Analys
SEB Råvarubrev 28 april 2015
Ökad volatilitet i valutor ger möjligheter för råvaror
MARKNADEN I KORTHET
Under förra veckan var det globala sentimentet i mycket positivt. Aktiemarknaderna runt om i världen stängde på plus och Asienbörserna tillsammans med OMX var de stora vinnarna. Råvaruindex för samtliga sektorer stängde veckan positivt, bortsett från ädelmetaller. Starkast gick energisektorn; främst baserat på uppgången i oljepriset.
Senaste tiden har data från USA varit relativt svag och US-dollarn har också försvagats mot euron liksom mot de flesta andra valutor, vilket syns i en nedgång i US-dollarindex. Dock gick kronan sämre och försvagades mot US-dollarn men även mot euron, trots de orosmoln som omger valutaunionen.
Marknaden tror inte på och är inte positionerad för en så kallad Grexit, men landets deadline för en IMF-återbetalning den 12:e maj närmar sig snabbt. Det ser inte ut som om landet kommer att kunna fullfölja betalningen och man riskerar därför att hamna i en så kallad grace period, vilket i praktiken innebär att man flyttar fram deadline med en månad. Detta givet att IMF går med på det, vilket dock verkar vara sannolikt. Vad som händer därefter givet att Grekland fortfarande inte kan betala går bara att spekulera i, men ett är helt säkert – det kommer att bli stökigt på valutamarknaderna bara landet går förbi sin första, egentliga, deadline i maj. För en råvaruinvesterare är utvecklingen på valutamarknaden central då de absolut flesta råvaror är noterade i US-dollar, men man som investerare ofta är intresserad av att få avkastningen i kronor. Dock kan både US-dollarn och kronan stärkas mot euron i scenariot ovan. En råvara som då kan vara intressant är guldet, vilket mycket väl kan få ett gott stöd och röra sig uppåt; kanske också med lägre volatilitet än valutorna – väl värt att börja fundera på. Så sent som i januari i år var guldet uppe i en nivå om 1 300 US-dollar per troy ounce och har därefter gått ned till en dagsnotering om 1 202 US-dollar per troy ounce. Läs också gärna mer om våra valutacertifikat, vilka gör det möjligt att tjäna pengar på upp- och nedgångar i valutakurser. Se länkarna till höger!
Under veckan kommer en hel del data från USA; bland annat BNP, räntebesked samt arbetsmarknadsdata och förväntningarna ser på det hela taget försiktigt positiva ut. Samtidigt ser vi inverterade yieldkurvor för grekiska statsobligationer – vilket minst sagt är ett dåligt tecken – och ett räntebeslut från Riksbanken på onsdag som marknaden tror kommer innebära ytterligare sänkt ränta från dagens minusnivå. Ingen kan påstå att det inte händer saker i finansmarknaden!
TRENDER I SAMMANDRAG
- US-dollarindex försvagades under förra veckan, vilket gav fundamentalt stöd åt oljepriset
- Amerikanska oljelager fortsatte att öka, medan antalet oljeriggar fortsatte att falla
- Brentoljan bröt genom sitt 120-dagars glidande medelvärde – bullish signal
- Den brasilianska realen starkare. Kan fortsätta korrektionen. Påverkan på kaffe- och sockerpriserna
- Kinesisk produktion och export av aluminium förutspås öka signifikant och spä på det globala överskottet.
- Fortsatt stigande pris på zink och finansiella aktörer fortsätter att öka sin exponering.
VECKANS REKOMMENDATIONER
En placering i certifikat och warranter är förknippat med risker. Du kan förlora hela ditt investerade kapital. Läs mer om riskerna i SEB:s offentliggjorda Grundprospekt för certifikat- och warrantprogram på seb.se/cert eller seb.se/mini.
OLJA
Förra veckan gick Brentoljepriset upp 2,9 procent och stängde veckan på 65,28 US-dollar per fat. Brentoljans junikontrakt bröt på torsdagen för första gången sedan augusti genom sitt 120-dagars glidande medelvärde, vilket är att betrakta som en teknisk milstolpe.
US-dollarindex, vilket är en mycket viktig faktor för oljepriset (relationen är inverterad), stängde -0,6 procent över veckan och gav oljepriset positiv medvind. Indexet har tappat från tidigare förstärkning på grund av svag amerikansk data i första kvartalet. Om US-dollarn hamnar i en period av tillbakagång så kommer det att hjälpa till att driva oljepriset högre. Indexet har också rört vid sitt 60-dagars glidande medelvärde och om det bryter igenom så vore det första gången sedan juli 2014.
Amerikanska oljelager fortsatte att öka vilket syntes i förra veckans data, även om ökningarna är mindre än tidigare, vilket i sin tur håller den globala marknaden tight. Antalet oljeriggar i bruk fortsatte stabilt att minska. Amerikansk veckodata indikerar också att råoljeproduktionen fortsätter att falla med en årsvis takt om 730 000 fat per dag, mätt under en fyraveckorsperiod. Fallande antal oljeriggar samt amerikansk oljeproduktion upprätthåller en bullish stämning i oljemarknaden.
Spekulativa positioner netto i Brentolja är på de högsta nivåerna någonsin i absoluta termer, men inte relativt totala antalet utstående positioner. Den relativa nivån om 10,1 procent är dock fortfarande hög, sett mot historiska högstanivåer från 2011 om 13,9 procent. Spekulativa positioner i WTI är även de omfattande. Det finns också en risk för en teknisk tillbakagång.
Vid CERAWeek (en internationell energikonferens) förra veckan hördes inte längre en samstämmig negativ syn på oljepriset. Pira, ett välrenommerat analyshus, gav följande vy (fritt översatt): ”Det föreligger en pressad utbudssituation redan i sommar. Marknaden har fokuserat på att förstöra tillgången i nio månader. De kommer att vara tvungna att börja tänka på att tillföra på utbudssidan igen.” Vid konferensen fanns både övertygelse och bevis för att tillväxten i efterfrågan under första kvartalet 2015 var stark. BP ser nu efterfrågan 2015 på olja på +1,6 procent, vilket är dubbelt så mycket som förra året.
TREND
- Fortfarande bullish efter förra veckans brott genom Brentoljans 120-dagars glidande medelvärde
- US-dollarindex på väg att bryta genom sitt 60-dagars glidande medelvärde
- Antalet amerikanska oljeriggar och –produktion fortsätter att falla
- Säsongen för ökad amerikansk bilism har inletts och den globala marknaden för bensin är redan pressad
- Saudiarabien producerar nära rekordvolymer redan innan andra halvåret 2015, vilket är en period av stark efterfrågan
- Hög geopolitisk risk i Mellanöstern
- Vi tror på Brentoljepris upp i nuvarande bull-race. Mycket höga långa nettopositioner föranleder försiktighet. Så fort amerikanska oljelager börjar falla kan det vara tid att ta hem förtjänst på långa positioner
REKOMMENDATION
- BULL OLJA X5 B S
Bjarne Schieldrop
Chefsanalytiker råvaror
SEB
KAFFE
Under veckan som gick stärktes den brasilianska realen mot US-dollarn och följaktligen gick priset på kaffe upp, men med relativt stor variation intradag. Realen är just nu en oerhört volatil valuta. Brasilianska – liksom även internationella – lager av kaffe minskade också mycket litet netto under perioden. Vidare kom rapporter om att skörden i Brasilien inte blir så dålig som befarat. Spekulativa korta positioner i arabicabönor ökade netto och vi ser nu den största nettopositionen på drygt ett år.
Den brasilianska skörden mognar fortfarande på sina träd, men på grund av nederbörd är det inte sannolikt att skörden börjar före mitten av juni. Lokala meteorologer påstår att vädret kommer att vara mycket gott de närmaste månaderna med avseende på kaffe-, socker- och majsskördarna. Med största sannolikhet har marknaden ett betydande tillskott av bönor att vänta i juli. Det rapporteras samtidigt om en lägre efterfrågan på kaffe från konsumenter i Europa.
Tekniskt ser vi en typisk bear-flagga, det vill säga en signal om att priset skall ned: Sedan början av mars har priset i huvudsak gått sidledes med i intervallet hög volatilitet och det har rört sig under relevanta glidande medelvärden. Magnituden av uppgången alldeles i början av mars är sannolikt av samma magnitud som fallet i så fall kommer att ha – det vill säga nedåt cirka 120 US-cent per pund. Stödet vid 134,35 US-cent per pund är centralt och bryts det är det risk för fri väg nedåt. Igår, måndag, testades också detta stöd.
Sammantaget ser vi att förra veckans position gick åt fel håll på grund av den starkare realen, vars rörelse i sin tur sannolikt mest beror på en svagare US-dollar, men vi tror fortsatt på ett fallande kaffepris även om vi varnar för att realen kan ha stor påverkan. Därför ändrar vi vår rekommendation till BEAR KAFFE X1 S, det vill säga med lägre hävstång. Detta för att vi tror på nedgången, men vill inte riskera alltför stora svängningar på grund av realens rörelser.
TREND
- Fundamenta och teknikaliteter pekar på ett lägre pris
- Marknaden väntar på att den brasilianska skörden är bärgad
- Vi tror på ett fundamentalt lägre kaffepris, men utvecklingen av priset kommer sannolikt att präglas av relativt stora svängningar.
REKOMMENDATION
- BEAR KAFFE X1 S – men håll koll på den brasilianska realen!
SOCKER
Rent generellt har nyhetsflödet kring socker under veckan varit tunt. Prisutvecklingen har i stort följt den brasilianska realens förstärkning gentemot US-dollarn, men har haft en volatil utveckling med relativt stora intradag-svängningar, vilka kan förklaras av stötvisa rapporter om varierande utbud och efterfrågan globalt.
Under årets första månader då realen kraftigt försvagades mot US-dollarn såg de brasilianska producenterna sina produktionskostnader reduceras och samtidigt gynnades exporten. Detta drev ned priserna, men nu råder motsatt förhållande. I sin tur gör detta att man i Brasilien hellre producerar etanol än socker av sockerrören, då etanolen i stor utsträckning används inhemskt.
Precis som för kaffet kommer vädret enligt lokala källor vara mycket bra i för sockerodlingen viktiga områden i Brasilien. I övrigt är det rent generellt olika bud från olika sockerproducerande länder i världen vad gäller produktion och kvalitet. Man kan sammanfatta marknaden för socker med att uppgången i priset har att göra med den brasilianska realens förstärkning mot US-dollarn, men det finns egentligen inga fundamentala faktorer som talar för en kraftig fortsatt uppgång av priset.
Det tekniska perspektivet visar på ett motstånd vid 13,45 US-cent per pund och om det bryts, vilket enligt den tekniska vyn är sannolikt, kommer vi hamna uppåt 13,90-14,05. Går vi däremot genom nivån 12,37 på väg nedåt är vägen öppen för vidare fall. Tekniskt tror vi sammantaget att priset kommer att stärkas närmaste 1-2 veckorna för att sedan fortsätta falla.
Vad är då huvudspåret? Vi tror fortsatt på en nedgång i sockerpriset, men först efter att korrektionen uppåt är klar. Vi ändrar vår rekommendation från förra veckan till SOCKER S med kort tidshorisont. Då realen har så stor påverkan på kursen måste man också noga hålla ett öga på den!
TREND
- Volatil utveckling på grund av att den brasilianska realen stärks
- Fundamenta och teknikaliteter pekar på ett högre pris som sedan skall falla tillbaka
- Vi tror att sockerpriset kommer att stärkas för att sedan falla tillbaka
REKOMMENDATION
- SOCKER S – men håll ett öga på realen!
ALUMINIUM
Under veckan som gick kom en hel del intressant data och nyheter vad gäller marknaden för aluminium och fokus var föga förvånande på Kina. Bland annat rapporterades att landet under 2015 kommer att addera lika mycket kapacitet för att tillverka aluminium som resten av världen tillsammans, samt att kinesisk export av aluminium ökade med 75 procent i mars jämfört med ett år tidigare. Senare under veckan kom också nyheten att Kina slopar skatten på export av en del typer av aluminiumprodukter, vilken tidigare hade en uppenbart hämmande effekt på aluminiumexporten.
Detta kommer naturligtvis ha påverkan på aluminiummarknaden och priset. Tidigare har den Kinesiska marknaden för aluminium å sin sida och världsmarknaden å andra sidan i många avseenden varit skilda från varandra, men i och med den nya kinesiska ordningen där producenter kan exportera aluminium integreras de i större utsträckning och implikationerna för priset är tydligt på nedsidan. Samtidigt, och i linje med vad som är konstaterat ovan, gick Rusal, världens största tillverkare av aluminium, under förra veckan ut och sade att de överväger att ytterligare minska sin produktion.
Förra veckan konstaterade vi ur ett tekniskt perspektiv att vi hade en nedgång att vänta i aluminiumpriset. Detta materialiserades inte, utan priset bröt istället igenom motståndet 1810 US-dollar per ton. Det första motståndet möttes vid 1844 US-dollar per ton, där också utvecklingen vände och stadigt sjönk under veckan. Under samma period var också priset ned cirka 1 procent.
Med tanke på senaste tidens nyheter och svaga data från Kina tror vi fundamentalt på en fortsatt nedgång i priset; både i närtid och i ett längre perspektiv. Dock är priset i stor utsträckning avhängigt utvecklingen i US-dollarn och i skrivande stund fortsätter US-dollarindex att försvagas, vilket påverkar priset på aluminium positivt. Håll därför ett öga på US-dollarkursen – när försvagningen avstannar kan det vara läge att gå kort i aluminium om man tror på det fundamentala perspektivet.
TREND
- Globalt överskott av aluminium
- Kina kommer exportera betydligt mer än idag
- Priset på aluminium bör fortsätta sin resa nedåt
REKOMMENDATION
- BEAR ALUMIN X1 S
ZINK
Zinken går från klarhet till klarhet. Priset steg för sjätte veckan i rad och börjar innevarande vecka i samma anda. 3-månaderspriset på Londons metallbörs (LME) har sedan i mitten av mars stigit med 14,5 procent. Av LME:s statistik går att utläsa att finansiella aktörer ökar exponeringen genom att köpa terminskontrakt. Det vi ser nu är klassiskt: Fonder och andra investerare diskonterar den förväntade framtida – förbättrade – fundamentala situationen. Marknaden räknar med ett underskott i slutet av detta år eller, kanske mer sannolikt enligt vår mening, under nästa år.
Vad som nu krävs är att de signaler som tyder på att balansen förbättras faktiskt också materialiseras. Investerare köper främst på (det vill säga förväntar sig effekter av) minskat utbud. Om prisbilden skall hålla sig varaktigt stark så krävs också att den industriella efterfrågan tar fart. Andra kvartalet är säsongsmässigt starkt, men än så länge märks inte några tydliga tecken på lagerbyggnad, vilket annars brukar visa sig i april/maj. Baserat på detta ser vi därför fortsatt risk för rekyler nedåt
TREND
- Fortsatt stigande pris på zink
- Finansiella aktörer ökar sin exponering och diskonterar framtida ytterligare förbättrad situation
- Sannolikt underskott nästa år
- Vi tror att priset på zink fundamentalt kommer att fortsätta stärkas i det långa perspektivet, med reservation för tillfälliga rekyler nedåt
REKOMMENDATION
- ZINK S – köp på tillfällig nedgång!
NICKEL
I förra veckan satte vi nickel på bevakning då vi ansåg att det var för tidigt att köpa metallen; åtminstone ur ett fundamentalt perspektiv. Vi bedömde samtidigt att priset överreagerat på nedsidan och att det var moget för en rekyl – vilken vi fick med besked! Sedan i fredags morse har 3-månaderspriset stigit drygt fem procent. Det är inte ovanligt med dylika rörelser på nickel, vilken är den mest volatila metallen. Vi är i det säsongsmässigt starka kvartalet så det finns utrymme för en efterfrågeökning från industrin, vilken i sin tur ger god sannolikhet för att priset åtminstone börjar bottna ur.
Om priset kommer tillbaka till genombrottsnivån 13 000 US-dollar/ton för 3-månaders LME betraktar vi det som ett bra köptillfälle.
TREND
- Priset på nickel har rekylerat uppåt – volatil utveckling
- Avvaktar efterfrågeökning från industrin – indikation på att priset har bottnat ur
- Vi tror på en volatil utveckling. Håll metallen under bevakning för att fånga en kommande uppsida.
REKOMMENDATION
- BULL NICKEL X2 S – köp på en dipp nedåt 13 000 US-dollar per ton
EL
Känslan i den nordiska elmarknaden fortsätter att vara ganska dämpad. Inga speciella nyheter har synts i flödet under veckan och priset har fortsatt att röra sig nedåt, men fick mot slutet av förra veckan genom en rörelse uppåt i den kontinentala marknaden viss support och juli-kontraktet gick upp något i torsdags, öppnade högre på fredagen och fortsatte något uppåt igår.
Vidare har kolpriset gått ned en del, vilket sätter ytterligare fundamental press nedåt på priset. Överskottet i den hydrologiska balansen är fortfarande i en svag uppåttrend, men prognosticeras i och för sig snart ha sitt lokala maximum. Inflödet i reservoarerna är än så länge normala. Det rapporteras dock att de norska fjällen håller snö motsvarande 58 TWh, vilket är 8 TWh mer än förra året – inga signaler som direkt ger ett långsiktigt stöd för elpriset.
Idag tisdag annonserade Vattenfall att de kommer stänga ned kärnkraftreaktorerna Ringhals 1 och 2 fem till sju år tidigare än vad som förut har kommunicerats. Detta på grund av vikande lönsamhet och ökande produktionskostnader. Senast förra veckan sade också Vattenfalls CEO i en intervju att elpriset sannolikt inte kommer börja stiga förrän år 2020.
Med risk för att låta tråkiga upprepar vi vad vi har sagt under de senaste veckorna: Nedåttrycket i terminspriset på nordisk el kvarstår, men vi är försiktiga med en rekommendation. Den aktive investeraren kan dock påpassligt handla på rörelser i marknaden.
TREND
- Fortsatt fundamentalt nedåttryck baserat på milt väder och överskott i den hydrologiska balansen
- Överlag dämpad känsla i marknaden
- Vi ser överlag ett fortsatt nedåttryck på elpriset, men är försiktiga med någon uttalad rekommendation. En aktiv investerare kan fortfarande köpa bear-certifikat på lokala toppar och bull-certifikat i lokala dalar.
AKTUELLA REKOMMENDATIONER
[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB:s Commodities Sales desk och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
KÄLLOR
Bloomberg, Reuters, SEB
VILLKOR
För varje enskilt certifikat/mini future finns Slutliga Villkor som anger de fullständiga villkoren. Slutliga Villkor finns tillgängligt på kurssidan för respektive certifikat/mini future på www.seb.se, Börs & finans, fliken Strukturerade placeringar.
RISKER
En sammanfattning av de risker som är förknippade med Börshandlade certifikat generellt finns i Produktbroschyren för respektive certifikat eller mini future som är tillgängligt på seb.se/cert respektive seb.se/mini. För en fullständig bild av riskerna behöver du ta del av SEB:s offentliggjorda Grundprospekt för Certifikat- och Warrantprogram som är publicerat på www.seb.se/cert respektive seb.se/mini.
DISCLAIMER
Detta marknadsföringsmaterial, framtaget av SEB:s Commodities Sales desk, har upprättats enbart i informationssyfte.
Även om innehållet är baserat på källor som SEB bedömt som tillförlitliga ansvarar SEB inte för fel eller brister i informationen. Den utgör inte oberoende, objektiv investeringsanalys och skyddas därför inte av de bestämmelser som SEB har infört för att förebygga potentiella intressekonflikter. Yttranden från SEB:s Commodities Sales desk kan vara oförenliga med tidigare publicerat material från SEB, då den senare hänvisas uppmanas du att läsa den fullständiga rapporten innan någon åtgärd vidtas.
Dokumentationen utgör inte någon investeringsrådgivning och tillhandahålls till dig utan hänsyn till dina investeringsmål. Du uppmanas att självständigt bedöma och komplettera uppgifterna i denna dokumentation och att basera dina investeringsbeslut på material som bedöms erforderligt. Alla framåtblickande uttalanden, åsikter och förväntningar är föremål för risker, osäkerheter och andra faktorer och kan orsaka att det faktiska resultatet avviker väsentligt från det förväntade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat. Detta dokument utgör inte ett erbjudande att teckna några värdepapper eller andra finansiella instrument. SEB svarar inte för förlust eller skada – direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må – som kan uppkomma till följd av användandet av detta material eller dess innehåll.
Observera att det kan förekomma att SEB, dess ledamöter, dess anställda eller dess moder- och/eller dotterbolag vid olika tillfällen innehar, har innehaft eller kommer att inneha aktier, positioner, rådgivningsuppdrag i samband med corporate finance-transaktioner, investment- eller merchantbanking-uppdrag och/eller lån i de bolag/finansiella instrument som nämns i materialet.
Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering mångfaldigande eller annan användning av detta meddelande får inte ske utan SEB:s medgivande. Materialet riktar sig inte till personer vars medverkan kräver ytterligare prospekt, registrerings- eller andra åtgärder än vad som följer av svensk rätt. Det åligger var och en att iaktta sådana restriktioner. Materialet får inte distribueras i eller till land där distribution kräver ovan nämnda åtgärder eller strider mot reglering i sådant land. Materialet riktar sig således inte till fysiska eller juridiska personer hemmahörande i USA eller i något annat land där publicering eller tillhandahållande av materialet är förbjudet eller strider mot tillämpliga bestämmelser i landet.
Oaktat detta får SEB tillåta omfördelning av materialet till utvald tredje part i enlighet med gällande avtal. Materialet får inte spridas till fysiska eller juridiska personer som är medborgare eller har hemvist i ett land där sådan spridning är otillåten enligt tillämplig lag eller annan bestämmelse.
Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är ett publikt aktiebolag och står under tillsyn av Finansinspektionen samt de lokala finansiella tillsynsmyndigheter i varje jurisdiktionen där SEB har filial eller dotterbolag.
Analys
Brent prices slip on USD surge despite tight inventory conditions
Brent crude prices dropped by USD 1.4 per barrel yesterday evening, sliding from USD 74.2 to USD 72.8 per barrel overnight. However, prices have ticked slightly higher in early trading this morning and are currently hovering around USD 73.3 per barrel.
Yesterday’s decline was primarily driven by a significant strengthening of the U.S. dollar, fueled by expectations of fewer interest rate cuts by the Fed in the coming year. While the Fed lowered borrowing costs as anticipated, it signaled a more cautious approach to rate reductions in 2025. This pushed the U.S. dollar to its strongest level in over two years, raising the cost of commodities priced in dollars.
Earlier in the day (yesterday), crude prices briefly rose following reports of continued declines in U.S. commercial crude oil inventories (excl. SPR), which fell by 0.9 million barrels last week to 421.0 million barrels. This level is approximately 6% below the five-year average for this time of year, highlighting persistently tight market conditions.
In contrast, total motor gasoline inventories saw a significant build of 2.3 million barrels but remain 3% below the five-year average. A closer look reveals that finished gasoline inventories declined, while blending components inventories increased.
Distillate (diesel) fuel inventories experienced a substantial draw of 3.2 million barrels and are now approximately 7% below the five-year average. Overall, total commercial petroleum inventories recorded a net decline of 3.2 million barrels last week, underscoring tightening market conditions across key product categories.
Despite the ongoing drawdowns in U.S. crude and product inventories, global oil prices have remained range-bound since mid-October. Market participants are balancing a muted outlook for Chinese demand and rising production from non-OPEC+ sources against elevated geopolitical risks. The potential for stricter sanctions on Iranian oil supply, particularly as Donald Trump prepares to re-enter the White House, has introduced an additional layer of uncertainty.
We remain cautiously optimistic about the oil market balance in 2025 and are maintaining our Brent price forecast of an average USD 75 per barrel for the year. We believe the market has both fundamental and technical support at these levels.
Analys
Oil falling only marginally on weak China data as Iran oil exports starts to struggle
Up 4.7% last week on US Iran hawkishness and China stimulus optimism. Brent crude gained 4.7% last week and closed on a high note at USD 74.49/b. Through the week it traded in a USD 70.92 – 74.59/b range. Increased optimism over China stimulus together with Iran hawkishness from the incoming Donald Trump administration were the main drivers. Technically Brent crude broke above the 50dma on Friday. On the upside it has the USD 75/b 100dma and on the downside it now has the 50dma at USD 73.84. It is likely to test both of these in the near term. With respect to the Relative Strength Index (RSI) it is neither cold nor warm.
Lower this morning as China November statistics still disappointing (stimulus isn’t here in size yet). This morning it is trading down 0.4% to USD 74.2/b following bearish statistics from China. Retail sales only rose 3% y/y and well short of Industrial production which rose 5.4% y/y, painting a lackluster picture of the demand side of the Chinese economy. This morning the Chinese 30-year bond rate fell below the 2% mark for the first time ever. Very weak demand for credit and investments is essentially what it is saying. Implied demand for oil down 2.1% in November and ytd y/y it was down 3.3%. Oil refining slipped to 5-month low (Bloomberg). This sets a bearish tone for oil at the start of the week. But it isn’t really killing off the oil price either except pushing it down a little this morning.
China will likely choose the US over Iranian oil as long as the oil market is plentiful. It is becoming increasingly apparent that exports of crude oil from Iran is being disrupted by broadening US sanctions on tankers according to Vortexa (Bloomberg). Some Iranian November oil cargoes still remain undelivered. Chinese buyers are increasingly saying no to sanctioned vessels. China import around 90% of Iranian crude oil. Looking forward to the Trump administration the choice for China will likely be easy when it comes to Iranian oil. China needs the US much more than it needs Iranian oil. At leas as long as there is plenty of oil in the market. OPEC+ is currently holds plenty of oil on the side-line waiting for room to re-enter. So if Iran goes out, then other oil from OPEC+ will come back in. So there won’t be any squeeze in the oil market and price shouldn’t move all that much up.
Analys
Brent crude inches higher as ”Maximum pressure on Iran” could remove all talk of surplus in 2025
Brent crude inch higher despite bearish Chinese equity backdrop. Brent crude traded between 72.42 and 74.0 USD/b yesterday before closing down 0.15% on the day at USD 73.41/b. Since last Friday Brent crude has gained 3.2%. This morning it is trading in marginal positive territory (+0.3%) at USD 73.65/b. Chinese equities are down 2% following disappointing signals from the Central Economic Work Conference. The dollar is also 0.2% stronger. None of this has been able to pull oil lower this morning.
”Maximum pressure on Iran” are the signals from the incoming US administration. Last time Donald Trump was president he drove down Iranian oil exports to close to zero as he exited the JCPOA Iranian nuclear deal and implemented maximum sanctions. A repeat of that would remove all talk about a surplus oil market next year leaving room for the rest of OPEC+ as well as the US to lift production a little. It would however probably require some kind of cooperation with China in some kind of overall US – China trade deal. Because it is hard to prevent oil flowing from Iran to China as long as China wants to buy large amounts.
Mildly bullish adjustment from the IEA but still with an overall bearish message for 2025. The IEA came out with a mildly bullish adjustment in its monthly Oil Market Report yesterday. For 2025 it adjusted global demand up by 0.1 mb/d to 103.9 mb/d (+1.1 mb/d y/y growth) while it also adjusted non-OPEC production down by 0.1 mb/d to 71.9 mb/d (+1.7 mb/d y/y). As a result its calculated call-on-OPEC rose by 0.2 mb/d y/y to 26.3 mb/d.
Overall the IEA still sees a market in 2025 where non-OPEC production grows considerably faster (+1.7 mb/d y/y) than demand (+1.1 mb/d y/y) which requires OPEC to cut its production by close to 700 kb/d in 2025 to keep the market balanced.
The IEA treats OPEC+ as it if doesn’t exist even if it is 8 years since it was established. The weird thing is that the IEA after 8 full years with the constellation of OPEC+ still calculates and argues as if the wider organisation which was established in December 2016 doesn’t exist. In its oil market balance it projects an increase from FSU of +0.3 mb/d in 2025. But FSU is predominantly part of OPEC+ and thus bound by production targets. Thus call on OPEC+ is only falling by 0.4 mb/d in 2025. In IEA’s calculations the OPEC+ group thus needs to cut production by 0.4 mb/d in 2024 or 0.4% of global demand. That is still a bearish outlook. But error of margin on such calculations are quite large so this prediction needs to be treated with a pinch of salt.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: OPEC+ meeting postponement adds new uncertainties
-
Nyheter4 veckor sedan
Oklart om drill baby drill-politik ökar USAs oljeproduktion
-
Nyheter2 veckor sedan
Vad den stora uppgången i guldpriset säger om Kina
-
Nyheter3 veckor sedan
Meta vill vara med och bygga 1-4 GW kärnkraft, begär in förslag från kärnkraftsutvecklare
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina gör stor satsning på billig kol i Xinjiang
-
Analys2 veckor sedan
Brent crude rises 0.8% on Syria but with no immediate risk to supply
-
Analys3 veckor sedan
OPEC takes center stage, but China’s recovery remains key
-
Nyheter1 vecka sedan
Christian Kopfer ger sin syn på den stora affären mellan Boliden och Lundin Mining