Följ oss

Analys

SEB Råvarubrev 9 januari 2018

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

SEB - Prognoser på råvaror - CommodityNärmar sig nickel slutet av uppgången?

MARKNADEN I KORTHET

God Fortsättning på det nya året!

Så är då 2017 till ända, ett relativt ovanligt år då alla tillgångsslag levererade positiv avkastning, något vi sannolikt inte kommer att uppleva under 2018. Frågan vi alla ställer oss är naturligtvis vilka tillgångsslag som kommer att leverera och vilka som kommer att underprestera. Undertecknad ser störst risk i ränte och kreditmarknader vartefter centralbankernas stimulanser rullas tillbaka. Ska en grekisk 2-årig obligation ligga lägre i ränta än en amerikansk dito? Ska BBB bolag i eurozonen kunna låna till negativ ränta? Frågor som söker svar under året. Andra frågor att fundera på är naturligtvis kryptovalutorna (lyssna gärna till SEB makropodd som denna vecka avhandlar ämnet https://t.co/gdLBTtxR71 ). Kinas slag mot petrodollarn genom sjösättandet av ett eget oljekontrakt handlat i CNY (18/1?) blir intressant att följa liksom geopolitikens återkomst i prissättningen av oljemarknaden. Ämnen som vi lär få tillfälle att återkomma till.

Anders Söderberg, SEB

Anders Söderberg, Redaktör

Råvaror: Energi och metaller hade ett bra 2017 medan jordbruksprodukter i huvudsak tappade i pris. Sedan senast så har oljepriset fortsatt att stiga, dock från ett redan överköpt läge varför risken för rekyl nog inte ska underskattas. Den spekulativa långa nettopositioneringen har nått nya höjder och lär nog fortsätta göra så tills prisutvecklingen vänder nedåt. Skeendet inom det Saudiska kungahuset och utvecklingen i Iran lär dock kortsiktigt fortsätta att kasta sin skugga över oljepriset. Riskpremien bör dock beaktas om situationen nu skulle lugna ned sig. Metallerna, både industri och ädel dito, har börjat året starkt men framför allt aluminium uppvisar vissa utmattningstecken. De kinesiska åtgärderna, neddragningar av smältverk, för renare luft har givit effekt och luften i Beijing är den bästa på fem år. Vinteråtgärderna kommer till ända senast den 15 mars så ökad aluminiumproduktion bör följa.

Valuta: Dollarutvecklingen efter Feds senaste höjning blev ju lite av köp på förväntan, sälj på fakta då dollarindex sedan dess tappat ett par procent. USD/SEK drabbades än hårdare givet även förstärkningen av kronan efter högre KPI och avklarade PPM flöden. Tendenser finns dock att 8.14-området har lockat in lite nytt köpande.

Börser: Amerikanska börser har fortsatt att gå från klarhet till klarhet, understödda av den amerikanska skatteöverenskommelsen. Europeiska dito understödjs å andra sidan av god ekonomisk statistik och t.ex. DAX ser nu, efter det misslyckade försöket under 12,810, ut att åter vara på väg mot nya toppar. OMX har det dock fortsatt lite jobbigt och släpar långt efter de andra.

Räntor: Räntorna har sedan senaste utskicket åter stigit och en amerikansk 2-åring har nästan nått 2 %. 10-åringen kämpar med att komma över 2,50 %. Inför det italienska valet i början av mars sticker nu den italienska 10-åringen iväg då utgången är ytterst oviss samtidigt som ECB drar ned på sina obligationsköp.

OBSERVATIONER I SAMMANDRAG

  • Olja – många positiva faktorer finns redan i dagens pris.
  • Nickel – inte mycket potential kvar, tror vi.
  • Guld – dollarns fall har pressat upp priset.
  • DAX – korrektionen ser ut att vara över.
  • USD/SEK – tillfällig studs eller något större på gång?
  • OMX30 – tar vi ut 55dagars bandet o blir positivare?

En placering i certifikat och warranter är förknippat med risker. Du kan förlora hela ditt investerade kapital. Läs mer om riskerna i SEB:s offentliggjorda Grundprospekt för certifikat- och warrantprogram på seb.se/cert eller seb.se/mini

OLJA BRENT

Brentolja, dagsgraf, $67.83 fat.Frågan är om inte Kinas kommande (just nu 18/1 men inte officiellt bekräftat) notering av ett oljekontrakt noterat i CNY i Shanghai är en av de intressantaste händelserna i närtid. Frågan är naturligtvis hur detta kommer att lyckas och vad implikationerna blir om det gör det. En sak är redan klar, Kina försöker styra över mer av sina inköp till att betala i CNY istället för som brukligt USD. Kortsiktigt bör det inte ha några större implikationer men på längre sikt hjälper det Kina att etablera CNY som en viktigare reservvaluta. Olja/CNY gör också att sanktioner mot Iran o Ryssland blir mindre verkningsfulla (leverans mot CNY sker redan i viss omfattning).

Konklusion: Många positiva faktorer finns nu i priset.

OBSERVATIONER

+ USA’s hot om nya sanktioner mot Iran.
+ Kinas import ökar åter.
+ Antalet borriggar har minskat med några stycken.
+ Förlängningen av produktionsbegränsningarna.
+ Att förlängningen nu också omfattar Libyen och Nigeria.
+ OPEC’s besked om exitstrategi, att gradvis öka produktionen.
+ Geopolitikens återkomst i form av en riskpremie i oljepriset.
+ Kurvans negativa lutning (backwardation) gör det lönsammare att ligga lång.
+ Långa spekulativa nettopositioner är rekordstora.
+ Ökad global efterfrågan.
+ Produktionen i Venezuela fortsätter att falla.
+ Tekniskt har vi nu brutit upp ur konsolideringen.
– Nettopositioneringen är väldigt stor = framtida utbud.
– Om de geopolitiska riskerna minskar.
– EIA och OPEC justerar upp am. skifferoljeproduktion för 2018.
– Antalet borrade men inte igångsatta oljebrunnar, s.k. DUC’s (Drilled but UnCompleted) bara ökar.
– Tekniskt så riskerar vi nu en negativ divergens dvs. vi har en ny topp i oljepriset men än så länge en lägre topp i RSI.

Tillgängliga certifikat:
BULL OLJA X1, X2, X4, X5, & X10 S
BEAR OLJA X1, X2, X4, X5 & X10 S

NICKEL

Nickel LME dagsgraf, $12560/tonÖkat utbud från Indonesien då de senaste årens investeringar i smältverk (förbud mot malmexport om företagen inte också investerar i smältverk) nu kraftigt ökar exporten. Lägg sedan till fortsatta åtgärder att minska skuldökningarna i Kina och vi ser en situation som lätt kan komma att innebära lägre nickelpriser. Priset under september/oktober fick ett lyft framför allt på den batterifokusering (elbilar) som kulminerade i och med LME veckan i slutet av oktober. Tiden är inte mogen för nickel att stiga på elbilar utan att det ligger längre fram i tiden. Intressant är också att den långa spekulativa nettopositioneringen toppade i höstas och trots uppgången från botten i december har få av dessa positioner återetablerats.

Konklusion: Risken för överoptimism över nickelpriset är hög.

OBSERVATIONER

+ Global tillväxt är god.
+ Lång spekulativ nettopositionering.
+ Fallande dollar har pressat upp metallpriserna.
+ Optimism om elbilssektorn.
+ Kostnadsgolvet har stigit.
+ Tekniskt har vi ännu inte nått idealmålet vid 13200/300.
– Lagren är stora.
– Indonesisk export kommer att öka årligen de närmaste åren.
– Australien har flera nya projekt på gång.
– Om det klarnar runt miljölagarna på Filippinerna.
– Se upp för mars som tillsammans med maj är den sämsta månaden de senaste tio åren.
– Begränsningarna i Kina bör pressa tillväxten något nedåt.
– Kinesisk skulduppbyggnad oroande snabb/hög vilken möts av stigande räntor.
– Lägre infrastruktur och bostadsinvesteringar i Kina.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Tillgängliga certifikat:
BULL NICKEL X1, X2 & X4 S
BEAR NICKEL X1, X2 & X4 S

GULD

GULD spot dagsgraf, $1315/uns.I princip så har guldet stigit i motsvarande grad som dollarn har fallit om vi tar avstamp i vårt senaste utskick. Eftersom dollarn har fallit mer än vad vi trodde så har följaktligen guldet också stiget mer än förväntat. Så skulle nu dollarn åter börja stärkas, vilket helt klart är en möjlighet givet att den är översåld, skattereformen ger en ytterligare skjuts till amerikansk ekonomi samt repatriering av företagsvinster. Givet dessa faktorer borde uppgången vara begränsad till motståndsområdet runt $1350/75. En annan och okänd faktor är vad som händer när kineserna drar igång sitt oljekontrakt prissatt i CNY (18/1?) och dessutom ska vara fullt konvertibelt till guld (AU/CNY). Indien har dessutom startat sin första börs för handel med guldoptioner.

Konklusion: Väntar en rekyl runt hörnet?

OBSERVATIONER

+ Nedgången i Bitcoin.
+ Säsongsmässigt så är januari och februari normalt sett relativt bra månader för guldet.
+ Amerikansk skuldtaksproblematik är bara framflyttad, inte löst
+ Den spekulativa nettopositionen började åter öka i mitten av december men är ännu långt ifrån extrem (både korta och långa kontrakt har ökat men långa med 3 gånger de korta).
+ Produktionen föll med 2% under tredje kvartalet.
+ Utvecklingen av den kinesiska guld ETF marknaden.
+ Efterfrågan på mynt och tackor drevs framför allt av kineser.
+ Ökad geopolitisk risk i Mellanöstern
+ Shariastandarden för guld är långsiktigt positivt.
+ Tekniskt så har vi positivt brutit tillbaka upp över båda medelvärdena.
– Tendens till en dollar korrektion/vändning.
– Klubbandet av den amerikanska skattererformen.
– Dåligt gensvar på spänningarna Saudiarabien/Iran.
– Venezuelas konkurs kan tvinga fram försäljningar (om de nu har något guld kvar?).
– Realräntorna är i stigande.
– $1350/75 området måste passeras innan en positivare vy appliceras.
– Tekniskt sett nu överköpt.

Tillgängliga certifikat:
BULL GULD X1, X2, X4, X5 & X10 S
BEAR GULD X1, X2, X4, X5 & X10 S

DAX

DAX dagsgraf, €13379Efter två månader av fallande industriproduktion kom så idag på morgonen positiv statistik för november. Dessutom har alla EU-länder tillväxt något som inte skett synkront sedan finanskrisens början. En varningsstrejk från IG Metall genomfördes på måndagen inför de nu stundande löneförhandlingarna. Helt klart är att fackets position bör vara rätt god med innevarande tillväxt och mycket låga arbetslöshet. Högre än förväntade avtal skulle rent av kunna vara av godo då en något försämrad tysk konkurrenskraft skulle förbättra situationen för periferin inom EU samt möjligen kunna något minska det gigantiska tyska handelsöverskottet.

Konklusion: Troligtvis ännu en avslutad nedåtkorrektion.

OBSERVATIONER

+ Stark industriproduktion steg i november (+3,4 % m/m) efter att ha fallit de två föregående månaderna.
+ Nu tillväxt i alla euro-länder.
+ Lugnare på Nordkoreafronten.
+ IFO reviderade upp tysk tillväxt för 2017.
+ Stark PMI statistik för euroområdet.
+ Tysk arbetslöshet oförändrat väldigt låg (3.6%) i oktober.
+ ECB lär hålla räntorna låga för lång tid framöver.
+ Den långa vågräkningen är fortsatt positiv (så länge inte 10474 passeras på nedsidan).
+ Tillbaka över 55dagars bandet.
+ Den korta vågräkningen talar nu för en avslutad korrektion dvs. nya toppar i görningen.
– IG Metall hotar med storstrejk.
– Tyska långa räntor är upp 50 % sedan mitten av december.
– Brittisk bilförsäljning har fallit kraftigt (en av de största exportmarknaderna för tysk bilindustri).
– Tysk regeringsbildning fortsätter att krångla. Vad blir priset för att SDP att åter gå in i en storkoalition?
– Dieselgate (vi har inte sett slutet på detta än).
– Den starka euron utgör en motvind för hela eurozonen.
– Halvnegativ månadssignal för november.

Tillgängliga certifikat:
BULL DAX X2, X5, X10 & X15 S
BEAR DAX X1, X2, X5, X10 & X15 S

USD/SEK

USD/SEK daglig graf, 8,2145PPM-flödena klingade som vanligt snabbt av och Feds räntehöjning blev ett exempel på köp på förväntan, sälj på leverans. Så trots en ökad korträntedifferens och allt oroligare bostadsmarknad så har USD/SEK fallit, och fallit mer än många andra dollarpar. Gällande EUR/USD så har marknaden ju redan till stor del prisat in att ECB dels nu halverat sina obligationsköp och att förväntan om en första höjning tidigarelagts. Detta gör att en eventuell fortsatt dollarförsvagning har en något mindre sannolikhet och om den skulle fortsätta, bör den göra så i en beskedligare takt.

Konklusion: Fast mark under fötterna eller bara en tillfällig studs?

OBSERVATIONER

+ Godkänd amerikansk skattereform
+ Allt fler signaler om fallande lägenhetspriser oroar utländska investerare.
+ Regeringsbildningen i Tyskland tar sin tid.
+ FED har börjat minska sin balansräkning.
+ Korträntedifferensen har fortsatt att öka.
+ Det handelsvägda kronindexet, KIX, har ett kronnegativt mönster.
+ Tekniskt är det smått positivt att den tidigare nacklinjen attraherade köpare och ett brott ovanför 8,3565 ses som betydligt mer positivt.
– Högre än förväntad svensk inflation (KPIF).
– Det amerikanska skuldtaket är bara framflyttat så problemet är inte ur världen.
– ECB & Riksbanken är fortsatt duvaktiga.
– Synkroniserad global tillväxt är bra för små exportländer.
– Om Riksbanken snabbare än förväntat blir mer hökaktig vilket vi inte tror sker förrän ECB visar vägen.
– Tekniskt så ligger vi nu under 55dagars bandet.

Tillgängliga certifikat:
BULL USDSEK X1 & X4 S
BEAR USDSEK X1 & X4 S

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

OMXS30

OMX30 daglig graf, 1628Vi ligger i princip på samma pris som när vi skrev vår senaste kommentar i mitten av december. Sedan dess har marknaden hyfsat väl följt vårt scenario om att handla mellan 233d mv och 55d mv bandet. Vad som nu återstår att se är hur vi handskas med de allt positivare tongångarna internationellt dvs. kan OMX hålla sig kvar under 55d mv bandet eller ska även vi ta ett steg mot en positivare bild? I bakgrunde ligger även den negativa månadsvändningssignalen från november vilken blir obsolet först när den tidigare toppen nås.

Konklusion: Säljare i 55dagars bandet?

OBSERVATIONER

+ Säsongsmässigt är jan och framför allt feb historiskt (upp 8/10 år) starka månader.
+ Det generella börsklimatet är fortsatt positivt.
+ Mjuk Riksbank väntar med första höjningen trots högre KPIF.
+ Dollarn bör åtminstone rekylera högre.
+ Svensk ek statistik fortsätter att vara relativt positiv och EU dito allt starkare.
+ Det långsiktiga vågmönstret är fortsatt positivt.
+ Ett flertal misslyckade försök under 233d mv.
– PMI vände åter ned.
– Bostadsbyggnadsbolag allt svagare.
– 55dagars bandet har brutits.
– 55d bandet bör nu utgöra tak för uppgångar.
– En negativ månadsvändningssignal i november.

Tillgängliga certifikat:
BULL OMX X5, X10 & X15 S
BEAR OMX X1, X5, X10 & X15 S

UTVECKLING SENASTE VECKAN SAMT SEDAN ÅRETS BÖRJAN

Prisutveckling

[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB:s Commodities Sales desk och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

KÄLLOR

Bloomberg, Reuters, SEB

VILLKOR

För varje enskilt certifikat/mini future finns Slutliga Villkor som anger de fullständiga villkoren. Slutliga Villkor finns tillgängligt på kurssidan för respektive certifikat/mini future på www.seb.se, Börs & finans, fliken Strukturerade placeringar.

RISKER

En sammanfattning av de risker som är förknippade med Börshandlade certifikat generellt finns i Produktbroschyren för respektive certifikat eller mini future som är tillgängligt på seb.se/cert respektive seb.se/mini. För en fullständig bild av riskerna behöver du ta del av SEB:s offentliggjorda Grundprospekt för Certifikat- och Warrantprogram som är publicerat på www.seb.se/cert respektive seb.se/mini.

DISCLAIMER

Detta marknadsföringsmaterial, framtaget av SEB:s Commodities Sales desk, har upprättats enbart i informationssyfte.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Även om innehållet är baserat på källor som SEB bedömt som tillförlitliga ansvarar SEB inte för fel eller brister i informationen. Den utgör inte oberoende, objektiv investeringsanalys och skyddas därför inte av de bestämmelser som SEB har infört för att förebygga potentiella intressekonflikter. Yttranden från SEB:s Commodities Sales desk kan vara oförenliga med tidigare publicerat material från SEB, då den senare hänvisas uppmanas du att läsa den fullständiga rapporten innan någon åtgärd vidtas.

Dokumentationen utgör inte någon investeringsrådgivning och tillhandahålls till dig utan hänsyn till dina investeringsmål. Du uppmanas att självständigt bedöma och komplettera uppgifterna i denna dokumentation och att basera dina investeringsbeslut på material som bedöms erforderligt. Alla framåtblickande uttalanden, åsikter och förväntningar är föremål för risker, osäkerheter och andra faktorer och kan orsaka att det faktiska resultatet avviker väsentligt från det förväntade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat. Detta dokument utgör inte ett erbjudande att teckna några värdepapper eller andra finansiella instrument. SEB svarar inte för förlust eller skada – direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må – som kan uppkomma till följd av användandet av detta material eller dess innehåll.

Observera att det kan förekomma att SEB, dess ledamöter, dess anställda eller dess moder- och/eller dotterbolag vid olika tillfällen innehar, har innehaft eller kommer att inneha aktier, positioner, rådgivningsuppdrag i samband med corporate finance-transaktioner, investment- eller merchantbanking-uppdrag och/eller lån i de bolag/finansiella instrument som nämns i materialet.

Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering mångfaldigande eller annan användning av detta meddelande får inte ske utan SEB:s medgivande. Materialet riktar sig inte till personer vars medverkan kräver ytterligare prospekt, registrerings- eller andra åtgärder än vad som följer av svensk rätt. Det åligger var och en att iaktta sådana restriktioner. Materialet får inte distribueras i eller till land där distribution kräver ovan nämnda åtgärder eller strider mot reglering i sådant land. Materialet riktar sig således inte till fysiska eller juridiska personer hemmahörande i USA eller i något annat land där publicering eller tillhandahållande av materialet är förbjudet eller strider mot tillämpliga bestämmelser i landet.

Oaktat detta får SEB tillåta omfördelning av materialet till utvald tredje part i enlighet med gällande avtal. Materialet får inte spridas till fysiska eller juridiska personer som är medborgare eller har hemvist i ett land där sådan spridning är otillåten enligt tillämplig lag eller annan bestämmelse.

Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är ett publikt aktiebolag och står under tillsyn av Finansinspektionen samt de lokala finansiella tillsynsmyndigheter i varje jurisdiktionen där SEB har filial eller dotterbolag.

Analys

Unusual strong bearish market conviction but OPEC+ market strategy is always a wildcard

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude falls with strong conviction that trade war will hurt demand for oil. Brent crude sold off 2.4% yesterday to USD 64.25/b along with rising concerns that the US trade war with China will soon start to visibly hurt oil demand or that it has already started to happen. Tariffs between the two are currently at 145% and 125% in the US and China respectively which implies a sharp decline in trade between the two if at all. This morning Brent crude (June contract) is trading down another 1.2% to USD 63.3/b. The June contract is rolling off today and a big question is how that will leave the shape of the Brent crude forward curve. Will the front-end backwardation in the curve evaporate further or will the July contract, now at USD 62.35/b, move up to where the June contract is today?

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

The unusual ”weird smile” of Brent forward curve implies unusual strong bearish conviction amid current prompt tightness. the The Brent crude oil forward curve has displayed a very unusual shape lately with front-end backwardation combined with deferred contango. Market pricing tightness today but weakness tomorrow. We have commented on this several times lately and Morgan Stanly highlighted how unusual historically this shape is. The reason why it is unusual is probably because markets in general have a hard time pricing a future which is very different from the present. Bearishness in the oil market when it is shifting from tight to soft balance usually comes creeping in at the front-end of the curve. A slight contango at the front-end in combination with an overall backwardated curve. Then this slight contango widens and in the end the whole curve flips to full contango. The current shape of the forward curve implies a very, very strong conviction by the market that softness and surplus is coming. A conviction so strong that it overrules the present tightness. This conviction flows from the fundamental understanding that ongoing trade war is bad for the global economy, for oil demand and for the oil price.

Will OPEC+ switch to cuts or will it leave balancing to a lower price driving US production lower? Add of course also in that OPEC+ has signaled that it will lift production more rapidly and is currently no longer in the mode of holding back to keep Brent at USD 75/b due to an internal quarrel over quotas. That stand can of course change from one day to the next. That is a very clear risk to the upside and oil consumers around should keep that in the back of their minds that this could happen. Though we are not utterly convinced of the imminent risk of this. Before such a pivot happens, Iraq and Kazakhstan probably have to prove that they can live up to their promised cuts. And that will take a few months. Also, OPEC+ might also like to see where the pain-point for US shale oil producers’ price-vise really is today. So far, we have seen no decline in the number of US oil drilling rigs in operation which have steadily been running at around 480 rigs.

With a surplus oil market on the horizon, OPEC+ will have to make a choice. How shale this coming surplus be resolved? Shall OPEC+ cut in order to balance the market or shall lower oil prices drive pain and lower production in the US which then will result in a balanced market? Maybe it is the first or maybe the latter. The group currently has a bloated surplus balance which it needs to slim down at some point. And maybe now is the time. Allowing the oil price to slide. Economic pain for US shale oil producers to rise and US oil production to fall in order to balance the market and make room OPEC+ to redeploy its previous cuts back into the market.

Surplus is not yet here. US oil inventories likely fell close to 2 mb last week. US API yesterday released indications that US crude and product inventories fell 1.8 mb last week with crude up 3.8 mb, gasoline down 3.1 mb and distillates down 2.5 mb. So, in terms of a crude oil contango market (= surplus and rising inventories) we have not yet moved to the point where US inventories are showing that the global oil market now indeed is in surplus. Though Chinese purchases to build stocks may have helped to keep the market tight. Indications that Saudi Arabia may lift June Official Selling Prices is a signal that the oil market may not be all that close to unraveling in surplus.

The low point of the Brent crude oil curve is shifting closer to present. A sign that the current front-end backwardation of the Brent crude oil curve is about to evaporate.

The low point of the Brent crude oil curve is shifting closer to present.
Source: Bloomberg graph and data, SEB highlights

Brent crude versus US Russel 2000 equity index. Is the equity market too optimistic or the oil market too bearish?

Brent crude versus US Russel 2000 equity index. Is the equity market too optimistic or the oil market too bearish?
Source: Bloomberg graph and data, SEB highlights

Fortsätt läsa

Analys

Oil demand at risk as US consumers soon will face hard tariff-realities

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Muted sideways trading. Brent crude traded mostly sideways last week, but due to a relatively strong close on the Friday before, it ended the week down 1.6% at USD 66.87/b with a high-low range of USD 65.29 – 68.65/b. So muted price range action. Brent crude is trading marginally higher, up 0.3%, this morning amid mixed equity and commodity markets.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Strong Chinese buying in April as oil prices dipped. Chinese imports of crude continued to accelerate in April following a surge in March with data from Kepler indicating that Chinese imports averaged near 11 mb/d in April. That is an 18mth high and strongly up versus only 8.9 mb/d in January (FT.com today). That has most certainly helped to stem the rot in the oil price which bottomed at an intraday low of USD 58.4/b on 9 April. It has probably also helped to keep the front-end of the Brent crude oil forward curve in consistent backwardation. The strong buying from China is both opportunistic stockpiling due to the price slump but also rebuilding of oil inventories in general.

Oil speculators are cautious with oil demand at risk as US consumers soon will face hard tariff-realities. But oil market speculators are far from bullish. While net long speculative positions are up 52.2 mb over the week to last Tuesday, it is still only the 15th lowest speculative positioning over the past 52 weeks. The underlying concern is of course the US tariffs which is crippling exports of goods from China to the US with bookings of container freight down by 30% according to Hapag-Lloyd. Bloomberg’s Chief US economist, Anna Wong, is saying that empty shelves in US shops will soon be the reality. Thus US-China trade relations need to be fixed quickly to avoid hard realities for US consumers. The lead-times are long and the current tariffs and uncertainty around these is now risking availability for US consumer goods for the holiday seasons in H2-25. Tariff realities for US consumers are increasingly just around the corner.  ”Rubber will hit the road” very soon and that is when we might see weaker oil demand as well.

Brent crude traded mostly sideways last week though ended down 1.6% in the end.

Brent crude traded mostly sideways last week though ended down 1.6% in the end.
Source: Bloomberg graph and data

Net long speculative positions in Brent and WTI up 52.2 mb over week to last Tuesday but still at 15-week low over past 52 weeks.

Net long speculative positions in Brent and WTI up 52.2 mb over week to last Tuesday but still at 15-week low over past 52 weeks.
Source: SEB graph and calculations, Bloomberg data
Fortsätt läsa

Analys

Brent crude is now trading below its nominal 2018-19 average in EUR/barrel terms

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude gained a meager 0.65% yesterday with a close of USD 66.55/b. That was not much given that US equity markets rallied 2% yesterday with Nasdaq now is almost back to its pre ”Liberation Day” level. Brent crude is trading unchanged this morning with little impulse to do anything it seems.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Equity markets have gotten a boost along with easing US tariff rhetoric. The Brent crude oil price has however not gotten the same rebound and is today still trading USD 8.5/b lower than its USD 75/b level from 2 April.

Two factors at hand here: Expectations of softer growth and more oil from OPEC+. One is that global growth in 2025 will still take a hit with softer growth and thus softer oil demand growth due to the US tariff-turmoil. Even if rhetoric has eased. The second is that OPEC+ has upped its production plans with a softer market as a result going forward. The latter message to the market happened almost at the same time as the ”Liberation Day” on 2 April.

Spot market still as tight as it was on 2 April. Still, the front-end market is more or less equally tight today as it was on 2 April. The average Brent, WTI and Dubai 1-3mth time-spread is USD 1.4/b today versus USD 1.5/b on 2. April.

The market setup/pricing is thus that the market is still tight, but that surplus will come. Either because global growth will slow due to US Tariff-turmoil or because OPEC+ will add more barrels.

Will OPEC+ resolve its internal quarrels? Worth remembering on the latter is that the latest more aggressive OPEC+ production growth plan is due to internal quarrels over quota breaches by Iraq and Kazakhstan. OPEC+ could potentially ease those growth plans just as quickly if the internal quarrel is resolved.

Brent crude in EUR/barrel is now trading at the nominal level from 2018-2019. That is nominal! Not taking account of any kind of inflation which cumulatively is up 20-30% since primo 2018. The average, nominal Brent crude oil price in 2018-2019 was EUR 59.1/b. The front-month Brent crude oil price is now EUR 58.4/b. And Brent forward 36mth is only EUR 55.5/b and in real terms one could subtract some 5-10% for the next three years from that nominal forward price. Quite sweet for consumers!

Brent has rebounded along with equities (here US Russel 2000 index in orange), but the rebound in oil has become more hesitant the latest days. Brent still trading USD 8.5/b below its pre ”Liberation Day” of USD 75/b

Brent has rebounded along with equities (here US Russel 2000 index in orange)
Source: Bloomberg graph and data, SEB selection

Brent crude forward curves. Today versus 2 April (’Liberation Day’). Still a tight current market but now with expectation that surplus is coming.

Brent crude forward curves.
Source: Bloomberg graph and data, SEB selection

The Brent crude oil price versus the average Brent, WTI and Dubai 1-3mth time-spread. The latter is today on par with where it was on 2 April while the Brent 1mth price is down USD 8.5/b.

The Brent crude oil price versus the average Brent, WTI and Dubai 1-3mth time-spread.
Source: SEB graph and calculations, Bloomberg data.

Brent crude in EUR/b is down to its 2018-2019 nominal price level. Not bad for euro-based oil consumers!!

Brent crude in EUR/b is down to its 2018-2019 nominal price level. Not bad for euro-based oil consumers!!
Source: Bloomberg graph and data

Yearly averages for Brent crude in EUR/barrel. The Brent 1mth in EUR/barrel is today trading below its nominal average from 2018-2019 of EUR 59.1/b. And 36mth forward Brent is trading at only EUR 55.5/b. And that is nominally both ways. Add in some 20-30% inflation since primo 2018 and 5-10% additional inflation next three years. Think real terms!

Yearly averages for Brent crude in EUR/barrel.
Source: SEB calculations and graph, Bloomberg data

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära