Analys
SEB Jordbruksprodukter, 1 september 2014

Vetepriserna på termin var oförändrade i veckan som gick både i Chicago och i Paris, jämfört med veckan innan. Majs och sojabönor gick ner i pris, soja mer än majs. Smör och skummjölkspulver fortsatte falla i pris i Frankfurt, medan de steg i Chicago. Smörpriset nådde faktiskt en ny rekordnivå i Chicago. Grispriset rekylerade uppåt i USA, men höll sig stabilt i Frankfurt. IGC rapporterade i fredags och det tyngde marknaden mot slutet av veckan.
Rysslands invasion av Ukraina oroar och påverkar marknaderna: stödjande för spannmål och negativt för de varor som Ryssland bojkottar. EU har fått en ny ordförande i Polens president, Tusk, och en nyskapad utrikestaleskvinna. Taleskvinnan är en rysslandsvän medan Tusk är betydligt mer vaksam. Både USA och Storbritannien har föreslagit nya, upptrappade sanktioner mot Ryssland efter deras aggression mot Ukraina. Frankrike och Tyskland håller dock emot.
Nu på måndag är det stängt i USA.
Odlingsväder
Det ihållande regnet som varit och som just nu faller extra mycket över södra Sverige, väntas som vi ser av prognosbilden nedan, vändas i motsatsen. Det fortsätter att regna endast längs gränsen mellan Tyskland och Polen, i Tjeckien, Österrike och i Italien. Italien har fått ovanligt mycket regn i år.
Prognoskartan för nederbörden i USA de kommande två veckorna ser fortsatt ”bearish” ut för majs och sojabönor: Det allra mest ihållande regnet på norra Prärien väntas lugna sig, men fortfarande väntas mer nederbörd än normalt. Det har varit torrt och detta är välkommet.
Prognosen för Ryssland och Ukraina har svängt om och visar nu onormalt lite regn de kommande två veckorna. Det kan bli ett problem för majsen där.
Torkan i centrala Brasilien tilltar enligt den senaste prognoskartan. Stora delar av Mato Grosso väntas få mindre än 1/5 av normal nederbörd de kommande två veckorna. Detta kommer efter en lång period av nästan lika lite nederbörd.
I Argentina väntas dock mer än normal nederbörd och det är ovälkommet. Det talas om översvämningar där.
Indiens monsun väntas ge betydligt mycket mer än normal nederbörd de kommande två veckorna, som vi ser av prognoskartan nedan. Nu får även den nordvästra delen av landet mer nederbörd än normalt.
Vete
Vetepriset var väl understött hela veckan och mest i torsdags, pga oro för hur Rysslands invasion av Ukraina och hotfulla beteende mot andra Europeiska länder ska utveckla sig. På fredagen föll dock priserna tillbaka efter IGC:s rapport flyttat fokus till den stora skörden globalt.
International Grains Council rapporterade i fredags. De höjde sitt estimat för veteskörden till rekordhöga 713.4 mt för 2014/15 mot 712.5 estimerat för en månad sedan. IGC pekar på högre skörd i EU, Kina och i Ryssland. Den totala spannmålsskörden hamnar nära rekordnivån på 1976 mt enligt IGC. Utgående lager av vete justeras dock bara upp marginellt, till 195 mt (+2 mt).
Ryska Grain Union väntar sig att Ryssland får den största skörden sedan Sovjetunionen föll ihop för drygt nästan 23 år sedan. De väntar sig en spannmålsskörd på 104 mt och en export på över 30 mt. Förra året var produktionen 92.4 mt. Veteskörden i Sibirien sker huvudsakligen i september och majsskörden i södra Ryssland likaså. Vi har sett att det varit torrt i södra Ryssland i juli, men regn kan nu reparera en del av skadan.
Produktionen fördelar sig på bland annat 59.5 mt vete, 20 mt korn och 12 mt majs.
Spannmålsexporten väntas fördela sig på bland annat 23 mt vete, 4 mt majs och 3 mt korn.
Skillnaden mellan ”London-vete” (foder) och Matif (kvarnvete) har ökat minskade faktiskt med 1% till 13% sedan förra veckan.
Chicagovetet (december) steg i torsdags och större delen av fredagen efter att det stått klart att Ryssland de facto invaderar Ukraina och Storbritannien föreslagit att Ryssland ska kopplas bort från SWIFT-systemet. SWIFT-systemet är själva infrastukturen för (internationella betalningar).
Non-commercials i CFTC:s rapport har köpt tillbaka ytterligare 2000 kontrakt och är nu nettosålda 66167 kontrakt.
Som vi ser det har läget inte förändrats sedan förra veckan. Vi tror att det på kort sikt finns en uppenbar uppsidesrisk i vetepriset. Regnen minskar i EU och enligt prognosen kommer Indien att få mer än normal monsun. Däremot oroar den upptrappning som Ryssland gör i sitt krig med Ukraina. Igår, söndag, sänkte ryskt stridsflyg två ukrainska kustbevakningsfartyg och en separatistledare sade att Ryssland ska skapa en korridor till Odessa (på frågan om det var till Mariupol man ville skapa en korridor). Detta hände efter att EU fattat beslut om att införa nya sanktioner mot Rysssland. Det är dock oklart vad dessa ska bestå av och flera EU-länder är helt beroende av rysk gas till vintern. Möjligtvis förbereder Ryssland en landstigning i södra Ukraina och om detta sker är exporten från Ukraina och i förlängningen från Ryssland i fara. Det kommer då bara att gå att exportera via Östersjön. Ett scenario där globala balanser beräknas utan rysk och ukrainsk export har inte noll i sannolikhet.
Majs
IGC höjde i torsdagens rapport sitt estimat för majsproduktionen från 969 mt till 973 mt (982 mt förra året enligt IGC). Utgående lager stiger till 190 mt för 2014/15. Det är en höjning med 3 mt sedan deras juli-rapport.
Tekniskt är priset på majs (CZ4) i en konsolideringsfas med golv på 542 cent. Motståndsnivåer finns vid ca 580 cent, vid 600 cent och vid 617 cent.
Crop condition steg 1% till 73% good/excellent i måndags.
Non-commercials ökade oväntat på den korta positionen i veckan som slutade i tisdags förra veckan. Det var dock inte mycket och positionen är fortfarande mycket nära nollan, netto.
Etanolproduktionen i USA minskade från 937,000 fat per dag till 913,000 fat per dag i veckans rapport från US DOE.
Liksom för vetet tror vi att risken är på uppsidan på kort sikt, pga att vi inte tror att Rysslands aggression mot Ukraina kommer att minska och inte påverkas av EU:s och USA:s kommande sanktioner.
Sojabönor
Sojabönorna gick ner 1% i veckan. Det var återigen sojaoljan som tyngde. Sojamjölet (SX4) håller sig fortfarande över den tekniska stödnivån.
Priset på sojamjöl steg kraftigt i fredags på Rysslands-oro (igen). Det börjar bli förutsägbart med prisuppgång på rysslandsoro mot slutet av veckan. Det verkar som om Ryssland gör nya drag inför varje helg och det är inte svårt att tänka sig att detta är en medveten strategi. Under helgen är det färre som följer nyhetsflödet.
Terminskurvan för sojamjöl kan vara bra att känna till. Nedan ser vi priset i kronor per ton för sojamjöl, enligt CBOT:s terminskurva. Givet att inget händer, kommer priset att vara väsentligt lägre efter skörden i USA, än det är nu. Kilopriset faller från dagens 3.40 Kr / Kg till 2.70 Kr / Kg.
Sojaoljan föll ytterligare i fredags och nådde nu ner till 32, som vi skrev om härom veckan. Målkursen för rörelsen ser ur tekniskt perspektiv ut att vara 30 dollar.
Svagheten i sojaoljan hänger ihop med svagheten för palmoljan, utan att för den skull säga något om vad det är som driver på prisfallet på vegetabilisk olja. Sannolikt är det ett allmänt överskott på vegetabilisk olja. I förhållande till sojaoljan är palmoljan fortfarande förhållandevis dyr. Sojaoljan och palmoljan har som vi ser rasat kraftigt i pris, men palmoljan har potential att rasa ännu mer!
Crop condition för sojabönor sjönk 1% till 70% good/excellent i måndagens rapport.
Non-commmercials sålde återigen terminer ,10,000 kontrakt, enligt fredagens rapport, som visar ställningen per i tisdags. De är nu sålda netto 63,996 kontrakt.
Vi fortsätter med neutral rekommendation tills vidare.
Raps
Novemberkontraktet på raps steg under hela veckan, men föll i fredags. Priset har hållit sig över 320 euro per ton.
Vi behåller säljrekommendationen på rapsfröterminer.
Potatis
Potatispriset inledde veckan med en nedgång. När den tidigare lägstanoteringen passerades i fredags föll priset till en ny botten på 6.50 euro, där priset stannade.
Gris
Lean hogs fortsatte upp efter att nästan ha rört vid 90 cent per pund för två veckor sedan. Priset på oktoberkontraktet stängde i fredags på 98.125 cent. Nästa motstånd ligger vid 100 cent och det är möjligt att säljarna kommer att tycka att det är ett tillräckligt bra pris och att det ska räcka för att hejda rekylen uppåt.
Septemberkontraktet på EUREX Hogs har efter kursfallet efter Rysslands importembargo pendlat mellan 1.60 som lägst och 1.65 som högst. Sedan förra veckan har priset sjunkit med 1 cent till 1.63.
Mjölk
I torsdags meddelade EU Kommissionen att man inför stöd för privat lagring av smör, SMP och vissa ostsorter. Stödet består av ersättning för lagringskostnaden och ska vara i drift i 90 till 120 dagar. Jordbrukskommissionären Dacian Ciolos meddelade också att han kommer att förse medlemsländerna och MEPs med en fullständig analys av de kort- och medellångsiktiga effekterna av Rysslands importembargo.
Priset på smör vände ner på EUREX i veckan, efter en liten rekyl uppåt. SMP föll också, för korta löptider, båda.
I USA noterar smörterminer all-time-high, paradoxalt nog. Priset har stigit med 62% i år. Efterfrågan på smör har ökat fem år i rad, samtidigt som efterfrågan på margarin har fallit lika länge. Enligt USDA var lagret av smör i USA hela 42% lägre i år än samma månad förra året.
Nedan ser vi terminspriset på smör i Chicago (blå kurva) omräknat till euro per ton. Grön kurva är terminspriset på EUREX i euro per ton. USA har varit en betydande exportör av smör. Det borde gå att exportera smör från EU till de länder som köpt amerikanskt smör.
Arla sänkte aktuellt pris till 3.166 Kr / Kg för september, jämfört med 3.296 Kr / Kg i augusti, en sänkning med nästan 4% på en månad. Med normal skillnad mot EUREX-marknaden borde avräkningspriset ligga under 3 kr och om det inte blir en tvärvändning uppåt i EU-marknaden kommer prissänkningen dit att komma de närmaste månaderna.
Nedan ser vi terminspriserna för mjölkråvara basis köpkurserna på terminerna för smör och SMP på EUREX, omräknat till kronor per kilo. Spotkontrakten har fallit ner till motsvarande 3.10 kr / Kg, medan de lägre faktiskt stigit lite sedan förra veckan.
Socker
Priset på socker fortsatte falla i veckan och är nu nere på bottennivåerna som registrerades i början av året. De senaste två veckorna har priset legat mellan 15.50 och 16, i princip. Det är i nivå med botten från januari och en nivå som det är svårt att långsiktigt nå lönsamhet vid.
[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Commodities Sales desk och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Detta marknadsföringsmaterial, framtaget av SEB’s Commodities Sales desk, har upprättats enbart i informationssyfte.
Även om innehållet är baserat på källor som SEB bedömt som tillförlitliga ansvarar SEB inte för fel eller brister i informationen. Den utgör inte oberoende, objektiv investeringsanalys och skyddas därför inte av de bestämmelser som SEB har infört för att förebygga potentiella intressekonflikter. Yttranden från SEB’s Commodities Sales desk kan vara oförenliga med tidigare publicerat material från SEB, då den senare hänvisas uppmanas du att läsa den fullständiga rapporten innan någon åtgärd vidtas.
Dokumentationen utgör inte någon investeringsrådgivning och tillhandahålls till dig utan hänsyn till dina investeringsmål. Du uppmanas att självständigt bedöma och komplettera uppgifterna i denna dokumentation och att basera dina investeringsbeslut på material som bedöms erforderligt. Alla framåtblickande uttalanden, åsikter och förväntningar är föremål för risker, osäkerheter och andra faktorer och kan orsaka att det faktiska resultatet avviker väsentligt från det förväntade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat. Detta dokument utgör inte ett erbjudande att teckna några värdepapper eller andra finansiella instrument. SEB svarar inte för förlust eller skada – direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må – som kan uppkomma till följd av användandet av detta material eller dess innehåll.
Observera att det kan förekomma att SEB, dess ledamöter, dess anställda eller dess moder- och/eller dotterbolag vid olika tillfällen innehar, har innehaft eller kommer att inneha aktier, positioner, rådgivningsuppdrag i samband med corporate finance-transaktioner, investment- eller merchantbankinguppdrag och/eller lån i de bolag/finansiella instrument som nämns i materialet.
Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering mångfaldigande eller annan användning av detta meddelande får inte ske utan SEB:s medgivande. Oaktat detta får SEB tillåta omfördelning av materialet till utvald tredje part i enlighet med gällande avtal. Materialet får inte spridas till fysiska eller juridiska personer som är medborgare eller har hemvist i ett land där sådan spridning är otillåten enligt tillämplig lag eller annan bestämmelse.
Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är ett [publikt] aktiebolag och står under tillsyn av Finansinspektionen samt de lokala finansiella tillsynsmyndigheter i varje jurisdiktionen där SEB har filial eller dotterbolag.
Analys
A shift to surplus will likely drive Brent towards the 60-line and the high 50ies

Brent sinks lower as OPEC+ looks likely to lift production in July by another 400 kb/d. Brent crude declined 0.7% yesterday to USD 64.44/b and traded in a range of USD 63.54 – 65.03/b. This morning Brent is down another 0.7% to USD 64/b along with expectations that OPEC+ will lift its production quota by another 411 kb/d in July.

Kazakhstan would be in breach even if the whole 2.2 mb/d of voluntary cuts are unwounded. The eight countries behind the 2.2 mb/d of voluntary cuts, the V8, have lifted their production quotas by close to 950 kb/d from April to June with unwinding starting in April. Over the coming week towards the end of May, the group will discuss what to do with quotas in July. Market expectations as well as indications from within the group is for another 411 kb/d hike also in July. Higher oil demand during summer both in the Middle East and globally is one reason for the hikes. Most of the additional production will not leave the Middle East but be consumed locally this summer. But Kazakhstan is also a major problem. The country produced 1.77 mb/d in April and 300 kb/d above its quota level. To maintain cohesion and credibility the group needs internal cooperation and harmony. Kazakhstan seems to have no plans to reduce production down to its quota. The alternative solution to reestablish internal harmony is to lift quotas up to where production is. The problem is that Kazakhstan only accounts for less than 5% of the overall production of V8. Thus even after unwinding all of the 2.2 mb/d, the quota of Kazakhstan would not rise much more than 100 kb/d. Far from the country’s overproduction of 300 kb/d in April.
A shift to surplus will likely drive Brent towards the 60-line and high 50ies. Losing front-end backwardation implies Brent crude down to the 60-line and high 50ies. Currently the Brent crude curve holds a front-end backwardation premium of USD 1.5/b versus the November price currently at USD 62.6/b. A result of an oil market which is still tight here and now. But if OPEC+ lifts production to a level where the market starts to run a surplus, then the front-end contract will flip from a USD 1.5/b premium vs. 4 months out to instead a comparable USD 1.5/b discount to 4 months out. That would bring the front-end contract down towards the 60-line and the high 50ies. This because a full out contango market usually also will drive the deferred contracts a bit lower as well. But this may not be all doom and gloom. A softer USD and a lower oil price is a powerful combo for global consumption. Global oil stocks are also low. This will help to cushion the downside.
Brent crude forward curve. Surplus and full contango would eradicate the front-end backwardation and drive Brent crude down towards the 60-line and high 50ies.

Analys
An Israeli attack on Iran moves closer as Trump’s bully-diplomacy has reach a dead end

Brent rising a meager 1% as CNN says Israel prepares to attack Iran. Brent crude traded in a narrow range of USD 64.85 – 66.0/b yesterday and ended down 0.2% to USD 65.38/b along with US equities down 0.4% while it got some support from a 0.3% softer USD. Iran’s Khamenei yesterday that it was outrageous for the US to say it won’t allow Iran to enrich uranium, that the US should not talk nonsense and that Iran’s uranium enrichment is absolutely non-negotiable. These statements did little to the oil price yesterday. But CNN reporting today that Israel is preparing to strike nuclear facilities in Iran is making Brent rise 1% to USD 66.1/b. Either the impact on the oil market in case of an attack is assumed to be low or the probability for an attack is assumed to be low. Because a 1% gain is not much when we are talking bombs in the Middle East major oil producing region.

Trump bully-diplomacy has reach a dead end as Iran clings to its nuclear capabilities. Iran will naturally never give up its ability to produce a nuclear weapon after having seen what Russia has done to Ukraine when they gave up their nuclear weapons and what the US previously has done to Iraq and Libya. Israel can never accept that Iran can have nuclear weapons. And there is the standoff. So far the market is not pricing in much risk for an Israeli strike on Iran. Trump is probably not supporting Israel with respect to an attack on Iranian nuclear facilities as it could drag the US into a wider war in the region. Israel however knows that the US will always have its back even if the US is not giving a green light for an attack. To our understanding it now takes very little time for Iran to produce weapons grade enriched uranium. That is something Israel cannot accept. Logic thus leads to the conclusion that Israel will strike Iranian nuclear facilities at some point given Khamenei’s explicit statement that Iran will continue its enrichment. The finer detail is however whether we are talking about nuclear power plant grade enrichment or weapons grade enrichment. Another close to certain point is that Iran will eventually make a nuclear bomb and there is essentially nothing Israel can do about it. Israel can either choose to accept that this will eventually be the outcome or they can try to prevent it or delay it as long as possible. The latter seems the likely first step. I.e. an eventual attack on Iranian nuclear facilities. Then the question is when. CNN reporting today that Israel is preparing an attack indicates that this could happen sooner rather than later.
US API yesterday released data indicating that US inventories of crude and products fell 2.1 mb (Crude + 2.5 mb, Gasoline -3.2 mb and Distillates -1.4 mb). That is a seasonally counter cyclical draw when US commercial inventories normally rise 3-6 mb per week. Surplus is not yet here. Actual data later today at 16:30 CET.
Normal weekly change in US commercial crude and products in mb/week. Week 20 highlighted.

Analys
A lower oil price AND a softer USD will lift global appetite for oil

Brent starting in read after a week of 2.4% tariff relief gain. Brent crude gained 2.4% (+USD 1.5/b) last week with a close of USD 65.41/b and traded the week in a range of USD 64.53 – 66.63/b. Price gains last week aligned with dissipating tariff angst as China – US trade tariffs were lowered to 10% and 30% respectively. Down from a staggering 125% and 145% though with the risk for a snap-back after 90 days. The low of the week coincided with rumors that an Iran – US nuclear deal was near at hand. But was later downplayed. Such a deal may not add all that much more oil to the market as most of Iran’s oil probably already is in the market through different pathways. Brent crude is pulling back 0.9% this morning to USD 64.9/b while the USD index is declining 0.5% as well. That is usually a positive for the oil price as it makes oil cheaper for all non-USD based consumers. US equity futures are also down 1% this morning. Chinese new and used housing prices fell 0.12% and 0.41% respectively last month with property investments down 10.3% YTD YoY. All weaker than expected. Chinese industrial production YoY however came in at 6.1% and better than the expected 5.7%. Overall a rather weak start of the week nonetheless.

While down this morning, Brent crude is surprisingly not shedding all that much value given the rather bearish backdrop of US equity futures in the red and everyone and their grandmothers forecasting doom and gloom for the oil price.
Speculators added 64 mb to net long positions in Brent crude and WTI over the week to last Tuesday. Most likely as a result of US-China tariffs being shifted down to livable levels. Most headlines and forecasts are however overall very bearish for oil. More oil from OPEC+ in the months to come coupled with expectations for a slowdown in global oil demand growth due to the US tariff trade war.
A lower oil price AND a softer USD will likely bolster global oil demand vs very bearish expectations. Global oil demand growth could surprise to the upside amid all the gloom. In EUR/b terms the the current price of Brent crude is now 22% lower than the average price in 2024. A softer oil price AND a softer USD is making oil considerably cheaper in the eyes of the global oil consumer ex-US. And that portion of global oil demand after all accounts for around 80% of global consumption. We could thus quickly see a Brent crude price down 30% versus 2024 average for 80% of the world’s consumers with a little further decline in USD-oil and the USD itself. This will likely help to boost oil demand globally. Remember also that a very important reason for why OPEC+ wanted to lift its oil production in May and June was to meet sharply stronger Middle East summer oil demand. A note on oil demand. India’s road fuel demand was up 5% YoY in April while its PMI rose to 58.2%. The IEA expects India oil demand to rise by only 2.3% to 5.77 mb/d YoY (+130 kb/d) while a 5% demand growth would yield a demand growth of 282 kb/d YoY.
OPEC+ has NOT abandoned market control. This is not 2014/15/16 or 2020. It is important to remember that the group has not abandoned its general plan of adding 2.2 mb/d from April 2025 to December 2026. The path will be decided on a monthly basis and can be moved both up AND down. The group has NOT abandoned market control. Though it is on a gradual pace to retake 2.2 mb/d of market share. US shale oil production has to stand back to make room and global consumers will respond with stronger demand growth in response to a lower oil price made additionally cheaper by a softening USD.
Brent crude forward curve in front-end backwardation. Surplus is not yet here.

Brent crude in USD/b. Little upside conviction to be found anywhere.

US oil drilling rig count fell by 1 last week to second lowest since December 2021. No real shedding of drilling quite yet. But we’ll likely see a drop of 5-10% over the coming months. It could drop as much as 5-10 rigs per week.

Net long speculative positions in Brent crude + WTI rebounded 64 mb to Tuesday last week.

-
Nyheter4 veckor sedan
Samtal om läget för guld, kobolt och sällsynta jordartsmetaller
-
Nyheter4 veckor sedan
Agnico Eagle siktar på toppen – två av världens största guldgruvor i sikte
-
Nyheter4 veckor sedan
Lägre elpriser och många minustimmar fram till midsommar
-
Analys3 veckor sedan
June OPEC+ quota: Another triple increase or sticking to plan with +137 kb/d increase?
-
Nyheter3 veckor sedan
Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden
-
Nyheter3 veckor sedan
Saudiarabien informerar att man är ok med ett lägre oljepris
-
Analys4 veckor sedan
Oil demand at risk as US consumers soon will face hard tariff-realities
-
Nyheter2 veckor sedan
Nystart för koppargruvan Viscaria i Kiruna – en av Europas största