Connect with us

Nyheter

Någon satsar stort på rare earth metals

Published

on

Rare Earth Metals (REE) - Sällsynta jordartsmetaller

Sällsynta jordartsmetaller är just nu i ropet efter att USA och Kina bråkar.

Rare Earth Metals – sällsynta jordartsmetaller

Någon satsade i veckan stort på sällsynta jordartsmetaller, eller rare earth metals som det heter på engelska, genom den börshandlade fonden REMX ETF. En ETF, också kallad en börshandlad fond, är ett bra sätt att få en bred exponering mot till exempel nischmarknader. Sällsynta jordartsmetaller är ett exempel på detta.

Under måndagen steg VanEck Vectors Rare Earth/Strategic Metals ETF (NYSEArca: REMX) med nästan sju procent, samtidigt som omsättningen var 37 gånger den genomsnittliga dagliga volymen. REMX speglar MVIS Global Rare Earth/Strategic Metals Index vilket innebär att den investerar i företag som deltar i tillverkning, raffinering och återvinning av sällsynta jordartsmetaller och strategiska metaller och mineraler.

Det som är intressant med kursökningen i REMX är bristen på bred styrka i kategorin sällsynta jordartsmetallmetaller.

REMX handlades med en premie på 6,2 procent i förhållande till sina underliggande innehav. Med tanke på att de flesta underliggande innehaven handlades i rött är kursuppgången i den börshandlade fonden förvånande. Bushveld Minerals, som utgör 4,6 % av denna ETF föll med så mycket som 11,5 %. Å andra sidan vägs detta upp av CIA de Ferro Ligas da Bahi, som står för 4,0 % av denna ETFs kapital, som steg med 4,1 %.

En ETF försöker återspegla utvecklingen av en korg av värdepapper, och en ETFs pris försöker mer eller mindre återspegla priset på de underliggande innehaven. I vissa fall kan en ETF emellertid handlas med en rabatt eller premie jämfört med sina underliggande innehav eller NAV.

Idag handlas REMX till en premie på 6,2 % jämfört med dess NAV, eller med andra ord är denna ETF övervärderad jämfört med sina innehav. Det är ytterst sällan som en ETF handlas till en sådan premie, eller en så stor rabatt.

REMX har en 76,9 %:ig exponering mot small caps och en 13,3 %:ig position i micro caps, vilket tyder på att dess underliggande komponenter är relativt små och mindre likvida än aktier i large cap-företag. Den lägre likviditeten i mindre företags aktier kan göra det svårare för auktoriserade deltagare att göra ett arbitrage.

Om man tittar på premien eller prisskillnaden mellan denna ETF och det bredare segmentet sällsynta jordartsmetaller kan en eller några stora investerare också försöka använda REMX ETF för att säkra aktier i en av de underliggande small caps-komponenterna som finns i REMX.

Sällsynta jordartsmetaller i det periodiska systemet

Nyheter

Elpriset är som aprilvädret – osäkert

Published

on

Det milda vädret under februari vände och mars blev betydligt kyligare än normalt. Elpriserna har dock inte rusat, tvärtom har det varit en fallande pristrend under årets första kvartal. Främsta orsakerna är välfyllda gaslager i Europa, fortsatt lägre elkonsumtion och förväntningar på mer kärnkraft nu när Ringhals 4 återstartas.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

Det genomsnittliga priset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och ex moms) ser ut att landa på cirka 81 öre/kWh i elområde 3 för mars. Att jämföras med i fjol då priset var 130,33 öre/kWh.

– Energisituationen i Europa ser betydligt ljusare ut idag än för bara några månader sedan. Detta i kombination med i överlag sett mildare väder och hushållens aktiva elsparande har lett till en stabilisering av elpriset. Dock ser vi att elsparandet klingat av något och är något lägre än förra månaden, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden och fortsätter:

– Även de fasta elprisavtalen har sjunkit och ligger nu på samma nivåer som motsvarande tid i fjol. Men det rörliga elpriset kan fortfarande svänga både uppåt och nedåt eftersom priset i hög grad påverkas av vädret och omvärldshändelser.

Med anledning av kylan i slutet av mars, som enligt prognoserna ser ut att fortsätta en bit in över påsk, kommer vårfloden förmodligen bli försenad. Prognoserna pekar på att vårfloden blir mer intensiv i maj vilket kommer att pressa elpriset nedåt.

– Att vårfloden försenas innebär ett större beroende av vindkraft och andra energikällor i april, säger Jonas Stenbeck.

Ringhals 4 väntas vara driftsatt fredagen den 31 mars och då har den nordiska kärnkraften 100 procents tillgänglighet efter 80 timmar. I mitten av april kopplas både Oskarshamn 3 och Olkiluoto 2 bort från elnätet för den årliga revisionen och kärnkraften kommer att ha 80 procents tillgänglighet.

Medelspotpris på el i mars 2022 och 2023
Continue Reading

Nyheter

Sockerpriset når sin högsta nivå på 11 år

Published

on

Sockerrör

Sockerpriset har nått sin högsta nivå på 11 år. Det globala utbudet är mycket begränsat, till stor del beroende på att den stora exportören Indien har minskat sin export. Exporten förväntas halveras till 6 miljoner ton under året som slutar i september och den kan sjunka så lågt som till 4 miljoner ton under nästa säsong.

Graf över sockerpriset
Terminspriset på socker i London i USD.

Det är två faktorer som minskar exporten från Indien. Den första är väderrelaterad, kraftiga regn har skadat odlingarna. Den andra faktorn är att den indiska staten mycket kraftfullt har satsat på biobränsle som etanol, vilket gör att sockerrörsskördarna går till att producera etanol i stället för att exporteras som socker.

Continue Reading

Nyheter

Goldman Sachs tror på högre oljepriser i juni

Published

on

Olja pumpas upp

Goldman Sachs förväntar sig högre oljepriser under de kommande tolv månaderna, sade analytiker från investmentbanken i en analysuppdatering. Goldman Sachs skriver att banken tror på en prognostiserad efterfrågeökning i Kina till mer än 16 miljoner fat per dag under perioden.

Banken är positivt inställd till alla råvaror. Förra veckan sa dess råvaruchef, Jeffrey Currie, att utflödet av kapital från energiindustrin kommer att resultera i brister som kommer att visa sig senare i år.

”Historiskt sett, när du har den här typen av kapitalutflöden, tar det månader att få tillbaka kapitalet. Vi kommer fortfarande att få ett underskott av olja i juni och det kommer att driva upp oljepriserna”, sa Currie vid Financial Times Commodities Global Summit.

Currie är inte den enda branschobservatören som förutspår ett högre oljepris. Även denna vecka sa hedgefondförvaltaren Pierre Andurand att oljan kommer att återhämta sig och stiga till 140 dollar per fat i slutet av året. Han anser att den nuvarande nedgången varit spekulativ och beror från banksektorn.

Mycket av haussen kring oljepriserna har att göra med Kina. Den kinesiska energiimporten var väldigt låg under de första två månaderna av 2023. Den kinesiska oljeimporten förväntas ta fart senare i år med potentiellt rekordhöga råoljeinköp, även om Peking har satt sitt lägsta årliga ekonomiska tillväxtmål på decennier.

Den genomsnittliga oljeimporten under de två första månader 2023 var lägre än för samma period förra året. Skillnaden var emellertid endast marginell, 1,3 procent. Oljeimporten under januari och februari 2023 tenderar att vara svagare i Kina på grund av nyårshelgerna.
Ändå förväntar sig i stort sett alla analytiker att den kinesiska efterfrågan på olja kommer att växa under de kommande månaderna med sikte på den tillväxttakt på 5 procent som fastställts av regeringen. Dessutom kommer en del ny raffineringskapacitet att startas i år, vilket borde garantera en starkare efterfrågan och stödja priserna.

Continue Reading

Populära