Analys
SEB Jordbruksprodukter, 29 april 2013

Sådden av majs i USA har inte kunnat ske på grund av den sena våren. Deadline, som anses vara den 10 maj närmar sig. Väderleksprognosen visar dock ett ”fönster” av gott väder, där sådden kan ske innan dess. De närmaste dagarnas väderutveckling kommer att ha ett avgörande inflytande över prisutvecklingen. Den kinesiska fågelinfluensan har sänkt konsumtionen av kyckling med upp till 80%. Det sänker efterfrågan på sojabönor i världen. Vi tror alltjämt på sjunkande priser på alla jordbruksprodukter. Grispriset i USA testar dock tekniska motståndsnivåer, möjligen just beroende på fågelinfluensan i Kina.
Odlingsväder
USA och Kanada var fortsatt kallare än normalt i veckan som gick. Prognosen för de kommande 7 dagarna är att detta ska bestå. Därefter för dag 7 till 14 väntas varmare väder, i synnerhet i Kanada.
I ett område från Tyskland och österut har varit varmare än normalt den senaste veckan. Prognosen för de närmaste 7 dagarna är normal temperatur i centrala och norra Europa. Däremot väntas det bli varmare än normalt i Italien, på Balkan och i Stillahavsområdet.
I Australien är det fortsatt väldigt torrt inför sådden som börjar snart.
MARS
Enligt den senaste rapporten från EU-kommissionens MARS-enhet så har den kyliga starten på våren i Europa, som har fått Mars månad att noteras som en av de kallaste någonsin, orsakat en kraftig försening – mer än en månad – gällande höstgrödornas utveckling, och dessutom försenat vårsådden (med undantag av Medelhavsområdet och runt Svarta Havet). Förseningar är särskilt tydliga i Storbritannien, men även i Tyskland och Frankrike. Trots detta gör de inga justeringar i sitt estimat för avkastning med motiveringen att det är för tidigt att uttala sig om en avkastning under genomsnittet.
Vete
Priset på november (2013) har hållit sig över 210 euro, som nu återigen fungerar som ett tekniskt stöd. Frågan är om priset ska bryta uppåt och testa 230.
Decemberkontraktet på CBOT ser mindre ”bullish” ut än grafen för Matif-vetet. Så som Chicagovetet handlats förefaller ett test av 700 cent på nedsidan vara troligare.
I onsdags drabbades Oklahoma av frost och det fick priset att gå upp temporärt.
Ser vi på den senaste veckan förändring av terminskurvorna, ser vi att priserna gått ner både i Europa och i USA och ungefär lika mycket oavsett löptid, undantaget gammal skörd. Weetabix har slutat producera vissa frukostflingor i väntan på ny skörd. Det saknas helt enkelt brittiskt vete av gammal skörd.
Måndagens crop condition-rapport ser vi i sammanfattning nedan.
Måndagens Crop Progress rapport från USDA visar att tillståndet för det amerikanska höstvetet har försämrats något. Sammantaget för de 18 största höstvete producerande så var 35% klassat som ”good/excellent” per den 21 januari, en marginell nedjustering från förra veckans 36%. Höstvete klassat som ”poor/very poor” justeras upp till 33% från förra veckans 31% och är en kategori som har ökat i bl.a Kansas och Colorado, men som har minskat kraftigt i South Dakota, Nebraska och Texas – även om klassificeringen ”good/excellent” i dessa stater fortfarande är urusla.
Sådden av vårvete gör minimala framsteg då endast 7% är avklarad i de 6 största staterna, vilket är en marginell ökning från förra veckans 6% och att jämföra med 52% för ett år sedan och det femåriga genomsnittet på 24%. Kallt väder och även snö har hindrat fältaktiviteter i vissa delar och hos topproducenten North Dakota har man ännu inte påbörjat sådden.
Ett tredje tecken på att skörden ligger efter i år är att bara 8% av höstvetet har gått i ax. Förra året den här tiden var det 42%.
StatsCanada skriver den 24 april att vårvetearealen ökar 14.4% till 19.4 miljoner acres. Det var mycket mer än marknaden väntat sig. Durum-arealen väntas också öka för tredje året i rad till 5.1 miljoner acres. I USDA:s prospective plantingsrapport för en månad sedan visades en minskning av arealen. Kanadensarna går alltså åt andra hållet.
Vi fortsätter att tro på sidledes eller lägre priser. Uppgångar bör ses som tillfällen att sälja.
Maltkorn
Priset på maltkorn med leverans i november har fortsatt att visa mer styrka än höstvetet / kvarnvetet på Matif.
StatsCanada rapporterar en korn-areal som är 2.2% mindre än förra året. Havrearealen ökar med 18.4%.
Lokala estimat pekar på väsentligt lägre sådd av maltkorn i Tyskland. På grund av den kalla och våta våren väntas arealen uppgå till 360,000 ha. Det är 40% mindre än förra året. Tyskland är EU:s största konsument av maltkorn och landet väntas behöva öka importen till 1 mt under 2013/14. Evergrain, den schweiziska mäklaren, estimerar Tysklands import i år (2012/13) till 265,000 ton.
Sådden av korn i USA ligger i linje med vad som är normalt. Tvärt emot vad som rapporterats på t ex Agrimoney. 23% är sått. Det var 43% förra året så här års, men 24% är det normala.
Det finns viss ”uppsidesrisk” för maltkornspriset med tanke på Kanadas och Tysklands mindre väntade skördar. Den senaste utvecklingen vi skriver om ovan, kan vi inte riktigt se fullt ut i starkare prisutveckling på maltkorn jämfört med vete.
Majs
Majspriset (december 2013) bröt stödet på 530 cent, rekylerade upp och slutade veckan nedåt igen. Trenden är stadigt nedåtriktad.
Sådden ligger kraftigt efter i USA. Den 19 april var endast 4% sått. Förra året var det 28% och det tidiga året 2010 var det 50%. En åkerareal stor som Belgien och Holland tillsammans borde ha varit sådd, men har inte blivit det på grund av det kalla vädret. Sådden har ännu inte börjats i den största producerande staten, Iowa, och inte heller i Colorado, Michigan, Minnesota, Nebraska, North Dakota, South Dakota eller i Wisconsin. I Illinois, Indiana och Ohio är sådden endast avklarad till 1%.
Nedan ser vi såddens framåtskridande i USA. 6-årsintervallet sträcker sig från 2007 till 2012.
Utvecklingen sker exakt lika långsamt som år 2008, ett år där priserna trots allt föll kraftigt. På grund av att vädret i veckan inte varit perfekt, kan man inte vänta sig att sådden kommit upp till mer än 6-10% nu i rapporten som kommer på måndagskvällen. Därefter väntas, som vi såg ovan under ”odlingsväder” bättre väder komma, vilket ger ett tillfälle att så. Sås majsen för sent, den 10 maj betraktas som en slags deadline, får varje försening en negativ effekt på avkastningen. De närmaste dagarnas väder är alltså avgörande för priset.
Väderleksrapporten säger att det kommer att gå bra. Därför tror vi alltjämt på fallande priser.
Sojabönor
Sojabönorna (november 2013) ligger i en stadigt sjunkande pristrend. Amerikans sådd av soja har inte kommit igång alls. Förra året var 6% sått redan. Den kinesiska fågelinfluensan har ökat i nyhetsflödet och det fjäderfä i Kina är närmast osäljbart vad vi kan förstå från nyhetsrapporteringen.
Den argentinska skörden är 56% klar, men bönderna håller inne med sin vara. BAGE estimerar skörden till 48.5 mt (USDA har den senat på 51.5 mt). Den argentinska staten har just klubbat igenom lagar som reducerar möjligheten för företag och privatpersoner att värna sin egendom gentemot staten.
Statsinkomsterna kommer till stor del från exportskatter på soja. Den argentinska peson handlas på gatan till halva den officiella växlingskursen. Presidentens socialistiska och värdenihilistiska politik ser ut att föra landet mot en mörk framtid.
Väderutvecklingen i USA och dämpad efterfrågan från Kina gör att vi tror att priset kommer att fortsätta falla och rekommenderar en såld position i sojabönor. 1150 cent är nästa målkurs.
Raps
Rapspriset (november 2013) ligger kvar på någorlunda hög nivå. En anledning är att skörden i Europa väntas bli ca 1 månad senare än normalt.
Förra veckan skrev vi om ”spreaden” mellan augustikontraktet och novemberkontraktet. Den prisskillnaden ligger fortsatt på en onormal nivå, som indikerar att många väntar sig ett högre pris på augusti (som för gammal skörd) än ny-skörds-kontraktet november. Vi tror att vädret kommer att fortsätta förbättras, så att augusti är säljvärt.
StatsCanada rapporterade i onsdags den 24 april att kanadensiska lantbrukare kommer att så 19.1 miljoner acres med canola. Det är 11% mindre än förra året och den första minskningen sedan 2006.
Det är ändå svårt att se att rapsmarknaden ska hålla sig så stark, medan priset på sojabönor faller. Vi fortsätter att rekommendera en såld position i raps. Den börjar dessutom bygga upp fallhöjd om och när ett brott av den tekniska stödnivån inträffar.
Gris
Grispriset (September 13) testar nu den nedåtgående trenden. Beroende på hur marknaden går i veckan, kan vi få en köpsignal från den tekniska analysen.
Mjölk
Eurexmarknaden gick ner i veckan som gick – på de korta kontrakten. De långa steg däremot både på SMP och smör.
I kursdiagrammet nedan ser vi priserna på Fonterras SMP, USDA:s prisnotering på SMP i Europa och Eurexbörsens pris, samt Eurex pris på smör. Alla priser är angivna i euro per ton.
Nedan ser vi terminskurvorna för smör och skummjölkspulver på Eurex i fredags vid börsens stängning och veckan innan.
SEB Commodities erbjuder ett litet ”prova-på” kontrakt som består av 0.5 ton Eurex-smör och 0.9 ton Eurex SMP. Ett paket som motsvarar 10 ton flytande mjölkråvara. Just nu är det underliggande värdet på ett sådant kontrakt drygt 33 000 kronor. Vi garanterar börspris eller bättre.
Den som vill följa priset på SMP på Eurex gör det via länken:
www.eurexchange.com/exchange-en/products/com/agr/14016/
Vi tycker att den här haussen på världsmarknaden skapar ett bra tillfälle att säkra via terminer.
[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Disclaimer
The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).
Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.
About SEB
SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.
Analys
Quadruple whammy! Brent crude down $13 in four days

Brent Crude prices continued their decline heading into the weekend. On Friday, the price fell another USD 4 per barrel, followed by a further USD 3 per barrel drop this morning. This means Brent crude oil prices have crashed by a whopping USD 13 per barrel (-21%) since last Wednesday high, marking a significant decline in just four trading days. As of now, Brent crude is trading at USD 62.8 per barrel, its lowest point since February 2021.

The market has faced a ”quadruple whammy”:
#1: U.S. Tariffs: On Wednesday, the U.S. unveiled its new package of individual tariffs. The market reacted swiftly, as Trump followed through on his promise to rebalance the U.S. trade position with the world. His primary objective is a more balanced trade environment, which, naturally, weakened Brent crude prices. The widespread imposition of strict tariffs is likely to fuel concerns about an economic slowdown, which would weaken global oil demand. This macroeconomic uncertainty, especially regarding tariffs, calls for caution about the pace of demand growth.
#2: OPEC+ hike: Shortly after, OPEC+ announced plans to raise production in May by 41,000 bpd, exceeding earlier expectations with a three-monthly increment. OPEC emphasized that strong market fundamentals and a positive outlook were behind the decision. However, the decision likely stemmed from frustration within the cartel, particularly after months of excess production from Kazakhstan and Iraq. Saudi Arabia’s Energy Minister seemed to have reached his limit, emphasizing that the larger-than-expected May output hike would only be a “prelude” if those countries didn’t improve their performance. From Saudi Arabia’s perspective, this signals: ”All comply, or we will drag down the price.”
#3: China’s retaliation: Last Friday, even though the Chinese market was closed, firm indications came from China on how it plans to handle the U.S. tariffs. China is clearly meeting force with force, imposing 34% tariffs on all U.S. goods. This move raises fears of an economic slowdown due to reduced global trade, which would consequently weaken global oil demand going forward.
#4: Saudi price cuts: At the start of this week, oil prices continued to drop after Saudi Arabia slashed its flagship crude price by the most in over two years. Saudi Arabia reduced the Arab Light OSP by USD 2.3 per barrel for Asia in May, while prices to Europe and the U.S. were also cut.
These four key factors have driven the massive price drop over the last four trading days. The overarching theme is the fear of weaker demand and stronger supply. The escalating trade war has raised concerns about a potential global recession, leading to weaker demand, compounded by the surprisingly large output hike from OPEC+.
That said, it’s worth questioning whether the market is underestimating the risk of a U.S.-Iran conflict this year.
U.S. military mobilization and Iran’s resistance to diplomacy have raised the risk of conflict. Efforts to neutralize the Houthis suggest a buildup toward potential strikes on Iran. The recent Liberation Day episode further underscores that economic fallout is not a constraint for Trump, and markets may be underestimating the threat of war in the Middle East.
With this backdrop, we continue to forecast USD 70 per barrel for this year (2025). For reference, Brent crude averaged USD 75 per barrel in Q1-2025.
Analys
Lowest since Dec 2021. Kazakhstan likely reason for OPEC+ surprise hike in May

Collapsing after Trump tariffs and large surprise production hike by OPEC+ in May. Brent crude collapsed yesterday following the shock of the Trump tariffs on April 2 and even more so due to the unexpected announcement from OPEC+ that they will lift production by 411 kb/d in May which is three times as much as expected. Brent fell 6.4% yesterday with a close of USD 70.14/b and traded to a low of USD 69.48/b within the day. This morning it is down another 2.7% to USD 68.2/b. That is below the recent low point in early March of USD 68.33/b. Thus, a new ”lowest since December 2021” today.

Kazakhstan seems to be the problem and the reason for the unexpected large hike by OPEC+ in May. Kazakhstan has consistently breached its production cap. In February it produced 1.83 mb/d crude and 2.12 mb/d including condensates. In March its production reached a new record of 2.17 mb/d. Its crude production cap however is 1.468 mb/d. In February it thus exceeded its production cap by 362 kb/d.
Those who comply are getting frustrated with those who don’t. Internal compliance is an important and difficult issue when OPEC+ is holding back production. The problem naturally grows the bigger the cuts are and the longer they last as impatience grows over time. The cuts have been large, and they have lasted for a long time. And now some cracks are appearing. But that does not mean they cannot be mended. And it does not imply either that the group is totally shifting strategy from Price to Volume. It is still a measured approach. Also, by lifting all caps across the voluntary cutters, Kazakhstan becomes less out of compliance. Thus, less cuts by Kazakhstan are needed in order to become compliant.
While not a shift from Price to Volume, the surprise hike in May is clearly a sign of weakness. The struggle over internal compliance has now led to a rupture in strategy and more production in May than what was previously planned and signaled to the market. It is thus natural to assign a higher production path from the group for 2025 than previously assumed. Do however remember how quickly the price war between Russia and Saudi Arabia ended in the spring of 2020.
Higher production by OPEC+ will be partially countered by lower production from Venezuela and Iran. The new sanctions towards Iran and Venezuela can to a large degree counter the production increase from OPEC+. But to what extent is still unclear.
Buy some oil calls. Bullish risks are never far away. Rising risks for US/Israeli attack on Iran? The US has increased its indirect attacks on Iran by fresh attacks on Syria and Yemen lately. The US has also escalated sanctions towards the country in an effort to force Iran into a new nuclear deal. The UK newspaper TheSun yesterday ran the following story: ”ON THE BRINK US & Iran war is ‘INEVITABLE’, France warns as Trump masses huge strike force with THIRD of America’s stealth bombers”. This is indeed a clear risk which would lead to significant losses of supply of oil in the Middle East and probably not just from Iran. So, buying some oil calls amid the current selloff is probably a prudent thing to do for oil consumers.
Brent crude is rejoining the US equity selloff by its recent collapse though for partially different reasons. New painful tariffs from Trump in combination with more oil from OPEC+ is not a great combination.

Analys
Tariffs deepen economic concerns – significantly weighing on crude oil prices

Brent crude prices initially maintained the gains from late March and traded sideways during the first two trading days in April. Yesterday evening, the price even reached its highest point since mid-February, touching USD 75.5 per barrel.
However, after the U.S. president addressed the public and unveiled his new package of individual tariffs, the market reacted accordingly. Overnight, Brent crude dropped by close to USD 4 per barrel, now trading at USD 71.6 per barrel.
Key takeaways from the speech include a baseline tariff rate of 10% for all countries. Additionally, individual reciprocal tariffs will be imposed on countries with which the U.S. has the largest trade deficits. Many Asian economies end up at the higher end of the scale, with China facing a significant 54% tariff. In contrast, many North and South American countries are at the lower end, with a 10% tariff rate. The EU stands at 20%, which, while not unexpected given earlier signals, is still disappointing, especially after Trump’s previous suggestion that there might be some easing.
Once again, Trump has followed through on his promise, making it clear that he is serious about rebalancing the U.S. trade position with the world. While some negotiation may still occur, the primary objective is to achieve a more balanced trade environment. A weaker U.S. dollar is likely to be an integral part of this solution.
Yet, as the flow of physical goods to the U.S. declines, the natural question arises: where will these goods go? The EU may be forced to raise tariffs on China, mirroring U.S. actions to protect its industries from an influx of discounted Chinese goods.
Initially, we will observe the effects in soft economic data, such as sentiment indices reflecting investor, industry, and consumer confidence, followed by drops in equity markets and, very likely, declining oil prices. This will eventually be followed by more tangible data showing reductions in employment, spending, investments, and overall economic activity.
Ref oil prices moving forward, we have recently adjusted our Brent crude price forecast. The widespread imposition of strict tariffs is expected to foster fears of an economic slowdown, potentially reducing oil demand. Macroeconomic uncertainty, particularly regarding tariffs, warrants caution regarding the pace of demand growth. Our updated forecast of USD 70 per barrel for 2025 and 2026, and USD 75 per barrel for 2027, reflects a more conservative outlook, influenced by stronger-than-expected U.S. supply, a more politically influenced OPEC+, and an increased focus on fragile demand.
___
US DOE data:
Last week, U.S. crude oil refinery inputs averaged 15.6 million barrels per day, a decrease of 192 thousand barrels per day from the previous week. Refineries operated at 86.0% of their total operable capacity during this period. Gasoline production increased slightly, averaging 9.3 million barrels per day, while distillate (diesel) production also rose, averaging 4.7 million barrels per day.
U.S. crude oil imports averaged 6.5 million barrels per day, up by 271 thousand barrels per day from the prior week. Over the past four weeks, imports averaged 5.9 million barrels per day, reflecting a 6.3% year-on-year decline compared to the same period last year.
The focus remains on U.S. crude and product inventories, which continue to impact short-term price dynamics in both WTI and Brent crude. Total commercial petroleum inventories (excl. SPR) increased by 5.4 million barrels, a modest build, yet insufficient to trigger significant price movements.
Commercial crude oil inventories (excl. SPR) rose by 6.2 million barrels, in line with the 6-million-barrel build forecasted by the API. With this latest increase, U.S. crude oil inventories now stand at 439.8 million barrels, which is 4% below the five-year average for this time of year.
Gasoline inventories decreased by 1.6 million barrels, exactly matching the API’s reported decline of 1.6 million barrels. Diesel inventories rose by 0.3 million barrels, which is close to the API’s forecast of an 11-thousand-barrel decrease. Diesel inventories are currently 6% below the five-year average.
Over the past four weeks, total products supplied, a proxy for U.S. demand, averaged 20.1 million barrels per day, a 1.2% decrease compared to the same period last year. Gasoline supplied averaged 8.8 million barrels per day, down 1.9% year-on-year. Diesel supplied averaged 3.8 million barrels per day, marking a 3.7% increase from the same period last year. Jet fuel demand also showed strength, rising 4.2% over the same four-week period.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Ticking higher as tariff-panic eases. Demand growth and OPEC+ will be key
-
Analys4 veckor sedan
Crude prices hold gains amid fresh tariff threats
-
Nyheter4 veckor sedan
Ett samtal om råvarorna som behövs för batterier
-
Nyheter4 veckor sedan
Tysklands SEFE skriver avtal om att köpa 1,5 miljarder ton LNG per år från Delfin i USA
-
Nyheter4 veckor sedan
700 timmar med negativa elpriser och dyrare biobränsle gav lägre resultat för Jämtkraft
-
Nyheter3 veckor sedan
Danska Seaborg Technologies siktar på serieproduktion av smältsaltsreaktorer till mitten av 2030-talet
-
Analys3 veckor sedan
Brent Edges Lower After Resisting Equity Slump – Sanctions, Saudi Pricing in Focus
-
Nyheter2 veckor sedan
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer