Analys
SEB Råvarubrev 10 maj 2016
Dyrare dollar – billigare metaller.
MARKNADEN I KORTHET
Även om marknaderna varit lite slagiga på sistone så fortsätter riskaptiten mätt i mått av St. Louis Federal Reserve finansstressindex att öka. Förra veckans viktigaste utveckling var troligtvis att vi nu antagligen sett botten i dollarkorrektionen. Detta faktum (om det visar sig sant) kommer också att sätta förnyad press på framför allt metaller.
Råvaror: Oljeprisuppgången fortsätter att visa svaghet och förra veckan föll den långa nettopositioneringen för första gången på två månader. Metaller är också på defensiven och vi förväntar oss mer av detsamma. Guld och silver korrigerar också lägre vilket såsmåningom kommer att leda oss till det sedan ett tag utmålade köpområdet. I Shanghai pågår världskonferensen för aluminiumintressenter (9-11 maj). Bl.a. en svag kafferapport från Vietnam har åter satt fart på priset. Riset råkade ut för en kortsiktig och brutal prisnedgång tidigt Asientid måndag morgon (felprissättning?). Vi ligger kvar långa så länge vi är kvar över $10,70/cwt. Även de tidigare så haussade sojabönorna visar nu tecken på mättnad. WASDE rapporten som kommer tisdag kväll har föranlett framför allt försäljningar av majs då statistiken förväntas visa på nya rekordnivåer av lagerhållen majs.
Valuta: Dollarn gjorde förra veckan en strålande comeback och om vårt antagande är rätt så har vi nu påbörjat en ny förstärkningsfas. Det som gör dollarvändningen så trolig är framför allt med den bredd som vändningen skedde. Den svenska kronan försvagades också vilket gör att USD/SEK steg med extra hävstång (starkare dollar och svagare krona).
Börser: Överlag slagit i pisten men med en positiv underton. S&P500 konsoliderar nära tidigare toppar, DAX ligger på sitt 55dagars mv-stöd, Nikkei225 och OMXS30 har möjliga korrektionsbottnar på plats.
Räntor: Långa räntor har efter den kraftiga uppgången (gäller framför allt Europa) faller tillbaka.
OBSERVATIONER I SAMMANDRAG
- Brentoljan har efter att nått kanaltaket påbörjat en välbehövlig korrektion.
- Elpriset (Kv3 2016) har klättrat ytterligare sedan förra veckan.
- Guld och silver korrigerar lägre och även relationen guld/silver är nu i en korrektionsfas.
- Dollarn nådde förra veckan äntligen vad som ser ut att vara ett golv.
- Koppar har åter stötts ned från sitt 233d mv och fortsatt nedgång förväntas.
- Ett majspris över USc390 verkar fungera som en magnet på amerikanska majsbönder som gång efter annan aggressivt säljer av från sina stora lager.
VECKANS NYA REKOMMENDATIONER
En placering i certifikat och warranter är förknippat med risker. Du kan förlora hela ditt investerade kapital. Läs mer om riskerna i SEB:s offentliggjorda Grundprospekt för certifikat- och warrantprogram på seb.se/cert eller seb.se/mini
OLJA BRENT
Om den lilla uppgång vi sett (som i skrivande stund inte ens verkar orka hålla sig kvar över $46/fat) är allt som den lägre produktionen av oljesand i Kanada (pga. den gigantiska skogsbranden) och bytet av oljeminister i Saudiarabien utlöst då bör nog oljepriset vara nära ett brott på nedsidan. Brottet av stödet vid $44,63/44,58 (där de senaste veckornas rekylförsök slagits tillbaka) bör åtminstone pressa ned priset mot 55dagars medelvärdet alternativt kanalbotten. Så givet den mycket svaga reaktionen på de senaste dagarnas oljenyheter bibehåller vi vår BEAR OLJA X2 S rekommendation från förra veckan (ta vinst vid $43.20).
OBSERVATIONER
- Den jättelika skogsbranden i Canadas oljesandsområde leder till ett visst produktionstapp men antagligen bara kortvarigt.
- Bytet av oljeminister i Saudiarabien bör inte ge någon märkbar effekt (den nya är sedan tidigare styrelseordf. i Aramco) men är ändå på marginalen en osäkerhetsfaktor.
- Risken för produktionsstörningar i Venezuela kvarstår.
- Antalet riggar föll förra veckan med ytterligare 4stycken (till 328 stycken).
- Den amerikanska produktionen fortsätter att falla.
- Lagren är fortsatt mycket stora.
- Både den långa Brent och CFTC-positioneringen föll förra veckan för första gången sedan i början av mars (vinsthemtagningar?). Dessutom minskade de långa positionerna och de korta ökade betydligt mer.
- Det historiska säsongsmönstret pekar mot en pristopp under vår – tidig sommar.
REKOMMENDATION
- BEAR OLJA X2 S
EL
Elpriset har nu även nått vårt sekundära mål, €20,66, varför vi ånyo ser en förhöjd risk för en korrektion lägre. Med olja, utsläppsrätter och kolpriser alla i utförsbacke så ökar naturligtvis också sannolikheten för lägre elpriser.
OBSERVATIONER
- Ringhals 2 har varit under renovering ett bra tag (förväntas åter i drift i mitten av september) däremot är nu också R1 ur drift för revision och beräknas åter vara i drift den 4:e juni.
- Oskarshamn 1, revison beräknas avslutad 15:e maj.
- Priset har nu nått ett sekundärt prismål, €20,66.
- Vattenmagasinen har sedan förra veckan fortsatt att minska och har nu en fyllnadsgrad på 33,8%. Fyllnadsgraden bör minska ytterligare något men då inflödet från avsmältningen nu ökar snabbt bör vi snart nå botten för fyllnadsgraden.
- Underskottet i hydrobalansen förväntas öka något och Sverige står fortfarande för majoriteten av underskottet.
- Det torra vädret ser ut att hålla i sig ytterligare några dagar
- Temperaturen ligger klart över (6-7 grader) medelvärdet för innevarande period men förväntas att mer eller mindre normaliseras inom ett par dagar.
- Väderprognosen för de kommande 10 dagarna betecknas som relativt osäker.
- Priset på CO2 utsläppsrätter har fortsatt att falla och priset är nu ned mer än 50 % av årets uppgång.
- Kanaltaket och 233-dagars medelvärde det primära stödet vid en eventuell prisnedgång.
REKOMMENDATION
- Ingen rekommendation.
GULD
Med dollarkorrektionen antagligen färdig givet förra veckans comeback så har risken för en guldkorrektion ökat ytterligare. Vi fortsätter därför vårt (hittills fruktlösa) sökande efter en djupare korrektion. Givet den fortsatta uppbyggnaden av den långa spekulativa nettopositioneringen (nu den största på decennier) så riskerar korrektionen, när den väl kommer, att bli brutal. Även om nya toppar ännu inte kan uteslutas så rekommenderar vi att utnyttja sådana till att ta vinst på långa positioner.
OBSERVATIONER
- GULD/SILVER förhållandet har nu börjat rekylera högre vilket i det korta perspektivet gynnar guld på silvrets bekostnad.
- Dollarnedgången bör nu ha kommit till vägs ände och ytterligare uppgång bör lägga locket på guldrallyt.
- Nya guldgruvor är på gång t.ex. El-Limon i Mexico som förväntas tillföra 369k uns/år när driften når full kapacitet.
- Flödet in i guldrelaterade aktier fortsätter (många prognoser är fortsatt positiva till guldet). Flödet i börshandlade fonder (ETF) vände åter till svagt positivt.
- Det höga spotpriset borde nu börja attrahera privatsäljande i länder som t.ex. Turkiet (guld i TRY-termer är ju mycket högt givet både guldprisets uppgång likväl som den turkiska lirans nedgång) (guld, framför allt smyckesköpandet förväntas också backa rejält i Arabstaterna i år).
- CoT (Commitment of Traders) rapporten visade att köparna även förra veckan fortsatte att addera till den redan långa positioneringen och den långa nettopositioneringen är nu den största sedan decennier tillbaka.
- Den långa CoT positioneringen är en växande riskfaktor.
- Tekniskt så noterar vi 1) triangeln som ofta är den sista konsolideringen i en stigningsfas och 2) den negativa divergensen dvs. högre toppar i pris, fallande toppar i MACD-indikatorn vilket är ett vanligt toppmönster.
REKOMMENDATION
- Ingen rekommendation (BULL GULD X2 S någonstans under $1200).
SILVER
Givet att vi nu korrigerar högre i guld/silver relationen (sälj guld och köp silver igen vid cirka 76 uns silver per uns guld) samtidigt som vi har en möjlig dollarbotten på plats bör silverpriset nu söka sig nedåt. Vi noterar också en generell svaghet i metallsektorn. Långsiktigt så är vi fortsatt mycket positiva till silver men vi tror att vi kan hitta bättre nivåer att köpa på.
OBSERVATIONER
- Silverproduktionen beräknas minska med upp till 5 % i år, den första nedgången sedan 2011.
- Givet de låga metallpriserna generellt så kommer få gruvor att öppnas/prospekteras kommande år och eftersom silver ofta är en biprodukt till annan gruvbrytning bör utbudet fortsätta att minska.
- Förvaltare och ETF:er är redan mycket långa (CoT visar på en historiskt lång nettopositionering som dock minskade något förra veckan).
- Guld/silver förhållandet talar för fortsatt större prisstegring för silver jämfört med guld på lite sikt. Kortsiktigt så pekar rekylen på en kortar tid av underutveckling av silver vs. guld.
- Marknaden fortsätter att tappa kraft och en toppformation (huvud – skuldra) har nu skapats.
- Tekniskt så söker vi en nedgång mot $16,75 området.
REKOMMENDATION
- Ingen rekommendation (BULL SILVER X4 S efter nedåtrekyl).
KOPPAR
Vår säljrekommendation från den 26/4 har efter lite initial tvekan börjat utveckla sig enligt plan. Det finns flera olika anledningar till utvecklingen men de främsta är de kinesiska myndigheternas försök till att stävja allt för vidlyftiga spekulationer samt den kraftiga lageruppbyggnad som tidigare i år ägt rum.
OBSERVATIONER
- De kinesiska åtgärderna (marginalkrav, prishöjningar m.m.) för att slå ned på vad man kallar ”överspekulation” verkar ha fått önskad effekt.
- Rio Tinto har efter viss vånda tagit ett beslut att investera $5,3mdr i en utbyggnad av Oyu Tolgoi-gruvan i Mongoliet. Beslutet visar på en förhoppning om en mer långsiktig uppgång av kopparpriset då produktionsökningen bör komma igång 2020.
- Lagren hos LME ökade förra veckan med 575 ton.
- Den kinesiska importen i april sjönk till 450 ton från 570 ton under mars.
- Arbitraget att köpa LME koppar och sälja den i Shanghai har minskade förra veckan till $89,02/t.
- Tekniskt ser bortstötningen från 233d medelvärdet väldigt negativt ut (precis som vid de senaste rekyltopparna) vilket föranleder oss att hålla kvar vid vår negativa rekommendation.
- Ta vinst vid $4595/t.
REKOMMENDATION
- BEAR KOPPAR X4 S
USD/SEK
Den vändning som vi förra veckan sökte runt 7,89 ser nu ut att ha materialiserats varför vi tar den medelsiktigt långa position (BULL USDSEK X4 S) vi rekommenderade. Bortstötningen från botten på den mer än årslånga konsolideringen ser mycket lovande ut. USD/SEK för också en extra skjuts då vi förväntar oss att EUR/USD fortsätter att försvagas likväl som EUR/SEK borde fortsätta ytterligare en bit högre. Den som har lite tålamod kan prova att vänta på en mindre rekyl ned mot 8,10 innan nästa uppgångsfas beräknas starta.
OBSERVATIONER
- Riksbanken fortsätter att varna för en ytterligare åtgärder (valutainterventioner?) om kronan förstärks för mycket för fort.
- Troligtvis en ökad ränteskillnad då FED förväntas fortsätta att höja sin styrränta långt tidigare än Riksbanken (som enligt SEB ska göra en första höjning (dvs. minska den negativa räntan) i februari 2017).
- EUR/USD har också kommit under press då vi nu har flera uppseglande Europaproblem (migrationsavtalet mellan EU och Turkiet under press, ny oro i Grekland och den Brittiska folkomröstningen (Brexit).
- Förra veckan blev en mycket bred dollaruppgång vilket ger en högre sannolikhet för att vi nu passerat rekylbotten.
- Mycket trolig dubbelbotten i KIX index (konjunkturinstitutets handelsvägda kronindex som används av Riksbanken) med kronan försvagad mot ett flertal valutor.
- Marknadens positionering i USD (CoT report) visar att den aggregerade långa nettopositionen kraftigt har krympt under våren varför det inte förligger några hinder i form av överpositionering för att åter gå lång dollar.
- Tekniskt sett så har vi nu en skolboksvändning på plats!
REKOMMENDATION
- BULL USDSEK X4 S
AKTUELLA REKOMMENDATIONER
Koppar bör stoppas ut om priset på underliggande (koppar 3m LME) stiger över $4875/t.
Majs trots risken med WASDE rapporten anser vi att den underliggande köpsignalen fortfarande är giltig.
Ris bör hålla sig kvar ovanför den tidigare fallande kanalen för att förra veckans köpsignal ska fortsatt gälla, vilket vi också tror att vi kommer att göra.
[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB:s Commodities Sales desk och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
KÄLLOR
Bloomberg, Reuters, SEB
VILLKOR
För varje enskilt certifikat/mini future finns Slutliga Villkor som anger de fullständiga villkoren. Slutliga Villkor finns tillgängligt på kurssidan för respektive certifikat/mini future på www.seb.se, Börs & finans, fliken Strukturerade placeringar.
RISKER
En sammanfattning av de risker som är förknippade med Börshandlade certifikat generellt finns i Produktbroschyren för respektive certifikat eller mini future som är tillgängligt på seb.se/cert respektive seb.se/mini. För en fullständig bild av riskerna behöver du ta del av SEB:s offentliggjorda Grundprospekt för Certifikat- och Warrantprogram som är publicerat på www.seb.se/cert respektive seb.se/mini.
DISCLAIMER
Detta marknadsföringsmaterial, framtaget av SEB:s Commodities Sales desk, har upprättats enbart i informationssyfte.
Även om innehållet är baserat på källor som SEB bedömt som tillförlitliga ansvarar SEB inte för fel eller brister i informationen. Den utgör inte oberoende, objektiv investeringsanalys och skyddas därför inte av de bestämmelser som SEB har infört för att förebygga potentiella intressekonflikter. Yttranden från SEB:s Commodities Sales desk kan vara oförenliga med tidigare publicerat material från SEB, då den senare hänvisas uppmanas du att läsa den fullständiga rapporten innan någon åtgärd vidtas.
Dokumentationen utgör inte någon investeringsrådgivning och tillhandahålls till dig utan hänsyn till dina investeringsmål. Du uppmanas att självständigt bedöma och komplettera uppgifterna i denna dokumentation och att basera dina investeringsbeslut på material som bedöms erforderligt. Alla framåtblickande uttalanden, åsikter och förväntningar är föremål för risker, osäkerheter och andra faktorer och kan orsaka att det faktiska resultatet avviker väsentligt från det förväntade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat. Detta dokument utgör inte ett erbjudande att teckna några värdepapper eller andra finansiella instrument. SEB svarar inte för förlust eller skada – direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må – som kan uppkomma till följd av användandet av detta material eller dess innehåll.
Observera att det kan förekomma att SEB, dess ledamöter, dess anställda eller dess moder- och/eller dotterbolag vid olika tillfällen innehar, har innehaft eller kommer att inneha aktier, positioner, rådgivningsuppdrag i samband med corporate finance-transaktioner, investment- eller merchantbanking-uppdrag och/eller lån i de bolag/finansiella instrument som nämns i materialet.
Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering mångfaldigande eller annan användning av detta meddelande får inte ske utan SEB:s medgivande. Materialet riktar sig inte till personer vars medverkan kräver ytterligare prospekt, registrerings- eller andra åtgärder än vad som följer av svensk rätt. Det åligger var och en att iaktta sådana restriktioner. Materialet får inte distribueras i eller till land där distribution kräver ovan nämnda åtgärder eller strider mot reglering i sådant land. Materialet riktar sig således inte till fysiska eller juridiska personer hemmahörande i USA eller i något annat land där publicering eller tillhandahållande av materialet är förbjudet eller strider mot tillämpliga bestämmelser i landet.
Oaktat detta får SEB tillåta omfördelning av materialet till utvald tredje part i enlighet med gällande avtal. Materialet får inte spridas till fysiska eller juridiska personer som är medborgare eller har hemvist i ett land där sådan spridning är otillåten enligt tillämplig lag eller annan bestämmelse.
Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är ett publikt aktiebolag och står under tillsyn av Finansinspektionen samt de lokala finansiella tillsynsmyndigheter i varje jurisdiktionen där SEB har filial eller dotterbolag.
Analys
Crude oil comment: Deferred contracts still at very favorable levels as latest rally concentrated at front-end
Bouncing up again after hitting the 200dma. Bitter cold winter storm in Texas adding to it. Brent crude continued its pullback yesterday with a decline of 1.1% to USD 79.29/b trading as low as USD 78.45/b during the day dipping below the 200dma line while closing above. This morning it has been testing the downside but is now a little higher at USD 79.6/b. A bitter cold winter storm is hitting Texas to Floriday. It is going to disrupt US nat gas exports and possibly also US oil production and exports. This may be part of the drive higher for oil today. But maybe also just a bounce up after it tested the 200dma yesterday.
Some of the oomph from the Biden-sanctions on Russia has started to defuse with arguments running that these sanctions will only delay exports of Russian crude and products rather than disrupt them. The effects of sanctions historically tend to dissipate over time as the affected party finds ways around them.
Donald criticizing Putin. Biden-sanctions may not be removed so easily. In a surprising comment, Donald Trump has criticized Putin saying that he is ”destroying Russia” and that ”this is no way to run a country”. Thus, Donald Trump coming Putin to the rescue, removing the recent Biden-sanctions and handing him a favorable peace deal with Ukraine, no longer seems so obvious.
Deeper and wider oil sanctions from Trump may lift deferred contracts. Trump may see that he has the stronger position while Putin is caught in a quagmire of a war in Ukraine. Putin in response seems to seek closer relationship with Iran. That may not be the smart move as the US administration is working on a new set of sanctions towards Iranian oil industry. We expect Donald Trump to initiate new sanctions towards Iran and Venezuela in order to make room for higher US oil production and exports. That however will also require a higher oil price to be realized. On the back of the latest comments from Donald Trump one might wonder whether also Russia will end up with harder sanctions from the US and lower Russian exports as a result and not just Iran and Venezuela. Such sanctions could lift deferred prices.
Deferred crude oil prices are close to the 70-line and are still good buys for oil consumers as uplift in prices have mostly taken place at the front-end of the curves. Same for oil products including middle distillates like ICE Gas oil. But deeper and lasting sanctions towards Iran, Venezuela and potentially also Russia could lift deferred prices higher.
The recent rally in the Dubai 1-3 mth time-spread has pulled back a little. But it has not collapsed and is still very, very strong in response to previous buyers of Russian crude turning to the Middle East.
The backwardation in crude is very sharp and front-loaded. The deferred contracts can still be bought at close to the 70-line for Brent crude. The rolling Brent 24mth contract didn’t get all that much lower over the past years except for some brief dips just below USD 70/b
ICE Gasoil rolling forward 12mths and 24mths came as low as USD 640/ton in 2024. Current price is not much higher at USD 662/ton and the year 2027 can be bought at USD 658/ton. Even after the latest rally in the front end of crude and mid-dist curves. Deeper sanctions towards Iran, Russia and Venezuela could potentially lift these higher.
Forward curves for Brent crude swaps and ICE gasoil swaps.
Nat gas front-month getting costlier than Brent crude and fuel oil. Likely shifting some demand away from nat gas to instead oil substitutes.
Analys
Crude oil comment: Big money and USD 80/b
Brent crude was already ripe for a correction lower. Brent closed down 0.8% yesterday at USD 80.15/b and traded as low as USD 79.42/b intraday. Brent is trading down another 0.4% this morning to USD 79.9/b. It is hard to track and assign exactly what from Donald Trump’s announcements yesterday which was impacting crude oil prices in different ways. But crude oil was already ripe for a correction lower as it recently went into strongly overbought territory. So, Brent would probably have sold off a bit anyhow, even without any announcements from Trump.
Extending the life of US oil and gas. The Brent 5-year contract rose yesterday. For sure he wants to promote and extend the life of US oil and gas. Longer dated Brent prices (5-yr) rose 0.5% yesterday to USD 68.77/b. Maybe in a reflection of that.
Lifting the freeze on LNG exports will be good for US gas producers and global consumers in five years. Trumps lifting of Bidens freeze on LNG exports will is positive for global nat gas consumers which may get lower prices, but negative for US consumers which likely will get higher prices. Best of all is it for US nat gas producers which will get an outlet for their nat gas into the international market. They will produce more and get higher prices both domestically and internationally. But it takes time to build LNG export terminals. So immediate effect on markets and prices. But one thing that is clear is that Donald Trump by this takes the side of rich US nat gas producers and not the average man in the street in the US which will have to pay higher nat gas prices down the road.
Removing restrictions on federal land and see will likely not boost US production. But maybe extend it. Donald Trump will likely remove restrictions on leasing of federal land and waters for the purpose of oil and gas exploration and production. But this process will likely take time and then yet more time before new production appears. It will likely extend the life of the US fossil industry rather than to boost production to higher levels. If that is, if the president coming after Trump doesn’t reverse it again.
Donald to fill US Strategic Reserves to the brim. But they are already filled at maximum rate. Donald Trump wants to refill the US Strategic Petroleum Reserves (SPR) to the brim. Currently standing at 394 mb. With a capacity of around 700 mb it means that another 300 mb can be stored there. But Donald Trump’s order will likely not change anything. Biden was already refilling US SPR at its maximum rate of 3 mb per month. The discharge rate from SPR is probably around 1 mb/d, but the refilling capacity rate is much, much lower. One probably never imagined that refilling quickly would be important. The solution would be to rework the pumping stations going to the SPR facilities.
New sanctions towards Iran and Venezuela in the cards but will likely be part of a total strategic puzzle involving Russia/Ukraine war, Biden-sanctions on Russia and new sanctions on Iran and Venezuela. All balanced to end the Russia/Ukraine war, improve the relationship between Putin and Trump, keep the oil price from rallying while making room for more oil exports of US crude oil into the global market. Though Donald Trump looks set to also want to stay close to Muhammed Bin Salman of Saudi Arabia. So, allowing more oil to flow from both Russia, Saudi Arabia and the US while also keeping the oil price above USD 80/b should make everyone happy including the US oil and gas sector. Though Iran and Venezuela may not be so happy. Trumps key advisers are looking at a big sanctions package to hit Iran’s oil industry which could possibly curb Iranian oil exports by up to 1 mb/d. Donald Trump is also out saying that the US probably will stop buying oil from Venezuela. Though US refineries really do want that type of oil to run their refineries.
Big money and USD 80/b or higher. Donald Trump holding hands with US oil industry, Putin and Muhammed Bin Salman. They all want to produce more if possible. But more importantly they all want an oil price of USD 80/b or higher. Big money and politics will probably talk louder than the average man in the street who want a lower oil price. And when it comes to it, a price of USD 80/b isn’t much to complain about given that the 20-year average nominal Brent crude oil price is USD 77/b, and the inflation adjusted price is USD 102/b.
Analys
Donald needs a higher price to drive US oil production significantly higher
Easing a bit towards the 80-line this morning following recent strong gains. Brent crude gained another 1.3% last week with a close of USD 80.79/b. It reached a high of USD 82.63/b last Wednesday. This morning it is inching down 0.3% to USD 80.5/b.
Donald needs a higher oil price to get another US shale oil production boom. Donald Trump declaring an energy emergency with promises of opening up federal land for oil exploration +++, may sound alarmingly bearish for oil. But the days when US oil production (shale) was booming at an average oil price of USD 58/b (2015-19) are behind us. Brent has averaged USD 81/b through 2023 and 2024, and US shale oil is now moving towards zero growth in 2026.
Donald Trump (and the US oil industry) needs a higher oil price to drive US oil production significantly higher over the next 4 years. The US oil industry also needs to know that there will be a sustainable need for higher US oil production. So, someone else in the oil market needs to exit to make room for more oil from the US. Iran and/or Venezuela will be the likely targets for Donald Trump in that respect. But it is still not obvious that the US oil industry will go for another period of strong oil supply growth with natural doubts over how lasting a possible outage from Iran and/or Venezuela would be.
Strong rise in speculative positions increases the risks for pullbacks below the 80-line. The new sanctions on Russia have pushed crude oil higher over the past weeks, but speculators have also helped to drive flat prices higher as well as driving the front-end of the crude curves into steeper backwardation. Speculators typically buy the front-end of the crude curves and thus tend to bend the forward curves into steeper backwardation whey they buy. So, curve shapes are not fully objective measures of tightness. Net-long speculative positions (Brent +WTI) rose 52.4 mb over the week to last Tuesday. In total they are up 415 mb to 577 mb versus the low point in the autumn of 162 mb in early September.
Brent crude has now technically pulled back from overbought with RSI at 65.2 and back below the 70-line. But washing out some long-specs with Brent trading sub-80 for a little while is probably in the cards still.
But this does not look like just a speculatively driven frothy flash-in-the-pan. But do not forget that time-spreads have been tightening since early December and flat prices have risen higher along with them. Thus, this is not just a speculatively driven frothy flash-in-the-pan. The new sanctions on Russia are also having a tightening effect on the market both on Crude, LNG and middle distillates. Add also in that Donald Trump needs a higher oil price to drive US oil production higher. So even if we find it likely that Brent crude will make a pullback below the 80-line, it does not mean that this is the end of the gains.
Net long speculative positions in Brent + WTI in million barrels
52-week ranking of speculative positions in Brent + WTI and 52-week ranking of 1-7mth Brent time-spread.
Brent crude 1mth vs. Dubai 1-3mth time spread. The Dubai time-spread is probably less impacted by speculative positions and thus a better reflection of actual physical conditions. This is rising yet a little more this morning.
-
Nyheter4 veckor sedan
Kina har förbjudit exporten av gallium till USA, Neo Performance Materials är den enda producenten i Nordamerika
-
Nyheter3 veckor sedan
Priset på nötkreatur det högsta någonsin i USA
-
Nyheter4 veckor sedan
Europa är den dominerande köparen av olja från USA
-
Analys2 veckor sedan
The rally continues with good help from Russian crude exports at 16mths low
-
Nyheter2 veckor sedan
Christian Kopfer om olja, koppar, guld och silver
-
Nyheter2 veckor sedan
Darwei Kung på DWS ger sin syn på råvaror inför 2025 – mest positiv till guld
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Pulling back after technical exhaustion and disappointing US inventory data. Low Cushing stocks lifting eyebrows
-
Analys2 veckor sedan
Brent crude marches on with accelerating strength coming from Mid-East time-spreads