Analys
SEB Råvarubrev 1 december 2015
Om tilltagande räntenoja är heller ingenting att skoja
Veckan som gick präglades av geopolitisk oro relaterad till spänningarna mellan Turkiet och Ryssland, efter att de tidigare skjutit ned ett av de senares bombplan som uppges ha opererat i Syrien. Det fick, förutom världen att hålla andan, oljepriset att skjuta högre för att sedan falla tillbaka till en lägre nivå än innan. Förra torsdagen var amerikanska marknader stängda för Thanksgiving och de stängde också tidigare i fredags på grund av Black Friday, vilket gjorde att marknaderna handlade något mer slagigt och med mindre likviditet än annars. Flera av världens viktigaste börsindex backade under förra veckan och Shanghaibörsen stängde -5,35 procent. Detta mycket på grund av att siffror presenterades som visade att kinesisk industri generellt visade sämre vinster än förväntat. Igår måndag bestämde IMF att den kinesiska valutan, yuanen, blir en av IMF:s reservvalutakorg, vilket sannolikt får till resultat att kinesiska penningmarknad blir mer avreglerad och mer transparent. Natten till idag kom siffror som visade att kinesiskt inköpschefsindex för tillverkningsindustrin återigen överraskade på nedsidan och föll 0,2 enheter från månaden innan till 49,6. Denna vecka är fokus generellt i marknaderna på ECB:s räntebesked på torsdag, där marknaden förväntar sig en oförändrad ränta. Sannolikt kommer handeln i marknaderna överlag vara något litet dämpad fram till dess.
Vad gäller råvaror så fortsätter den generella pressen nedåt – både på grund av en US-dollar som fortsätter att stärkas och på grund av stort utbud inom många sektorer. Den av marknaden inprisade sannolikheten för att Fed i december skall höja räntan har nu ökat ytterligare, till 74 procent. Det i sig skapar också ett tryck nedåt och är en av de viktigaste faktorerna för råvarumarknaden just nu. Om räntenoja är heller ingenting att skoja…
Brentoljan trycktes upp i pris under förra veckan som resultat av oron efter att Turkiet som bekant skjutit ned ett ryskt bombflygplan som opererade i Syrien. Sanktionerna som av Ryssland snabbt infördes mot Turkiet ledde dock till att oljepriset trycktes nedåt. Fokus är nu på OPEC:s möte på fredag, men vi tror inte att man kommer signalera någon minskad produktion. Logiskt vore istället att höja sitt produktionstak. Läs mer i stycket om olja!
Basmetaller har fortsatt att se ett fundamentalt tryck nedåt, men flertalet metaller rekylerade något uppåt under förra veckan, vilket också var väntat. Det talas mycket om nedskärningar i produktionen för att ge priserna åtminstone något stöd och under förra veckan och helgen som var samlades kinesiska producenter av koppar, zink och nickel för att besluta om en något minskad produktion. Marknaden har dock reagerat avvaktande, då man inte säkert vet om beslutet kommer verkställas och faktiskt följas.
Jordbruksprodukter visade generellt en vecka av fallande priser där bomull och sojabönor var upp. Vi tror som bekant att priset på de senare skall falla, men är medvetna om att det kan vara volatilt den närmaste tiden. En del av rörelsen uppåt under förra veckan var rent teknisk, och den nya regeringen i Argentina har också annonserat att skatterna på export skall sänkas när den tillträder. Övriga fundamentala faktorer talar också för ett lägre pris.
TRENDER I SAMMANDRAG
- Volatil utveckling på råvaror senaste tiden – rekyler har setts i flera marknader
- Geopolitisk oro har påverkat sentimentet och helgdagsstängda marknader har sänkt likviditeten
- Sannolikt något avvaktande handel denna vecka fram till ECB:s räntebesked på torsdag
- Ytterligare ökad sannolikhet för Fed-höjning stärker US-dollarn och skapar nedåtpress i råvarumarknaden
- Brentoljan upp på geopolitisk oro och sedan ned på grund av följderna. Veckans OPEC-möte nu i fokus
- Basmetaller rekylerat uppåt; nu spretig bild
VECKANS REKOMMENDATIONER
En placering i certifikat och warranter är förknippat med risker. Du kan förlora hela ditt investerade kapital. Läs mer om riskerna i SEB:s offentliggjorda Grundprospekt för certifikat- och warrantprogram på seb.se/cert eller seb.se/mini.
OLJA
Förra veckan vände oljepriset ånyo nedåt efter att nyheter om att Libyen ämnar höja sin produktion med 440 000 fat per dag nådde marknaden. Informationen är dock knapphändig och marknaden vet inte riktigt vad den skall räkna med. Klart är dock att Libyen förr eller senare kommer att återkomma till marknaden med en produktion av åtminstone en miljon fat per dag, men det behövs en politisk lösning och en förbättrad säkerhetssituation innan det är möjligt. Innan detta är på plats så är det svårt att se att någon överenskommelse om ökad oljeproduktion skall vara alltför länge. Intressant är att landet meddelar sina ambitioner bara en vecka innan OPEC:s möte; ungefär som att påpeka att organisationen bör ta med landets produktion i sina beräkningar. Om det visar sig att landets återkomst till marknaden faktiskt är stabil, så är det definitivt negativt för oljepriset. Det är heller inte helt ovanligt att olja fortsätter att exporteras från länder med inbördeskrig och politisk oro, då båda sidor av konflikten kan gynnas av det. Problemet i Libyen är att det sannolikt inte är en konflikt med bara två sidor, utan flera.
På fredag möts OPEC-länderna i Wien och vi förväntar oss att det inte blir någon minskning av produktionen. Om någonting lär de snarast höja sitt godtyckliga produktionstak, som idag ligger på 30 miljoner fat per dag. Man har redan producerat mer än så under en längre period. Alla tecken pekar på en ökad produktion då Iran kommer tillbaka till marknaden. För att vara klara i sin kommunikation och agera i linje men vad man faktiskt gör, så bör man snarare höja sitt produktionstak till 33 miljoner fat per dag. Om detta är vad som kommuniceras på fredag kommer det förstås att spä på det redan negativa sentimentet i marknaden, men egentligen är det helt irrelevant för vad man egentligen gör och för balansen i marknaden i stort. Vad man gör är inte beroende av produktionstaket. Det är beroende av Saudiarabiens strategi och den stavas nu ökad produktion och där ses inga neddragningar.
Förra veckans politiska oro efter Turkiets nedskjutning av ett ryskt flygplan sköt oljepriset först högre. I och med att Ryssland dock valde ekonomiska sanktioner istället för militära interventioner mot Turkiet, och sanktioner förstås i åtminstone någon mån är negativa för ekonomin i stort och så även efterfrågan på olja, blev effekten istället negativ för oljepriset. Börsen i Shanghai backade kraftigt mot slutet av förra veckan då negativa kinesiska förtjänstsiffror för industrin presenterades. Detta hade i sin tur också negativ påverkan på oljepriset. Amerikanska oljeriggar fortsätter också att falla, medan produktionen är någorlunda konstant. Vi ser fortsatt ett klart nedåttryck i oljemarknaden.
TREND
- Libyen kommunicerar ökad produktion med 440 000 fat/dag
- OPEC-möte på fredag – kommer ej dra ned på produktionen
- Om något bör organisationen höja sitt produktionstak för att kommunicera vad man faktiskt gör
- Politisk oro i mellanöstern plötsligt negativt för oljan pga sanktioner som lär minska efterfrågan
- Pressen nedåt på oljepriset kvarstår.
Bjarne Schieldrop
Chief Analyst, Commodities
SEB
SOJABÖNOR
Nyhetsflödet kring sojabönorna har varit ganska tunt senaste tiden, men det fundamentala trycket nedåt kvarstår. Prisuppgången under förra veckan berodde på att marknaden började fundera på när Argentinas ökade export egentligen skulle ta fart. Utan en devalvering av peson skulle de positiva effekterna av att ta bort exportskatterna inte märkas, resonerade man. Uppgången berodde till stor del också på att investerare täckte korta positioner när priset började gå upp, samt att exportefterfrågan ökade något.
De senaste dagarna har dock estimaten för den globala produktionen av sojabönor höjts, vilket bör skapa press nedåt på priset. Därtill kommunicerade den nyutnämnde argentinske jordbruksministern att exportskatten på sojabönor skall sänkas med 5 procent samma dag som regeringen tillträder. Effekten bör alltså ses den 10:e december.
Andra fundamentala anledningar är lägre kinesisk efterfrågan och en allt starkare US-dollar. Om Fed dessutom höjer räntan i december så kommer det skapa ett ytterligare nedåttryck på priset; inte minst genom en starkare valuta.
Tekniskt, ur det litet längre perspektivet, ser marknaden generellt ett stöd kring nivån 832 och ett motstånd vid 912 US-cent per bushel (vilket på svenska motsvarar det gamla trevliga måttet skeppa. En amerikansk bushel motsvarar 35,23 liter, men ses som ett enhetsmått på spannmål. I Sverige har skäppan, som har haft en mängd olika storlekar beroende på landsända, en storlek på 24,3-29,34 liter. Den senare kallas västgötaskeppa, med vilken det förmodligen mäts väldigt, väldigt litet sojabönor med på den internationella marknaden).
Sammantaget tror vi fortsatt på ett lägre pris ur ett litet längre perspektiv. Om vi får rätt i vår prediktion kommer priset sannolikt att vara volatilt den närmaste tiden och vi kan se någon mindre uppgång, vilket kan ge bra nivåer för att sälja, det vill säga köpa bear-certifikat, för att sedan börja gå nedåt inför eller i samband med Argentinas nya åtgärder för jordbrukspolitiken.
TREND
- Prisuppgång på blandad fundamenta
- Argentinska kommande åtgärder annonserade – anses vara negativa för prisbilden
- Flertalet fundamentala faktorer talar för ett lägre pris
- Vi tror fortsatt på ett lägre pris och är kvar i vår korta position.
REKOMMENDATION
- BEAR SOJA X1 S
EL
Priset på nordisk el är tillbaka på sin tidigare nedåtgående trend. Det stöd det fick för någon vecka sedan av det kallare vädret är nu helt borta då vädret igen slog om till mildare och blötare. Från kontinenten har det i och för sig fått visst stöd i och med att oljepriset steg under förra veckan. Samtidigt steg priset på utsläppsrätter något, medan kolpriset handlade högre för att sedan falla tillbaka ned igen till oktobers nivåer. Här i Norden handlar det mesta om temperatur och nederbörd.
Angående just vädret ser vi att temperaturerna fortsatt är milda och det är varmare än normalt i hela Norden. I vattenmagasinens upptagningsområde i Sverige och Norge samt även i Finland blir det snöfall med tämligen stora ackumulerade mängder under hela veckan och i södra Sverige nederbörd i form av regn framåt mitten av veckan. Den hydrologiska balansen har också ökat under veckan som var och är något litet större (nu på nivån 1,4 TWh) än vad som är normalt. Reservoarnivåerna i Nordpool-området ligger på cirka 84 procent av maximal nivå, vilket är den högsta nivån vid denna årstid sedan 2012.
Den milda prognosen fortsätter att ha ett tryck nedåt på priset även om de senaste dagarna faktiskt har varit litet kallare och gett priset ett visst stöd. Nu kommer också mer nederbörd som hjälper till att pressa det ytterligare nedåt. Sannolikt vill kraftbolagen också släppa mycket vatten genom turbinerna för att inte få en inlåsningseffekt när nästa års magasin skall börja byggas under våren.
TREND
- Vädret fortsatt viktigaste faktorn för elpriset i Norden
- Fundamentala faktorer mestadels sidledes, men elpriset får visst stöd från kontinenten – spreaden, skillnaden, mellan exempelvis Tyskland och Norden har ökat
- Priset fortsätter att trenda nedåt – väderprognosen inget stöd
- Vädret förväntas vara mildare och blötare än normalt
- Nedåttrycket i marknaden består
BASMETALLER
Basmetaller har efter den senaste tidens kraftiga generella nedgång i pris rekylerat uppåt en del vilket vi också trodde. Aluminium rörde sig ned i ett område med viktiga stödnivåer och rekylerade sedan uppåt. International Aluminium Institute rapporterade häromdagen att kinesisk produktion har fallit någon procentenhet över de senaste månaderna. Å andra sidan, vilket gäller alla metaller, så innebär högre nivåer att fler säljare ser nya möjligheter… Samtidigt blir många investerare osäkra på utvecklingen, säljer av och ställer sig vid sidolinjen, vilket innebär sämre likviditet och ökad volatilitet. Under förra veckan och helgen möttes också kinesiska producenter av både koppar, zink och nickel och beslöt att dra ned på produktionen. Reaktionen i marknaden har varit dämpad och avvaktande, då man inte riktigt vet om besluten kommer omsättas i praktiken.
Vad gäller zink så är snacket in the street (vilket betyder ”marknaden” på finansspråk) om produktionsneddragningar. Flera analyshus beräknar att marknaden kommer hamna i underskott under 2016 – givet att en annonserad neddragning av kinesisk produktion faktiskt blir verklighet. Hur som helst är priserna relativt mycket låga men många investerare verkar rädda att bli inlåsta i positioner om priserna ändå inte lyfter.
Intressant gällande zink är också att titta på open interest, det vill säga antalet futureskontrakt som inte har klarerats mot en motsvarande position, på råvarumarknaden i Shanghai (Shanghai Futures Exchange, SHFE). Samtidigt som priset stiger, men inte ut ur ett bestämt intervall, har open interest fallit; därtill genom sina stödnivåer. Det är ett skolboksexempel på att investerare täcker sina korta positioner; alltså inte ett tecken på fundamental efterfrågan. När vad som är något slags korrektion är klar, är det troligt att priset fortsätter falla.
Samma sak syns på SHFE när det gäller kopparpriset och open interest. En starkt bidragande orsak är sannolikt att kinesiska myndigheter vill begränsa möjligheterna att gå kort i råvaror. Då man har förbjudit det på börsen har en del investerare istället kortat på SHFE, vilket man nu vill begränsa.
Sammantaget ser vi att nedåttrycket består, men att volatiliteten kommer att öka ytterligare framöver. Sannolikt är uppgången, som vi prognosticerade och nu har sett, tillfällig, men vi väljer att avvakta.
TREND
- Aluminium ovanför viktiga stödnivåer – har rekylerat
- Zinkmarknaden fokuserar på produktionsneddragningar
- Metaller på SHFE uppåt på täckning av korta positioner
- Vi tror att priser på basmetaller kommer vara volatila framöver, men nedåttrycket består.
AKTUELLA REKOMMENDATIONER
[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB:s Commodities Sales desk och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
KÄLLOR
Bloomberg, Reuters, SEB
VILLKOR
För varje enskilt certifikat/mini future finns Slutliga Villkor som anger de fullständiga villkoren. Slutliga Villkor finns tillgängligt på kurssidan för respektive certifikat/mini future på www.seb.se, Börs & finans, fliken Strukturerade placeringar.
RISKER
En sammanfattning av de risker som är förknippade med Börshandlade certifikat generellt finns i Produktbroschyren för respektive certifikat eller mini future som är tillgängligt på seb.se/cert respektive seb.se/mini. För en fullständig bild av riskerna behöver du ta del av SEB:s offentliggjorda Grundprospekt för Certifikat- och Warrantprogram som är publicerat på www.seb.se/cert respektive seb.se/mini.
DISCLAIMER
Detta marknadsföringsmaterial, framtaget av SEB:s Commodities Sales desk, har upprättats enbart i informationssyfte.
Även om innehållet är baserat på källor som SEB bedömt som tillförlitliga ansvarar SEB inte för fel eller brister i informationen. Den utgör inte oberoende, objektiv investeringsanalys och skyddas därför inte av de bestämmelser som SEB har infört för att förebygga potentiella intressekonflikter. Yttranden från SEB:s Commodities Sales desk kan vara oförenliga med tidigare publicerat material från SEB, då den senare hänvisas uppmanas du att läsa den fullständiga rapporten innan någon åtgärd vidtas.
Dokumentationen utgör inte någon investeringsrådgivning och tillhandahålls till dig utan hänsyn till dina investeringsmål. Du uppmanas att självständigt bedöma och komplettera uppgifterna i denna dokumentation och att basera dina investeringsbeslut på material som bedöms erforderligt. Alla framåtblickande uttalanden, åsikter och förväntningar är föremål för risker, osäkerheter och andra faktorer och kan orsaka att det faktiska resultatet avviker väsentligt från det förväntade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat. Detta dokument utgör inte ett erbjudande att teckna några värdepapper eller andra finansiella instrument. SEB svarar inte för förlust eller skada – direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må – som kan uppkomma till följd av användandet av detta material eller dess innehåll.
Observera att det kan förekomma att SEB, dess ledamöter, dess anställda eller dess moder- och/eller dotterbolag vid olika tillfällen innehar, har innehaft eller kommer att inneha aktier, positioner, rådgivningsuppdrag i samband med corporate finance-transaktioner, investment- eller merchantbanking-uppdrag och/eller lån i de bolag/finansiella instrument som nämns i materialet.
Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering mångfaldigande eller annan användning av detta meddelande får inte ske utan SEB:s medgivande. Materialet riktar sig inte till personer vars medverkan kräver ytterligare prospekt, registrerings- eller andra åtgärder än vad som följer av svensk rätt. Det åligger var och en att iaktta sådana restriktioner. Materialet får inte distribueras i eller till land där distribution kräver ovan nämnda åtgärder eller strider mot reglering i sådant land. Materialet riktar sig således inte till fysiska eller juridiska personer hemmahörande i USA eller i något annat land där publicering eller tillhandahållande av materialet är förbjudet eller strider mot tillämpliga bestämmelser i landet.
Oaktat detta får SEB tillåta omfördelning av materialet till utvald tredje part i enlighet med gällande avtal. Materialet får inte spridas till fysiska eller juridiska personer som är medborgare eller har hemvist i ett land där sådan spridning är otillåten enligt tillämplig lag eller annan bestämmelse.
Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är ett publikt aktiebolag och står under tillsyn av Finansinspektionen samt de lokala finansiella tillsynsmyndigheter i varje jurisdiktionen där SEB har filial eller dotterbolag.
Analys
Crude oil comment: Deferred contracts still at very favorable levels as latest rally concentrated at front-end
Bouncing up again after hitting the 200dma. Bitter cold winter storm in Texas adding to it. Brent crude continued its pullback yesterday with a decline of 1.1% to USD 79.29/b trading as low as USD 78.45/b during the day dipping below the 200dma line while closing above. This morning it has been testing the downside but is now a little higher at USD 79.6/b. A bitter cold winter storm is hitting Texas to Floriday. It is going to disrupt US nat gas exports and possibly also US oil production and exports. This may be part of the drive higher for oil today. But maybe also just a bounce up after it tested the 200dma yesterday.
Some of the oomph from the Biden-sanctions on Russia has started to defuse with arguments running that these sanctions will only delay exports of Russian crude and products rather than disrupt them. The effects of sanctions historically tend to dissipate over time as the affected party finds ways around them.
Donald criticizing Putin. Biden-sanctions may not be removed so easily. In a surprising comment, Donald Trump has criticized Putin saying that he is ”destroying Russia” and that ”this is no way to run a country”. Thus, Donald Trump coming Putin to the rescue, removing the recent Biden-sanctions and handing him a favorable peace deal with Ukraine, no longer seems so obvious.
Deeper and wider oil sanctions from Trump may lift deferred contracts. Trump may see that he has the stronger position while Putin is caught in a quagmire of a war in Ukraine. Putin in response seems to seek closer relationship with Iran. That may not be the smart move as the US administration is working on a new set of sanctions towards Iranian oil industry. We expect Donald Trump to initiate new sanctions towards Iran and Venezuela in order to make room for higher US oil production and exports. That however will also require a higher oil price to be realized. On the back of the latest comments from Donald Trump one might wonder whether also Russia will end up with harder sanctions from the US and lower Russian exports as a result and not just Iran and Venezuela. Such sanctions could lift deferred prices.
Deferred crude oil prices are close to the 70-line and are still good buys for oil consumers as uplift in prices have mostly taken place at the front-end of the curves. Same for oil products including middle distillates like ICE Gas oil. But deeper and lasting sanctions towards Iran, Venezuela and potentially also Russia could lift deferred prices higher.
The recent rally in the Dubai 1-3 mth time-spread has pulled back a little. But it has not collapsed and is still very, very strong in response to previous buyers of Russian crude turning to the Middle East.
The backwardation in crude is very sharp and front-loaded. The deferred contracts can still be bought at close to the 70-line for Brent crude. The rolling Brent 24mth contract didn’t get all that much lower over the past years except for some brief dips just below USD 70/b
ICE Gasoil rolling forward 12mths and 24mths came as low as USD 640/ton in 2024. Current price is not much higher at USD 662/ton and the year 2027 can be bought at USD 658/ton. Even after the latest rally in the front end of crude and mid-dist curves. Deeper sanctions towards Iran, Russia and Venezuela could potentially lift these higher.
Forward curves for Brent crude swaps and ICE gasoil swaps.
Nat gas front-month getting costlier than Brent crude and fuel oil. Likely shifting some demand away from nat gas to instead oil substitutes.
Analys
Crude oil comment: Big money and USD 80/b
Brent crude was already ripe for a correction lower. Brent closed down 0.8% yesterday at USD 80.15/b and traded as low as USD 79.42/b intraday. Brent is trading down another 0.4% this morning to USD 79.9/b. It is hard to track and assign exactly what from Donald Trump’s announcements yesterday which was impacting crude oil prices in different ways. But crude oil was already ripe for a correction lower as it recently went into strongly overbought territory. So, Brent would probably have sold off a bit anyhow, even without any announcements from Trump.
Extending the life of US oil and gas. The Brent 5-year contract rose yesterday. For sure he wants to promote and extend the life of US oil and gas. Longer dated Brent prices (5-yr) rose 0.5% yesterday to USD 68.77/b. Maybe in a reflection of that.
Lifting the freeze on LNG exports will be good for US gas producers and global consumers in five years. Trumps lifting of Bidens freeze on LNG exports will is positive for global nat gas consumers which may get lower prices, but negative for US consumers which likely will get higher prices. Best of all is it for US nat gas producers which will get an outlet for their nat gas into the international market. They will produce more and get higher prices both domestically and internationally. But it takes time to build LNG export terminals. So immediate effect on markets and prices. But one thing that is clear is that Donald Trump by this takes the side of rich US nat gas producers and not the average man in the street in the US which will have to pay higher nat gas prices down the road.
Removing restrictions on federal land and see will likely not boost US production. But maybe extend it. Donald Trump will likely remove restrictions on leasing of federal land and waters for the purpose of oil and gas exploration and production. But this process will likely take time and then yet more time before new production appears. It will likely extend the life of the US fossil industry rather than to boost production to higher levels. If that is, if the president coming after Trump doesn’t reverse it again.
Donald to fill US Strategic Reserves to the brim. But they are already filled at maximum rate. Donald Trump wants to refill the US Strategic Petroleum Reserves (SPR) to the brim. Currently standing at 394 mb. With a capacity of around 700 mb it means that another 300 mb can be stored there. But Donald Trump’s order will likely not change anything. Biden was already refilling US SPR at its maximum rate of 3 mb per month. The discharge rate from SPR is probably around 1 mb/d, but the refilling capacity rate is much, much lower. One probably never imagined that refilling quickly would be important. The solution would be to rework the pumping stations going to the SPR facilities.
New sanctions towards Iran and Venezuela in the cards but will likely be part of a total strategic puzzle involving Russia/Ukraine war, Biden-sanctions on Russia and new sanctions on Iran and Venezuela. All balanced to end the Russia/Ukraine war, improve the relationship between Putin and Trump, keep the oil price from rallying while making room for more oil exports of US crude oil into the global market. Though Donald Trump looks set to also want to stay close to Muhammed Bin Salman of Saudi Arabia. So, allowing more oil to flow from both Russia, Saudi Arabia and the US while also keeping the oil price above USD 80/b should make everyone happy including the US oil and gas sector. Though Iran and Venezuela may not be so happy. Trumps key advisers are looking at a big sanctions package to hit Iran’s oil industry which could possibly curb Iranian oil exports by up to 1 mb/d. Donald Trump is also out saying that the US probably will stop buying oil from Venezuela. Though US refineries really do want that type of oil to run their refineries.
Big money and USD 80/b or higher. Donald Trump holding hands with US oil industry, Putin and Muhammed Bin Salman. They all want to produce more if possible. But more importantly they all want an oil price of USD 80/b or higher. Big money and politics will probably talk louder than the average man in the street who want a lower oil price. And when it comes to it, a price of USD 80/b isn’t much to complain about given that the 20-year average nominal Brent crude oil price is USD 77/b, and the inflation adjusted price is USD 102/b.
Analys
Donald needs a higher price to drive US oil production significantly higher
Easing a bit towards the 80-line this morning following recent strong gains. Brent crude gained another 1.3% last week with a close of USD 80.79/b. It reached a high of USD 82.63/b last Wednesday. This morning it is inching down 0.3% to USD 80.5/b.
Donald needs a higher oil price to get another US shale oil production boom. Donald Trump declaring an energy emergency with promises of opening up federal land for oil exploration +++, may sound alarmingly bearish for oil. But the days when US oil production (shale) was booming at an average oil price of USD 58/b (2015-19) are behind us. Brent has averaged USD 81/b through 2023 and 2024, and US shale oil is now moving towards zero growth in 2026.
Donald Trump (and the US oil industry) needs a higher oil price to drive US oil production significantly higher over the next 4 years. The US oil industry also needs to know that there will be a sustainable need for higher US oil production. So, someone else in the oil market needs to exit to make room for more oil from the US. Iran and/or Venezuela will be the likely targets for Donald Trump in that respect. But it is still not obvious that the US oil industry will go for another period of strong oil supply growth with natural doubts over how lasting a possible outage from Iran and/or Venezuela would be.
Strong rise in speculative positions increases the risks for pullbacks below the 80-line. The new sanctions on Russia have pushed crude oil higher over the past weeks, but speculators have also helped to drive flat prices higher as well as driving the front-end of the crude curves into steeper backwardation. Speculators typically buy the front-end of the crude curves and thus tend to bend the forward curves into steeper backwardation whey they buy. So, curve shapes are not fully objective measures of tightness. Net-long speculative positions (Brent +WTI) rose 52.4 mb over the week to last Tuesday. In total they are up 415 mb to 577 mb versus the low point in the autumn of 162 mb in early September.
Brent crude has now technically pulled back from overbought with RSI at 65.2 and back below the 70-line. But washing out some long-specs with Brent trading sub-80 for a little while is probably in the cards still.
But this does not look like just a speculatively driven frothy flash-in-the-pan. But do not forget that time-spreads have been tightening since early December and flat prices have risen higher along with them. Thus, this is not just a speculatively driven frothy flash-in-the-pan. The new sanctions on Russia are also having a tightening effect on the market both on Crude, LNG and middle distillates. Add also in that Donald Trump needs a higher oil price to drive US oil production higher. So even if we find it likely that Brent crude will make a pullback below the 80-line, it does not mean that this is the end of the gains.
Net long speculative positions in Brent + WTI in million barrels
52-week ranking of speculative positions in Brent + WTI and 52-week ranking of 1-7mth Brent time-spread.
Brent crude 1mth vs. Dubai 1-3mth time spread. The Dubai time-spread is probably less impacted by speculative positions and thus a better reflection of actual physical conditions. This is rising yet a little more this morning.
-
Nyheter4 veckor sedan
Kina har förbjudit exporten av gallium till USA, Neo Performance Materials är den enda producenten i Nordamerika
-
Nyheter3 veckor sedan
Priset på nötkreatur det högsta någonsin i USA
-
Nyheter4 veckor sedan
Europa är den dominerande köparen av olja från USA
-
Analys2 veckor sedan
The rally continues with good help from Russian crude exports at 16mths low
-
Nyheter2 veckor sedan
Christian Kopfer om olja, koppar, guld och silver
-
Nyheter2 veckor sedan
Darwei Kung på DWS ger sin syn på råvaror inför 2025 – mest positiv till guld
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Pulling back after technical exhaustion and disappointing US inventory data. Low Cushing stocks lifting eyebrows
-
Analys2 veckor sedan
Brent crude marches on with accelerating strength coming from Mid-East time-spreads