Följ oss

Nyheter

Någon satsar stort på rare earth metals

Publicerat

den

Sällsynta jordartsmetaller är just nu i ropet efter att USA och Kina bråkar.

Rare Earth Metals – sällsynta jordartsmetaller

Någon satsade i veckan stort på sällsynta jordartsmetaller, eller rare earth metals som det heter på engelska, genom den börshandlade fonden REMX ETF. En ETF, också kallad en börshandlad fond, är ett bra sätt att få en bred exponering mot till exempel nischmarknader. Sällsynta jordartsmetaller är ett exempel på detta.

Under måndagen steg VanEck Vectors Rare Earth/Strategic Metals ETF (NYSEArca: REMX) med nästan sju procent, samtidigt som omsättningen var 37 gånger den genomsnittliga dagliga volymen. REMX speglar MVIS Global Rare Earth/Strategic Metals Index vilket innebär att den investerar i företag som deltar i tillverkning, raffinering och återvinning av sällsynta jordartsmetaller och strategiska metaller och mineraler.

Det som är intressant med kursökningen i REMX är bristen på bred styrka i kategorin sällsynta jordartsmetallmetaller.

REMX handlades med en premie på 6,2 procent i förhållande till sina underliggande innehav. Med tanke på att de flesta underliggande innehaven handlades i rött är kursuppgången i den börshandlade fonden förvånande. Bushveld Minerals, som utgör 4,6 % av denna ETF föll med så mycket som 11,5 %. Å andra sidan vägs detta upp av CIA de Ferro Ligas da Bahi, som står för 4,0 % av denna ETFs kapital, som steg med 4,1 %.

En ETF försöker återspegla utvecklingen av en korg av värdepapper, och en ETFs pris försöker mer eller mindre återspegla priset på de underliggande innehaven. I vissa fall kan en ETF emellertid handlas med en rabatt eller premie jämfört med sina underliggande innehav eller NAV.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Idag handlas REMX till en premie på 6,2 % jämfört med dess NAV, eller med andra ord är denna ETF övervärderad jämfört med sina innehav. Det är ytterst sällan som en ETF handlas till en sådan premie, eller en så stor rabatt.

REMX har en 76,9 %:ig exponering mot small caps och en 13,3 %:ig position i micro caps, vilket tyder på att dess underliggande komponenter är relativt små och mindre likvida än aktier i large cap-företag. Den lägre likviditeten i mindre företags aktier kan göra det svårare för auktoriserade deltagare att göra ett arbitrage.

Om man tittar på premien eller prisskillnaden mellan denna ETF och det bredare segmentet sällsynta jordartsmetaller kan en eller några stora investerare också försöka använda REMX ETF för att säkra aktier i en av de underliggande small caps-komponenterna som finns i REMX.

Sällsynta jordartsmetaller i det periodiska systemet

Nyheter

Saudiarabiens export av olja nere på covid-nivå

Publicerat

den

Produktion av olja

Priset på olja har på senare tid återhämtat sig med WTI-oljan uppe på över 80 USD och brentoljan på över 85 USD. En intressant graf som kan hjälpa till att förklara prisuppgången är den nedanstående där det framgår att Saudiarabiens export av olja är nere på samma nivå som under covid-pandemin.

Grafer över Saudiarabiens oljeexport
Fortsätt läsa

Nyheter

Minskad efterfrågan på skogsprodukter, men priserna stiger

Publicerat

den

Efterfrågan på skogsprodukter och trävaror har gått ner. Men det globala utbudet har minskat ännu mer, vilket gjort att priserna har stigit. De bakomliggande faktorerna är inte bra, men svensk skogsnäring går ändå starkt. Christian Nielsen, marknadsanalytiker på Skogsindustrierna, förklarar utvecklingen på marknaden. Han säger bland annat att framtiden ser ljus ut för branschen.

Christian Nielsen, marknadsanalytiker på Skogsindustrierna, förklarar marknaden.
Fortsätt läsa

Nyheter

Kärnfull Next ska ta finsk kärnkraft för fjärrvärme till Sverige

Publicerat

den

Steady Energys SMR-reaktor för fjärrvärme

Det finska kärnenergiföretaget Steady Energy och Kärnfull Next har ingått ett strategiskt samarbetsavtal gällande små modulära reaktorer (SMR) för svensk fjärrvärme. Steady Energy avser bygga SMR-fjärrvärmeanläggningar i Helsingfors och Kuopio, Finland, med den första kommersiella enheten i drift redan 2030. Avtalet innebär att Sverige kan bli nästa land.

​Den finska marknadsledaren inom SMR-utveckling, Steady Energy, siktar nu på den svenska fjärrvärmemarknaden genom ett strategiskt samarbete med projektutvecklingsbolaget Kärnfull Next från Göteborg. Den svenska SMR-pionjärens nätverk, marknadskunskap och projektexpertis inom bland annat finansieringlösningar och leveransmodeller ses som en nyckel för att ta tekniken till Sverige skriver bolagen.

”Vi är mycket glada över samarbetet med Steady Energy och att kunna leverera denna smarta och kostnadseffektiva lösning till den svenska marknaden. Med Steadys reaktor i vår portfölj kompletterar vi vårt el-fokuserade SMR-program Re:Firm med ett riktat fjärrvärmeerbjudande, Re:Heat, för kommuner som söker 2030-talets fossilfria uppvärmningslösningar”, säger Christian Sjölander, VD för Kärnfull Next.

Steady Energy har sedan tidigare tecknat avsiktsförklaringar för leverans av upp till femton reaktorer med Helsingfors lokala energibolag Helen och Kuopio Energi i östra Finland. Byggandet av den första kommersiella anläggningen förväntas börja 2028, med den första enheten i drift senast 2030. Byggandet av en pilotanläggning i Finland inleds redan nästa år med kandidatsajter i Helsingfors, Kuopio och Lahti.

Tommi Nyman, VD för Steady Energy, betonar uppvärmningens betydelse för Sveriges ambitiösa klimatmål. “Vi är väldigt stolta över att få samarbeta med Kärnfull Next och bli en del av deras marknadsledande erbjudande. Sveriges elförbrukning förväntas öka avsevärt för att nå nettonollmålen, drivet av elektrifieringen av transporter och industri. Men det krävs även en stor mängd fossilfri uppvärmningsenergi för att uppnå Sveriges klimatåtaganden”

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

”Man tenderar ibland att glömma att elektricitet bara är en del av vår energimix. Det behövs även skalbara och hållbara lösningar för Sveriges värmesektor. Steady’s nordiska design, leverantörskedja och tekniska mognadsgrad gör den perfekt för vårt nya fjärrvärmeprogram”, säger Sjölander.

Sveriges fjärrvärmeförbrukning uppgår till cirka 50 terawattimmar per år, där två tredjedelar kommer från biomassa. Kostnaderna för biomassa har dock ökat kraftigt de senaste åren, och bränslets framtid inom fjärrvärme är omdebatterad – inte minst på grund av dess värdefulla alternativa användningsområden samt utsläppen av växthusgaser.

”Att värma en stor stad med biomassa kräver en hög med stockar stor som en fotbollsplan varje dag, med en stadig ström av lastbilsleveranser dygnet runt. Det är hög tid att våra samhällen begränsar eldning för uppvärmning. Genom att kombinera vår expertis är Steady Energy och Kärnfull Next redo att ta SMR-fjärrvärme till Sverige och påskynda landets ambitiösa klimat- och hållbarhetsmål,” avslutar Nyman.

Steady Energys SMR-teknologi:

 • Finskdesignad LDR-50 fjärrvärmereaktor
 • Termisk effekt på 50 megawatt per enhet
 • Ett fåtal enheter kan värma en medelstor stad
 • Utsläppsfri produktion
 • Enhetsstorlek jämförbar med en upprätt fraktcontainer, höjd 12 meter
 • Lättvattenkyld och modererad, enkel och beprövad design
 • Låg temperatur och tryck på 150 °C och 8 bar, närmare en hushållsespressomaskin än ett konventionellt kraftverk
 • Energi överförs via enkla värmeväxlare
 • Nästan 100% effektivitet tack vare avsaknaden av turbiner
 • Mycket låga livscykelutsläpp av koldioxid, jämförbara med havsbaserad vindkraft
 • Låga och förutsägbara driftskostnader
 • Baserad på decennier av världsledande finsk kärnforskning och utveckling
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära