Följ oss

Analys

SEB Råvarubrev 12 maj 2015

Publicerat

den

SEB Veckobrev med prognoser på råvaror

SEB - Prognoser på råvaror - CommodityGreklandsdebacle riskerar bli riktigt spektakel

MARKNADEN I KORTHET

Turbulensen på de finansiella marknaderna fortsatte under förra veckan. Råvaror spretade något, med en generell uppgång där jordbruksprodukter gick upp liksom ädelmetaller, medan energi och industrimetaller backade i generella termer. I Europa har aktiemarknaderna i stort gått bra och OMX-index gick under förra veckan upp cirka 1,3 procent. Generellt är analytikerna positiva till Kinas aktiemarknad, vilket till stor del har att göra med att Kinas regering är fast beslutna att stimulera ekonomin. I söndags sänkte också Kinas centralbank räntan. Detta sammantaget borde ge generellt stöd åt råvaror, även om samtliga effekter säkert inte är helt uppenbara.

I förra numret skrev vi en del om att räntor kraftigt hade gått upp, och de fortsatte upp även under förra veckan även om läget blev litet lugnare framåt slutet av veckan. Vad som däremot inte har blivit lugnare är Greklands situation. Som SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist konstaterar i sin fina analys som du kan läsa här, börjar det verkligen brännas för landet. Även om landet möter sina åtaganden gentemot IMF idag tisdag – vilket är troligt, då man betalade en av en skuld i tid förra veckan – så återstår många hinder. Det största är sannolikt halvårsskiftet, då Greklands bail out-program slutar. Från och med den första juli är den gällande planen att landet självständigt skall kunna möta sina åtaganden och bedriva en sund ekonomi. Rent krasst ser det ur flera perspektiv inte ut att vara rimligt.

Vad innebär detta för råvaror? Ur ett vidare perspektiv kommer varje deadline att möta och tröskel att ta sig över för Grekland att innebära press på euron. Volatiliteten kommer sannolikt att öka och valutan kommer att direkt påverkas av rubriker i medier. Det är heller inte otroligt att omvärlden kommer att börja prisa in en så kallad Grexit i eurokursen, vilket innebär att US-dollarn och sannolikt även kronan kommer att stärkas mot euron. Frågan är om investerare kommer att öka sin exponering i råvaror, och då sannolikt främst guld, trots att US-dollarn framöver kan stärkas baserat på olika fundamentala faktorer? Faktiskt tror vi att både US-dollarn och guldet kan komma att stärkas framöver. Detta gynnar helt klart en lång position i guld. I dessa tider då investerare faktiskt letar placeringar utan avkastning – då denna i många fall är negativ! – har guldet ånyo börjat hamna i fokus. Detta kommer vi skriva litet mer om framöver. Glöm heller inte bort att vi erbjuder certifikat på valutor – se kurslistan till höger!

TRENDER I SAMMANDRAG

  • Råvaror generellt ned under förra veckan som resultat av turbulenta finansmarknader
  • Grekland fortsätter att skapa osäkerhet i marknaderna. Euron påverkas och volatiliteten i valutan ökar
  • Amerikanska oljelager föll för förra veckan för första gången på 25 veckor. Ger stöd för WTI-priset
  • Tecken på att intresset av borrningar efter skifferolja ökar. Verkade avkylande på prisuppgången
  • Global efterfrågan på olja ökar starkt och sannolikt god idé att efter avslutad korrektion åter ta lång position
  • Prisuppgången på basmetaller i stort driven av investerare. Fundamentala faktorer måste snart stärkas – annars risk för rekyler

VECKANS REKOMMENDATIONER

SEB rekommenderar råvaror

En placering i certifikat och warranter är förknippat med risker. Du kan förlora hela ditt investerade kapital. Läs mer om riskerna i SEB:s offentliggjorda Grundprospekt för certifikat- och warrantprogram på seb.se/cert eller seb.se/mini.

OLJA

BrentoljornaFörra veckan föll Brentoljepriset med 1,6 procent och stängde på 65,39 US-dollar per fat. Nedgången i priset började på torsdagen och sammanföll med att US-dollarn stärktes. US-dollarindex studsade ned mot sitt 120-dagars glidande medelvärde och fortsatte därefter uppåt. Priset har rört sig ned mot detta glidande medelvärde sedan det började sin svagare rörelse i mitten av april. Styrkan kanske åter börjar hitta till amerikansk ekonomi efter förra veckans starka payrolls-data (förändringen på arbetsmarknaden). En viktig faktor förra veckan var att amerikanska borrningar efter skifferolja visade tecken på ökad aktivitet då priset på WTI:n ökade 0,4 procent till 59,3 US-dollar per fat. Dock gav dessa signaler om ökad aktivitet genast en avkylande effekt på marknaden.

Förändringar under förra veckan i antalet amerikanska oljeriggar i drift visade tydligt att vi närmar oss slutet på perioden av korrektion då antalet i drift fortsatte falla med ytterligare 11 stycken under perioden. Minskningen var dock den minsta sedan december förra året och vi är nu nära botten på denna cykel. Det har visat sig att ett genomsnitt om 48 US-dollar för WTI:n under första kvartalet ledde till att marknaden gick från en massiv expansion av produktionen under 2014, till en marginell minskning i april. Å andra sidan kom under förra veckan signaler från amerikanska skifferoljeproducenter att de kommer att expandera sin verksamhet då WTI-priset är runt 60-65 US-dollar per fat.

Antalet spekulativa positioner i Brentolja har senaste tiden varit mycket stort. Detta var den huvudsakliga anledningen till att vi förra veckan rekommenderade att gå lång från en neutral position. Brentoljan har nu påbörjat en korrektion som tekniskt sannolikt kommer att trycka den ned till 62 US-dollar per fat; speciellt då en starkare US-dollar kyler oljemarknaden.

Amerikanska olje- och oljeproduktlager föll under förra veckan för första gången på 25 veckor. Detta innebar ett tydligt avbrott i den annars stadiga uppgången och ger klart stöd för WTI-priset. Ökat kapacitetsutnyttjande av amerikanska raffinaderier, fallande amerikansk råoljeproduktion, ökande säsongsbetonad efterfrågan på bensin och ökande export av enkelt raffinerade produkter (har att göra med viskositeten på oljan – USA har förbud på att exportera råolja) hjälper alla till att strama upp och förbättra balansen i den amerikanska oljemarknaden – de pekar alla åt samma håll.

TREND

  • Det stora antalet långa positioner i Brentoljan utgör en grund för ytterligare korrektion nedåt i oljepriset på kort sikt
  • Brentoljan kommer sannolikt tekniskt handla nedåt 62 US-dollar per fat
  • Global efterfrågan på olja ökar starkt och det bör därför vara en god idé att inom inte alltför lång tid återigen ta lång position.

REKOMMENDATION

  • Ligg neutral så länge som priset är i korrektion mot lägre nivåer. Ta återigen lång position vid 62 US-dollar per fat.

Bjarne Schieldrop
Chefsanalytiker råvaror
SEB

KAFFE

Sedan förra veckan har den brasilianska realen fortsatt sin resa mot lägre nivåer mot US-dollarn och kaffepriset har följt efter. Den fundamentala förklaringen är att då realen försvagas så säljer man mer kaffe från Brasilien, vilket sänker priset på kaffe på den globala marknaden.

Kaffe, terminskontraktet juli 2015 (US-cent/pund)Lager som monitoreras av ICE (en av världens största börser för råvaror) fortsätter att falla, men i en takt som varit i princip konstant sedan 2013 och är således ingen överraskning. Som konstaterat närmar vi oss också skördesäsongen i Brasilien, vilket oundvikligen innebär att mer kaffe kommer att komma till marknaden, samtidigt som realen tros fortsätta sin försvagning, även om riktningen i det korta perspektivet är oklar.

Korrelationen mellan en svagare real, ökande kaffelager och ett lägre kaffepris är föga förvånande stark, vilket gör det lätt att enbart baserat på ovanstående dra slutsatsen att kaffepriset sannolikt bör fortsätta sin resa nedåt. Ser man till forward-kurvan så har den kontinuerligt skiftat inåt över det senaste året och i accelererande takt. Läs mer om förhållandet med realen i stycket om socker intill!

Det tekniska perspektivet säger att fredagens rörelse var ett återtest av nivån 136,70 US-cent per pund. Om priset ligger stilla några dagar så är det snarast ett bevis på att marknaden åter kommer testa att börja sälja. Den längre trenden är glasklar nedåt och marknaden är tydligt känsligare på nedsidan, då volymerna under dagar av säljtryck är mycket större än dagar med köptryck. Sannolikt kommer vi se en konsolidering under några dagar och sedan en fortsatt resa nedåt.

TREND

  • Vi närmar oss skörden av kaffebönor. Rent kratt innebär det ökat utbud – oavsett vad priset kommer vara
  • Tekniskt pekar trenden i priset fortfarande klart nedåt
  • Sammantaget både fundamentalt och tekniskt stöd för vidare resa nedåt.

REKOMMENDATION

  • BEAR KAFFE X1 S – med reservation för intradag-svängningar ligger vi kvar i vår rekommendation

SOCKER

Socker, terminskontraktet juli 2015 (US-cent/pund)Liksom kaffet har sockret tydligt följt den brasilianska realens kursutveckling den senaste veckan, vilket har inneburit att sockerpriset i enlighet med vår prediktion förra veckan har trendat nedåt, om än med tämligen hög volatilitet.

I fredags kom rapporter om att den brasilianska skörden kommer att bli något litet större än förra säsongen, men samtidigt rapporterades att kraftiga regn i viktiga odlingsområden kommer att försena skörden. Sockerpriset reagerade genom att gå upp något. Den största oron är sannolikt att sockerplantorna skall dra åt sig så pass mycket vatten att det bättre lönar sig att göra etanol av dem, vilket förstås skulle ge bättre stöd åt sockerpriset. Brasilien producerar drygt 20% av världens socker, men samtidigt knappt 40% av världens sockerrör, vilket ger perspektiv på att Brasilien 2014 producerade ¼ av världens all etanol.

Förra veckan släpptes mötesnoteringarna från Brasiliens centralbanks möte i april. I detta står att läsa att medlemmarna i direktionen anser att vad man gjort hittills inte är tillräckligt för att stävja den höga inflationen. Analogt med detta tror också marknaden generellt – baserat på hur swapräntorna prisas – att räntan kommer att höjas en halv procentenhet i juni.

Detta borde innebära att valutan stärks, men när räntan höjdes i april försvagades istället realen. Logiken är oklar och vi skriver litet mer om tänkbara förklaringar i vårt 5/5-nummer av Råvarubrevet. En sak kan man nog hur som helst sluta sig till: Volatiliteten i realen kommer att öka och säkerligen spilla över till både socker- och kaffepriset.

Tekniskt ser vi ett fortsatt nedåttryck i sockerpriset; om än kanske inte riktigt lika starkt som tidigare. Nivån 13,51 US-cent per pund är en nivå att hålla ögonen på, då det är en punkt över den tidigare toppen i vad vi anser är ett tillfälligt brott i den nedåtgående trenden. Bryter priset igenom nivån 12,35 US-cent per pund ser vi en bekräftelse på att priset kommer att falla nedåt.

TREND

  • Osäkerhet inför nederbörd i nyckelområden
  • Tekniskt stöd för vidare resa nedåt i priset
  • Vi tror att sockerpriset kommer fortsätta nedåt, om än med hög volatilitet

REKOMMENDATION

  • BEAR SOCKER X1 S – med reservation för hög volatilitet

EL

El, kvartalskontraktet Q3 2015, EUR/MWhElpriset fortsätter sin resa söderut i takt med att temperaturen på termometern ökar. Under lång tid har vi konstaterat att det finns ett nedåttryck i elpriset, men frågan har varit hur länge det kan bestå. Frågan kvarstår alltjämt.

Förra veckan konstaterade vi att priset bröt igenom den viktiga nivån 22 euro per MWh, men priset har fortsatt att accelerera nedåt och har nu på tisdagen nått den ännu lägre nivån om 20,05 euro per MWh och marknaden verkar hela tiden testa lägre, som det heter. Onekligen är det en viktig nivå; om inte annat psykologiskt.

Ser man på de faktorer som i stort driver priset så är det inga omvälvande förändringar. Den hydrologiska balansen är inom normala nivåer med ett beskedligt överskott. Man förväntar sig en vårflod inom snar framtid, men ingenting ovanligt stort. Kolpriset har varit tämligen konstant den senaste veckan och normalt sett påverkar det främst kontrakt som ligger längre fram i tiden (”längre ut på kurvan”). Utsläppsrätter har under veckan blivit något litet billigare.

Den senaste tidens generella prisfall beror på den nya ordningen där gröna alternativ för energiproduktion helt enkelt på marginalen konkurrerar ut vad som får anses vara klassiska produktionskomponenter av el. Vad som just nu trycker ned priset är ändå fundamentala faktorer, såsom en annalkande vårflod och en därigenom ökande hydrologisk balans.

Sammantaget konstaterar vi rent krasst att priset fortsätter nedåt, men är försiktiga med att ge en rekommendation då det är oklart hur mycket nedsida som egentligen finns kvar. Å andra sidan har detta repeterats under en tid nu. Den aktive investeraren kan fortfarande hitta möjligheter i marknadens svängningar!

TREND

  • Priset på Nordisk el fortsätter vara pressat på nedsidan
  • Inget överraskande i fundamentala faktorer
  • Gröna alternativ som äter på marginalen för traditionell tillverkning av energi
  • Med risk för att låta tråkiga repeterar vi vårt budskap från förra veckan: En aktiv investerare kan fortfarande köpa bear-certifikat på lokala toppar och bull-certifikat i lokala dalar.

BASMETALLER

Basmetaller, SEB Base Metal Index; Excess ReturnSenaste tidens utveckling för basmetaller får oss att fråga om vi kanske har kommit till ett vägskäl: Uppgången är mellan 17-20 procent sedan lägstanoteringen under första kvartalet. Aluminium är undantaget, som ”bara” har gått upp med 8 procent.

Under andra kvartalet trodde vi på starkare priser av säsongsmässiga skäl, men trots alls gör rapporter från industrin gällande att efterfrågan inte riktigt infinner sig och det är huvudsakligen investerare som driver marknaden uppåt just nu. Fundamentala faktorer måste snart också bli positiva – annars finns ur det perspektivet ingen uppsida kvar och vi ser risk för tillbakafall i priserna. De senaste siffrorna från Kina indikerar dock en stabilisering av balanserna. I söndags sänkte också kinesiska centralbanken räntan med 0,25 procentenheter. Syftet är att motverka stigande realräntor då inflationen är lägre och man önskar snarast bromsa fallet i tillväxten än att försöka elda på ekonomin. Hur som helst bordet det i det bredare perspektivet ge stöd åt basmetallerna.

Vidare stiger Kinas kopparimport, vilket den också brukar göra vid denna tid på året. Kopparlagren på SHFE sjunker, vilket är en liten ljusning. LME-lagret av nickel ser ut att nå sin topp, vilket kan vara ett tecken på stabilisering. Dock är det sämre utsikter för den rostfria stålindustrin under det andra, kommande halvåret.

Sammantaget är det viktigt att studera fundamentala faktorer framöver, vilket innebär att hålla koll på makro, men även börslager samt fysiska premier.

TREND

  • Kraftiga prisuppgångar på basmetaller kräver att fundamentala faktorer snart också stärks
  • Priserna på marknaden drivs i stort av investerare, snarare än industrin
  • Vi förhåller oss neutrala tills marknaden ger oss mer information och letar efter signaler om starkare fundamenta

AKTUELLA REKOMMENDATIONER

Aktuella rerkommendationer på råvaror

[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB:s Commodities Sales desk och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

KÄLLOR

Bloomberg, Reuters, SEB

VILLKOR

För varje enskilt certifikat/mini future finns Slutliga Villkor som anger de fullständiga villkoren. Slutliga Villkor finns tillgängligt på kurssidan för respektive certifikat/mini future på www.seb.se, Börs & finans, fliken Strukturerade placeringar.

RISKER

En sammanfattning av de risker som är förknippade med Börshandlade certifikat generellt finns i Produktbroschyren för respektive certifikat eller mini future som är tillgängligt på seb.se/cert respektive seb.se/mini. För en fullständig bild av riskerna behöver du ta del av SEB:s offentliggjorda Grundprospekt för Certifikat- och Warrantprogram som är publicerat på www.seb.se/cert respektive seb.se/mini.

DISCLAIMER

Detta marknadsföringsmaterial, framtaget av SEB:s Commodities Sales desk, har upprättats enbart i informationssyfte.

Även om innehållet är baserat på källor som SEB bedömt som tillförlitliga ansvarar SEB inte för fel eller brister i informationen. Den utgör inte oberoende, objektiv investeringsanalys och skyddas därför inte av de bestämmelser som SEB har infört för att förebygga potentiella intressekonflikter. Yttranden från SEB:s Commodities Sales desk kan vara oförenliga med tidigare publicerat material från SEB, då den senare hänvisas uppmanas du att läsa den fullständiga rapporten innan någon åtgärd vidtas.

Dokumentationen utgör inte någon investeringsrådgivning och tillhandahålls till dig utan hänsyn till dina investeringsmål. Du uppmanas att självständigt bedöma och komplettera uppgifterna i denna dokumentation och att basera dina investeringsbeslut på material som bedöms erforderligt. Alla framåtblickande uttalanden, åsikter och förväntningar är föremål för risker, osäkerheter och andra faktorer och kan orsaka att det faktiska resultatet avviker väsentligt från det förväntade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat. Detta dokument utgör inte ett erbjudande att teckna några värdepapper eller andra finansiella instrument. SEB svarar inte för förlust eller skada – direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må – som kan uppkomma till följd av användandet av detta material eller dess innehåll.

Observera att det kan förekomma att SEB, dess ledamöter, dess anställda eller dess moder- och/eller dotterbolag vid olika tillfällen innehar, har innehaft eller kommer att inneha aktier, positioner, rådgivningsuppdrag i samband med corporate finance-transaktioner, investment- eller merchantbanking-uppdrag och/eller lån i de bolag/finansiella instrument som nämns i materialet.

Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering mångfaldigande eller annan användning av detta meddelande får inte ske utan SEB:s medgivande. Materialet riktar sig inte till personer vars medverkan kräver ytterligare prospekt, registrerings- eller andra åtgärder än vad som följer av svensk rätt. Det åligger var och en att iaktta sådana restriktioner. Materialet får inte distribueras i eller till land där distribution kräver ovan nämnda åtgärder eller strider mot reglering i sådant land. Materialet riktar sig således inte till fysiska eller juridiska personer hemmahörande i USA eller i något annat land där publicering eller tillhandahållande av materialet är förbjudet eller strider mot tillämpliga bestämmelser i landet.

Oaktat detta får SEB tillåta omfördelning av materialet till utvald tredje part i enlighet med gällande avtal. Materialet får inte spridas till fysiska eller juridiska personer som är medborgare eller har hemvist i ett land där sådan spridning är otillåten enligt tillämplig lag eller annan bestämmelse.

Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är ett publikt aktiebolag och står under tillsyn av Finansinspektionen samt de lokala finansiella tillsynsmyndigheter i varje jurisdiktionen där SEB har filial eller dotterbolag.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

Also OPEC+ wants to get compensation for inflation

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude has fallen USD 3/b since the peak of Iran-Israel concerns last week. Still lots of talk about significant Mid-East risk premium in the current oil price. But OPEC+ is in no way anywhere close to loosing control of the oil market. Thus what will really matter is what OPEC+ decides to do in June with respect to production in Q3-24 and the market knows this very well. Saudi Arabia’s social cost-break-even is estimated at USD 100/b today. Also Saudi Arabia’s purse is hurt by 21% US inflation since Jan 2020. Saudi needs more money to make ends meet. Why shouldn’t they get a higher nominal pay as everyone else. Saudi will ask for it

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent is down USD 3/b vs. last week as the immediate risk for Iran-Israel has faded. But risk is far from over says experts. The Brent crude oil price has fallen 3% to now USD 87.3/b since it became clear that Israel was willing to restrain itself with only a muted counter attack versus Israel while Iran at the same time totally played down the counterattack by Israel. The hope now is of course that that was the end of it. The real fear has now receded for the scenario where Israeli and Iranian exchanges of rockets and drones would escalate to a point where also the US is dragged into it with Mid East oil supply being hurt in the end. Not everyone are as optimistic. Professor Meir Javedanfar who teaches Iranian-Israeli studies in Israel instead judges that ”this is just the beginning” and that they sooner or later will confront each other again according to NYT. While the the tension between Iran and Israel has faded significantly, the pain and anger spiraling out of destruction of Gaza will however close to guarantee that bombs and military strifes will take place left, right and center in the Middle East going forward.

Also OPEC+ wants to get paid. At the start of 2020 the 20 year inflation adjusted average Brent crude price stood at USD 76.6/b. If we keep the averaging period fixed and move forward till today that inflation adjusted average has risen to USD 92.5/b. So when OPEC looks in its purse and income stream it today needs a 21% higher oil price than in January 2020 in order to make ends meet and OPEC(+) is working hard to get it.

Much talk about Mid-East risk premium of USD 5-10-25/b. But OPEC+ is in control so why does it matter. There is much talk these days that there is a significant risk premium in Brent crude these days and that it could evaporate if the erratic state of the Middle East as well as Ukraine/Russia settles down. With the latest gains in US oil inventories one could maybe argue that there is a USD 5/b risk premium versus total US commercial crude and product inventories in the Brent crude oil price today. But what really matters for the oil price is what OPEC+ decides to do in June with respect to Q3-24 production. We are in no doubt that the group will steer this market to where they want it also in Q3-24. If there is a little bit too much oil in the market versus demand then they will trim supply accordingly.

Also OPEC+ wants to make ends meet. The 20-year real average Brent price from 2000 to 2019 stood at USD 76.6/b in Jan 2020. That same averaging period is today at USD 92.5/b in today’s money value. OPEC+ needs a higher nominal price to make ends meet and they will work hard to get it.

Price of brent crude
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Inflation adjusted Brent crude price versus total US commercial crude and product stocks. A bit above the regression line. Maybe USD 5/b risk premium. But type of inventories matter. Latest big gains were in Propane and Other oils and not so much in crude and products

Inflation adjusted Brent crude price versus total US commercial crude and product stocks.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Total US commercial crude and product stocks usually rise by 4-5 m b per week this time of year. Gains have been very strong lately, but mostly in Propane and Other oils

Total US commercial crude and product stocks usually rise by 4-5 m b per week this time of year. Gains have been very strong lately, but mostly in Propane and Other oils
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Last week’s US inventory data. Big rise of 10 m b in commercial inventories. What really stands out is the big gains in Propane and Other oils

US inventory data
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Take actual changes minus normal seasonal changes we find that US commercial crude and regular products like diesel, gasoline, jet and bunker oil actually fell 3 m b versus normal change. 

Take actual changes minus normal seasonal changes we find that US commercial crude and regular products like diesel, gasoline, jet and bunker oil actually fell 3 m b versus normal change.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data
Fortsätt läsa

Analys

Nat gas to EUA correlation will likely switch to negative in 2026/27 onward

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Historically positive Nat gas to EUA correlation will likely switch to negative in 2026/27 onward

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Historically there has been a strong, positive correlation between EUAs and nat gas prices. That correlation is still fully intact and possibly even stronger than ever as traders increasingly takes this correlation as a given with possible amplification through trading action.

The correlation broke down in 2022 as nat gas prices went ballistic but overall the relationship has been very strong for quite a few years.

The correlation between nat gas and EUAs should be positive as long as there is a dynamical mix of coal and gas in EU power sector and the EUA market is neither too tight nor too weak:

Nat gas price UP  => ”you go black” by using more coal => higher emissions => EUA price UP

But in the future we’ll go beyond the dynamically capacity to flex between nat gas and coal. As the EUA price moves yet higher along with a tightening carbon market the dynamical coal to gas flex will max out. The EUA price will then trade significantly above where this flex technically will occur. There will still be quite a few coal fired power plants running since they are needed for grid stability and supply amid constrained local grids.

As it looks now we still have such overall coal to gas flex in 2024 and partially in 2025, but come 2026 it could be all maxed out. At least if we look at implied pricing on the forward curves where the forward EUA price for 2026 and 2027 are trading way above technical coal to gas differentials. The current forward pricing implications matches well with what we theoretically expect to see as the EUA market gets tighter and marginal abatement moves from the power sector to the industrial sector. The EUA price should then trade up and way above the technical coal to gas differentials. That is also what we see in current forward prices for 2026 and 2027.

The correlation between nat gas and EUAs should then (2026/27 onward) switch from positive to negative. What is left of coal in the power mix will then no longer be dynamically involved versus nat gas and EUAs. The overall power price will then be ruled by EUA prices, nat gas prices and renewable penetration. There will be pockets with high cost power in the geographical points where there are no other alternatives than coal.

The EUA price is an added cost of energy as long as we consume fossil energy. Thus both today and in future years we’ll have the following as long as we consume fossil energy:

EUA price UP => Pain for consumers of energy => lower energy consumption, faster implementation of energy efficiency and renewable energy  => lower emissions 

The whole idea with the EUA price is after all that emissions goes down when the EUA price goes up. Either due to reduced energy consumption directly, accelerated energy efficiency measures or faster switch to renewable energy etc.

Let’s say that the coal to gas flex is maxed out with an EUA price way above the technical coal to gas differentials in 2026/27 and later. If the nat gas price then goes up it will no longer be an option to ”go black” and use more coal as the distance to that is too far away price vise due to a tight carbon market and a high EUA price. We’ll then instead have that:

Nat gas higher => higher energy costs with pain for consumers => weaker nat gas / energy demand & stronger drive for energy efficiency implementation & stronger drive for more non-fossil energy => lower emissions => EUA price lower 

And if nat gas prices goes down it will give an incentive to consume more nat gas and thus emit more CO2:

Cheaper nat gas => Cheaper energy costs altogether, higher energy and nat gas consumption, less energy efficiency implementations in the broader economy => emissions either goes up or falls slower than before => EUA price UP 

Historical and current positive correlation between nat gas and EUA prices should thus not at all be taken for granted for ever and we do expect this correlation to switch to negative some time in 2026/27.

In the UK there is hardly any coal left at all in the power mix. There is thus no option to ”go black” and burn more coal if the nat gas price goes up. A higher nat gas price will instead inflict pain on consumers of energy and lead to lower energy consumption, lower nat gas consumption and lower emissions on the margin. There is still some positive correlation left between nat gas and UKAs but it is very weak and it could relate to correlations between power prices in the UK and the continent as well as some correlations between UKAs and EUAs.

Correlation of daily changes in front month EUA prices and front-year TTF nat gas prices, 250dma correlation.

Correlation of daily changes in front month EUA prices and front-year TTF nat gas prices
Source: SEB graph and calculations, Blbrg data

EUA price vs front-year TTF nat gas price since March 2023

EUA price vs front-year TTF nat gas price since March 2023
Source: SEB graph, Blbrg data

Front-month EUA price vs regression function of EUA price vs. nat gas derived from data from Apr to Nov last year.

Front-month EUA price vs regression function of EUA price vs. nat gas derived from data from Apr to Nov last year.
Source: SEB graph and calculation

The EUA price vs the UKA price. Correlations previously, but not much any more.

The EUA price vs the UKA price. Correlations previously, but not much any more.
Source: SEB graph, Blbrg data

Forward German power prices versus clean cost of coal and clean cost of gas power. Coal is totally priced out vs power and nat gas on a forward 2026/27 basis.

Forward German power prices versus clean cost of coal and clean cost of gas power. Coal is totally priced out vs power and nat gas on a forward 2026/27 basis.
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Forward price of EUAs versus technical level where dynamical coal to gas flex typically takes place. EUA price for 2026/27 is at a level where there is no longer any price dynamical interaction or flex between coal and nat gas. The EUA price should/could then start to be negatively correlated to nat gas.

Forward price of EUAs versus technical level
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Forward EAU price vs. BNEF base model run (look for new update will come in late April), SEB’s EUA price forecast.

Forward EAU price vs. BNEF base model run
Source: SEB graph and calculations, Blbrg data
Fortsätt läsa

Analys

Fear that retaliations will escalate but hopes that they are fading in magnitude

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude spikes to USD 90.75/b before falling back as Iran plays it down. Brent crude fell sharply on Wednesday following fairly bearish US oil inventory data and yesterday it fell all the way to USD 86.09/b before a close of USD 87.11/b. Quite close to where Brent traded before the 1 April attack. This morning Brent spiked back up to USD 90.75/b (+4%) on news of Israeli retaliatory attack on Iran. Since then it has quickly fallen back to USD 88.2/b, up only 1.3% vs. ydy close.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

The fear is that we are on an escalating tit-for-tat retaliatory path. Following explosions in Iran this morning the immediate fear was that we now are on a tit-for-tat escalating retaliatory path which in the could end up in an uncontrollable war where the US unwillingly is pulled into an armed conflict with Iran. Iran has however largely diffused this fear as it has played down the whole thing thus signalling that the risk for yet another leg higher in retaliatory strikes from Iran towards Israel appears low.

The hope is that the retaliatory strikes will be fading in magnitude and then fizzle out. What we can hope for is that the current tit-for-tat retaliatory strikes are fading in magnitude rather than rising in magnitude. Yes, Iran may retaliate to what Israel did this morning, but the hope if it does is that it is of fading magnitude rather than escalating magnitude.

Israel is playing with ”US house money”. What is very clear is that neither the US nor Iran want to end up in an armed conflict with each other. The US concern is that it involuntary is dragged backwards into such a conflict if Israel cannot control itself. As one US official put it: ”Israel is playing with (US) house money”. One can only imagine how US diplomatic phone lines currently are running red-hot with frenetic diplomatic efforts to try to defuse the situation.

It will likely go well as neither the US nor Iran wants to end up in a military conflict with each other. The underlying position is that both the US and Iran seems to detest the though of getting involved in a direct military conflict with each other and that the US is doing its utmost to hold back Israel. This is probably going a long way to convince the market that this situation is not going to fully blow up.

The oil market is nonetheless concerned as there is too much oil supply at stake. The oil market is however still naturally concerned and uncomfortable about the whole situation as there is so much oil supply at stake if the situation actually did blow up. Reports of traders buying far out of the money call options is a witness of that.

Fortsätt läsa

Populära