Följ oss

Analys

SEB Jordbruksprodukter, 25 augusti 2014

Publicerat

den

SEB Veckobrev med prognoser på råvaror

SEB - Prognoser på råvaror - CommodityTendens på råvarupriser (jordbruk)Det var endast små prisrörelser på jordbruksprodukterna i veckan som gick. Vetepriset var oförändrat, medan havreterminerna steg kraftigt i Chicago. Sojamjöl för ny skörd avslutade veckan med en uppgång, medan sojamjöl från gammal skörd steg med 12%. Generellt sett var det något uppåt på de produktmarknader som drabbats av Rysslands importembargo. Potatispriset steg med 5%, men klarade först av en ny bottennotering. Smörpriset steg något, då laktosfria mjölkprodukter nu ska tillåtas importeras till Ryssland och EU Kommissionen den 28 augusti ska diskutera införandet av stöd för lagring av smör. Det ihållande regnandet, som enligt den senaste prognosen ska fortsätta de kommande två veckorna (minst), börjar skapa oro inte bara för ytterligare falltalsförsämring i EU, utan också farhågor för minskad areal höstgrödor. Fredagens handel avslutades starkt, då det inte längre gick att bortförklara att ryska arméförband är i strid med ukrainska dito. Den humanitära konvojen från Ryssland återvände till Ryssland, av allt att döma troligtvis lastade med helikopterdelar (den ryska militärhelikopterfabriken ligger märkligt nog i Ukraina, dit lastbilarna körde).

Odlingsväder

Förra veckan såg 14-dagarsprognosen ut att bli torrare, att Europa skulle ”torka upp”. Så ser det inte alls ut längre. Tvärtom väntas det falla mer än dubbelt så mycket regn som normalt över Storbritannien, norra Frankrike och södra Tyskland, som tillsammans är Europas viktigaste odlingsområden för höstvete.

Odlingsväder

Prognoskartan för nederbörden i USA de kommande två veckorna ser fortsatt ”bearish” ut för majs och sojabönor:

Prognoskartan för nederbörden i USA

Prognosen för Ryssland och Ukraina visar fortsatt lite över normal nederbörd. Det ser inte ut att vara någon risk för lägre skörd av majs, t ex.

Odlingsväder

Brasiliens extremt torra prognos för de centrala delarna av landet, har i den senaste körningen med GFS-modellen mildrats. Det rapporteras om lågt vattenflöde i de stora flodsystemen, vilket bland annat fört med sig att elpriset stigit i Brasilien.

Odlingsväder

Indiens monsun, som mest har hållit till i nordöstra delen av landet, kommer nu att ge ordentligt med regn över de södra delarna av landet. I Uttar Pradesh väntas dock inte någon ändring på det torra vädret.

Indien

Vete

EU väntas få en rekordskörd av vete i år, men regnen har gjort att mycket har blivit fodervete. Det är ännu något oklart hur mycket det är. En kartbild över genomsnittliga falltal i olika delar av Frankrike, visar att falltalet i genomsnitt är under 180 i ett ganska stort område norr om Paris. En fingervisning om hur många ton det kan handla om fick vi i veckan som gick. I torsdags rapporterade Reuters att Frankrike köpt 27,500 ton kvarnvete från Litauen, som lastas av i Rouen. Frankrike har också importerat kvarnvete från Storbritannien. 3000 ton lastades av i Dunkirk tidigare förra veckan och 4,400 ton i torsdags. Ytterligare laster i samma storlek väntas. Det sägs att detta kvarnvete köpts för att kunna leverera på kontrakt som ingåtts innan skörden. Frankrike exporterade drygt 10 mt kvarnvete förra året och om de nu får importera sådant, kan det vara så att exportpotentialen blivit fodervete. Jag skrev om StrategieGrains uppskattningar på detta område förra veckan. EU har hittills i år 2014/15 exporterat 3.1 mt. Samma period förra året var exporten 3.2 mt.

En annan ovanlig affär är att 4000 ton franskt fodervete tycks ha exporterats till Tyskland och lastats av i en tysk hamn.

I torsdags drog nya regn in över Tyskland, Frankrike och Storbritannien. I Sverige är det väldigt blött i västra Sverige och i Mälardalen. Vi bedömer att ca 70% av Sveriges spannmål är under tak. I Skåne, det mesta men mindre i Mälardalen.

Statistics Canada estimerade i torsdags veteskörden till 27.7 mt (USDA 28 mt, förväntat 29 mt). De angav det myckna regnandet i Prärie-delen av Kanada som orsak till sänkningen av estimatet. Förra året producerade Kanada 37.53 mt vete.

Mellan den 1 juli och den 20 augusti exporterade Ukraina 3.66 mt spannmål, enligt presstjänsten hos Ukrainska the Agrarian Policy and Food Ministry. Av detta var 1.8 mt vete.

EU gav i veckan importlicenser på 101 kt ukrainskt vete utan tull. Det är en del av EU:s handelsstöd till Ukraina. Stödpaketet tillåter att nära 1 mt ukrainskt vete kan importeras tullfritt till den sista oktober.

I fredags eftermiddag stod det klart att konflikten mellan Ryssland och Ukraina blir allt mer konkret då ryskt artilleri beskjuter den ukrainska armén. Marknaden reagerade på det omedelbart och gick under fredagskvällen upp med som mest 3.5% i Chicago. Hur detta kommer att utveckla sig vet ingen, men troligtvis finns på kort sikt en uppsidesrisk i spannmålspriset. Under helgen återvände den ryska humanitära konvojen från Ukraina till Ryssland. Den var då enligt flera fotografier troligen lastad med helikopterdelar. Ryska militärhelikoptrar tillverkas i Ukraina och lastbilarna körde till den fabriken och vände tillbaka därifrån.

Skörden i Ryssland har kommit halvvägs och avkastningen är 20% större än förra året. I veckan beslutade Ryssland att köpa 3-5 mt vete till strategiska lager.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Matifs novemberkontrakt stängde precis under tekniskt motstånd och omsättningen var 22,510 kontrakt, dubbelt så mycket som de senaste dagarna. Den högre omsättningen under stigande pris tyder på starkt köpintresse, som vi tolkar det, framförallt från spannmålshandlare.

Vetepriset analyserat

Skillnaden mellan ”London-vete” (foder) och Matif (kvarnvete) har ökat till 14% från 13% förra veckan.

Skillnaden mellan "London-vete" (foder) och Matif (kvarnvete)

Chicagovetet (december) steg också på nyheten om att Ryssland/Ukraina-konflikten blivit mer konkret och tydlig. Priset föll dock tillbaka fram till stängning.

Vete på CBT

Nedan ser vi terminskurvorna för Chicagovete och Matif i fredags och veckan innan. Jag har också lagt in foderveteterminerna i London. Som vi ser, ligger den marknaden nu prismässigt nära Chicagomarknaden. För en månad sedan låg den närmare Matif. Contangot i fodervetemarknaden har också ökat, från att ha varit mindre, som i Matifs, till att bli mer lik Chicagos. Det gör att de som lagrar in fodervete, gör en bättre affär genom att prissäkra med foderveteterminer än med Matif.

Vete

Non-commercials i CFTC:s rapport har köpt tillbaka ytterligare 8000 kontrakt och är nu ”bara” sålda 68834 kontrakt. Troligtvis kommer den här trenden att fortsätta, eftersom Chicagomarknaden inte visar några tecken på att vilja fortsätta ner.

Vete

Vi tror att det på kort sikt finns en uppenbar uppsidesrisk i vetepriset. Dels på grund av prognosen om mer regn i Europa, på bristfällig monsun i Indien och på den förvärrade konflikten mellan Ryssland och Ukraina (uppbackad av västvärlden).

Majs

Majspriset var i rekyl nedåt fram till mitten av förra veckan när priset närmade sig golvet i den tekniska formationen och de som legat kort började ta hem vinster. Prisuppgången dämpades dock av resultaten från ProFarmer Crop Tour, som förstärkte bilden av att USA går mot en riktigt stor skörd. Crop tour:ens estimat av yielden i Ilinois når 196.96 bushels per acre (förra året 170.48). Som det ser ut nu, kan USA få en avkastning på långt mer än 170 bushels / acre och USDA ligger nu på 168 bushels per acre i sitt senaste produktionsestimat. The Commodity Weather Group höjde sitt estimat till 171.5 bushels / acre från 170 för en månad sedan.
USDA rapporterade att exporten den senaste veckan uppgick till 99.9 kt av gammal skörd och 719 kt av ny skörd, vilket var i linje med marknadens förväntningar.

Det är inte lätt att se att det tekniska taket på 378 cent i CZ4 ska brytas, mot bakgrund av så lovande avkastning, men å andra sidan är det också förvånande att priset inte föll när den här informationen spreds i veckan, utan istället gick upp! Kanske är det ett utslag av det gamla talesättet, något modifierat till ”Sell on rumor, buy on fact”. Om priset inte går ner på så här lovande uppgifter, när ska det då göra det?

Majspris

Crop condition sjönk 1% till 72% good/excellent i måndags.

Crop condition majs

Non-commercials fortsatte att köpa tillbaka den korta positionen. Om priset skulle bryta taket, kommer non-commercials, som är oftast följer marknaden, förmodligen att köpa tillbaka ännu mer.

Majs

Etanolproduktionen är förvånande hög i USA på 937,000 fat per dag. Eftersom produktionen redan är så hög, kan man inte vänta sig extra stöd från etanolproduktionen i USA.

Etanol

Den eskalerade konflikten i Ukraina är också en faktor som kan verka stödjande för majspriset. Den faktorn tillsammans med observationen att priset steg, samtidigt som ProFarmer crop tour rapporterade om fantastisk avkastning och att etanolproduktionen redan är väldigt stark, att non-commercials, som är nettosålda, börjat köpa, talar för att majspriset går upp. Risken är i vart fall på uppsidan. Vi fortsätter därför med köprekommendation.

Sojabönor

Sojabönorna har gått under 1050 cent, som var ett tekniskt stöd. Sojamjölet fortsätter att vara välunderstött, medan sojaoljan föll ytterligare ett par procent i veckan.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

ProFarmer Crop Tour estimerade i torsdags att det genomsnittliga antalet baljor inom en kvadrat om 3 x 3 fot i Illinois är 1299, över förra årets 1116. Avkastningen tycktes alltså kunna bli drygt 10% – 20% högre än förra året. I fredags kväll, efter stängning, rapporterade ProFarmer den slutliga avkastningen och den blev exakt som USDA:s senaste från augusti-WASDE.

Sådden av oljeväxter i Indien tycks bli den minsta på 12 år i spåren av en svag och ojämnt fördelad monsun. Arealen minskar enligt Soybean Processors Association of India, som i sin tur citerar jordbruksdepartementet, säger att den totala arealen av sojabönor minskar med 6.8% till 11.18 Ha. I Madhya Pradesh minskar arealen med 9.6%, 8% i Maharashtra och 19% i Rajasthan.

Sojabönor

Priset på sojamjöl steg kraftigt i fredags på Rysslands-oro (igen). Sojamjöl är en trång resurs och skulle världen bli oroligare är det en vara som man vill ha i lager. Nedan ser vi decemberkontraktet. Spotkontraktet steg ännu mer i veckan, +12%.

Sojamjöl

Det såg ett tag ut som om sojaoljans fall skulle ha hittat sin botten vid 33 dollar. Dessa förhoppningar grusades dock i fredags när sojaoljan föll till nytt kontraktslägsta och stängde där, på 32.60. Det var antagligen helgens inträde som kom i vägen för ett prisfall ner till 32.

Sojaolja

Crop condition för sojabönor steg 1% till 71% good/excellent i måndagens rapport.

Crop condition för sojabönor

Non-commmercials sålde återigen terminer netto enligt fredagens rapport som visar ställningen per i tisdags. De är nu sålda netto 53,840 kontrakt. Normalt är non-commercials nettoköpta, eftersom det är oftast råder backwardation (många lantbrukare som vill prissäkra). Sedan slutet av juni, innan Stocks & Plantings-rapporten har de dock varit netto sålda, vilket visat sig rätt.

Soja

Vi fortsätter med neutral rekommendation tills vidare.

Raps

Novemberkontraktet på raps gick i veckan upp från den tekniska stödnivån på 320 euro per ton.

Rapspris

Statistics Canada estimerade i torsdags canolaskörden till 13.91 mt, vilket var lägre än marknadens förväntningar som låg på 14.5mt. Förra året producerade Kanada 17.96 mt canola.

Vi behåller säljrekommendationen på rapsfröterminer.

Potatis

Potatispriset, som föll ner till under 7 euro per 100 Kg efter Rysslands importembargo, repade sig successivt under veckan och avslutade fredagen under fast handel. April 2015-terminen, som är den som huvudsakligen handlas, stängde på 7.30, en uppgång med 5% sedan förra veckan.

Potatispris

Gris

Lean hogs fortsatte prisfallet och föll i veckan från 95 cent för oktoberleverans till strax över 90 cent, innan en återhämtning kunde märkas i torsdags. Marknaden lämnade dock tillbaka ett par cent under fredagen och stängde på 92.88 cent.

Lean hogs-termin

Nedan ser vi kursdiagrammet för septemberkontraktet på EUREX Hogs. Priset som i början av juli låg på 1.74 har nu fallit ner till 1.64 euro per Kg, en cent ner från förra veckans 1.63. Under veckan var dock priset nere på 1.60 innan det återhämtade sig.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

 

Eurohog

Mjölk

I fredags sade EU-Kommissionen, efter att ha delat ut stöd till odlare av persikor, nektariner och andra frukter och grönsaker, att de kan komma att ge stöd till exportörer av mjölk också. Stödet till mejeriföretag ska diskuteras när jordbruksexperterna möts igen den 28 augusti. Enligt Agrimoney, som citerar en källa i Bryssel, kan stödet ta formen av stöd för lagring hos företagen för att undvika att utbudet kommer ut på marknaden och påverkar priserna. Källan säger till Agrimoney att det ännu inte är klart hur stödet ska utformas och att det bara kan komma att gälla för företag i Finland och Baltikum, som enligt källan är de svårast drabbade områdena. Dock ska noteras att Finland exporterade mindre ost till Ryssland än både Tyskland och Nederländerna, däremot är exporterade Finland mer smör till Ryssland än något annat EU-land. Gissningsvis planerar EU ett smör-berg, men inte ett ost-berg.

Alla borde ha vetat, och det har inte saknats signaler, att Ryssland under Putin strävar efter självförsörjning. De som sålt till den ryska marknaden har gjort det med god vinst, därför att det funnits en risk – och en riskpremie som de fram till embargot tillgodogjort sig. På det här viset kommer i troligtvis oppositionen till bistånd att argumentera.

Antagligen får vi ett smör-berg i Finland, och det tycks också vara så som marknaden tolkar läget. Priset på smör har handlats upp på EUREX.

Fonterras Global Dairy Trade auktion, som hölls i tisdags den 19 augusti var bättre än väntat givet de ryska sanktionerna med en nedgång på blott 0.6% i genomsnitt. Däremot var den ganska spretig. Å ena sidan steg priset på WMP med 3.4%, å andra sidan föll SMP med 12%. Smörpriset steg med 4.9%. Prisförändringen på SMP + smör hänger inte ihop med prisförändringen på WMP. Priset på cheddarost föll med 7.9%. Vi ser alltså spåren av Rysslands importembargo på SMP och ost, medan smörpriset möjligen kan ha funnit en botten och vi vet ju varför. Däremot lär prisreaktionen inte bli stor – överproduktionen fortsätter ju och smöret måste förr eller senare ut på marknaden.

Terminer

Nedan ser vi kvoten mellan tremånaders termin på smör och närmaste kvartalets leveranskontrakt på rapsolja FOB Rotterdam. Som vi ser har terminsmarknaden på smör redan fallit tillbaka till vårens lägsta kvot men har på 4.79 gånger dyrare än rapsolja, fortfarande långt ner till botten för relationen under år 2012, när kvoten var nere på 2.54.

Som vi sett ovan, fortsatte baissen i sojaoljan, vilket gör att det inte finns en chans att smöret, som i grund och botten fortfarande är historiskt dyrt i förhållande till vegetabilisk olja, kan stiga pris.

Grafer

Nedan ser vi terminspriserna för mjölkråvara basis köpkurserna på terminerna för smör och SMP på EUREX, omräknat till kronor per kilo. De korta terminerna, med löptid fram till februari-mars har stigit i pris den senaste veckan, medan de längre har sjunkit. Detta är precis vad man kan förvänta sig efter ett besked från EU Kommissionen om att ge temporärt stöd till gissningsvis smör. Utbudet minskar på kort sikt och gynnar priset på kort sikt, men förvärrar situationen på längre sikt med lägre pris längre in i framtiden.

Terminspris på mjölkråvara

Det fortsatta prisfallet i vegetabilisk olja kommer att fortsätta att sätta press på smörpriset. EU går mot recession och efterfrågetillväxten i EU kommer att vara svag. Tillväxten i Kina är inte heller så hög som den kunde vara. Ryssland kommer att försöka importera en del av varorna de köpt från EU innan embargot från Kina, men de lär väl tänka två gånger innan de köper kinesiska mjölkprodukter.

Ryssland lättade på importembargot avseende utsäde, huvudsakligen, men också laktosfria mjölkprodukter. Det är en flirt med Finland och en bakdörr som Valio kan använda sig av för att minska pressen i Finland – och en möjlighet för EU Kommissionen att slippa skapa ett smörberg. Även detta besked från Ryssland är alltså bullish smör basis EUREX.

Det finns alltså anledning till en viss optimism om prisutvecklingen på EUREX Butter Index. Det gör att vi ändå rekommenderar köp av terminer på smör, men stannar på neutral för SMP. Rekommendationen vad gäller terminspriserna på mjölk blir också neutral från tidigare säljrekommendation.

Socker

Priset på socker fortsatte falla i veckan och är nu nere på bottennivåerna som registrerades i början av året.

Sockerprisutveckling

[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Commodities Sales desk och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Detta marknadsföringsmaterial, framtaget av SEB’s Commodities Sales desk, har upprättats enbart i informationssyfte.

Även om innehållet är baserat på källor som SEB bedömt som tillförlitliga ansvarar SEB inte för fel eller brister i informationen. Den utgör inte oberoende, objektiv investeringsanalys och skyddas därför inte av de bestämmelser som SEB har infört för att förebygga potentiella intressekonflikter. Yttranden från SEB’s Commodities Sales desk kan vara oförenliga med tidigare publicerat material från SEB, då den senare hänvisas uppmanas du att läsa den fullständiga rapporten innan någon åtgärd vidtas.

Dokumentationen utgör inte någon investeringsrådgivning och tillhandahålls till dig utan hänsyn till dina investeringsmål. Du uppmanas att självständigt bedöma och komplettera uppgifterna i denna dokumentation och att basera dina investeringsbeslut på material som bedöms erforderligt. Alla framåtblickande uttalanden, åsikter och förväntningar är föremål för risker, osäkerheter och andra faktorer och kan orsaka att det faktiska resultatet avviker väsentligt från det förväntade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat. Detta dokument utgör inte ett erbjudande att teckna några värdepapper eller andra finansiella instrument. SEB svarar inte för förlust eller skada – direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må – som kan uppkomma till följd av användandet av detta material eller dess innehåll.

Observera att det kan förekomma att SEB, dess ledamöter, dess anställda eller dess moder- och/eller dotterbolag vid olika tillfällen innehar, har innehaft eller kommer att inneha aktier, positioner, rådgivningsuppdrag i samband med corporate finance-transaktioner, investment- eller merchantbankinguppdrag och/eller lån i de bolag/finansiella instrument som nämns i materialet.

Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering mångfaldigande eller annan användning av detta meddelande får inte ske utan SEB:s medgivande. Oaktat detta får SEB tillåta omfördelning av materialet till utvald tredje part i enlighet med gällande avtal. Materialet får inte spridas till fysiska eller juridiska personer som är medborgare eller har hemvist i ett land där sådan spridning är otillåten enligt tillämplig lag eller annan bestämmelse.

Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är ett [publikt] aktiebolag och står under tillsyn av Finansinspektionen samt de lokala finansiella tillsynsmyndigheter i varje jurisdiktionen där SEB har filial eller dotterbolag.

Analys

Quadruple whammy! Brent crude down $13 in four days

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent Crude prices continued their decline heading into the weekend. On Friday, the price fell another USD 4 per barrel, followed by a further USD 3 per barrel drop this morning. This means Brent crude oil prices have crashed by a whopping USD 13 per barrel (-21%) since last Wednesday high, marking a significant decline in just four trading days. As of now, Brent crude is trading at USD 62.8 per barrel, its lowest point since February 2021.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

The market has faced a ”quadruple whammy”:

#1: U.S. Tariffs: On Wednesday, the U.S. unveiled its new package of individual tariffs. The market reacted swiftly, as Trump followed through on his promise to rebalance the U.S. trade position with the world. His primary objective is a more balanced trade environment, which, naturally, weakened Brent crude prices. The widespread imposition of strict tariffs is likely to fuel concerns about an economic slowdown, which would weaken global oil demand. This macroeconomic uncertainty, especially regarding tariffs, calls for caution about the pace of demand growth.

#2: OPEC+ hike: Shortly after, OPEC+ announced plans to raise production in May by 41,000 bpd, exceeding earlier expectations with a three-monthly increment. OPEC emphasized that strong market fundamentals and a positive outlook were behind the decision. However, the decision likely stemmed from frustration within the cartel, particularly after months of excess production from Kazakhstan and Iraq. Saudi Arabia’s Energy Minister seemed to have reached his limit, emphasizing that the larger-than-expected May output hike would only be a “prelude” if those countries didn’t improve their performance. From Saudi Arabia’s perspective, this signals: ”All comply, or we will drag down the price.”

#3: China’s retaliation: Last Friday, even though the Chinese market was closed, firm indications came from China on how it plans to handle the U.S. tariffs. China is clearly meeting force with force, imposing 34% tariffs on all U.S. goods. This move raises fears of an economic slowdown due to reduced global trade, which would consequently weaken global oil demand going forward.

#4: Saudi price cuts: At the start of this week, oil prices continued to drop after Saudi Arabia slashed its flagship crude price by the most in over two years. Saudi Arabia reduced the Arab Light OSP by USD 2.3 per barrel for Asia in May, while prices to Europe and the U.S. were also cut.

These four key factors have driven the massive price drop over the last four trading days. The overarching theme is the fear of weaker demand and stronger supply. The escalating trade war has raised concerns about a potential global recession, leading to weaker demand, compounded by the surprisingly large output hike from OPEC+.

That said, it’s worth questioning whether the market is underestimating the risk of a U.S.-Iran conflict this year.

U.S. military mobilization and Iran’s resistance to diplomacy have raised the risk of conflict. Efforts to neutralize the Houthis suggest a buildup toward potential strikes on Iran. The recent Liberation Day episode further underscores that economic fallout is not a constraint for Trump, and markets may be underestimating the threat of war in the Middle East.

With this backdrop, we continue to forecast USD 70 per barrel for this year (2025). For reference, Brent crude averaged USD 75 per barrel in Q1-2025.

Fortsätt läsa

Analys

Lowest since Dec 2021. Kazakhstan likely reason for OPEC+ surprise hike in May

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Collapsing after Trump tariffs and large surprise production hike by OPEC+ in May. Brent crude collapsed yesterday following the shock of the Trump tariffs on April 2 and even more so due to the unexpected announcement from OPEC+ that they will lift production by 411 kb/d in May which is three times as much as expected. Brent fell 6.4% yesterday with a close of USD 70.14/b and traded to a low of USD 69.48/b within the day. This morning it is down another 2.7% to USD 68.2/b. That is below the recent low point in early March of USD 68.33/b. Thus, a new ”lowest since December 2021” today.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Kazakhstan seems to be the problem and the reason for the unexpected large hike by OPEC+ in May. Kazakhstan has consistently breached its production cap. In February it produced 1.83 mb/d crude and 2.12 mb/d including condensates. In March its production reached a new record of 2.17 mb/d. Its crude production cap however is 1.468 mb/d. In February it thus exceeded its production cap by 362 kb/d.

Those who comply are getting frustrated with those who don’t. Internal compliance is an important and difficult issue when OPEC+ is holding back production. The problem naturally grows the bigger the cuts are and the longer they last as impatience grows over time. The cuts have been large, and they have lasted for a long time. And now some cracks are appearing. But that does not mean they cannot be mended. And it does not imply either that the group is totally shifting strategy from Price to Volume. It is still a measured approach. Also, by lifting all caps across the voluntary cutters, Kazakhstan becomes less out of compliance. Thus, less cuts by Kazakhstan are needed in order to become compliant.

While not a shift from Price to Volume, the surprise hike in May is clearly a sign of weakness. The struggle over internal compliance has now led to a rupture in strategy and more production in May than what was previously planned and signaled to the market. It is thus natural to assign a higher production path from the group for 2025 than previously assumed. Do however remember how quickly the price war between Russia and Saudi Arabia ended in the spring of 2020.

Higher production by OPEC+ will be partially countered by lower production from Venezuela and Iran. The new sanctions towards Iran and Venezuela can to a large degree counter the production increase from OPEC+. But to what extent is still unclear.

Buy some oil calls. Bullish risks are never far away. Rising risks for US/Israeli attack on Iran? The US has increased its indirect attacks on Iran by fresh attacks on Syria and Yemen lately. The US has also escalated sanctions towards the country in an effort to force Iran into a new nuclear deal. The UK newspaper TheSun yesterday ran the following story: ON THE BRINK US & Iran war is ‘INEVITABLE’, France warns as Trump masses huge strike force with THIRD of America’s stealth bombers”. This is indeed a clear risk which would lead to significant losses of supply of oil in the Middle East and probably not just from Iran. So, buying some oil calls amid the current selloff is probably a prudent thing to do for oil consumers.

Brent crude is rejoining the US equity selloff by its recent collapse though for partially different reasons. New painful tariffs from Trump in combination with more oil from OPEC+ is not a great combination.

Brent crude is rejoining the US equity selloff by its recent collapse though for partially different reasons.
Source: SEB selection and highlights, Bloomberg graph and data
Fortsätt läsa

Analys

Tariffs deepen economic concerns – significantly weighing on crude oil prices

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude prices initially maintained the gains from late March and traded sideways during the first two trading days in April. Yesterday evening, the price even reached its highest point since mid-February, touching USD 75.5 per barrel.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

However, after the U.S. president addressed the public and unveiled his new package of individual tariffs, the market reacted accordingly. Overnight, Brent crude dropped by close to USD 4 per barrel, now trading at USD 71.6 per barrel.

Key takeaways from the speech include a baseline tariff rate of 10% for all countries. Additionally, individual reciprocal tariffs will be imposed on countries with which the U.S. has the largest trade deficits. Many Asian economies end up at the higher end of the scale, with China facing a significant 54% tariff. In contrast, many North and South American countries are at the lower end, with a 10% tariff rate. The EU stands at 20%, which, while not unexpected given earlier signals, is still disappointing, especially after Trump’s previous suggestion that there might be some easing.

Once again, Trump has followed through on his promise, making it clear that he is serious about rebalancing the U.S. trade position with the world. While some negotiation may still occur, the primary objective is to achieve a more balanced trade environment. A weaker U.S. dollar is likely to be an integral part of this solution.

Yet, as the flow of physical goods to the U.S. declines, the natural question arises: where will these goods go? The EU may be forced to raise tariffs on China, mirroring U.S. actions to protect its industries from an influx of discounted Chinese goods.

Initially, we will observe the effects in soft economic data, such as sentiment indices reflecting investor, industry, and consumer confidence, followed by drops in equity markets and, very likely, declining oil prices. This will eventually be followed by more tangible data showing reductions in employment, spending, investments, and overall economic activity.

Ref oil prices moving forward, we have recently adjusted our Brent crude price forecast. The widespread imposition of strict tariffs is expected to foster fears of an economic slowdown, potentially reducing oil demand. Macroeconomic uncertainty, particularly regarding tariffs, warrants caution regarding the pace of demand growth. Our updated forecast of USD 70 per barrel for 2025 and 2026, and USD 75 per barrel for 2027, reflects a more conservative outlook, influenced by stronger-than-expected U.S. supply, a more politically influenced OPEC+, and an increased focus on fragile demand.

___

US DOE data:

Last week, U.S. crude oil refinery inputs averaged 15.6 million barrels per day, a decrease of 192 thousand barrels per day from the previous week. Refineries operated at 86.0% of their total operable capacity during this period. Gasoline production increased slightly, averaging 9.3 million barrels per day, while distillate (diesel) production also rose, averaging 4.7 million barrels per day.

U.S. crude oil imports averaged 6.5 million barrels per day, up by 271 thousand barrels per day from the prior week. Over the past four weeks, imports averaged 5.9 million barrels per day, reflecting a 6.3% year-on-year decline compared to the same period last year.

The focus remains on U.S. crude and product inventories, which continue to impact short-term price dynamics in both WTI and Brent crude. Total commercial petroleum inventories (excl. SPR) increased by 5.4 million barrels, a modest build, yet insufficient to trigger significant price movements.

Commercial crude oil inventories (excl. SPR) rose by 6.2 million barrels, in line with the 6-million-barrel build forecasted by the API. With this latest increase, U.S. crude oil inventories now stand at 439.8 million barrels, which is 4% below the five-year average for this time of year.

Gasoline inventories decreased by 1.6 million barrels, exactly matching the API’s reported decline of 1.6 million barrels. Diesel inventories rose by 0.3 million barrels, which is close to the API’s forecast of an 11-thousand-barrel decrease. Diesel inventories are currently 6% below the five-year average.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Over the past four weeks, total products supplied, a proxy for U.S. demand, averaged 20.1 million barrels per day, a 1.2% decrease compared to the same period last year. Gasoline supplied averaged 8.8 million barrels per day, down 1.9% year-on-year. Diesel supplied averaged 3.8 million barrels per day, marking a 3.7% increase from the same period last year. Jet fuel demand also showed strength, rising 4.2% over the same four-week period.

USD DOE invetories
US crude inventories
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära