller dotterbolag vid olika tillfällen innehar, har innehaft eller kommer att inneha aktier, positioner, rådgivningsuppdrag i samband med corporate finance-transaktioner, investment- eller merchantbanking-uppdrag och/eller lån i de bolag/finansiella instrument som nämns i materialet.

Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering mångfaldigande eller annan användning av detta meddelande får inte ske utan SEB:s medgivande. Materialet riktar sig inte till personer vars medverkan kräver ytterligare prospekt, registrerings- eller andra åtgärder än vad som följer av svensk rätt. Det åligger var och en att iaktta sådana restriktioner. Materialet får inte distribueras i eller till land där distribution kräver ovan nämnda åtgärder eller strider mot reglering i sådant land. Materialet riktar sig således inte till fysiska eller juridiska personer hemmahörande i USA eller i något annat land där publicering eller tillhandahållande av materialet är förbjudet eller strider mot tillämpliga bestämmelser i landet.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Oaktat detta får SEB tillåta omfördelning av materialet till utvald tredje part i enlighet med gällande avtal. Materialet får inte spridas till fysiska eller juridiska personer som är medborgare eller har hemvist i ett land där sådan spridning är otillåten enligt tillämplig lag eller annan bestämmelse.

Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är ett publikt aktiebolag och står under tillsyn av Finansinspektionen samt de lokala finansiella tillsynsmyndigheter i varje jurisdiktionen där SEB har filial eller dotterbolag.

Analys

Brent on a rollercoaster between bullish sanctions and bearish tariffs. Tariffs and demand side fears in focus today

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude rallied to a high of USD 75.29/b yesterday, but wasn’t able to hold on to it and closed the day at USD 74.49/b. Brent crude has now crossed above both the 50- and 100-day moving average with the 200dma currently at USD 76.1/b. This morning it is trading a touch lower at USD 74.3/b

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent riding a rollercoaster between bullish sanctions and bearish tariffs. Biden sanctions drove Brent to USD 82.63/b in mid-January. Trump tariffs then pulled it down to USD 68.33/b in early March with escalating concerns for oil demand growth and a sharp selloff in equities. New sanctions from Trump on Iran, Venezuela and threats of such also towards Russia then drove Brent crude back up to its recent high of USD 75.29/b. Brent is currently driving a rollercoaster between new demand damaging tariffs from Trump and new supply tightening sanctions towards oil producers (Iran, Venezuela, Russia) from Trump as well.

’Liberation day’ is today putting demand concerns in focus. Today we have ’Liberation day’ in the US with new, fresh tariffs to be released by Trump. We know it will be negative for trade, economic growth and thus oil demand growth. But we don’t know how bad it will be as the effects comes a little bit down the road. Especially bad if it turns into a global trade war escalating circus.

Focus today will naturally be on the negative side of demand. It will be hard for Brent to rally before we have the answer to what the extent these tariffs will be. Republicans lost the Supreme Court race in Wisconsin yesterday. So maybe the new Tariffs will be to the lighter side if Trump feels that he needs to tread a little bit more carefully.

OPEC+ controlling the oil market amid noise from tariffs and sanctions. In the background though sits OPEC+ with a huge surplus production capacity which it now will slice and dice out with gradual increases going forward. That is somehow drowning in the noise from sanctions and tariffs. But all in all, it is still OPEC+ who is setting the oil price these days.

US oil inventory data likely to show normal seasonal rise. Later today we’ll have US oil inventory data for last week. US API indicated last night that US crude and product stocks rose 4.4 mb last week. Close to the normal seasonal rise in week 13.

Fortsätt läsa

Analys

Oil gains as sanctions bite harder than recession fears

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Higher last week and today as sanctions bite harder than recession fears. Brent crude gained 2% last week with a close on Friday of USD 73.63/b. It traded in a range of USD 71.8-74.17/b. It traded mostly higher through the week despite sharp, new selloffs in equities along with US consumer expectations falling to lowest level since 2013 (Consumer Conf. Board Expectations.) together with signals of new tariffs from the White House. Ahead this week looms the ”US Liberation Day” on April 2 when the White House will announce major changes in the country’s trade policy. Equity markets are down across the board this morning while Brent crude has traded higher and lower and is currently up 0.5% at USD 74.0/b at the moment.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

New US sanctions towards Iran and Venezuela and threats of new sanctions towards Russia. New sanctions on Venezuela and Iran are helping to keep the market tight. Oil production in Venezuela reached 980 kb/d in February following a steady rise from 310 kb/d in mid-2020 while it used to produce 2.3 mb/d up to 2016. Trump last week allowed Chevron to import oil from Venezuela until 27 May. But he also said that any country taking oil or gas from Venezuela after 2 April will face 25% tariffs on any goods exported into the US. Trump is also threatening to sanction Russian oil further if Putin doesn’t move towards a peace solution with Ukraine.

The OPEC+ to meet on Saturday 5 April to decide whether to lift production in May or not. The OPEC+ Joint Ministerial Monitoring Committee will meet on Saturday 5 April to review market conditions, compliance by the members versus their production targets and most importantly decide whether they shall increase production further in May following first production hike in April. We find it highly likely that they will continue to lift production also in May.

OPEC(+) crashed the oil price twice to curb US shale, but it kicked back quickly. OPEC(+) has twice crashed the oil price in an effort to hurt and disable booming US shale oil production. First in 2014/15/16 and then in the spring of 2020. The first later led to the creation of OPEC+ through the Declaration of Cooperation (DoC) in the autumn of 2016. The second was in part driven by Covid-19 as well as a quarrel between Russia and Saudi Arabia over market strategy. But the fundamental reason for that quarrel and the crash in the oil price was US shale oil producers taking more and more market share.

The experience by OPEC+ through both of these two events was that US shale oil quickly kicked back even bigger and better yielding very little for OPEC+ to cheer about.

OPEC+ has harvested an elevated oil price but is left with a large spare capacity. The group has held back large production volumes since Spring 2020. It yielded the group USD 100/b in 2022 (with some help from the war in Ukraine), USD 81/b on average in 2023/24 and USD 75/b so far this year. The group is however left with a large spare capacity with little room to place it back into the market without crashing the price. It needs non-OPEC+ in general and US shale oil especially to yield room for it to re-enter. 

A quick crash and painful blow to US shale oil is no longer the strategy. The strategy this time is clearly very different from the previous two times. It is no longer about trying to give US shale oil producers a quick, painful blow in the hope that the sector will stay down for an extended period. It is instead a lengthier process of finding the pain-point of US shale oil players (and other non-OPEC+ producers) through a gradual increase in production by OPEC+ and a gradual decline in the oil price down to the point where non-OPEC+ in general and US liquids production especially will gradually tick lower and yield room to the reentry of OPEC+ spare capacity. It does not look like a plan for a crash and a rush, but instead a tedious process where OPEC+ will gradually force its volumes back into the market.

Where is the price pain-point for US shale oil players? The Brent crude oil price dropped from USD 84/b over the year to September last year to USD 74/b on average since 1 September. The values for US WTI were USD 79/b and USD 71/b respectively. A drop of USD 9/b for both crudes. There has however been no visible reaction in the US drilling rig count following the USD 9/b fall. The US drilling rig count has stayed unchanged at around 480 rigs since mid-2024 with the latest count at 484 operating rigs. While US liquids production growth is slowing, it is still set to grow by 580 kb/d in 2025 and 445 kb/d in 2026 (US EIA).

US shale oil average cost-break-even at sub USD 50/b (BNEF). Industry says it is USD 65/b. BNEF last autumn estimated that all US shale oil production fields had a cost-break-even below USD 60/b with a volume weighted average just below USD 50/b while conventional US onshore oil had a break-even of USD 65/b. A recent US Dallas Fed report which surveyed US oil producers did however yield a response that the US oil industry on average needed USD 65/b to break even. That is more than USD 15/b higher than the volume weighted average of the BNEF estimates.

The WTI 13-to-24-month strip is at USD 64/b. Probably the part of the curve controlling activity. As such it needs to move lower to curb US shale oil activity. The WTI price is currently at USD 69.7/b. But the US shale oil industry today works on a ”12-month drilling first, then fracking after” production cycle. When it considers whether to drill more or less or not, it is typically on a deferred 12-month forward price basis. The average WTI price for months 13 to 24 is today USD 64/b. The price signal from this part of the curve is thus already down at the pain-point highlighted by the US shale oil industry. In order to yield zero growth and possibly contraction in US shale oil production, this part of the curve needs to move below that point.

The real pain-point is where we’ll see US drilling rig count starting to decline. We still don’t know whether the actual average pain-point is around USD 50/b as BNEF estimate it is or whether it is closer to USD 65/b which the US shale oil bosses say it is. The actual pain-point is where we’ll see further decline in US drilling rig count. And there has been no visible change in the rig count since mid-2024. The WTI 13-to-24-month prices need to fall further to reveal where the US shale oil industry’ actual pain-point is. And then a little bit more in order to slow production growth further and likely into some decline to make room for reactivation of OPEC+ spare capacity.

The WTI forward price curve. The average of 13 to 24 month is now USD 64.3/b.

The WTI forward price curve. The average of 13 to 24 month is now USD 64.3/b.
Source: SEB graph and highlights, Bloomberg data

The average 13-to-24-month prices on the WTI price curve going back to primo January 2022. Recently dropping below USD 65/b for some extended period.

The average 13-to-24-month prices on the WTI price curve going back to primo January 2022. Recently dropping below USD 65/b for some extended period.
Source: SEB graph and highlights, Bloomberg data
Fortsätt läsa

Analys

Brent Edges Lower After Resisting Equity Slump – Sanctions, Saudi Pricing in Focus

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent has defied bearish equities for three days but is losing its stamina today. Brent gained 0.3% yesterday with a close of USD 74.03/b, the highest close since 27 February and almost at the high of the day. It traded as low as USD 73.23/b. Brent has now defied the equity selloff three days in a row by instead ticking steadily higher. A sign of current spot tightness. This morning however it is losing some of its stamina and is down 0.5% at USD 73.7/b along with negative equities and yet higher gold prices.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

The new US Iran sanctions is creating frictions in getting its oil to market and helps keeping oil market tight. Part of the current tightness is due to the new US sanctions on Iran which. Ships containing 17 mb of its oil now sits idle east of Malaysia waiting (Bloomberg) for ship-to-ship transfers with China teapot refineries the normal final destination. But the latest US sanctions has probably made these refineries much more cautious. More friction before Iranian oil is reaching its final destination if at all. Tighter market.

Lower Saudi OSPs for May is expected. A signal of a softer market ahead as OPEC+ lifts production. Saudi Aramco is expected to reduce it official selling price (OSPs) for Arab Light to Asia for May deliveries by USD 2/b. A measure to make its oil more competitive in relative to other crudes suppliers. It is also a sign of a softer market ahead. Naturally so since OPEC+ is set to lift production in April and also most likely in May. If Saudi Aramco reduces its OSPs to Asia for May across its segments of crudes, then it is a signal it is expecting softer oil market conditions. But news today is only discussing Arab Light while the main tightness int the market today is centered around medium sour crude segment. A lowering of the OSPs for the heavier and more sour grades will thus be a more forceful bearish signal.

Front-end backwardation may ease as the Brent May contract rolls off early next week. The Brent May future will roll off early next week. It will be interesting to see how that affects the front-end 1-3mth backwardation as it is shifted out into summer where a softer market is expected.

Brent is boring like crazy with 30dma annualized volatility of just 21%. Waiting for something to happen.

Brent is boring like crazy with 30dma annualized volatility of just 21%. Waiting for something to happen.
Source: SEB graph and calculations, Bloomberg data

Brent crude has defied three days of bearish equity markets and ticked higher instead. Caving in a bit this morning with yet another day of bearish equities and bullish gold.

Brent crude has defied three days of bearish equity markets and ticked higher instead. Caving in a bit this morning with yet another day of bearish equities and bullish gold.
Source: Bloomberg graph with SEB highlights.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära