Följ oss

Analys

SEB Jordbruksprodukter, 13 maj 2013

Publicerat

den

SEB Veckobrev med prognoser på jordbruksråvaror

SEB - Prognoser på råvaror - CommodityTendens för priser på råvaror45 mt högre veteskörd globalt och 6 mt högre lager är USDA:s första prognos för säsongen 2013/14, som kom i fredags klockan 18:00 svensk tid. WASDE-rapporten indikerar att rätt pris för vete, sojabönor och majs är väsentligt lägre än dagens höga priser. Lantbrukare som inte prissäkrat sin skörd av spannmål eller raps borde göra det, åtminstone till en betydande del.

Vete

Priset på vete stängde ner på Matif på den halvtimmes handel som var möjlig efter att WASDE-rapporten publicerats i fredags. Det tekniska stödet vid 210 euro lär kunna brytas när handeln drar igång på den nya veckan.

Vetepris-diagram den 11 maj 2013

Decemberkontraktet på CBOT steg inför rapporten upp mot motståndet på 758 cent, men föll sedan tillbaka på fredagen efter USDA:s rapport.

Vetepris- termin på CBOT

Ser vi på den senaste veckan förändring av terminskurvorna, ser vi att terminspriserna framåt i tiden gått ner ungefär lika mycket oavsett löptid i Europa. I USA, däremot har bara de kortaste terminskurvorna sjunkit. Från och med mars-leverans nästa år ligger priset högre i USA än i Europa. Som vanligt får man alltså bättre betalt om man säljer nästa års skörd via Chicago-terminerna än om man säljer Matif-terminerna.

Terminspriser på vete

Nedan ser vi USDA:s estimat för global produktion enligt den senaste rapporten som publicerades i fredags klockan 18 CET.

USDA-estimat på vete

USDA gjorde inga förändringar för 2012/13, men det var första gången de gav ett estimat för 2013/14. Den visar 45 mt högre produktion än förra året och något högre än för två år sedan. Det är lite lägre skörd väntad i USA än förra året, ganska mycket högre i EU (över lokala estimat här). Fd Sovjuetunionen väntas stå för den stora ökningen, med +30 mt. Indien väntas ge lägre skörd än förra året, men mer än för två år sedan.

Med den här ökningen av produktionen är det inte konstigt att utgående lager ökar. Men med 45 mt högre produktion, är ökningen av lagren med 6 mt ganska låg. USDA räknar med att foderefterfrågan ökar med 7 mt. För att få en så mycket högre konsumtion av vete i världen totalt sett som USDA räknar med måste priset vara riktigt lågt. Jag tror att de har estimerat utgående lager för lågt, eller varit för optimistiska om den stora ökningen av skörden i fd Sovjetunionen och kanske i USA. Men hur som helst är detta en rapport som indikerar väsentligt lägre pris på vete framöver.

World wheat carryout stocks

Nedan ser vi priset på decemberkontraktet på CBOT i cent, i förhållande till estimat för utgående lager.

Vetepris på CBOT

Slutsatsen är att vi behåller vår säljrekommendation på vete.

Maltkorn

Priset på maltkorn med leverans i november har ännu en vecka fortsatt att visa mer styrka än höstvetet / kvarnvetet på Matif.

Analys för investerare gällande maltkorn

Majs

Majspriset (december 2013) som testade en trendvändning uppåt för en vecka sedan föll tillbaka när det i måndags kväll stod klart att sådden trots allt tagit ett större kliv framåt än befarat. När WASDE-rapporten så kom i fredags föll priset ytterligare. Det finns ett starkt tekniskt stöd vid 530 cent och vid den här nivån har vi också bottennoteringarna från förra året, innan torkan och prisuppgången i juli. Det är psykologiskt viktig nivå. Men icke desto mindre – om WASDE-rapporten blir verklighet borde priset ligga på en ännu lägre nivå. Kanske till och med på 400 cent per bushel.

Diagram på majspris för investerare

Sådden ligger kraftigt efter i USA. Nedan ser vi såddens framåtskridande i USA. 6-årsintervallet sträcker sig från 2007 till 2012. Förra helgen var 12% sått.

Sådden ligger kraftigt efter i USA

Nedan ser vi USDA:s estimat, som publicerades i fredags för majsproduktionen. För 2012/13 noterar vi de inte justerade ner Argentinas skörd, men höjde Brasiliens skörd med 2 mt. Det är också första gången som USDA rapporterar något för 2013/14. Som vi ser är det en rejäl höjning av global produktion, från 857 mt 2012/13 till 965 mt med start i höst. Vi ser att USDA väntar sig en rekordskörd i USA, 80 mt högre än förra året och större skördar både i EU och i fd Sovjetunionen.

Majsproduktion i världen

Nedan ser vi USDA:s estimat för utgående lager.

World corn carryout stocks

Som vi ser är det väsentligt högre lager den sista augusti nästa år i USA, som USDA förväntar sig. Trots detta väntar sig USDA att foderefterfrågan på global basis stiger med 44 mt. Lägg därtill 7 mt ökad foderkonsumtion av vete. Det är knappast rimligt att vänta sig detta, om inte priset är väsentligt mycket lägre och gör att köttefterfrågan ökar radikalt. De hot som finns är att vädret i USA drar ner skörden i USA från vad USDA väntar sig nu. Det skulle få priset att bli högre. Å andra sidan är det inte sannolikt att foderefterfrågan blir så stor som USDA nu räknar med och då ökar utgående lager, med lägre pris som följd. Utgående lager förutspås bli så stora att det är svårt att se att priset ska kunna gå upp nu. Nedanför ser vi priset i cent per bushel på decemberkontraktet på CBOT i förhållande till utgående lager.

Majs-lager i dagar av konsumtion

Som vi ser kan priset mycket väl gå ner till 400 cent utan att vara ur led med tidigare års förhållande mellan lager och pris. Slutsatsen är att vi behåller vår säljrekommendation på majs.

Sojabönor

Jag har vecka efter vecka hävdat att sojabönorna (november 2013) befinner sig i en stabil negativ trend. Efter WASDE-rapporten i fredags bröts ett litet tekniskt stöd, vilket kortsiktigt kan leda till att marknaden tar ett trappsteg ner i prisnivå igen i veckan som kommer. WASDE-rapporten i fredags indikerar, om den slår in, ett pris som är ca 200 cent / bushel lägre än idag.

Prognos på sojabönor för investerare

Nedanför ser vi USDA:s estimat för sojaproduktionen i världen.

World soybean production

USDA sänkte Argentinas skörd 2012/13 med 0.5 mt. För första gången gav USDA också estimat för 2013/14. Vi ser att USDA väntar sig högre produktion i alla regioner / länder utom i Kina. Global produktion tar ett kliv upp med drygt 15 mt till 285.5 mt.

Den här ökningen av produktionen leder till en ökning av utgående lager 2013/14 med nästan 13 mt. USDA väntar sig också att Kinas import ökar till 69 mt. Jag tror det är en lite för stor ökning, med tanke på de animali-mat-problem som landet har. Man misstror inhemskt kött, inhemsk mjölk och kyckling konsumeras i vissa områden inte alls pga den pågående fågelinfluensan.

World soybean carryout stocks

Än så länge kan mycket hända med produktionen, eftersom så stor del odlas i Brasilien, där det sås först i höst. Till dess kan vädret ha slagit om till negativt (eller ännu mer positivt). Men allt annat lika just nu, ser det ut som om den ”bear market” som har börjat, kommer att fortsätta. Nedanför ser vi priset i cent per bushel på decemberkontraktet på CBOT i förhållande till utgående lager.

Sojabönor - Lager i dagar av konsumtion

Som vi ser är lite drygt 1000 cent per bushel ett rimligt pris vid den här lagernivån. Slutsatsen är att vi behåller och upprepar vår säljrekommendation på sojabönor.

Raps

Rapspriset föll på Matif i veckan, men studsade på det tekniska stödet på 415 euro per ton. Med tanke på WASDE-rapportens ordentligt negativa siffror, tror jag ett nytt test av stödet kommer i veckan.

Prognos på rapspris för investerare

Nedanför ser vi kvoten mellan rapsterminspriset (nov) mot sojabönspriset (nov). Vi ser att raps fram till maj månads början handlades allt dyrare i förhållande till sojabönor, men att detta, som vi påpekat börjat normaliseras genom ett större prisfall på raps än på sojabönor. Ännu finns det extra fallhöjd i rapspriset, eftersom rapsen fortfarande är dyr i ett historiskt perspektiv, i förhållande till sojabönor.

Kvot - Rapsterminspris vs Sojabönspris

Skulle det tekniska stödet på 415 euro brytas, är detta en rejäl säljsignal. Jag tror att rapspriset kommer att falla. Dels för att sojabönorna bör ha en lång tid av fallande priser framför sig och dels för att rapsen är ovanligt dyr i förhållande till sojabönor.

Mjölk

Fonterras notering har nu vänt ner ganska kraftigt och terminsmarknaden på SMP och mör på Eurex har också handlats lägre. Jag tror att vi sett slutet på prisuppgången. Priserna på Eurex ligger ännu kvar på en hög nivå. Den som är snabb kan hinna med att säkra produktion på attraktiva nivåer innan priserna hinner falla tillbaka igen.

Mejeri-terminer den 11 maj 2013

[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

Also OPEC+ wants to get compensation for inflation

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude has fallen USD 3/b since the peak of Iran-Israel concerns last week. Still lots of talk about significant Mid-East risk premium in the current oil price. But OPEC+ is in no way anywhere close to loosing control of the oil market. Thus what will really matter is what OPEC+ decides to do in June with respect to production in Q3-24 and the market knows this very well. Saudi Arabia’s social cost-break-even is estimated at USD 100/b today. Also Saudi Arabia’s purse is hurt by 21% US inflation since Jan 2020. Saudi needs more money to make ends meet. Why shouldn’t they get a higher nominal pay as everyone else. Saudi will ask for it

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent is down USD 3/b vs. last week as the immediate risk for Iran-Israel has faded. But risk is far from over says experts. The Brent crude oil price has fallen 3% to now USD 87.3/b since it became clear that Israel was willing to restrain itself with only a muted counter attack versus Israel while Iran at the same time totally played down the counterattack by Israel. The hope now is of course that that was the end of it. The real fear has now receded for the scenario where Israeli and Iranian exchanges of rockets and drones would escalate to a point where also the US is dragged into it with Mid East oil supply being hurt in the end. Not everyone are as optimistic. Professor Meir Javedanfar who teaches Iranian-Israeli studies in Israel instead judges that ”this is just the beginning” and that they sooner or later will confront each other again according to NYT. While the the tension between Iran and Israel has faded significantly, the pain and anger spiraling out of destruction of Gaza will however close to guarantee that bombs and military strifes will take place left, right and center in the Middle East going forward.

Also OPEC+ wants to get paid. At the start of 2020 the 20 year inflation adjusted average Brent crude price stood at USD 76.6/b. If we keep the averaging period fixed and move forward till today that inflation adjusted average has risen to USD 92.5/b. So when OPEC looks in its purse and income stream it today needs a 21% higher oil price than in January 2020 in order to make ends meet and OPEC(+) is working hard to get it.

Much talk about Mid-East risk premium of USD 5-10-25/b. But OPEC+ is in control so why does it matter. There is much talk these days that there is a significant risk premium in Brent crude these days and that it could evaporate if the erratic state of the Middle East as well as Ukraine/Russia settles down. With the latest gains in US oil inventories one could maybe argue that there is a USD 5/b risk premium versus total US commercial crude and product inventories in the Brent crude oil price today. But what really matters for the oil price is what OPEC+ decides to do in June with respect to Q3-24 production. We are in no doubt that the group will steer this market to where they want it also in Q3-24. If there is a little bit too much oil in the market versus demand then they will trim supply accordingly.

Also OPEC+ wants to make ends meet. The 20-year real average Brent price from 2000 to 2019 stood at USD 76.6/b in Jan 2020. That same averaging period is today at USD 92.5/b in today’s money value. OPEC+ needs a higher nominal price to make ends meet and they will work hard to get it.

Price of brent crude
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Inflation adjusted Brent crude price versus total US commercial crude and product stocks. A bit above the regression line. Maybe USD 5/b risk premium. But type of inventories matter. Latest big gains were in Propane and Other oils and not so much in crude and products

Inflation adjusted Brent crude price versus total US commercial crude and product stocks.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Total US commercial crude and product stocks usually rise by 4-5 m b per week this time of year. Gains have been very strong lately, but mostly in Propane and Other oils

Total US commercial crude and product stocks usually rise by 4-5 m b per week this time of year. Gains have been very strong lately, but mostly in Propane and Other oils
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Last week’s US inventory data. Big rise of 10 m b in commercial inventories. What really stands out is the big gains in Propane and Other oils

US inventory data
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Take actual changes minus normal seasonal changes we find that US commercial crude and regular products like diesel, gasoline, jet and bunker oil actually fell 3 m b versus normal change. 

Take actual changes minus normal seasonal changes we find that US commercial crude and regular products like diesel, gasoline, jet and bunker oil actually fell 3 m b versus normal change.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data
Fortsätt läsa

Analys

Nat gas to EUA correlation will likely switch to negative in 2026/27 onward

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Historically positive Nat gas to EUA correlation will likely switch to negative in 2026/27 onward

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Historically there has been a strong, positive correlation between EUAs and nat gas prices. That correlation is still fully intact and possibly even stronger than ever as traders increasingly takes this correlation as a given with possible amplification through trading action.

The correlation broke down in 2022 as nat gas prices went ballistic but overall the relationship has been very strong for quite a few years.

The correlation between nat gas and EUAs should be positive as long as there is a dynamical mix of coal and gas in EU power sector and the EUA market is neither too tight nor too weak:

Nat gas price UP  => ”you go black” by using more coal => higher emissions => EUA price UP

But in the future we’ll go beyond the dynamically capacity to flex between nat gas and coal. As the EUA price moves yet higher along with a tightening carbon market the dynamical coal to gas flex will max out. The EUA price will then trade significantly above where this flex technically will occur. There will still be quite a few coal fired power plants running since they are needed for grid stability and supply amid constrained local grids.

As it looks now we still have such overall coal to gas flex in 2024 and partially in 2025, but come 2026 it could be all maxed out. At least if we look at implied pricing on the forward curves where the forward EUA price for 2026 and 2027 are trading way above technical coal to gas differentials. The current forward pricing implications matches well with what we theoretically expect to see as the EUA market gets tighter and marginal abatement moves from the power sector to the industrial sector. The EUA price should then trade up and way above the technical coal to gas differentials. That is also what we see in current forward prices for 2026 and 2027.

The correlation between nat gas and EUAs should then (2026/27 onward) switch from positive to negative. What is left of coal in the power mix will then no longer be dynamically involved versus nat gas and EUAs. The overall power price will then be ruled by EUA prices, nat gas prices and renewable penetration. There will be pockets with high cost power in the geographical points where there are no other alternatives than coal.

The EUA price is an added cost of energy as long as we consume fossil energy. Thus both today and in future years we’ll have the following as long as we consume fossil energy:

EUA price UP => Pain for consumers of energy => lower energy consumption, faster implementation of energy efficiency and renewable energy  => lower emissions 

The whole idea with the EUA price is after all that emissions goes down when the EUA price goes up. Either due to reduced energy consumption directly, accelerated energy efficiency measures or faster switch to renewable energy etc.

Let’s say that the coal to gas flex is maxed out with an EUA price way above the technical coal to gas differentials in 2026/27 and later. If the nat gas price then goes up it will no longer be an option to ”go black” and use more coal as the distance to that is too far away price vise due to a tight carbon market and a high EUA price. We’ll then instead have that:

Nat gas higher => higher energy costs with pain for consumers => weaker nat gas / energy demand & stronger drive for energy efficiency implementation & stronger drive for more non-fossil energy => lower emissions => EUA price lower 

And if nat gas prices goes down it will give an incentive to consume more nat gas and thus emit more CO2:

Cheaper nat gas => Cheaper energy costs altogether, higher energy and nat gas consumption, less energy efficiency implementations in the broader economy => emissions either goes up or falls slower than before => EUA price UP 

Historical and current positive correlation between nat gas and EUA prices should thus not at all be taken for granted for ever and we do expect this correlation to switch to negative some time in 2026/27.

In the UK there is hardly any coal left at all in the power mix. There is thus no option to ”go black” and burn more coal if the nat gas price goes up. A higher nat gas price will instead inflict pain on consumers of energy and lead to lower energy consumption, lower nat gas consumption and lower emissions on the margin. There is still some positive correlation left between nat gas and UKAs but it is very weak and it could relate to correlations between power prices in the UK and the continent as well as some correlations between UKAs and EUAs.

Correlation of daily changes in front month EUA prices and front-year TTF nat gas prices, 250dma correlation.

Correlation of daily changes in front month EUA prices and front-year TTF nat gas prices
Source: SEB graph and calculations, Blbrg data

EUA price vs front-year TTF nat gas price since March 2023

EUA price vs front-year TTF nat gas price since March 2023
Source: SEB graph, Blbrg data

Front-month EUA price vs regression function of EUA price vs. nat gas derived from data from Apr to Nov last year.

Front-month EUA price vs regression function of EUA price vs. nat gas derived from data from Apr to Nov last year.
Source: SEB graph and calculation

The EUA price vs the UKA price. Correlations previously, but not much any more.

The EUA price vs the UKA price. Correlations previously, but not much any more.
Source: SEB graph, Blbrg data

Forward German power prices versus clean cost of coal and clean cost of gas power. Coal is totally priced out vs power and nat gas on a forward 2026/27 basis.

Forward German power prices versus clean cost of coal and clean cost of gas power. Coal is totally priced out vs power and nat gas on a forward 2026/27 basis.
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Forward price of EUAs versus technical level where dynamical coal to gas flex typically takes place. EUA price for 2026/27 is at a level where there is no longer any price dynamical interaction or flex between coal and nat gas. The EUA price should/could then start to be negatively correlated to nat gas.

Forward price of EUAs versus technical level
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Forward EAU price vs. BNEF base model run (look for new update will come in late April), SEB’s EUA price forecast.

Forward EAU price vs. BNEF base model run
Source: SEB graph and calculations, Blbrg data
Fortsätt läsa

Analys

Fear that retaliations will escalate but hopes that they are fading in magnitude

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude spikes to USD 90.75/b before falling back as Iran plays it down. Brent crude fell sharply on Wednesday following fairly bearish US oil inventory data and yesterday it fell all the way to USD 86.09/b before a close of USD 87.11/b. Quite close to where Brent traded before the 1 April attack. This morning Brent spiked back up to USD 90.75/b (+4%) on news of Israeli retaliatory attack on Iran. Since then it has quickly fallen back to USD 88.2/b, up only 1.3% vs. ydy close.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

The fear is that we are on an escalating tit-for-tat retaliatory path. Following explosions in Iran this morning the immediate fear was that we now are on a tit-for-tat escalating retaliatory path which in the could end up in an uncontrollable war where the US unwillingly is pulled into an armed conflict with Iran. Iran has however largely diffused this fear as it has played down the whole thing thus signalling that the risk for yet another leg higher in retaliatory strikes from Iran towards Israel appears low.

The hope is that the retaliatory strikes will be fading in magnitude and then fizzle out. What we can hope for is that the current tit-for-tat retaliatory strikes are fading in magnitude rather than rising in magnitude. Yes, Iran may retaliate to what Israel did this morning, but the hope if it does is that it is of fading magnitude rather than escalating magnitude.

Israel is playing with ”US house money”. What is very clear is that neither the US nor Iran want to end up in an armed conflict with each other. The US concern is that it involuntary is dragged backwards into such a conflict if Israel cannot control itself. As one US official put it: ”Israel is playing with (US) house money”. One can only imagine how US diplomatic phone lines currently are running red-hot with frenetic diplomatic efforts to try to defuse the situation.

It will likely go well as neither the US nor Iran wants to end up in a military conflict with each other. The underlying position is that both the US and Iran seems to detest the though of getting involved in a direct military conflict with each other and that the US is doing its utmost to hold back Israel. This is probably going a long way to convince the market that this situation is not going to fully blow up.

The oil market is nonetheless concerned as there is too much oil supply at stake. The oil market is however still naturally concerned and uncomfortable about the whole situation as there is so much oil supply at stake if the situation actually did blow up. Reports of traders buying far out of the money call options is a witness of that.

Fortsätt läsa

Populära