Följ oss

Analys

SEB Jordbruksprodukter, 18 februari 2013

Publicerat

den

SEB Veckobrev med prognoser på jordbruksråvaror

SEB - Prognoser på råvaror - CommodityDet är en något mindre del av USA som är drabbat av torka i den senaste veckans Drought Monitor-rapport, än veckan innan. Frågan är om detta nu är början på mindre torka, bättre utsikter för en god skörd och därmed lägre pris. Det är (nästan) alltid på våren och sommaren som skörden och därmed priset avgörs.

Extremt torrt väder

Vädret i Brasilien fortsätter att vara bra. Vädret i Argentina ser ut att förbättras. I Ryssland är det blandat. Det finns faktiskt risk för torka. Den som följt med i temperaturen på potentiella semesterorter, har kanske noterat att det är uppåt 30 grader varmt vid Svarta Havskusten.

Vete

Priset på november (2013) kontraktet slutade 1% lägre än förra veckan, efter att ha börjat med ett kraftigt prisfall ner till 210 euro innan rekylen uppåt kom. 210 euro är ett tekniskt stöd. Bryts detta på uppsidan i veckan som kommer, är prisfallet från början av december troligen hejdat för ett tag framöver. Men det mest sannolika är att priset vänder ner igen för ett nytt test av 210-nivån.

TA-analys på vetepris

Nedan ser vi decemberkontraktet på CBOT, som inte lyckades rekylera upp lika mycket som Matif, efter att ha inlett veckan med prisfall. Det finns en gammal stödnivå på 755, som även fungerade i veckan som gick. Det finns också ett motstånd på 779 cent. Däremellan ligger nu marknaden. Frågan är vilket av stödet eller motståndet som ska brytas. Vi skulle gissa att stödet bryts, baserat på hur kursutvecklingen brukar bli när det är så här. Det finns i så fall potential för priset att falla ner mot 700 cent, eller strax däröver, det vill säga in i det prisintervall som vetet handlade i under förra våren.

W Z3 - TA-analys på vete den 18 februari 2013

Vi ser i diagrammet nedan att Chicago-terminerna fallit över hela linjen. Notera också de konstiga priserna på de allra längsta terminskontrakten.

Utveckling för terminer på chicago-vete

Det amerikanska jordbruksdepartementet USDA kom ut med sin långtidsprognos nu i veckan som sträcker sig fram till 2022. Prognosen för vete 2013/14 visar en ökning med 3% på årsbasis för sådd areal till 57.5 miljoner acres, vilket är den högsta nivån sedan 2009, men under de kommande åren förväntas sådd areal att fortsätta den historiska nedgången. Skördad areal förväntas hamna på 48.5 miljoner acres, vilket är 3% lägre än under 2012 som en följd av grödornas dåliga tillstånd. Långtidsprognosen innehöll också USDA’s första prognos för 2013 års veteproduktion som förväntas uppgå till 2,190 mb, vilket är en minskning med 79 mb jämfört med 2012, men den största produktionen under prognosperioden fram till 2022. Den genomsnittliga avkastningen 2013 beräknas uppgå till 45.2 bu/acre, och förväntas därefter att öka stadigt under åren för att 2022 uppgå till 48.6 bu/acre. Prognosen för ingående lager av vete per den 1 juni 2014 är satt till 733 mb, jämfört med estimatet för 2013 som ligger på 704 mb. Ingående lager 2015 förväntas uppgå till 804 mb, vilket skulle vara den högsta nivån under hela prognosperioden.

Vetetabell

Strategie Grains justerar ned sin prognos för EU’s produktion av vete 2013/14 med 1.1 mt till 132.2 mt, som en följd av det blöta vädret i Storbritannien och lägre areal i Frankrike. SG säger att kontinuerliga regn begränsade sådden av höstvete i Storbritannien medan ny information har lett till en minskad uppskattning av vete arealen i Frankrike. De båda ländernas sammanlagda produktion justeras ned med 1.4 mt jämfört med förra månaden, något som dock uppvägdes något av marginellt högre skördeestimat för Litauen, Tjeckien, Rumänien och Bulgarien.

FranceAgriMer säger att EU:s lantbrukare kan komma att öka skördearealen för vete i år med 3% genom ökad sådd i Polen och Rumänien. Arealen förväntas uppgå till 23.8 miljoner hektar mot förra årets 23 miljoner hektar. Frankrikes vete areal kan komma att öka med 3 procent, medan arealen i Tyskland, Polen och Rumänien förväntas öka med 3%, 10% och 9% respektive. Även i Spanien, Italien och Ungern förväntas vetearealen bli högre i år än förra året. Arealen för vete i Storbritannien förvänts däremot att minska med mer än 200 000 hektar till 1.78 miljoner hektar på grund av att sådden försvårades av det kraftiga regnandet, framförallt i de östra delarna av landet.

Per den 11 februari klassas 66% av vetet i Frankrike som ”good/excellent” enligt FranceAgriMer i en den första rapporten efter vetets vintervila. Den förra rapporten som släpptes den 3 december, före vintervilan, låg på 74% good/excellent. För ett år sedan var 82% i good/excellent skick.

De två största veteodlingsområdena i Frankrike, Centre och Picardie har fått dubbelt så mycket regn under december som normalt. Utsädesföretaget Groupe Limagrain rapporterar att det finns skador på grödan i alla regioner där det regnat för mycket och marken är mättad av fukt. I tabellen nedan ser vi att Centre har en högre andel vete i dåligt skick än alla andra landsdelar.

Status på vete i Frankrike

Utsikterna för Kinas grödor har återigen aktualiserats. Lokala USDA analytiker säger att veteproduktionen 2012/13 beräknas till 108 mt på grund av problem med fusarium i stora veteproducerande regioner såsom Anhui, Hubei, Jiangsu och Henan provinsen. Detta skulle vara betydligt lägre än den officiella siffran på 121 mt. Slutsatsen man kan dra av detta är att Kinas import av vete därmed kan vara mycket högre än tidigare väntat och vi hör från våra kontakter i marknaden att det ryktas om att Kina nyligen har köpt vete från USA och Australien.

Mellan augusti 2012 och januari 2013 steg det lokala vetepriset från 2169 RMB till 2360 RMB per ton, en ökning med 9 procent, vilket enligt FAS skulle kunna vara en stark indikation på att veteproduktionen och det totala tillgängliga utbudet är lägre än de kinesiska officiella produktionsestimaten. Nedan ser vi priset på spotkontraktet på Matif och Ex-warehouse vetepris i Shanghai, också i euro per ton (omräknat).

Spotpris på Matif-vete och Ex-warehouse

Vi fortsätter vår neutrala vy på vetet. Tekniskt lutar det åt lägre pris. Det verkar som om marknaden tagit fasta på att torkan i USA visar tecken på att ha toppat ur. Orosmoment som risken för torka i Ryssland och risken för större importbehov i Kina har hittills inte lyckats gripa tag i marknadens aktörer.

Majs

Majspriset (december 2013) nådde 550 cent, vilket var det ”mål” vi nämnde för ett par veckor sedan. Vi tror att den rekyl vi såg mot slutet av veckan är en så teknisk så kallad ”flagga” och att priset kommer att vända ner igen. Nästa stöd finns på 530 cent. Dit tror vi att priset går.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

TA-analys på majspriset den 18 januari 2013

Veckovis etanolproduktion i USA har hämtat sig sedan den 25 januari när den nådde den rekordlåga nivån 770,000 fat / dag.

Veckovis etanolproduktion i USA

USDA:s långtidsprognos fram till 2022, visar att sådd majs areal i USA förväntas bli den näst största under 2013 och produktionen förväntas uppgå till rekordhöga 14,435 mb.

USDA om majssådd i USA

I förra veckan kom Buenos Aires Grain Exchange (BAGE) med sin första prognos för Argentinas majsproduktion 2012/13, som förväntas uppgå till rekordhöga 25 mt, vilket är en ökning från förra årets 21.5 mt när torka drabbade grödorna. BAGE:s prognos är dock betydligt lägre än USDA:s. I den senaste WASDE-rapporten angavs väntad skörd enligt USDA till 27 mt. Argentina är världens tredje största exportör av majs och oro över det torra vädret i Argentina har gett stöd åt de internationella priserna pga låga lager efter torkan i USA under förra säsongen. Den senaste veckan har dock landet fått spridda skurar över delar av provinserna Cordoba, Santa Fe och Buenos Aires men mer nederbörd behövs. Svalare temperaturer och en hel del nederbörd förväntas i de norra delarna under kommande vecka, medan torkan förväntas fortsätta i de centrala delarna.

Väderprognos för Sydamerika

Strategie Grains justerar upp sin prognos för EU:s produktion av majs 2013/14 med 0.9 mt till 63.7 mt, som en följd av införandet av officiella uppskattningar för Tyskland och Ungern i kombination med ett skifte av areal från höstgrödor. Vi fortsätter att ha en neutral (till negativ) vy på majs.

Sojabönor

Sojabönorna (november 2013) fortsatte att röra sig nedåt, efter det stora prisfallet när WASDE-rapporten publicerades. 1254 cent är ett viktigt stöd. Bryts det kan prisfallet bli stort.

TA-analys på sojabönor

Norra Argentina / södra Braslien, som har varit torrt har blivit fuktigare och Mato Grosso, där det nu skördas, har det blivit torrare. Perfeito, tycker de säkert.

Om USA nu verkligen skulle bli mindre torrt, kan priset på sojabönor inleda en trend nedåt. Medan det är väldigt ”tight” för gammal skörd, tycks det kunna bli en mindre ansträngd situation för den nya skörden och det nya marknadsföringsåret.

Raps

Rapspriset (november 2013) har fortsatt att röra sig ”sidledes” med ganska tvära kast. Det verkar finnas fyndköpare på 420 euro per ton. Det verkar också finnas en hel del spridda säljintressen kring 430 euro.

TA-analys på rapspriset

ABARE höjde den australiensiska canola-skörden till 3.1 mt (från 2.6 mt).

Vi fortsätter att ha en övervägande negativ vy på prisutvecklingen på raps.

[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Analys

Quadruple whammy! Brent crude down $13 in four days

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent Crude prices continued their decline heading into the weekend. On Friday, the price fell another USD 4 per barrel, followed by a further USD 3 per barrel drop this morning. This means Brent crude oil prices have crashed by a whopping USD 13 per barrel (-21%) since last Wednesday high, marking a significant decline in just four trading days. As of now, Brent crude is trading at USD 62.8 per barrel, its lowest point since February 2021.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

The market has faced a ”quadruple whammy”:

#1: U.S. Tariffs: On Wednesday, the U.S. unveiled its new package of individual tariffs. The market reacted swiftly, as Trump followed through on his promise to rebalance the U.S. trade position with the world. His primary objective is a more balanced trade environment, which, naturally, weakened Brent crude prices. The widespread imposition of strict tariffs is likely to fuel concerns about an economic slowdown, which would weaken global oil demand. This macroeconomic uncertainty, especially regarding tariffs, calls for caution about the pace of demand growth.

#2: OPEC+ hike: Shortly after, OPEC+ announced plans to raise production in May by 41,000 bpd, exceeding earlier expectations with a three-monthly increment. OPEC emphasized that strong market fundamentals and a positive outlook were behind the decision. However, the decision likely stemmed from frustration within the cartel, particularly after months of excess production from Kazakhstan and Iraq. Saudi Arabia’s Energy Minister seemed to have reached his limit, emphasizing that the larger-than-expected May output hike would only be a “prelude” if those countries didn’t improve their performance. From Saudi Arabia’s perspective, this signals: ”All comply, or we will drag down the price.”

#3: China’s retaliation: Last Friday, even though the Chinese market was closed, firm indications came from China on how it plans to handle the U.S. tariffs. China is clearly meeting force with force, imposing 34% tariffs on all U.S. goods. This move raises fears of an economic slowdown due to reduced global trade, which would consequently weaken global oil demand going forward.

#4: Saudi price cuts: At the start of this week, oil prices continued to drop after Saudi Arabia slashed its flagship crude price by the most in over two years. Saudi Arabia reduced the Arab Light OSP by USD 2.3 per barrel for Asia in May, while prices to Europe and the U.S. were also cut.

These four key factors have driven the massive price drop over the last four trading days. The overarching theme is the fear of weaker demand and stronger supply. The escalating trade war has raised concerns about a potential global recession, leading to weaker demand, compounded by the surprisingly large output hike from OPEC+.

That said, it’s worth questioning whether the market is underestimating the risk of a U.S.-Iran conflict this year.

U.S. military mobilization and Iran’s resistance to diplomacy have raised the risk of conflict. Efforts to neutralize the Houthis suggest a buildup toward potential strikes on Iran. The recent Liberation Day episode further underscores that economic fallout is not a constraint for Trump, and markets may be underestimating the threat of war in the Middle East.

With this backdrop, we continue to forecast USD 70 per barrel for this year (2025). For reference, Brent crude averaged USD 75 per barrel in Q1-2025.

Fortsätt läsa

Analys

Lowest since Dec 2021. Kazakhstan likely reason for OPEC+ surprise hike in May

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Collapsing after Trump tariffs and large surprise production hike by OPEC+ in May. Brent crude collapsed yesterday following the shock of the Trump tariffs on April 2 and even more so due to the unexpected announcement from OPEC+ that they will lift production by 411 kb/d in May which is three times as much as expected. Brent fell 6.4% yesterday with a close of USD 70.14/b and traded to a low of USD 69.48/b within the day. This morning it is down another 2.7% to USD 68.2/b. That is below the recent low point in early March of USD 68.33/b. Thus, a new ”lowest since December 2021” today.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Kazakhstan seems to be the problem and the reason for the unexpected large hike by OPEC+ in May. Kazakhstan has consistently breached its production cap. In February it produced 1.83 mb/d crude and 2.12 mb/d including condensates. In March its production reached a new record of 2.17 mb/d. Its crude production cap however is 1.468 mb/d. In February it thus exceeded its production cap by 362 kb/d.

Those who comply are getting frustrated with those who don’t. Internal compliance is an important and difficult issue when OPEC+ is holding back production. The problem naturally grows the bigger the cuts are and the longer they last as impatience grows over time. The cuts have been large, and they have lasted for a long time. And now some cracks are appearing. But that does not mean they cannot be mended. And it does not imply either that the group is totally shifting strategy from Price to Volume. It is still a measured approach. Also, by lifting all caps across the voluntary cutters, Kazakhstan becomes less out of compliance. Thus, less cuts by Kazakhstan are needed in order to become compliant.

While not a shift from Price to Volume, the surprise hike in May is clearly a sign of weakness. The struggle over internal compliance has now led to a rupture in strategy and more production in May than what was previously planned and signaled to the market. It is thus natural to assign a higher production path from the group for 2025 than previously assumed. Do however remember how quickly the price war between Russia and Saudi Arabia ended in the spring of 2020.

Higher production by OPEC+ will be partially countered by lower production from Venezuela and Iran. The new sanctions towards Iran and Venezuela can to a large degree counter the production increase from OPEC+. But to what extent is still unclear.

Buy some oil calls. Bullish risks are never far away. Rising risks for US/Israeli attack on Iran? The US has increased its indirect attacks on Iran by fresh attacks on Syria and Yemen lately. The US has also escalated sanctions towards the country in an effort to force Iran into a new nuclear deal. The UK newspaper TheSun yesterday ran the following story: ON THE BRINK US & Iran war is ‘INEVITABLE’, France warns as Trump masses huge strike force with THIRD of America’s stealth bombers”. This is indeed a clear risk which would lead to significant losses of supply of oil in the Middle East and probably not just from Iran. So, buying some oil calls amid the current selloff is probably a prudent thing to do for oil consumers.

Brent crude is rejoining the US equity selloff by its recent collapse though for partially different reasons. New painful tariffs from Trump in combination with more oil from OPEC+ is not a great combination.

Brent crude is rejoining the US equity selloff by its recent collapse though for partially different reasons.
Source: SEB selection and highlights, Bloomberg graph and data
Fortsätt läsa

Analys

Tariffs deepen economic concerns – significantly weighing on crude oil prices

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude prices initially maintained the gains from late March and traded sideways during the first two trading days in April. Yesterday evening, the price even reached its highest point since mid-February, touching USD 75.5 per barrel.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

However, after the U.S. president addressed the public and unveiled his new package of individual tariffs, the market reacted accordingly. Overnight, Brent crude dropped by close to USD 4 per barrel, now trading at USD 71.6 per barrel.

Key takeaways from the speech include a baseline tariff rate of 10% for all countries. Additionally, individual reciprocal tariffs will be imposed on countries with which the U.S. has the largest trade deficits. Many Asian economies end up at the higher end of the scale, with China facing a significant 54% tariff. In contrast, many North and South American countries are at the lower end, with a 10% tariff rate. The EU stands at 20%, which, while not unexpected given earlier signals, is still disappointing, especially after Trump’s previous suggestion that there might be some easing.

Once again, Trump has followed through on his promise, making it clear that he is serious about rebalancing the U.S. trade position with the world. While some negotiation may still occur, the primary objective is to achieve a more balanced trade environment. A weaker U.S. dollar is likely to be an integral part of this solution.

Yet, as the flow of physical goods to the U.S. declines, the natural question arises: where will these goods go? The EU may be forced to raise tariffs on China, mirroring U.S. actions to protect its industries from an influx of discounted Chinese goods.

Initially, we will observe the effects in soft economic data, such as sentiment indices reflecting investor, industry, and consumer confidence, followed by drops in equity markets and, very likely, declining oil prices. This will eventually be followed by more tangible data showing reductions in employment, spending, investments, and overall economic activity.

Ref oil prices moving forward, we have recently adjusted our Brent crude price forecast. The widespread imposition of strict tariffs is expected to foster fears of an economic slowdown, potentially reducing oil demand. Macroeconomic uncertainty, particularly regarding tariffs, warrants caution regarding the pace of demand growth. Our updated forecast of USD 70 per barrel for 2025 and 2026, and USD 75 per barrel for 2027, reflects a more conservative outlook, influenced by stronger-than-expected U.S. supply, a more politically influenced OPEC+, and an increased focus on fragile demand.

___

US DOE data:

Last week, U.S. crude oil refinery inputs averaged 15.6 million barrels per day, a decrease of 192 thousand barrels per day from the previous week. Refineries operated at 86.0% of their total operable capacity during this period. Gasoline production increased slightly, averaging 9.3 million barrels per day, while distillate (diesel) production also rose, averaging 4.7 million barrels per day.

U.S. crude oil imports averaged 6.5 million barrels per day, up by 271 thousand barrels per day from the prior week. Over the past four weeks, imports averaged 5.9 million barrels per day, reflecting a 6.3% year-on-year decline compared to the same period last year.

The focus remains on U.S. crude and product inventories, which continue to impact short-term price dynamics in both WTI and Brent crude. Total commercial petroleum inventories (excl. SPR) increased by 5.4 million barrels, a modest build, yet insufficient to trigger significant price movements.

Commercial crude oil inventories (excl. SPR) rose by 6.2 million barrels, in line with the 6-million-barrel build forecasted by the API. With this latest increase, U.S. crude oil inventories now stand at 439.8 million barrels, which is 4% below the five-year average for this time of year.

Gasoline inventories decreased by 1.6 million barrels, exactly matching the API’s reported decline of 1.6 million barrels. Diesel inventories rose by 0.3 million barrels, which is close to the API’s forecast of an 11-thousand-barrel decrease. Diesel inventories are currently 6% below the five-year average.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Over the past four weeks, total products supplied, a proxy for U.S. demand, averaged 20.1 million barrels per day, a 1.2% decrease compared to the same period last year. Gasoline supplied averaged 8.8 million barrels per day, down 1.9% year-on-year. Diesel supplied averaged 3.8 million barrels per day, marking a 3.7% increase from the same period last year. Jet fuel demand also showed strength, rising 4.2% over the same four-week period.

USD DOE invetories
US crude inventories
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära