Analys
SEB – Råvarukommentarer, 1 december 2014

Veckans rekommendationer
Råolja – Brent
OPEC beslutade sig för att inte ändra produktionsmålet på 30 mbpd, vilket läsare av det här veckobrevet inte bör ha blivit förvånade över. Medan det har funnits beskrivningar av beslutet som en blivande seger mot den amerikanska skifferrevolutionen, anser vi att det handlar mer om en klassisk pyrrhusseger.
Som vi har skrivit förut, beror det höga oljepriset på att det är ganska få länder som sitter på lejonparten av konventionella oljefyndigheter. Dessa har över tiden kunnat höja produktionsskatterna, ett bra exempel på economic rent. Skifferfyndigheterna är betydligt mer spridda i världen, vilket gör att föutsättningarna för att tillskansa sig en economic rent försvinner i samma takt som skiffertekniken sprider sig. Sammanhållningen inom OPEC bygger på att var och en håller igen sin produktion till det gemensamma bästa. Den som har fuskat har straffats, framförallt av Saudiarabien, eftersom Saudiarabien haft lediga produktionsresurser. Systemet håller inte när en främmande teknik fått systemet brista och förlora sin mening. Med insikten att det långsiktiga priset är väsentligt lägre, innebär det endast en förlust, utan vinst genom upprätthållande av kartellen, att hålla igen produktionen. Det innebär inte att skifferproducenterna är opåverkade, det är de inte. Men bara det faktum att tekniken finns, gör att OPEC har spelat ut sin roll.
Skiffertekniken är en ung teknik och den utvecklas med ca 30% per år. Nyligen rapporterades att fracking genomförts utan vatten. Istället användes gas, som också återvanns till 100% efter att tryckningen var klar. Invändningen att fracking begränsas pga vattenbrist på många ställen där skifferresurser finns, är alltså borta sedan förra veckan. Det gör att t ex Kina kan börja utvinna sina enorma resurser av skifferolja och skiffergas.
Lagren i USA ökade med 2 miljoner fat enligt DOE:s statistik i veckan.
Nedan ser vi ett diagram på antalet oljeriggar i USA, enligt Baker Hughes statistik (svart). Antalet riggar i drift ökade minskade med 12 till 1917. Det ser ut som om det fallande oljepriset haft en effekt på entusiasmen att borra fler oljekällor i USA.
Vi rekommenderar en kort position, t ex med BEAR OLJA X2 S.
Elektricitet
Priset på elektricitet föll mot slutet av veckan på den nordiska elbörsen Nasdaq Commodities. Varmare och blötare väder kom in i prognosfönstret.
Nedan ser vi kvoten mellan priset på terminen för tysk el under första kvartalet och terminen för nordisk el för samma kvartal. Tysk el har inte fallit i pris på samma sätt under hösten som nordisk el har gjort, utan snarare gått upp något lite.
Hydrologisk balans har enligt 2-veckors prognosen stigit med 1 TWh.
Nedan ser vi terminskontraktet för leverans av kol under 2015, som sjunkit från 72.55 dollar per ton till 72.10 i fredags. Tendensen var svag när handeln stängde för veckan.
Priset på utsläppsrätter steg i veckan från 7 till 7.04, men var uppe på 7.14 som högst.
Naturgas
Naturgaspriset föll kraftigt i fredags i samband med det stora prisfallet på råolja.
Koppar
Priset på koppar föll kraftigt i fredags. Dels påverkade prisfallet på olja negativt. Priset på olja (energi) är en stor del av produktionskostnaden för koppar. Dels visade ny statistik från Chile att produktionen i landet inte minskar, utan istället låg på den högsta nivån på fem månader under oktober.
Chile rapporterade i fredags att landets kopparproduktion uppgick till 495,248 ton i oktober. Det är den högsta nivån på fem månader och visar inga tecken på att reagera på ett lägre kopparpris.
Som vi ser i kursdiagrammet har 3-månadersterminen ännu inte brutit golvet vid 6300 dollar per ton. På COMEX handlas dock koppar lägre än den lägsta noteringen i mars månad, vilket kan utlösa ytterligare prisfall. Vi väljer därför att gå över till neutral rekommendation.
Aluminium
Aluminiumpriset var förbluffande stabilt i veckan, trots att energi är en så stor del av produktionskostnaden och priset på olja föll så kraftigt. Vi tror inte att prisfallet på olja kommer att gå helt obemärkt förbi och väljer därför att gå över till neutral rekommendation.
Zink
Zink föll också pga det lägre oljepriset. Tekniskt har marknaden stöd precis där priset ligger och lagernivån fortsätter att sjunka vid LME. Därför behåller vi köprekommendationen på ZINK S.
Nickel
Nickelpriset föll lav ganska kraftigt i veckan. Nickel används mycket i olje- och gasindustrin. Man kan tänka sig att olje- och gasindustrin i USA går in i ett lite lugnare skede efter oljeprisfallet och det bör tynga nickelpriset. Lagernivån vid LME fortsätter också att stiga, vilket gör att marknaden är känslig för negativa signaler. Vi väljer därför att gå över till neutral rekommendation på nickel.
Guld
Guldpriset lyckades inte bryta 1200 dollar, en psykologiskt viktig nivå eftersom produktionskostnaden för många gruvbolag ligger ungefär där, som marknaden uppfattar genomsnittet för kostnaderna.
I Schweiz folkomröstning att återställa guldreserven i söndags blev det ett rungande ”nej”. Det var i och för sig väntat, men beskedet kan ändå tynga guldpriset lite ytterligare i veckan.
Chartet för guld i kronor visar också fallande pris på veckan.
Prisfallet på olja och det viktiga beslut som (inte) fattades vid OPEC-mötet, fick guldpriset att falla ytterligare. Det finns två anledningar till varför med anledning av oljepriset. För det första ger ett lägre oljepris en kraftig boost för ekonomierna i Tyskland, Frankrike och USA. Det är länder som använder olja för att tillverka andra varor och sälja dem. Vinsterna stiger i näringslivet i dessa länder och det minskar risken för att via inflation behöva inflatera bort skulder. För det andra är kostnaden för olja och annan energi en betydande andel av kostnaden för att producera guld i gruvdrift. Det är djupa gruvor och det är låga halter med mycket malm att krossa för att få fram metallen.
Vi ser kvoten mellan guld och olja nedan. Relationen har alltså stigit ganska kraftigt den senaste tiden och ligger i ett historiskt perspektiv ganska högt. Ytterligare oljeprisfall borde därför dra med sig guldpriset nedåt.
Institutionella investerare äger via ETF/ETC-er 51.96 miljoner uns guld och det är faktiskt mer än de gjorde för en vecka sedan, när de ägde 51.91 miljoner uns. Däremot har de faktiskt netto sålt lite silver.
Vi väljer att gå över till neutral rekommendation på guld.
Silver
Silverpriset vände ner, precis där det i priset i kronor fanns ett starkt motstånd. Vi skrev om det som ett säljtillfälle förra veckan. Silverpriset kommer antagligen att falla ner till en ny årslägsta notering.
Silverpriset i kronor som vi nämnde ovan, vände ner precis vid motståndslinjen. En ny bottennotering är trolig.
Silver nådde en ny bottennivå i relation till guld. Priset på guld i silvertermer nådde med andra ord en ny toppnivå.
Platina & Palladium
Platina föll, liksom guld och silver kraftigt i veckan, ner till 1200 dollar, som för platina fortfarande är en teknisk stödnivå.
Palladiumpriset har stigit från 794.90 för en vecka sedan till 812.40 dollar per uns. Marknaden stängde precis på motståndet, som måste brytas för att marknaden ska få signalen att nästa nivå att testa är 900 dollar. Palladiummarknaden har ett mycket mer positivt beteende än guld, silver och platina och det är inte omöjligt att priset på palladium kan gå upp samtidigt som de andra faller.
Nedanför ser vi hur mycket metall som finns i börshandlade fonder för platina respektive palladium. Investerare har sålt platina och köpt palladium den senaste veckan.
Ris
Priset på ris sjönk i veckan till 12.335 cent per pund.
Kaffe
Kaffepriset (mars) har backat med ett par cent sedan förra veckan. Den brasilianska valutan försvagades i spåren av oljeprisfallet. Djuphavsoljan som varit Brasiliens stora hopp, kostar ca 90 dollar per fat att få upp från 3 km djup under havsytan och den är värdelös vid dagens prisnivå – och den prisnivå som troligen kommer att råda under överskådlig framtid.
Det regnar som vi sett ovan, ganska rikligt över kaffeodlingsområdena i Brasilien. Även detta tynger priset på kaffe.
Vi tror inte att priset går upp. Frågan är när priset börjar falla. Än så länge avvaktar vi med en neutral rekommendation.
Kakao
Kakaopriset rörde sig upp och ner ganska volatilt i veckan. Skörden börjar komma igång. International Cocoa Organization (ICCO) rapporterade i fredags att de väntar sig att överskottet i år blir ännu större än de trott tidigare. Fram till i somras trodde de att skörden skulle bli mindre än konsumtionen. Då ändrade de sig och trodde på ett överskott på 40,000 ton. I fredags justerade de upp överskottet till 53,000 ton.
ICCO estimerar produktionen till 4.37 mt, en höjning från tidigare estimatet 4.35 mt. Samtidigt justerar de konsumtionen till 4.27 mt, även det en höjning från tidigare 4.26 mt.
Skörden i Elfenbenskusten är emellertid långsammare än väntat.
Vi behåller positionen i SHORT KAKAO A S. Nu finns även en BEAR KAKAO X1 S med 1 gånger negativ daglig hävstång och en BEAR KAKAO X4 S med fyra gångers negativ daglig hävstång.
För fler analyser på jordbruksråvaror se SEB jordbruksanalyser.
[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Disclaimer
The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).
Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.
About SEB
SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.
Analys
Oil gains as sanctions bite harder than recession fears

Higher last week and today as sanctions bite harder than recession fears. Brent crude gained 2% last week with a close on Friday of USD 73.63/b. It traded in a range of USD 71.8-74.17/b. It traded mostly higher through the week despite sharp, new selloffs in equities along with US consumer expectations falling to lowest level since 2013 (Consumer Conf. Board Expectations.) together with signals of new tariffs from the White House. Ahead this week looms the ”US Liberation Day” on April 2 when the White House will announce major changes in the country’s trade policy. Equity markets are down across the board this morning while Brent crude has traded higher and lower and is currently up 0.5% at USD 74.0/b at the moment.

New US sanctions towards Iran and Venezuela and threats of new sanctions towards Russia. New sanctions on Venezuela and Iran are helping to keep the market tight. Oil production in Venezuela reached 980 kb/d in February following a steady rise from 310 kb/d in mid-2020 while it used to produce 2.3 mb/d up to 2016. Trump last week allowed Chevron to import oil from Venezuela until 27 May. But he also said that any country taking oil or gas from Venezuela after 2 April will face 25% tariffs on any goods exported into the US. Trump is also threatening to sanction Russian oil further if Putin doesn’t move towards a peace solution with Ukraine.
The OPEC+ to meet on Saturday 5 April to decide whether to lift production in May or not. The OPEC+ Joint Ministerial Monitoring Committee will meet on Saturday 5 April to review market conditions, compliance by the members versus their production targets and most importantly decide whether they shall increase production further in May following first production hike in April. We find it highly likely that they will continue to lift production also in May.
OPEC(+) crashed the oil price twice to curb US shale, but it kicked back quickly. OPEC(+) has twice crashed the oil price in an effort to hurt and disable booming US shale oil production. First in 2014/15/16 and then in the spring of 2020. The first later led to the creation of OPEC+ through the Declaration of Cooperation (DoC) in the autumn of 2016. The second was in part driven by Covid-19 as well as a quarrel between Russia and Saudi Arabia over market strategy. But the fundamental reason for that quarrel and the crash in the oil price was US shale oil producers taking more and more market share.
The experience by OPEC+ through both of these two events was that US shale oil quickly kicked back even bigger and better yielding very little for OPEC+ to cheer about.
OPEC+ has harvested an elevated oil price but is left with a large spare capacity. The group has held back large production volumes since Spring 2020. It yielded the group USD 100/b in 2022 (with some help from the war in Ukraine), USD 81/b on average in 2023/24 and USD 75/b so far this year. The group is however left with a large spare capacity with little room to place it back into the market without crashing the price. It needs non-OPEC+ in general and US shale oil especially to yield room for it to re-enter.
A quick crash and painful blow to US shale oil is no longer the strategy. The strategy this time is clearly very different from the previous two times. It is no longer about trying to give US shale oil producers a quick, painful blow in the hope that the sector will stay down for an extended period. It is instead a lengthier process of finding the pain-point of US shale oil players (and other non-OPEC+ producers) through a gradual increase in production by OPEC+ and a gradual decline in the oil price down to the point where non-OPEC+ in general and US liquids production especially will gradually tick lower and yield room to the reentry of OPEC+ spare capacity. It does not look like a plan for a crash and a rush, but instead a tedious process where OPEC+ will gradually force its volumes back into the market.
Where is the price pain-point for US shale oil players? The Brent crude oil price dropped from USD 84/b over the year to September last year to USD 74/b on average since 1 September. The values for US WTI were USD 79/b and USD 71/b respectively. A drop of USD 9/b for both crudes. There has however been no visible reaction in the US drilling rig count following the USD 9/b fall. The US drilling rig count has stayed unchanged at around 480 rigs since mid-2024 with the latest count at 484 operating rigs. While US liquids production growth is slowing, it is still set to grow by 580 kb/d in 2025 and 445 kb/d in 2026 (US EIA).
US shale oil average cost-break-even at sub USD 50/b (BNEF). Industry says it is USD 65/b. BNEF last autumn estimated that all US shale oil production fields had a cost-break-even below USD 60/b with a volume weighted average just below USD 50/b while conventional US onshore oil had a break-even of USD 65/b. A recent US Dallas Fed report which surveyed US oil producers did however yield a response that the US oil industry on average needed USD 65/b to break even. That is more than USD 15/b higher than the volume weighted average of the BNEF estimates.
The WTI 13-to-24-month strip is at USD 64/b. Probably the part of the curve controlling activity. As such it needs to move lower to curb US shale oil activity. The WTI price is currently at USD 69.7/b. But the US shale oil industry today works on a ”12-month drilling first, then fracking after” production cycle. When it considers whether to drill more or less or not, it is typically on a deferred 12-month forward price basis. The average WTI price for months 13 to 24 is today USD 64/b. The price signal from this part of the curve is thus already down at the pain-point highlighted by the US shale oil industry. In order to yield zero growth and possibly contraction in US shale oil production, this part of the curve needs to move below that point.
The real pain-point is where we’ll see US drilling rig count starting to decline. We still don’t know whether the actual average pain-point is around USD 50/b as BNEF estimate it is or whether it is closer to USD 65/b which the US shale oil bosses say it is. The actual pain-point is where we’ll see further decline in US drilling rig count. And there has been no visible change in the rig count since mid-2024. The WTI 13-to-24-month prices need to fall further to reveal where the US shale oil industry’ actual pain-point is. And then a little bit more in order to slow production growth further and likely into some decline to make room for reactivation of OPEC+ spare capacity.
The WTI forward price curve. The average of 13 to 24 month is now USD 64.3/b.
The average 13-to-24-month prices on the WTI price curve going back to primo January 2022. Recently dropping below USD 65/b for some extended period.
Analys
Brent Edges Lower After Resisting Equity Slump – Sanctions, Saudi Pricing in Focus

Brent has defied bearish equities for three days but is losing its stamina today. Brent gained 0.3% yesterday with a close of USD 74.03/b, the highest close since 27 February and almost at the high of the day. It traded as low as USD 73.23/b. Brent has now defied the equity selloff three days in a row by instead ticking steadily higher. A sign of current spot tightness. This morning however it is losing some of its stamina and is down 0.5% at USD 73.7/b along with negative equities and yet higher gold prices.

The new US Iran sanctions is creating frictions in getting its oil to market and helps keeping oil market tight. Part of the current tightness is due to the new US sanctions on Iran which. Ships containing 17 mb of its oil now sits idle east of Malaysia waiting (Bloomberg) for ship-to-ship transfers with China teapot refineries the normal final destination. But the latest US sanctions has probably made these refineries much more cautious. More friction before Iranian oil is reaching its final destination if at all. Tighter market.
Lower Saudi OSPs for May is expected. A signal of a softer market ahead as OPEC+ lifts production. Saudi Aramco is expected to reduce it official selling price (OSPs) for Arab Light to Asia for May deliveries by USD 2/b. A measure to make its oil more competitive in relative to other crudes suppliers. It is also a sign of a softer market ahead. Naturally so since OPEC+ is set to lift production in April and also most likely in May. If Saudi Aramco reduces its OSPs to Asia for May across its segments of crudes, then it is a signal it is expecting softer oil market conditions. But news today is only discussing Arab Light while the main tightness int the market today is centered around medium sour crude segment. A lowering of the OSPs for the heavier and more sour grades will thus be a more forceful bearish signal.
Front-end backwardation may ease as the Brent May contract rolls off early next week. The Brent May future will roll off early next week. It will be interesting to see how that affects the front-end 1-3mth backwardation as it is shifted out into summer where a softer market is expected.
Brent is boring like crazy with 30dma annualized volatility of just 21%. Waiting for something to happen.

Brent crude has defied three days of bearish equity markets and ticked higher instead. Caving in a bit this morning with yet another day of bearish equities and bullish gold.

Analys
Crude inventories fall, but less than API signal

Last week, U.S. crude oil refinery inputs averaged 15.8 million barrels per day, an increase of 87k bl/day from the previous week. Refineries operated at 87% of their total operable capacity during the period. Gasoline production declined, averaging 9.2 million barrels per day (m bl/d), while distillate (diesel) production also edged lower to 4.5 m bl/d.

U.S. crude oil imports averaged 6.2 m bl/d, up 810k barrels from the prior week. Over the past four weeks, imports have averaged 5.7 m bl/d, representing an 11% YoY decline compared to the same period last year.
Where we place most of our attention – and what continues to influence short-term price dynamics in both WTI and Brent crude – remains U.S. crude and product inventories. Total commercial petroleum inventories (excl. SPR) rose by 3.2 m bl, a relatively modest build that is unlikely to trigger major price reactions. Brent crude traded at around USD 73.9 per barrel when the data was released yesterday afternoon (16:30 CEST) and has since slid by USD 0.4/bl to USD 73.5/bl this morning, still among the highest price levels seen in March 2025.
Commercial crude oil inventories (excl. SPR) fell by 3.3 m bl, contrasting with last week’s build and offering some price support, though the draw was less severe than the API’s reported -4.6 m bl. Crude inventories now stand at 433.6 m bl, about 5% below the five-year average for this time of year. Gasoline inventories declined by 1.4 m bl (API: -3.3 m bl), though they remain 2% above the five-year average. Diesel inventories fell by 0.4 m bl (API: -1.3 m bl), leaving them 7% below seasonal norms.
Over the past four weeks, total products supplied – a proxy for U.S. demand – averaged 20.2 m bl/d, up 0.5% compared to the same period last year. Gasoline supplied averaged 8.9 m bl/d, down 0.2%, while diesel supplied came in at 3.9 m bl/d, up 1.8%. Jet fuel demand also showed strength, rising 3.9% over the same four-week period.


-
Nyheter3 veckor sedan
USA är världens största importör av aluminium
-
Nyheter4 veckor sedan
OPEC+ börjar öka oljeutbudet från april
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Unable to rebound as the US SPX is signaling dark clouds on the horizon
-
Analys4 veckor sedan
Oversold. Rising 1-3mth time-spreads. Possibly rebounding to USD 73.5/b before downside ensues
-
Nyheter4 veckor sedan
Arctic Minerals är ett nordiskt mineralprospekterings- och gruvutvecklingsbolag
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Not so fragile yet. If it was it would have sold off more yesterday
-
Analys4 veckor sedan
A deliberate measure to push oil price lower but it is not the opening of the floodgates
-
Nyheter2 veckor sedan
Priset på koppar skiljer sig åt efter tariffer