Följ oss

Analys

SEB Råvarubrev 7 november 2017

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

SEB - Prognoser på råvaror - CommodityGeopolitik, åter en allt viktigare faktor för oljan.

MARKNADEN I KORTHET

Förra veckan var vi på LME’s metallvecka i London varför vi denna vecka gör en kortare sammanställning av våra intryck istället för en generell marknadsgenomgång. Rent generellt så var sentimentet väldigt positivt med i princip alla stora ekonomiska områden/länder i synkron uppgångsfas. Stort fokus på elektriska fordon och vinnare/förlorare inom metalluniversumet. Stort fokus också på att uppgången i metallpriserna för tillfället är mer en effekt av stigande kostnader dvs. utbudssidan snarare än efterfrågesidan. Kinas ”Blue sky initiative” gör att minskad produktion av kol, järnmalm, stål, aluminium m.m. har pressat upp hela kostnadskurvan och med tanke på Kinas betydelse inom dessa marknader så tror man inte på någon större nedsidesrisk, t.ex. så har kostnaden för att producera aluminium i år stigit med cirka 25 % pga av kinesiska åtgärder. Koppar förväntas att efter 2018 hamna i ordentliga underskott och nickel bör stödjas av omställningen till batterifordon och steg med cirka 10 % under LME veckan. Zinkpriset ansågs dock var så pass högt att ökad produktion nu bör vara på väg ut på marknaden. Summa summarum en positiv bild och mest så för nickel och koppar.

Anders Söderberg, SEB

Anders Söderberg, Redaktör

Råvaror: Oljepriset har fortsatt att stiga och det senaste klivet uppåt utlöstes av helgens arresteringar i Saudiarabien. Risken för en maktkamp inom det Saudiarabiska kungahuset och/eller de olika klanerna har helt klart ökat. Även det faktum att USA verkar ha slagit i taket för sin exportkapacitet, vilket den kraftigt ökade skillnaden mellan WTI och Brentoljorna pekar på, har hjälpt till att pressa Brentpriset högre. Nordiska elpriser verkar ha avslutat en period av lite lägre priser. Prognoser om en kallare än normal vinter kan ha hjälpt till men framför allt så uppvisar kontinentala elpriser fortsatt styrka. Utsläppsrätter fortsätter, efter en kortare paus, att handla högre. Basmetallerna, framför allt nickel, steg, sannolikt på baksidan av generellt positiva rapporter under LME veckan. Förutom nickel så verkar dock de andra metallerna möta säljare vid nuvarande nivåer. Arabicakaffet har så sakteliga börjat attrahera lite köpande, en indikation om ett färdigt fall? Skillnaden mellan platina och palladium fortsätter att sätta nya rekordnivåer då marknaden köper palladium och säljer platina utifrån antagandet att dieselbilar fasas ut snabbare än bensinditon.

Valuta: Dollarn har även de senaste veckorna fortsatt att visa styrka och vi ser utrymme för rörelsen att fortsätta. Både säsongsmässigheten, stark dollar i november, och vad som ser ut som att amerikanskt skattepaket bör understödja en sådan rörelse. Riksbanken håller också SEK svag.

Börser: Uppenbarligen var vi något tidigt ute med varningen för en börsrekyl. Men såsom vi ser den tekniska bilden med en överköpt och negativt divergerande marknad kan vi inte annat än fortsätta förvänta oss en sättning och det nästan oavsett land/index.

Räntor: Efter ett misslyckat försök över 2.40% för den amerikanska 10-åringen har obligationsräntor fallit tillbaka något. Vi ser detta som temporärt och förväntar oss snart nya försök att bryta uppåt.

OBSERVATIONER I SAMMANDRAG

  • Olja – positiv acceleration upp ur den stigande kanalen.
  • Aluminium – korrektionen rycker allt närmare.
  • Guld – fortsatt nedåtrisk.
  • DAX – når vi upp till kanaltaket innan nästa paus.
  • USD/SEK – bör ha mer att ge på uppsidan.
  • OMX30 – nya toppar men med fortsatt vissa svaghetstecken.

En placering i certifikat och warranter är förknippat med risker. Du kan förlora hela ditt investerade kapital. Läs mer om riskerna i SEB:s offentliggjorda Grundprospekt för certifikat- och warrantprogram på seb.se/cert eller seb.se/mini

OLJA BRENT

Brentolja, dagsgraf, $64.45/fat.Flera positiva samverkande faktorer har fått oljepriset att accelerera högre, upp ur den redan stigande kanalen. För det första så har, som vi tidigare pekat på, geopolitiken gjort en comeback som faktor för oljepriset (bevis på tajtare marknad), för det andra så ser USA ut att ha nått max export, för det tredje har global efterfrågan skrivits upp ytterligare och för det fjärde så har spekulanterna nu gått ”all in” långa i oljeprodukter. Nettopositionen för Brent har nått nytt rekord på 530m/fat (överspekulation? Korrektionsrisk!). Dessutom så är det i framändan av oljekurvan som priset stiger (brist nu) och inte längre ut vilket gör att stimulansen till skifferoljeproducenterna uteblir då de säljer på cirka 18m sikt.

Konklusion: Positiv acceleration/utbrott ur stigande kanal.

OBSERVATIONER

+ Geopolitikens återkomst som prisfaktor.
+ Kurvans negativa lutning (backwardation).
+ Antalet borriggar fortsätter att falla.
+ Långa spekulativa nettopositioner fortsätter att öka.
+ Lagren faller nu snabbare.
+ Ryssland o Saudi fortsätter diskutera en förlängning av produktionsbegränsningarna bortom 31/3 2018.
+ Både IEA och OPEC har nu uppgraderat prognoserna för efterfrågan på olja.
+ Situationen i Venezuela är fortsatt mycket skakig.
+ Tekniskt har brottet av $61.70 utlöst ytterligare en köpsignal.
– Inget uppsagt kärnavtal med Iran.
– Stigande dollar (men korrelationen just nu är noll).
– EIA justerar upp amerikansk skifferoljeproduktion för 2018.
– Antalet borrade men inte igångsatta oljebrunnar, s.k. DUC’s (Drilled but UnCompleted) bara ökar.
– Den långa spekulativa nettopositioneringen är väldigt stor (tänk framtida försäljningar).
– Tekniskt är marknaden överköpt.

Tillgängliga certifikat:
BULL OLJA X1, X2, X4, X5, & X10 S
BEAR OLJA X1, X2, X4, X5 & X10 S

ALUMINIUM

Aluminium LME dagsgraf, $2165/tonTrots sommarens produktionsneddragningar av så kallad illegal produktion (från privata smältverk) samt hotet om framtvingade temporära neddragningar under vintersäsongen (om luftkvaliteten blir allt för dålig) så har uppgången under hösten haft det allt svårare att fortsätta. Oavsett de temporära möjliga neddragningarna under vintern fortsätter de stora statliga smältverken att planera/bygga ut produktionen mer än förväntat vilket riskerar att åter sätta priset under press. Å andra sidan har det högre kolpriset i år flyttat upp kostnadsgolvet ordentligt.

Konklusion: Korrektionen rycker allt närmare.

OBSERVATIONER

+ Global efterfrågeökning är fortsatt stark (troligen den starkaste av de vanliga basmetallerna kommande år).
+ Den kinesiska kampen för en bättre miljö är mycket allvarlig menad.
+ Kostnadsgolvet har flyttats upp med nästan 25 % i år.
+ Risken för temporära framtvingade stängningar av smältverk och kolkraftverk under den kinesiska vintersäsongen (15/11- 15/3).
+ Tekniskt fortsatt i en stigande men avtagande trend.
– Ökad produktion (från statliga bolag) i pipen för nästa år.
– Kinesisk skulduppbyggnad oroande snabb/hög.
– Lägre infrastruktur och bostadsinvesteringar i Kina.
– Stigande dollar, även om effekten/korrelationen än så länge varit väldigt låg.
– Tekniskt så har vi både en stigande kilformation, ett vanligt ändande mönster samt en fortsatt negativ divergens.

Tillgängliga certifikat:
BULL ALUMINIUM X1, X2 & X4 S
BEAR ALUMINIUM X1, X2 & X4 S

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

GULD

GULD spot dagsgraf, $1276/uns.Egentligen är det väl bara guld och silver som för närvarande har en negativ korrelation till den stigande dollarn så fortsatt dollarstyrka, vilket vi tror på bör fortsatt vara en kraftig motvind för den gyllene metallen. Fortsatta räntehöjningar från FED och bättre utsikter för Trump att få igenom sin skattereform är andra orsaker till att vi troligen får se lägre priser. Säsongsmässigt så har också det fjärde kvartalet de senaste åren varit en svag period för guldet.

Konklusion: Fortsatt nedåtrisk.

OBSERVATIONER

+ Amerikanskt skuldtak kommer åter i fokus nästa månad.
+ Tyskarna numera de största privatköparna av guld.
+ Nordkoreaproblemet kvar men lite mindre i fokus.
+ Ökad geopolitisk risk i Mellanöstern
+ Om det kommande kinesiska oljekontraktet i CNY, konvertibelt till guld, skulle bli en framgång.
+ Asiatisk fysisk import fortsatt stark.
+ SPDR guld ETF godkända enligt den nya Shariastandarden.
– Utsikterna till en skattereform i USA är i stigande.
– Dollarkorrektion fortsätter.
– Säsongsmönstret talar för fallande guldpris.
– Den spekulativa positioneringen är fortsatt relativt stor varför en nedgång i pris riskerar att tvinga fram stopp försäljningar.
– Realräntorna är i stigande.
– Tekniskt negativt med brottet tillbaka under 55d mv bandet.

Tillgängliga certifikat:
BULL GULD X1, X2, X4, X5 & X10 S
BEAR GULD X1, X2, X4, X5 & X10 S

DAX

DAX dagsgraf, €13507Den risk för ett bakslag som vi torgförde för två veckor sedan visade sig vara fel då köparna återvände och till sist fick priset att lyfta från området runt 13,000. Det något mjukare beskedet från ECB fick den effekt, stigande priser, som vi pekade på skulle kunna ske om ECB valde den vägen. Frågan är nu huruvida vi orkar upp till kanaltaket (13,700/800 området beroende på tidsfaktorn) innan ett nytt försök till korrektion inträffar? Den potentiella negativa divergensen mellan pris och indikator är dock fortfarande en orosfaktor för oss.

Konklusion: Når vi kanaltaket innan nästa paus?

OBSERVATIONER

+ Nya kursrekord.
+ Euron har börjat försvagas (dock för tidigt att säga permanent eller tillfälligt).
+ Tysk arbetslöshet oförändrat väldigt låg (3.6%) i oktober.
+ ECB lär hålla räntorna låga för lång tid framöver.
+ Den långa vågräkningen är fortsatt positiv (så länge inte 10474 passeras på nedsidan).
– Industriproduktionen för september minskade (1,6 %)mer än förväntat (-0,9 %). Senast 2,6 %.
– Producentpriserna ökade med 3.1% i september.
– Katalonien (avklingande risk).
– Tysk regeringsbildning fortsätter att dra ut på tiden.
– Nordkorea.
– IFO föll senast mer än förväntat (ligger dock kvar på hög nivå).
– Dieselgate (vi har inte sett slutet på detta än).
– Den starka euron utgör en motvind för hela eurozonen.
– Överköpt i flera tidsdimensioner samt negativt divergerande.

Tillgängliga certifikat:
BULL DAX X2, X5, X10 & X15 S
BEAR DAX X1, X2, X5, X10 & X15 S

USD/SEK

USD/SEK daglig graf, 8,4285Än så länge så ser säsongsmönstret (starkare dollar) för november ut att upprepa sig. Påhejad av positiva tongångar avseende en amerikansk skatteuppgörelse (som bör öka tillväxttakten i den amerikanska ekonomin), en kommande räntehöjning från Fed (i december) och en något mjukare än förväntad ECB policy. Det sistnämnda gör också att Riksbanken måste fortsätta vara väldigt mjuk för att förhindra en kronförstärkning. Summan av det hela blir att USD/SEK får en extra skjuts av starkare dollar och svagare krona. Den inverterade huvud/skuldra bottenformationen har också levererat ett utbrott och vi bör följaktligen vara på väg mot det teoretiska målet vid 8.5275.

Konklusion: Bör ha mer att ge på uppsidan.

OBSERVATIONER

+ Hopp om en amerikansk skattereform.
+ Allt fler signaler om en avsvalnande husmarknad i Sverige.
+ Nu minskar den långa nettopositioneringen i EUR/USD.
+ Svårt att bilda en stark regering i Tyskland.
+ Hökaktigare FED, höjning trolig i december.
+ FED har börjat att minska sin balansräkningen.
+ Kronindex, KIX, har vänt upp från en viktig teknisk nivå.
+ Korträntedifferensen har fortsatt att öka.
+ Hösten är säsongsmässigt en bättre dollarperiod med framför allt november som en stark månad för USD/SEK.
+ Tekniskt levererar nu den inverterade huvud/skuldra formationen den förväntade uppgången.
– ECB & Riksbanken fortsatt duvaktiga.
– Synkroniserad global tillväxt är bra för små exportländer.
– Om Riksbanken snabbare än förväntat blir mer hökaktig vilket vi inte tror sker förrän ECB visar vägen.
– Marknaden börjar bli överköpt dollar.

Tillgängliga certifikat:
BULL USDSEK X1 & X4 S
BEAR USDSEK X1 & X4 S

OMXS30

OMX30 daglig graf, 1681Än så länge så har vi klarat oss undan ett 55/233d mv dödskors, ja det är till och med så att 55d mv bandet nu rör sig upp och bort ifrån 233d mv vilket visar på ett positivt moment. Dock är det faktum att varje ny topp leder till mindre och mindre uppgång oroande och så är också den fortsatta negativa divergensen mellan pris och indikator.

Konklusion: Nya toppar men fortsatt vissa svaghetstecken.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

OBSERVATIONER

+ PPM köpen om en månad.
+ Rapportperioden avklarad med en positiv touch.
+ Mjuk Riksbank väntar med första höjningen.
+ Svagare svensk inflation.
+ Starkare dollar bör fortsätta (KIX index har vänt upp = svagare SEK).
+ Ekonomisk statistik fortsätter att vara positiv.
+ Det långsiktiga vågmönstret är fortsatt positivt.
+ Tillbaka över det positivt lutande 233d mv.
+ Positiv 50/200d korsning (det blev alltså inget av det tidigare s.k. dödskorset).
– PMI vände åter ned under 60.
– Bostadsbyggnadsbolag allt svagare.
– Lägenhetsmarknaden.
– Svenska 5 & 10-års räntor bör snart fortsätta att stiga.
– Falska brott över tidigare toppar = svaga köpare.
– Negativ divergens på senaste toppen
– En möjlig stigande kilformation, ett vanligt avslutningsmönster

Tillgängliga certifikat:
BULL OMX X5, X10 & X15 S
BEAR OMX X1, X5, X10 & X15 S

UTVECKLING SENASTE VECKAN SAMT SEDAN ÅRETS BÖRJAN

Prisutveckling

[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB:s Commodities Sales desk och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

KÄLLOR

Bloomberg, Reuters, SEB

VILLKOR

För varje enskilt certifikat/mini future finns Slutliga Villkor som anger de fullständiga villkoren. Slutliga Villkor finns tillgängligt på kurssidan för respektive certifikat/mini future på www.seb.se, Börs & finans, fliken Strukturerade placeringar.

RISKER

En sammanfattning av de risker som är förknippade med Börshandlade certifikat generellt finns i Produktbroschyren för respektive certifikat eller mini future som är tillgängligt på seb.se/cert respektive seb.se/mini. För en fullständig bild av riskerna behöver du ta del av SEB:s offentliggjorda Grundprospekt för Certifikat- och Warrantprogram som är publicerat på www.seb.se/cert respektive seb.se/mini.

DISCLAIMER

Detta marknadsföringsmaterial, framtaget av SEB:s Commodities Sales desk, har upprättats enbart i informationssyfte.

Även om innehållet är baserat på källor som SEB bedömt som tillförlitliga ansvarar SEB inte för fel eller brister i informationen. Den utgör inte oberoende, objektiv investeringsanalys och skyddas därför inte av de bestämmelser som SEB har infört för att förebygga potentiella intressekonflikter. Yttranden från SEB:s Commodities Sales desk kan vara oförenliga med tidigare publicerat material från SEB, då den senare hänvisas uppmanas du att läsa den fullständiga rapporten innan någon åtgärd vidtas.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Dokumentationen utgör inte någon investeringsrådgivning och tillhandahålls till dig utan hänsyn till dina investeringsmål. Du uppmanas att självständigt bedöma och komplettera uppgifterna i denna dokumentation och att basera dina investeringsbeslut på material som bedöms erforderligt. Alla framåtblickande uttalanden, åsikter och förväntningar är föremål för risker, osäkerheter och andra faktorer och kan orsaka att det faktiska resultatet avviker väsentligt från det förväntade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat. Detta dokument utgör inte ett erbjudande att teckna några värdepapper eller andra finansiella instrument. SEB svarar inte för förlust eller skada – direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må – som kan uppkomma till följd av användandet av detta material eller dess innehåll.

Observera att det kan förekomma att SEB, dess ledamöter, dess anställda eller dess moder- och/eller dotterbolag vid olika tillfällen innehar, har innehaft eller kommer att inneha aktier, positioner, rådgivningsuppdrag i samband med corporate finance-transaktioner, investment- eller merchantbanking-uppdrag och/eller lån i de bolag/finansiella instrument som nämns i materialet.

Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering mångfaldigande eller annan användning av detta meddelande får inte ske utan SEB:s medgivande. Materialet riktar sig inte till personer vars medverkan kräver ytterligare prospekt, registrerings- eller andra åtgärder än vad som följer av svensk rätt. Det åligger var och en att iaktta sådana restriktioner. Materialet får inte distribueras i eller till land där distribution kräver ovan nämnda åtgärder eller strider mot reglering i sådant land. Materialet riktar sig således inte till fysiska eller juridiska personer hemmahörande i USA eller i något annat land där publicering eller tillhandahållande av materialet är förbjudet eller strider mot tillämpliga bestämmelser i landet.

Oaktat detta får SEB tillåta omfördelning av materialet till utvald tredje part i enlighet med gällande avtal. Materialet får inte spridas till fysiska eller juridiska personer som är medborgare eller har hemvist i ett land där sådan spridning är otillåten enligt tillämplig lag eller annan bestämmelse.

Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är ett publikt aktiebolag och står under tillsyn av Finansinspektionen samt de lokala finansiella tillsynsmyndigheter i varje jurisdiktionen där SEB har filial eller dotterbolag.

Analys

Oil falling only marginally on weak China data as Iran oil exports starts to struggle

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Up 4.7% last week on US Iran hawkishness and China stimulus optimism. Brent crude gained 4.7% last week and closed on a high note at USD 74.49/b. Through the week it traded in a USD 70.92 – 74.59/b range. Increased optimism over China stimulus together with Iran hawkishness from the incoming Donald Trump administration were the main drivers. Technically Brent crude broke above the 50dma on Friday. On the upside it has the USD 75/b 100dma and on the downside it now has the 50dma at USD 73.84. It is likely to test both of these in the near term. With respect to the Relative Strength Index (RSI) it is neither cold nor warm.

Lower this morning as China November statistics still disappointing (stimulus isn’t here in size yet). This morning it is trading down 0.4% to USD 74.2/b following bearish statistics from China. Retail sales only rose 3% y/y and well short of Industrial production which rose 5.4% y/y, painting a lackluster picture of the demand side of the Chinese economy. This morning the Chinese 30-year bond rate fell below the 2% mark for the first time ever. Very weak demand for credit and investments is essentially what it is saying. Implied demand for oil down 2.1% in November and ytd y/y it was down 3.3%. Oil refining slipped to 5-month low (Bloomberg). This sets a bearish tone for oil at the start of the week. But it isn’t really killing off the oil price either except pushing it down a little this morning.

China will likely choose the US over Iranian oil as long as the oil market is plentiful. It is becoming increasingly apparent that exports of crude oil from Iran is being disrupted by broadening US sanctions on tankers according to Vortexa (Bloomberg). Some Iranian November oil cargoes still remain undelivered. Chinese buyers are increasingly saying no to sanctioned vessels. China import around 90% of Iranian crude oil. Looking forward to the Trump administration the choice for China will likely be easy when it comes to Iranian oil. China needs the US much more than it needs Iranian oil. At leas as long as there is plenty of oil in the market. OPEC+ is currently holds plenty of oil on the side-line waiting for room to re-enter. So if Iran goes out, then other oil from OPEC+ will come back in. So there won’t be any squeeze in the oil market and price shouldn’t move all that much up.

Fortsätt läsa

Analys

Brent crude inches higher as ”Maximum pressure on Iran” could remove all talk of surplus in 2025

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude inch higher despite bearish Chinese equity backdrop. Brent crude traded between 72.42 and 74.0 USD/b yesterday before closing down 0.15% on the day at USD 73.41/b. Since last Friday Brent crude has gained 3.2%. This morning it is trading in marginal positive territory (+0.3%) at USD 73.65/b. Chinese equities are down 2% following disappointing signals from the Central Economic Work Conference. The dollar is also 0.2% stronger. None of this has been able to pull oil lower this morning.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

”Maximum pressure on Iran” are the signals from the incoming US administration. Last time Donald Trump was president he drove down Iranian oil exports to close to zero as he exited the JCPOA Iranian nuclear deal and implemented maximum sanctions. A repeat of that would remove all talk about a surplus oil market next year leaving room for the rest of OPEC+ as well as the US to lift production a little. It would however probably require some kind of cooperation with China in some kind of overall US – China trade deal. Because it is hard to prevent oil flowing from Iran to China as long as China wants to buy large amounts.

Mildly bullish adjustment from the IEA but still with an overall bearish message for 2025. The IEA came out with a mildly bullish adjustment in its monthly Oil Market Report yesterday. For 2025 it adjusted global demand up by 0.1 mb/d to 103.9 mb/d (+1.1 mb/d y/y growth) while it also adjusted non-OPEC production down by 0.1 mb/d to 71.9 mb/d (+1.7 mb/d y/y). As a result its calculated call-on-OPEC rose by 0.2 mb/d y/y to 26.3 mb/d.

Overall the IEA still sees a market in 2025 where non-OPEC production grows considerably faster (+1.7 mb/d y/y) than demand (+1.1 mb/d y/y) which requires OPEC to cut its production by close to 700 kb/d in 2025 to keep the market balanced.

The IEA treats OPEC+ as it if doesn’t exist even if it is 8 years since it was established. The weird thing is that the IEA after 8 full years with the constellation of OPEC+ still calculates and argues as if the wider organisation which was established in December 2016 doesn’t exist. In its oil market balance it projects an increase from FSU of +0.3 mb/d in 2025. But FSU is predominantly part of OPEC+ and thus bound by production targets. Thus call on OPEC+ is only falling by 0.4 mb/d in 2025. In IEA’s calculations the OPEC+ group thus needs to cut production by 0.4 mb/d in 2024 or 0.4% of global demand. That is still a bearish outlook. But error of margin on such calculations are quite large so this prediction needs to be treated with a pinch of salt.

Fortsätt läsa

Analys

Brent nears USD 74: Tight inventories and cautious optimism

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude prices have shown a solid recovery this week, gaining USD 2.9 per barrel from Monday’s opening to trade at USD 73.8 this morning. A rebound from last week’s bearish close at USD 70.9 per barrel, the lowest since late October. Brent traded in a range of USD 70.9 to USD 74.28 last week, ending down 2.5% despite OPEC+ delivering a more extended timeline for reintroducing supply cuts. The market’s moderate response underscores a continuous lingering concern about oversupply and muted demand growth.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Yet, hedge funds and other institutional investors began rebuilding their positions in Brent last week amid OPEC+ negotiations. Fund managers added 26 million barrels to their Brent contracts, bringing their net long positions to 157 million barrels – the highest since July. This uptick signals a cautiously optimistic outlook, driven by OPEC+ efforts to manage supply effectively. However, while Brent’s positioning improved to the 35th percentile for weeks since 2010, the WTI positioning, remains in historically bearish territory, reflecting broader market skepticism.

According to CNPC, China’s oil demand is now projected to peak as early as 2025, five years sooner than previous estimates by the Chinese oil major, due to rapid advancements in new-energy vehicles (NEVs) and LNG for trucking. Diesel consumption peaked in 2019, and gasoline demand reached its zenith in 2022. Economic factors and accelerated energy transitions have diminished China’s role as a key driver of global crude demand growth, and India sails up as a key player accounting for demand growth going forward.

Last week’s bearish price action followed an OPEC+ decision to extend the return of 2.2 million barrels per day in supply cuts from January to April. The phased increases – split into 18 increments – are designed to gradually reintroduce sidelined barrels. While this strategy underscores OPEC+’s commitment to market stability, it also highlights the group’s intent to reclaim market share, limiting price upside potential further out. The market continues to find support near the USD 70 per barrel line, with geopolitical tensions providing occasional rallies but failing to shift the overall bearish sentiment for now.

Yesterday, we received US DOE data covering US inventories. Crude oil inventories decreased by 1.4 million barrels last week (API estimated 0.5 million barrels increase), bringing total stocks to 422 million barrels, about 6% below the five-year average for this time of year. Meanwhile, gasoline inventories surged by 5.1 million barrels (API estimated a 2.9 million barrel rise), and distillate (diesel) inventories rose by 3.2 million barrels (API was at a 1.5 million barrel decline). Despite these increases, total commercial petroleum inventories dropped by 0.9 million barrels. Refineries operated at 92.4% capacity, and imports declined significantly by 1.3 million barrels per day. Overall, the inventory development highlights a tightening market here and now, albeit with pockets of a strong supply of refined products.

In summary, Brent crude prices have staged a recovery this week, supported by improving investor sentiment and tightening crude inventories. However, structural shifts in global demand, especially in China, and OPEC+’s cautious supply management strategy continue to anchor market expectations. As the market approaches the year-end, attention will continue to remain on crude and product inventories and geopolitical developments as key price influencers.

US DOE Inventories
US crude and products
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära