Analys
SEB Jordbruksprodukter, 6 maj 2013
USA var kallt och vått förra veckan, med frost och snö på många håll, ända nere i Texas. I torsdags fick norra Mellanvästern 35 cm snö. Höstvetets kondition försämrades i måndagens rapport från 35% ”good” och ”excellent condition” till 33% (redan innan förra veckans snö och frost). Sådden av majs ökade med bara 1% till veckan innan förra veckan, till rekordlåga 5%. Antagligen har väldigt lite blivit sått i veckan som gick. Det får vi facit på i kväll. Sojabönor har ännu inte kommit igång med sådden. Allt annat lika bör en allt för stor försening av majssådden leda till att sojabönor vinner areal.
WASDE-rapporten kommer på fredag och nästa veckas brev kommer därför att innehålla en genomgång av den.
Den som vill lyssna på en tvåtimmars genomgång av WASDE-rapporten, och hur man analyserar marknaden samt placerar framgångsrikt i marknaden genom certifikat, är välkommen till ett seminarium hos SEB i Malmö.
Odlingsväder
USA var kallt och vått med frost och snö ända nere i Texas. 35 cm snö föll i torsdags över norra Mellanvästern. Kanada var varmare och torrare. I Europa var det lite nederbörd i norr, men desto mer på den södra halvan av kontinenten. Australien var huvudsakligen fortsatt torrt.
Nedan ser vi prognostiserad avvikelse från normal temperatur i USA.
Nedan ser vi prognostiserad avvikelse från normal nederbörd i Europa.
World Ag Weather publicerar även avvikelser från det normala för regn och temperatur för viktiga jordbruksområden. De har till och med bemödat sig om att vikta avvikelsen efter jordbruksareal. Vi ser att större delen av jorden är kallare än normalt. Vissa delar av Argentina har fått väsentligt mycket mindre nederbörd än normalt och USA tvärtom mycket mer än normalt.
Vi noterar också att Kina är väsentligt mycket kallare än normalt. Eventuella negativa effekter av det på väntad skörd har än så länge inte blivit kända.
Vete
Priset på november (2013) har stabiliserat sig över 210 euro per ton. Trenden är alltjämt nedåtriktad, men den här sidledes rörelsen är ändå ett observandum. Det är möjligt att pristrenden nedåt håller på att förlora momentum och att en prisuppgång kan ta vid. Det beror helt på vädret. Möjligen kan WASDE-rapporten på fredag bli utslagsgivande.
Decemberkontraktet på CBOT har stigit upp till motståndet på 758 cent per ton. Vi ser att det finns ytterligare ett motstånd på ca 780 cent, om 758 skulle brytas.
Ser vi på den senaste veckan förändring av terminskurvorna, ser vi att priserna gått upp både i Europa och i USA och ungefär lika mycket på alla löptider.
Nedan ser vi Crop condition från förra måndagens rapport.
Måndagens Crop Progress rapport från USDA visar att tillståndet för det amerikanska höstvetet är fortsatt dystert. 35% klassas nu som ”poor/very poor”, en ökning med 2% från veckan innan och att jämföra med 10% vid samma tid förra året. Höstvete klassat som ”good/excellent” har minskat med samma mängd och uppgår nu till 33%, vilket är den lägsta nivån sedan 1996, medan förra årets siffra vid samma tid låg på 64%. Dessutom har endast 14% av höstvetet gått i ax, vilket är långt efter förra årets 55% vid samma tid. I Kansas, den största producenten av HRW vete, backade höstvete i kategorin ”good/excellent” med 3% till 27%.
Det blöta och kalla vädret fortsätter också att försena de amerikanska lantbrukarnas sådd av vårvete. Endast 12% av sådden var avklarad per den 29 april, vilket är långt under det femåriga genomsnittet på 37%.
Crop condition för vintervetet i USA ligger kvar på den historiskt låga nivån, som vi ser i diagrammet nedan. Y-axeln visar hur många procent av arealen som har vete i ”good” eller ”excellent condition”.
The Kansas Crop Tour publicerade sin gissning på skörden; endast 313 mbu mot 383 mbu förra året.
Oklahoma Wheat Commission publicerade sitt estimat till 85 mbu mot 155 mbu förra året.
Vi fortsätter, med det observandum vi nämnt ovan, att tro på sidledes eller lägre priser. Uppgångar bör ses som tillfällen att sälja.
Maltkorn
Priset på maltkorn med leverans i november har ännu en vecka fortsatt att visa mer styrka än höstvetet / kvarnvetet på Matif.
Majs
Majspriset (december 2013) steg kraftigt när vädret slog och om det visade sig att sådden blivit ytterligare försenad. Priset har åtminstone kortsiktigt etablerat sig över 550 cent. Det KAN bli en trendvändning uppåt. Det återstår att se.
Sådden ligger kraftigt efter i USA. Nedan ser vi såddens framåtskridande i USA. 6-årsintervallet sträcker sig från 2007 till 2012.
Medelvärdet för de sex åren 2006 – 2012 är 33% klart. Den långsammaste starten var 2008, när 10% var sått. Nu är det alltså bara 5%, en marginell ökning från 4% en vecka tidigare men fortfarande långt under förra årets 49% vid den här tiden och även under det genomsnittet. Iowa, den största producenten, har nu påbörjat sådden men endast 2% är avklarad så här långt – att jämföra med det femåriga genomsnittet på 36%. Sådden av majs i de två andra stora producentstaterna, Illinois och Indiana, står fortfarande och stampar på 1% då kraftiga regnskurar i kombination med kallare väder än normalt har gjort att många fält fortfarande är alltför blöta.
Nedan ser vi en karta över staterna i ”Corn belt”, färgkodade efter hur många procent som är sått och med procentsiffran på kartan.
Det sägs att den 10 maj är en slags deadline för sådden. Den majs som sås efter det datumet ger lägre avkastning. Farmdoc har emellertid skrivit att även om skörden blir 14% mindre än den skulle blivit enligt den hektarskörd som man räknat med, kommer majsen att räcka till efterfrågan. En av de efterfrågeposter som ökat de senaste åren är efterfrågan till etanol. Den kommer inte att öka i år, eftersom USA redan nått maximal inblandning i bensinen av etanol. Foderefterfrågan kommer också att vara tämligen konstant. Med 14% lägre skörd räcker majsen till efterfrågan och ger en viss ökning av utgående lager, enligt Farmdoc. Det finns alltså en hel del marginal i den väntade skördens storlek.
Sojabönor
Sojabönorna (november 2013) anser jag befinner sig i negativ trend och vi ser en rekyl upp från 1200 cent. En rekyl är en naturlig och temporär fluktuation mot trenden.
Exporten från Brasilien börjar ta mer fart nu, efter de initiala problemen att få ut nästan 20 miljoner ton mer än förra året. Kinas tillväxt håller på att bromsa in. Nya svaga siffror kom i veckan. Den senaste köttskandalen där fårkött i egentligen kommit från flera andra djur. Det enda som stack ut med sin frånvaro av förklarliga skäl var hund. De här skandalerna och den allt jämt pågående nya fågelinfluensan gör att efterfrågan på soja borde vara dämpad framöver i Kina.
Man kan spekulera i att sojaarealen i USA borde bli större när den inte kan sås med majs. Arealen är antagligen inte utbytbar 1:1, inte minst pga behovet av utsäde. Marken är visserligen kvävegödslad sedan länge, men detta är en ”sunk cost” och även om det inte är till stor nytta för sojabönorna, så är det i vart fall inte till nackdel. Blir det fortsatt kallt drabbar vädret dock även sojaarealen.
Jag skulle passa på och sälja sojabönor på högre priser, eftersom trenden och fundamenta så väl pekar på lägre priser. Jag har svårt att se hur WASDE-rapporten kan bli positiv för marknaden
Raps
I flera veckor har vi noterat att rapspriset byggt upp fallhöjd i förhållande till det allt lägre sojabönspriset. I veckan som gick orkade inte rapsmarknaden hålla emot den kraften med fallande pris som följd. Den lilla nedgång som hittills ägt rum tror vi bara är början på en nedgång, som gör att priset på raps hamnar i paritet med sojapriset igen. Nedan ser vi november-terminens kursutveckling.
Skulle det tekniska stödet på 415 euro brytas, är detta en rejäl säljsignal. Om WASDE-rapporten är riktigt negativ för sojabönor skulle detta kunna inträffa. I mellantiden vill jag vara fortsatt såld raps.
[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Disclaimer
The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).
Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.
About SEB
SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.
Analys
Brent crude rallies further as buyers look to the Middle East to replace Russian barrels
Brent advances yet further on new sanctions towards Russia. Brent made a big jump on Friday to an intraday high of USD 80.75/b and a close of USD 79.76/b and a gain over the week Friday to Friday of 4.25%. This morning it has traded as high as USD 81.49/b while currently at USD 81.2/b and up 1.9% since Friday.
It will take time for Donald Trump to reverse these sanctions. The new sanctions by Biden on Friday is the primary driver but they come on top of a longer period of falling crude inventories. And time-spreads have been tightening, and flat prices have been rising since early December last year. The new sanctions come under CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act). As such they will be harder for Donald Trump to reverse as they require a 30-day Congressional review process to be changed. They will likely stay active for months. Donald Trump could also use them as leverage in the upcoming negotiations with Russia over Ukraine.
Trump could add new sanctions towards Iran and Venezuela to make room for more US crude. Donald Trump’s ambitions of 3 m b/d more US crude oil production will require lower production by someone else in the global market. Most likely Iran and/or Venezuela. So new sanctions may come in that direction as he takes charge. A higher oil price will also likely be necessary. But more importantly the US shale oil sector will likely need visibility that an additional 3 m b/d of crude is needed by the global market sustainably over the coming 3-4 years and not just for a brief period.
New sanctions are removing last loopholes and will likely stay in place for months. The new sanctions are removing the last loopholes in the existing US sanctions scheme towards Russia. All earlier waivers which have kept some of these open will be terminated on 12 March. 183 tankers and the lion’s share of Russia’s shadow fleet is targeted. Gazpromneft and Surgutneftegaz, the second and fourth biggest US oil producers are addressed as well as entities involved in producing and exporting Russian LNG. Western oil field providers won’t be allowed to operate in Russia after 27 February. Russia can still export crude and products on western tankers if the crude price at the origin is USD 60/b or lower with comparable sat levels for oil products.
Russian exports will likely decline with buyers looking to the Middle East instead. These new sanctions will for sure drive down Russian exports of crude, products and LNG. One of several effects is that it will reduce the supply of sour crude to the global market and thus tighten the sweet-sour crude spreads further as well as likely also strengthen high sulfur fuel oil prices relative to Brent crude oil prices. India, China and Turkey import most of Russia’s crude oil and will likely look to buy more oil from the Middle East instead. Chinese teapot refineries are increasingly saying no to crude cargoes on US sanctioned ships.
1-3-month time-spreads are shooting up to above USD 2/b which is consistent with Brent trading in the range of USD 80-90/b. 1-3-month time-spreads are shooting up to above USD 2/b this morning with average of Dubia, Brent crude and WTI at USD 2.3/b while the Dubai time-spread is the strongest at USD 2.58/b which is natural as China, India and Turkey are likely turning to the Middle East to replace lost Russian barrels. 1-3-month time-spreads at above USD 2/b looks nicely consistent with front-month flat prices in the range of USD 80-90/b. But Brent crude is also in solid ”overbought” territory, so pullbacks are likely to flush that out before Brent sustainably can trade in the USD 80-90/b range.
Brent crude is now well above the 200dma at USD 78.98/b. Brent crude has typically stayed above the 200dma line between one and three months at a time since early 2023.
The Dubai 1–3-month time-spread is shooting up to above USD 2/b as buyers of Russian crude oil are looking towards the Middle East instead of Russia.
Analys
Brent crude marches on with accelerating strength coming from Mid-East time-spreads
Fueled higher with strength seemingly coming from Mid-East benchmarks. Following a setback on Wednesday, Brent crude gained 1% yesterday with a close at USD 76.92/b. This morning it is jumping up another 1.5% to USD 78.1/b. Strength looks like it continues to come from the Middle East where the 1-3 Dubai time-spread this morning has moved to USD 1.44/b and its highest level since late August. The strength in this measure looks like it is accelerating rather than fading and if so, it will likely drive flat prices for all crude grades yet higher.
The ”missing barrels” in Q3-24. Current strength could be reality rather than just a flash in the pan. One of the issues discussed in November was the ”missing barrels”. The IEAs supply/demand balance for Q3 didn’t match the visible, and measured changes in oil inventories. IEA’s supply/demand balance implied an inventory draw of 0.38 m b/d in Q3-24 while the observed draw was 1.16 m b/d. The actual data was 0.78 m b/d tighter than IEA’s estimates. The supply/demand balance of IEA is to a large degree and Excel exercise with large uncertainties as it is fed with data with considerable lags and revisions. If inventory changes in Q3-24 was telling the true story of the global supply/demand balance, then 2025 could be revised significantly tighter without any other changes in the fundamentals than revision of data. The current strength in crude oil could thus be the real face of the supply/demand balance in the global oil market rather than just a temporary flash in the pan. Here is the Bloomberg story on the topic from Nov.
Looks set to break above the 200dma for first time since July. Prices in the 80is then in the cards. The technical picture is still on the verge of overbought with the RSI at 67.6 this morning and quite close to the 70 overbought level. But if further gains are coming gradually rather than rapidly, then this measure could stay below the 70-line. The 200dma is getting closer and closer. With its value today at USD 79/b it won’t take much to jump above. If so, it will be the first move above since July last year and quite a bullish feat and price levels above USD 80/b should then probably be in play.
Brent crude front-month in USD/b versus the Dubai 1-3 month time-spread. The Dubai measure of tightness is accelerating.
Brent crude front-month technical picture. Getting close to break above the 200dma for first time since July last year. But RSI is getting pretty close to ”overbought” territory.
Analys
Crude oil comment: Pulling back after technical exhaustion and disappointing US inventory data. Low Cushing stocks lifting eyebrows
Brent pulled back on technical exhaustion and somewhat disappointing US inventories. Brent crude rose to a high of USD 77.89/b yesterday before selling off along with disappointing US inventory data. It ended the day at USD 76.16/b, down 1.2% from the day before and 2.3% from the intraday high. The RSI measure came very close to overbought level at 70 at the middle of the day. Rises in Brent prices have consistently been rejected further advances earlier when that has happened. Same thing yesterday. The 200 dma also stayed out of reach, though it is not too far away at USD 79.1/b. This morning Brent is trading mostly unchanged at USD 76.1/b. Disappointing Chinese CPI (0.1%) and PPI (-2.3%) measures for December are strong indications that the Chinese economy has not yet turned the corner and are essentially bearish signals for oil though too fluffy and far removed from the physical oil market to impact the oil price directly today.
US crude stocks only fell 1 m b and not 4. Expectations for US oil inventories were quite high as API had indicated on Tuesday that US crude stocks fell 4 m b last week though API did warn for a strong rise in US oil product stocks. Actual data showed that US crude stocks only declined by 1 m b while oil product stocks rose strongly with gasoline stocks up 6.3 m b and diesel stocks up 6.1 m b. The report was a disappointment vs. API in terms of crude declines, but in total the API wasn’t all that off.
US Cushing crude stocks at lowest seasonal level since 2008 is lifting eyebrows. What is disturbing the market is that crude stocks at Cushing Oklahoma where WTI is priced fell 2.5 m b last week following a steady decline through 2024. The current level is the lowest seasonal level since 2008 and the lowest level overall since 2014. The oil market had a nasty experience the other way around in 2020 when WTI on technical, local storage issues, traded down to minus USD 38/b. The price of WTI is specifically set at the Cushing hub and away from the seaborne market. There is thus always a theoretical risk that technical, local issues could take over and divert the price radically away from the global seaborne benchmarks.
Local US price signals will likely sort out the Cushing issues. We do not know the reason for why the crude oil inventory levels at the Cushing hub have fall as low as they have. It is not a symptom of the world or the US running dry on crude oil. It is probably a consequence of US market preferences, pipeline flows, US local oil price spreads and also storage economics in Cushing. So, if conditions at Cushing becomes critical enough these market preferences and price signals will likely change in order to drive Cushing stocks to a level where sufficient operational needs.
Changes in US crude and product stocks last week in m b.
US commercial crude and product stocks versus the 2015-19 average.
US Cushing crude stocks at lowest seasonal level since 2008 and lowest overall since 2014.
-
Nyheter4 veckor sedan
De tre bästa aktierna inom olja, gas och råvaror enligt Rick Rule
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina har förbjudit exporten av gallium till USA, Neo Performance Materials är den enda producenten i Nordamerika
-
Nyheter4 veckor sedan
Atnorth ska etablera ett mega-datacenter i Långsele
-
Nyheter3 veckor sedan
Turbulent elår avslutas med lugnare julvecka
-
Nyheter4 veckor sedan
12 kritiska råvaror för NATO:s försvarsförmåga
-
Nyheter4 veckor sedan
Solenergi i Danmark katastrofalt olönsam, största aktören har havererat
-
Nyheter3 veckor sedan
Uranbrytning ska bli tillåtet i Sverige
-
Nyheter2 veckor sedan
Priset på nötkreatur det högsta någonsin i USA