Analys
SEB – Jordbruksprodukter, vecka 6 2012
Vi har hållit på skrivandet och utskicket av det här veckobrevet för att få med intrycken av WASDE-rapporten som släpptes av USDA klockan 14:30 igår torsdag. Rapporten, vars siffror nog förefaller vara övermåttan försiktigt justerade med anledning av torkan i Argentina, togs emot med något av en axelryckning av marknaden, men med tydliga prisnedgångar för alla grödor, mest för vete, där utgående lager justerades upp.
NOAA rapporterar i sin senaste synopsis att La Niña torde övergå till ”neutrala” ENSO-förållanden under perioden mars till maj 2012. Detta skulle betyda att hotet mot torka för norra halvklotets skörd kraftigt har minskat. Detta är klart negativ information för marknaderna för majs, vete, sojabönor och raps.
Vete
Terminspriset på Matif-vete (november) föll kraftigt till 193.50 euro / ton efter WASDE-rapporten
Marknadens oro över ett ryskt exportförbud har kvarstått under veckan och de blandade budskap som kommit från Rysslands regering har orsakat en viss förvirring.
Rysslands premiärminister Viktor Zubkov sa att med tanke på att spannmålsskörden reviderats till 93,9 miljoner ton så har prognosen för spannmålsexporten 2011/12 höjts till 27 miljoner ton och att det därmed inte skulle finnas något behov av att införa restriktioner, vilket hade diskuterats till följd av den höga exporttakt som har rått.
Det uttalandet kom strax efter att regeringskällor sa att Zubkov inte skulle meddela något beslut under fredagen och det i sin tur kom efter att vice premiärministern inte kunde uttala sig i frågan under torsdagen som tidigare angivits. De dubbla budskapen började dock redan på tisdagen då den biträdande jordbruksministern sade att ett beslut om export restriktioner skulle tas i mitten på februari, för att sedan skifta till att Zubkov skulle meddela beslutet under torsdagen.
Den snabba exporttakten av Rysslands spannmål har varit regerings främsta orosmoln genom att den skulle kunna driva upp de inhemska priserna kraftigt med en ökad matinflation och högre kostnader för animalie producenter som följd. Men eftersom spannmålen för export från gårdar och silos i närheten av hamnarna vid Svarta havet börjar sina så tvingas handlarna att se sig om efter spannmål längre in i landet vilket innebär långväga transporter på landets järnvägsnät som också bidrar till högre kostnader.
Det kalla vädret har också varit en bidragande faktor till oro. I Ryssland verkar dock snötäcket skydda de flesta grödor medan det kalla vädret i Svarta havsområdet kan komma att orsaka skador på framförallt korn och raps. Trots det kalla vädret i Europa så är påverkan av rapsgrödorna i Tyskland och Frankrike dock mindre oroande. I Ukraina är problemen desto större med effekten av kylan på de grödor som redan har drabbats av en oerhört torr höst och där vissa delar av landet har fått mycket snö, på sina ställen upp till 50 cm, medan andra delar av landet helt saknar snötäcke grödorna därmed exponeras för den extrema kylan. Med en mild höst och en ”varm vinter” kan det hända att grödorna blir något mindre vinterhärdiga än förväntat men det verkar dock som att de flesta europeiska länder har fått ett skyddande snötäcke mot kylan, även om det på vissa ställen vore önskvärt med ett större snödjup. Ännu är det dock för tidigt att sia om eventuella konsekvenser. Nedan ser vi WASDE-rapportens estimat för global veteproduktion.
Indien, Kazakstan och Marocko har justerat upp sina produktionsestimat, vilket slår igenom i en högre global produktion.
På konsumtionssidan är det främst Indien, som beräknas konsumera 1.6 mt mindre än i januari. Konsumtionen i EU och resten av världen är oförändrad, trots ett mycket högre pris än förra månaden. Men summa summarum – vi har trots allt ett högre utgående lager av vete än förra månaden.
Vi vet sedan tidigare att USDA har en tendens att fortsätta med justeringar ”åt samma håll”. Vi kan alltså förvänta oss högre uppjusteringarna av utgående lager att fortsätta, månad för månad, i WASDE-rapporterna och detta bör understödja en trend av sjunkande priser på vete. Nedan ser vi kursdiagrammet på decemberkontraktet på CBOT.
Maltkorn
Maltkornsmarknaden har behållit sin styrka relativt andra spannmål med novemberleverans på Matif på 250 euro per ton.
Potatis
Nedan ser vi kursdiagrammet på europeisk potatis, som handlas på Eurex; terminen avser leverans april 2013.
Majs
Majspriset föll något lite när börsen öppnade efter USDA-rapporten, som vi ser i kursdiagrammet för decemberkontraktet nedan:
WASDE-rapporten visade dock på lägre produktion och lägre – rekordlåga utgående lager.
USDA justerade ner skörden i Argentina i spåren av torkan, från 26 mt till 22 mt. 22 mt ligger på den högsta nivån som vi sett inhemska Argentinska prognosmakare förutspå, som ligger i intervallet 18 – 22 mt. Produktionen skulle alltså ha kunnat minska med 8 mt istället för de 4 mt som USDA förutspår nu i sin februarirapport. USDA gör ingen justering för Brasiliens skörd, vilket stämmer någorlunda bra med vädret där.
USA:s utgående lager som anges i WASDE:n ligger på den lägsta nivån sedan 1975/76 och utgående lager på global basis i förhållande till konsumtion ligger på 1973 års nivå, som vi ser i nedanstående diagram.
Med ett förmodligen större bortfall från produktion och export från Argentina, måste detta kompenseras med lägre lager i USA. Det kan alltså bli ett riktigt lågt utgående lager i USA – och på global basis.
Å andra sidan väntas amerikanska bönder välja att så majs på bekostnad av sojabönor i vår. Ett högre pris på majs skulle öka denna tendens.
Sojabönor
Priset på sojabönor föll efter WASDE-rapporten i linje med de andra grödorna. Tekniskt är situationen intressant. Det finns de, bland annat SEB:s tekniska analytiker, som pekar på att det sedan september bildats en omvänd ”head-and-shoulders” formation, där ”nacklinjen” (grön linje) bröts i månadsskiftet januari – februari. Den skulle signalera en förestående potentiell prisuppgång till 1400 cent / bushel. Prisuppgången har dock stoppats av motståndet som utgörs av toppen som noterades i slutet av oktober. Skulle vi få en uppgång över 1267 får vi anse att vi har en teknisk köpsignal.
Nedan ser vi USDA:s produktionsestimat från WASDE-rapporten igår.
Argentinas och Brasiliens skörd sänks med 2.5 mt respektive 2 mt i spåren av torkan. Bland ”Others” hittar vi Paraguay och Uruguay och de justeras ner 1 mt också.
Utgående lager sänks 3 mt. Argentinas skörd ligger i det övre intervallet av inhemska skördeestimat. Det känns som om man tagit i lite i underkant i justeringen och det är vanligt att USDA gör så. Vi kan alltså vänta oss att det ligger ytterligare en nedjustering sparad till nästa månad.
Vi är negativa ur tekniskt perspektiv de närmaste tre månaderna.
Raps
Priset på raps har gått starkt och hejdats på 430, uppenbarligen ett motstånd. Prisuppgången dit är ungefär lika lång från 410 – botten på rekylen i uppgången från 390. Det är 20 euro i båda rusningarna uppåt. Det är vanligt att man ser den typen av rörelser, där det är lika långt från ”halvvägskonsolideringen” uppåt som nedåt. Detta skulle indikera att den kortsiktiga uppgången är över. Vid 440 finns ett större motstånd, där priset vände ner i maj-juni förra året. Detta är alltså ett högt pris i ett historiskt perspektiv och säljvärt, tror vi.
Mjölk
Nedan ser vi priset på marskontraktet på flytande mjölk (kontakt avräknat mot USDA:s prisindex). Priset har som vi ser fallit kraftigt i februari. Marknaden är ”översåld” och ”borde” få en kortsiktig rekyl uppåt den närmaste veckan.
Gris
Priset på lean hogs har segat sig uppåt och befinner sig nu återigen i sälj-området. Nedan ser vi terminspriset för leverans i maj.
Valutor
EURSEK som fanns stöd på 8.80 kr och steg till 8.90 har vänt ner igen och ska sannolikt testa 8.80 igen.
EURUSD har vänt upp och har precis lämnat en konsolidering – kanske halvvägs på väg upp mot 1.35 dollar.
USDSEK har fallit av och tycks vara på väg nedåt.
[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Disclaimer
The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).
Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.
About SEB
SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.
Analys
Brent prices slip on USD surge despite tight inventory conditions
Brent crude prices dropped by USD 1.4 per barrel yesterday evening, sliding from USD 74.2 to USD 72.8 per barrel overnight. However, prices have ticked slightly higher in early trading this morning and are currently hovering around USD 73.3 per barrel.
Yesterday’s decline was primarily driven by a significant strengthening of the U.S. dollar, fueled by expectations of fewer interest rate cuts by the Fed in the coming year. While the Fed lowered borrowing costs as anticipated, it signaled a more cautious approach to rate reductions in 2025. This pushed the U.S. dollar to its strongest level in over two years, raising the cost of commodities priced in dollars.
Earlier in the day (yesterday), crude prices briefly rose following reports of continued declines in U.S. commercial crude oil inventories (excl. SPR), which fell by 0.9 million barrels last week to 421.0 million barrels. This level is approximately 6% below the five-year average for this time of year, highlighting persistently tight market conditions.
In contrast, total motor gasoline inventories saw a significant build of 2.3 million barrels but remain 3% below the five-year average. A closer look reveals that finished gasoline inventories declined, while blending components inventories increased.
Distillate (diesel) fuel inventories experienced a substantial draw of 3.2 million barrels and are now approximately 7% below the five-year average. Overall, total commercial petroleum inventories recorded a net decline of 3.2 million barrels last week, underscoring tightening market conditions across key product categories.
Despite the ongoing drawdowns in U.S. crude and product inventories, global oil prices have remained range-bound since mid-October. Market participants are balancing a muted outlook for Chinese demand and rising production from non-OPEC+ sources against elevated geopolitical risks. The potential for stricter sanctions on Iranian oil supply, particularly as Donald Trump prepares to re-enter the White House, has introduced an additional layer of uncertainty.
We remain cautiously optimistic about the oil market balance in 2025 and are maintaining our Brent price forecast of an average USD 75 per barrel for the year. We believe the market has both fundamental and technical support at these levels.
Analys
Oil falling only marginally on weak China data as Iran oil exports starts to struggle
Up 4.7% last week on US Iran hawkishness and China stimulus optimism. Brent crude gained 4.7% last week and closed on a high note at USD 74.49/b. Through the week it traded in a USD 70.92 – 74.59/b range. Increased optimism over China stimulus together with Iran hawkishness from the incoming Donald Trump administration were the main drivers. Technically Brent crude broke above the 50dma on Friday. On the upside it has the USD 75/b 100dma and on the downside it now has the 50dma at USD 73.84. It is likely to test both of these in the near term. With respect to the Relative Strength Index (RSI) it is neither cold nor warm.
Lower this morning as China November statistics still disappointing (stimulus isn’t here in size yet). This morning it is trading down 0.4% to USD 74.2/b following bearish statistics from China. Retail sales only rose 3% y/y and well short of Industrial production which rose 5.4% y/y, painting a lackluster picture of the demand side of the Chinese economy. This morning the Chinese 30-year bond rate fell below the 2% mark for the first time ever. Very weak demand for credit and investments is essentially what it is saying. Implied demand for oil down 2.1% in November and ytd y/y it was down 3.3%. Oil refining slipped to 5-month low (Bloomberg). This sets a bearish tone for oil at the start of the week. But it isn’t really killing off the oil price either except pushing it down a little this morning.
China will likely choose the US over Iranian oil as long as the oil market is plentiful. It is becoming increasingly apparent that exports of crude oil from Iran is being disrupted by broadening US sanctions on tankers according to Vortexa (Bloomberg). Some Iranian November oil cargoes still remain undelivered. Chinese buyers are increasingly saying no to sanctioned vessels. China import around 90% of Iranian crude oil. Looking forward to the Trump administration the choice for China will likely be easy when it comes to Iranian oil. China needs the US much more than it needs Iranian oil. At leas as long as there is plenty of oil in the market. OPEC+ is currently holds plenty of oil on the side-line waiting for room to re-enter. So if Iran goes out, then other oil from OPEC+ will come back in. So there won’t be any squeeze in the oil market and price shouldn’t move all that much up.
Analys
Brent crude inches higher as ”Maximum pressure on Iran” could remove all talk of surplus in 2025
Brent crude inch higher despite bearish Chinese equity backdrop. Brent crude traded between 72.42 and 74.0 USD/b yesterday before closing down 0.15% on the day at USD 73.41/b. Since last Friday Brent crude has gained 3.2%. This morning it is trading in marginal positive territory (+0.3%) at USD 73.65/b. Chinese equities are down 2% following disappointing signals from the Central Economic Work Conference. The dollar is also 0.2% stronger. None of this has been able to pull oil lower this morning.
”Maximum pressure on Iran” are the signals from the incoming US administration. Last time Donald Trump was president he drove down Iranian oil exports to close to zero as he exited the JCPOA Iranian nuclear deal and implemented maximum sanctions. A repeat of that would remove all talk about a surplus oil market next year leaving room for the rest of OPEC+ as well as the US to lift production a little. It would however probably require some kind of cooperation with China in some kind of overall US – China trade deal. Because it is hard to prevent oil flowing from Iran to China as long as China wants to buy large amounts.
Mildly bullish adjustment from the IEA but still with an overall bearish message for 2025. The IEA came out with a mildly bullish adjustment in its monthly Oil Market Report yesterday. For 2025 it adjusted global demand up by 0.1 mb/d to 103.9 mb/d (+1.1 mb/d y/y growth) while it also adjusted non-OPEC production down by 0.1 mb/d to 71.9 mb/d (+1.7 mb/d y/y). As a result its calculated call-on-OPEC rose by 0.2 mb/d y/y to 26.3 mb/d.
Overall the IEA still sees a market in 2025 where non-OPEC production grows considerably faster (+1.7 mb/d y/y) than demand (+1.1 mb/d y/y) which requires OPEC to cut its production by close to 700 kb/d in 2025 to keep the market balanced.
The IEA treats OPEC+ as it if doesn’t exist even if it is 8 years since it was established. The weird thing is that the IEA after 8 full years with the constellation of OPEC+ still calculates and argues as if the wider organisation which was established in December 2016 doesn’t exist. In its oil market balance it projects an increase from FSU of +0.3 mb/d in 2025. But FSU is predominantly part of OPEC+ and thus bound by production targets. Thus call on OPEC+ is only falling by 0.4 mb/d in 2025. In IEA’s calculations the OPEC+ group thus needs to cut production by 0.4 mb/d in 2024 or 0.4% of global demand. That is still a bearish outlook. But error of margin on such calculations are quite large so this prediction needs to be treated with a pinch of salt.
-
Nyheter4 veckor sedan
De tre bästa olje- och naturgasaktierna i Kanada
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: OPEC+ meeting postponement adds new uncertainties
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: US inventories remain well below averages despite yesterday’s build
-
Nyheter4 veckor sedan
Oklart om drill baby drill-politik ökar USAs oljeproduktion
-
Nyheter2 veckor sedan
Vad den stora uppgången i guldpriset säger om Kina
-
Nyheter2 veckor sedan
Meta vill vara med och bygga 1-4 GW kärnkraft, begär in förslag från kärnkraftsutvecklare
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina gör stor satsning på billig kol i Xinjiang
-
Analys2 veckor sedan
Brent crude rises 0.8% on Syria but with no immediate risk to supply