Följ oss

Analys

SEB Jordbruksprodukter, 25 mars 2013

Publicerat

den

SEB Veckobrev med prognoser på jordbruksråvaror

SEB - Prognoser på råvaror - CommodityFörra veckans handel i jordbruksprodukterna påverkades endast ytligt av svallvågorna från Cypernkrisen. Priserna steg överlag på nästan alla marknader. Starkast gick vete. Jag tror att det huvudsakligen handlar om att priset fallit lite för långt ner på allt för tidigt inkasserade förhoppningar om regn i USA. Torkan i USA registrerades som något värre förra veckan än veckan innan. Europa oroar sig förvånande lite över de extremt låga utgående lager som t ex USDA har för EU-27. Lagerstatistiken som USDA publicerar på torsdag den 28 mars kan skapa en hel del volatilitet. Klockan 17 presenteras uppdaterade siffror på ”prospective plantings” för vete och majs och lagerstatistiken per den första mars.

SEB - Tendens för pris på råvaror från jordbrukVeckans Fonterra-auktion visade priser som återigen ligger rejält mycket högre än förra auktionen. Priserna på Eurex reagerade med att stiga lite grand. Pressen försöker i vanlig ordning hitta på en ”story” bakom prisuppgången. Bland annat nämns torkan i Nya Zealand (som egentligen till stor del är historia) och kinas glupande aptit på SMP (som också hör till förra året). Februaris import jämfört med samma månad förra året visar på en 17%-ig minskning).

Fram till torsdag väntar vi oss inte några stora kursrörelser. Folk kommer att trimma sina positioner för att inte drabbas av slumpen när lagerstatistiken publiceras på torsdag. Oron är att lagren ska visa sig mindre än väntat. Så har det varit 8 av 10 gånger de senaste åren. Det innebär i sig att risk/reward talar för en prisnedgång på rapportsiffrorna, allt annat lika.

Odlingsväder

US Drought Monitor visar återigen mer av USA drabbat av torka. Den 19 mars var 65% av ytan drabbad av torka. Veckan innan var det 63.7%. Extrem och exceptionell torka ökade till 16.85% av ytan från 16.51% för två veckor sedan.

Odlingsväder - US Drought Monitor

Marknaden har diskonterat att trenden har vänt till våtare väder, men detta är kanske att ropa ”hej” lite för tidigt. Kanske ligger denna tvekan om torkans nära förestående slut bakom veckans prisuppgång på spannmål.

Hela Europa har varit kallt och torrt. Det har varit kallt och torrt även i USA och i Kanada.

I Brasilien är det varmt och med mycket regn.

Vete

Priset på november (2013) rekylerade som väntat uppåt. 210 Euro bröts och även trendlinjen, motståndet för prisnedgången sedan i början av december. Detta bekräftar tekniskt att prisnedgången är över. Jag tror inte att vi kommer att få se en förlängning av den rekyl uppåt vi sett de senaste dagarna. Det är säkerligen många lantbrukare som passar på att prissäkra nu – i vart fall borde de göra det. Sidledes prisrörelse är mer trolig den närmaste tiden. Det vill säga, en liten prisnedgång i veckan som kommer, kanske ner mot 210 igen.

Vetepriset (CAX3) den 23 mars 2013

Decemberkontraktet på CBOT har stigit relativt brant. Sättet som det har skett stämmer väl överens med hur rekyler mot trenden brukar se ut. Det finns säkerligen många lantbrukare som hängt upp sig på 750 cent. Den här marknaden kommer att ha väldigt svårt att gå över den nivån om det inte kommer nya rapporter om väder och skörd som stör.

Vete på CBOT, prispå december-termin

På torsdag kommer som bekant lagerstatistiken per 1 mars i USA. Det brukar vara stor volatilitet när dessa siffror kommer.

Maltkorn

Maltkorn (november 2013) har fortsatt att utveckla sig starkare än kvarnvetet. Prisskillnaden mellan maltkorn och kvarnvete har vidgats nu i mars. Om man kan, kan det vara en god idé att försöka prissäkra maltkorn i maltkornskontraktet, snare än kvarnvetekontraktet, även om maltkornskontraktet är betydligt mer illikvitt. Man kan lägga limiterade säljordrar.

Prisutveckling på maltkorn, mars 2012 till mars 2013

Majs

Majspriset (december 2013) har liksom vetet brutit den fallande trendlinjen. Detta signalerar att prisfallet är över. Liksom för vetet tycker jag däremot inte att man ska ge sig in och köpa majs. Det finns alldeles för mycket osäkerhet i väder, med mera.

Prisfall på majs ebbar ut

Vi har samma tolkning av marknaden som förra veckan. Prisfallet har troligtvis ebbat ut och priset bör röra sig ”sidledes”. Lagerstatistiken på torsdag kan ändra det.

Sojabönor

Sojabönorna (november 2013) testar ideligen stödet på 1250 cent / bushel.

Sojabönor testar stöd

Gammal amerikansk skörd tycks vara mer eller mindre slut. Export inspections halverades i veckan som gick. Takten på exporten och på inhemsk efterfrågan från ”crushers” har legat på en ohållbart hög nivå. Det var därför egentligen en tidsfråga innan exporten – och ”crushen” skulle ta minska. Bönorna håller helt enkelt på att ta slut.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

I diagrammet nedan ser vi export inspections för olika kalenderår. Vit kurva är 2013 och orange kurva är 2012. Slutet av 2012 års kurva är 2012/13 års skörd och vit kurva är förstås det också. Vi ser att exporten kom igång förhållandevis tidigt i höstas och att exporten nu tagit slut rekordtidigt.

Soybeans - Export inspections

Skörden i Brasilien ligger lite efter det normala. I början av mars hade 60% skördats. I Mato Grosso är ca 80% klart, men i Santa Catarina och Rio Grande do Sul nere i södra delen av landet är bara 12% klart, enligt CEPEA.

Eftersom det regnar så mycket kring Mato Grosso har man stora problem med vägarna. Det är svårt att få ut produkten till hamnarna. Detta förklarar till viss del att USA fått exportera så mycket och hållit priset uppe på CBOT.

Marknadsläget är oförändrat från förra veckan: I veckan som kommer får man hålla koll på om priset håller sig över det tekniska stödet vid 1254 eller om det bryts. Om det bryts vill vi vara korta sojabönor.

Raps

Rapspriset (november 2013) som i torsdags för en dryg vecka sedan föll rakt ner till stödet på 415 euro, tvärvände och gick rakt upp förra veckan. Nu ligger priset återigen i den övre delen av det prisintervall mellan 415 och 437 euro som priset har legat inom sedan december.

Teknisk prognos på rapspris

Gris

Grispriset (Maj 13) tycks ha stabiliserat sig efter det stora prisfallet som varit. Frågan är om detta kan utveckla sig till en botten, som priset kan finna ny styrka från.

Grispriset (Maj 13) tycks ha stabiliserat sig

Mjölk

Tisdagens Fonterra-auktion var visade återigen kraftigt högre priser på SMP. Auktionen åtföljdes i pressen av nyhetsartiklar om den svåra torkan i Nya Zeeland och Kinas växande import av mjölkpulver.

I kursdiagrammet nedan ser vi fyra kurvor, som förra veckan. Överst har vi smör i euro per ton, alla är i euro per ton. Den tunna linjen USDA:s notering för SMP i västra Europa. Den feta röda linjen är terminspriset på SMP på Eurex, som avser snittpriset på SMP i Tyskland, Holland och Frankrike. Den gröna linjen är Fonterras auktionspris på SMP.

Prisutveckling på fyra olika mjölkprodukter

Fonterra-priserna har stigit kraftigt i två månader nu och det har fått priserna på Eurex att reagera. Förra veckan var egentligen första gången som Eurex / den europeiska marknaden tog notis om vad som händer på Fonterra-auktionerna. USDA:s index för helmjölkspulver FOB Västeuropa steg också i förra veckans notering.

När det gäller torkan i Nya Zeeland så har det varit torrt framförallt på den norra ön i februari. Mars har lite mindre nederbörd än normalt. I skrivande stund regnar det på den södra ön.

När det gäller Kinas import, ser vi månadsvis statistik nedan. Den senaste noteringen är från februari, som var en månad med mycket ledighet och därmed lägre importaktivitet. I den nedre delen av diagrammet finns en kurva som visar årsvis förändring. Februaris import låg alltså 17% lägre än den gjorde i februari förra året. Sant är att importen från juni och fram till februari visade en stark ökningstakt, uppemot 100% högre än året innan. Men som vi ser har suget avtagit sedan i somras / höstas.

Fonterra-auktionen

Prisuppgången på Fonterra-auktionen är lite kraftigare än de ”spikar” vi har sett tidigare. Den börjar få effekt på andra prisindikatorer och på marknadspriset på Eurex. Vi har haft en säljrekommendation och tror alltjämt att priset är ”högt”. Den stora importökningen i Kina ligger i historien. I årstakt är faktiskt importen lägre än den var förra året. Kortsiktigt kan den påfallande kraftiga styrkan i Fonterra-priserna sprida sig till andra marknader, så man kanske ska avvakta någon vecka eller två med att sälja terminer. Långsiktigt har vi säljrekommendation på terminerna, men kortsiktigt neutral.

[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Analys

Brent prices slip on USD surge despite tight inventory conditions

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude prices dropped by USD 1.4 per barrel yesterday evening, sliding from USD 74.2 to USD 72.8 per barrel overnight. However, prices have ticked slightly higher in early trading this morning and are currently hovering around USD 73.3 per barrel.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Yesterday’s decline was primarily driven by a significant strengthening of the U.S. dollar, fueled by expectations of fewer interest rate cuts by the Fed in the coming year. While the Fed lowered borrowing costs as anticipated, it signaled a more cautious approach to rate reductions in 2025. This pushed the U.S. dollar to its strongest level in over two years, raising the cost of commodities priced in dollars.

Earlier in the day (yesterday), crude prices briefly rose following reports of continued declines in U.S. commercial crude oil inventories (excl. SPR), which fell by 0.9 million barrels last week to 421.0 million barrels. This level is approximately 6% below the five-year average for this time of year, highlighting persistently tight market conditions.

In contrast, total motor gasoline inventories saw a significant build of 2.3 million barrels but remain 3% below the five-year average. A closer look reveals that finished gasoline inventories declined, while blending components inventories increased.

Distillate (diesel) fuel inventories experienced a substantial draw of 3.2 million barrels and are now approximately 7% below the five-year average. Overall, total commercial petroleum inventories recorded a net decline of 3.2 million barrels last week, underscoring tightening market conditions across key product categories.

Despite the ongoing drawdowns in U.S. crude and product inventories, global oil prices have remained range-bound since mid-October. Market participants are balancing a muted outlook for Chinese demand and rising production from non-OPEC+ sources against elevated geopolitical risks. The potential for stricter sanctions on Iranian oil supply, particularly as Donald Trump prepares to re-enter the White House, has introduced an additional layer of uncertainty.

We remain cautiously optimistic about the oil market balance in 2025 and are maintaining our Brent price forecast of an average USD 75 per barrel for the year. We believe the market has both fundamental and technical support at these levels.

Oil inventories
Oil inventories
Fortsätt läsa

Analys

Oil falling only marginally on weak China data as Iran oil exports starts to struggle

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Up 4.7% last week on US Iran hawkishness and China stimulus optimism. Brent crude gained 4.7% last week and closed on a high note at USD 74.49/b. Through the week it traded in a USD 70.92 – 74.59/b range. Increased optimism over China stimulus together with Iran hawkishness from the incoming Donald Trump administration were the main drivers. Technically Brent crude broke above the 50dma on Friday. On the upside it has the USD 75/b 100dma and on the downside it now has the 50dma at USD 73.84. It is likely to test both of these in the near term. With respect to the Relative Strength Index (RSI) it is neither cold nor warm.

Lower this morning as China November statistics still disappointing (stimulus isn’t here in size yet). This morning it is trading down 0.4% to USD 74.2/b following bearish statistics from China. Retail sales only rose 3% y/y and well short of Industrial production which rose 5.4% y/y, painting a lackluster picture of the demand side of the Chinese economy. This morning the Chinese 30-year bond rate fell below the 2% mark for the first time ever. Very weak demand for credit and investments is essentially what it is saying. Implied demand for oil down 2.1% in November and ytd y/y it was down 3.3%. Oil refining slipped to 5-month low (Bloomberg). This sets a bearish tone for oil at the start of the week. But it isn’t really killing off the oil price either except pushing it down a little this morning.

China will likely choose the US over Iranian oil as long as the oil market is plentiful. It is becoming increasingly apparent that exports of crude oil from Iran is being disrupted by broadening US sanctions on tankers according to Vortexa (Bloomberg). Some Iranian November oil cargoes still remain undelivered. Chinese buyers are increasingly saying no to sanctioned vessels. China import around 90% of Iranian crude oil. Looking forward to the Trump administration the choice for China will likely be easy when it comes to Iranian oil. China needs the US much more than it needs Iranian oil. At leas as long as there is plenty of oil in the market. OPEC+ is currently holds plenty of oil on the side-line waiting for room to re-enter. So if Iran goes out, then other oil from OPEC+ will come back in. So there won’t be any squeeze in the oil market and price shouldn’t move all that much up.

Fortsätt läsa

Analys

Brent crude inches higher as ”Maximum pressure on Iran” could remove all talk of surplus in 2025

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude inch higher despite bearish Chinese equity backdrop. Brent crude traded between 72.42 and 74.0 USD/b yesterday before closing down 0.15% on the day at USD 73.41/b. Since last Friday Brent crude has gained 3.2%. This morning it is trading in marginal positive territory (+0.3%) at USD 73.65/b. Chinese equities are down 2% following disappointing signals from the Central Economic Work Conference. The dollar is also 0.2% stronger. None of this has been able to pull oil lower this morning.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

”Maximum pressure on Iran” are the signals from the incoming US administration. Last time Donald Trump was president he drove down Iranian oil exports to close to zero as he exited the JCPOA Iranian nuclear deal and implemented maximum sanctions. A repeat of that would remove all talk about a surplus oil market next year leaving room for the rest of OPEC+ as well as the US to lift production a little. It would however probably require some kind of cooperation with China in some kind of overall US – China trade deal. Because it is hard to prevent oil flowing from Iran to China as long as China wants to buy large amounts.

Mildly bullish adjustment from the IEA but still with an overall bearish message for 2025. The IEA came out with a mildly bullish adjustment in its monthly Oil Market Report yesterday. For 2025 it adjusted global demand up by 0.1 mb/d to 103.9 mb/d (+1.1 mb/d y/y growth) while it also adjusted non-OPEC production down by 0.1 mb/d to 71.9 mb/d (+1.7 mb/d y/y). As a result its calculated call-on-OPEC rose by 0.2 mb/d y/y to 26.3 mb/d.

Overall the IEA still sees a market in 2025 where non-OPEC production grows considerably faster (+1.7 mb/d y/y) than demand (+1.1 mb/d y/y) which requires OPEC to cut its production by close to 700 kb/d in 2025 to keep the market balanced.

The IEA treats OPEC+ as it if doesn’t exist even if it is 8 years since it was established. The weird thing is that the IEA after 8 full years with the constellation of OPEC+ still calculates and argues as if the wider organisation which was established in December 2016 doesn’t exist. In its oil market balance it projects an increase from FSU of +0.3 mb/d in 2025. But FSU is predominantly part of OPEC+ and thus bound by production targets. Thus call on OPEC+ is only falling by 0.4 mb/d in 2025. In IEA’s calculations the OPEC+ group thus needs to cut production by 0.4 mb/d in 2024 or 0.4% of global demand. That is still a bearish outlook. But error of margin on such calculations are quite large so this prediction needs to be treated with a pinch of salt.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära